Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 43> |
Korisnik | |
niho ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 9297 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Silve da li ti lično imaš svoj vrt koji obrađivaš-siješ -i sve radiš u njemu. Ja sam ti svake god. kao onaj pravi poljoprivrednik zato sam uvijek zimi mirna ništa ne kupujem baš sve koristim domaće bez ikakvi špricanja i ikakvi dodataka u sadnji i sađenju povrća
|
|
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ma da Niho, između sveg onog cvijeća što pokazujem u slikama vrta se zapravo i povrće skriva
![]() ![]() ![]() Super je dok sama sebi uzgajaš hranu i možeš biti potpuno mirna jer znaš što jedeš ![]() |
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
meni je ljetna salata otišla u sjeme zbog onih vrućina i tek prije neki dan sam primjetila da se poprilično rasijala i da ju onaj prvi mraz nije pofurio, jel bi ona mogla opstati pod onim tunelom od najlona ili onog tekstila?
|
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
vrijeme je opljevljivanja onima koji nisu imali sijena ove godine kao ja:D i preoravanja!
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ja niti ne orem niti ne čupam korov (samo onaj najveći, i s njime prekrivam gredice) - bit biovrtlarstva je da nema oranja tj prevrtanja zemlje jer se time poremeti biološka ravnoteža u tlu. Čak niti ne čupam korov - kako nemam dosta trave da sve prekrijem - ostavljam da zaraste korov - to je uglavnom mišjakinja koja idealno prekriva zemlju i održava život ispod bujnim, a na proljeće ju bez problema uklanjam s gredica.
Jesensko preoravanje za sve stanovnike tla je kao razorna katastrofa - područja za stanovanje im se ruši i sve moraju početi iznova, i to tik pred zimu. Zato ja čak niti biljke s velikim korijenjem ne čupam, jer sam primjetila da je glistama tamo najprivlačnije - radije rušim biljke iznad zemlje, korijen im ostavljam. Prema principu po kojem ja radim - bitno je da je zemlja uvijek nečim prekrivena, pa makar i korovom i da uvijek nešto raste u njoj, a ne da je gola i izložena surovim vanjskim uvjetima - na mom vrtu uvijek buja život ispod zemlje, bez obzira na godišnje doba ![]() |
|
![]() |
|
rain ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
Zato ti je sve tak bujno.Kod mene je to,nažalost ,teško izvedivo,teška ilovača,veeeliki vrt.A strašno mi se sviđa ideja,knjiga Bio-vrt od Marie Luise Kreuter se već ofucala od prelistavanja i čitanja.Svaka ti čast kaj si krenula u nekaj neuobičajeno-i to vrlo uspješno!
|
|
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!
|
|
![]() |
|
I kod mene je ilovasto tlo, doduše ne teško...
Rain, probaj napraviti pokus - prekrij jedan dio vrta malčem i ne preoravaj, -jer će životinje ispod rahliti zemlju i uvlačiti organski materijal pod zemlju, unatoč strukturi tla - po meni mogu ju samo poboljšati - jedan dio pusti nek zaraste korov - samo onaj veći počupaj i poslaži po gredicama - ne brini radi sjemenki, jer iako makneš korov s svog vrta, vjetar ti donese sjemenke s tuđih ![]() - a ostatak kak do sad radiš, pa da vidiš kako će se ponašati takvo tlo preko zime - ....pa javi rezultate ![]() Na mom vrtu je preko zime samo 10% prekrivemo malčem, ostalo potrgam uvelo cvijeće, sve zdrave ostatke biljaka poslažem po gredicama...i puštam zimske korove nek bujaju - glavno da gredice nisu gole i uzurpirane na jesen. ![]() |
|
![]() |
|
rain ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
Ma,već sam i o tome razmišljala,al ja sam ti gazdarica cvjetnjaka a mama povrtnjaka.Probala bum malčirati i ne dirati neke grede s cvijećem.Ako niš drugo,slame se može nabaviti.Ovo proljeće sam kopala rupe za drveće-žuta ilovača sa puno lapora,pa sam pokrila sa pokošenom travom,ionak nisam niš duboko mogla skopati.Sad,kad sam sadila-iznenađenje-ko da je druga zemlja-meka i rahla.Tak da sam sigurna da je to prava stvar,samo moram majki uvaliti knjigu. :-)
|
|
|
|
![]() |
|
Istina, otkos trave čini čuda zemlji, ja niti nemam slame pa sve malčiram s otkosom trave i prezadovoljna sam učincima.
![]() I imala sam ideju još posijati posvud gdje je malo golije tlo faceliju i gorušicu - i pozabila ![]() |
|
![]() |
|
Ja sam pred jedno 3 godine kupila mješavinu za zelenu gnojidbu,masno platila i zaboravila.Sjetila se ovog ljeta i posijala na neku praznu.suhu tvrdu gredu.Nikla je jedino facelija,valjda joj je klijavost najduža,nije baš nekaj velika narasla,baš sam ju ovih dana počupala,ali mi se čini da to isto odlično funkcionira-zemlja je postala onak ko kad se smrzne.Drugu godinu bum opet probala.
|
|
|
|
![]() |
|
Karmela ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
Ja sam prošle godine posijala lucernu. Ništa nije izniklo ;)
Čitala sam i knjigu Fukuoke. On sije među korovom povrće. Ja sam probala tako pred kišu sijati među korovom prošle godine. Ništa se nije primilo, osim rotkvice. |
|
![]() |
|
Ja nažalost nisam imala prilike čitati niti jednu knjigu Fukuoke, pogledala sam tek par dokumentaraca o njemu. Karmela, jesi li sijala obično sjeme ili kao tehnika "seed balls"? Ta mi se tehnika čini fenomenalnom idejom.
|
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Pozdrav svima nakon dugo vremena!S gredice sam počupala sve ostatke i bacila na kompost, a ostao je samo malč tj. suha pokošena trava.Kad malo razgrnem zemlja ispod je lijepa,rahla,ne raste korov.To je rezultat malčiranja tijekom cijelog ljeta.Hvala SilveK. Sada nestrpljivo čekam proljeće. |
|
![]() |
|
Karmela ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
Fukooka predlaže "seed balls" za rižu i ječam. Ne izgleda mi baš potrebno za sijenje u terenu koji nije pod vodom.
|
|
![]() |
|
Jadranka,
![]() Karmela, ja bi tu tehniku primjenila za sijanje cvijeća na travnjacima (makovi i sl), a i meni se čini super za sve terene, jer je sjeme zaštićeno i ima hranjiva te je spremno za klijanje nakon prve kiše - na vrtu sam primjetila da mnogo sjemenki odnose mravi - ovako ne mogu i puno je veća klijavost.
![]() |
|
![]() |
|
niho ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 9297 |
ma radnica moja zlatna -da znaš i ja sam veliki poljeprivrednik pa juče sam pravila slatko od moji Bundeva pa si mi naum pala reko kud ti nisam poslala koje sijeme da ih vidiš samo kolike su-a to je taj rad -sve baš tako -bez ikakvi dodataka-i bez sad preoravanja što kod mene sad to svi rade
|
|
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**
|
|
![]() |
|
chiarita2 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 28 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 100 |
hvala Silvek na odgovoru, ja ne mogu dočekati proljeće sa krenem u sijanje i sadnju ( ne mogu vjerovati da me povrtlarstvo tako zanima, a bome ne može ni moja mama!!!)
|
|
postala sam bogata 20.07.2007.g., a sad bi htjela biti još bogatija....
|
|
![]() |
|
Niho...blago tebi, meni ove godine tikve baš nisu bile nešto...prekasno sam ih sijala pa je nastupio onaj period stalne kiše i nisu mi baš uspjele, jedino tikvice, a one su bile velike i stalno pune plodove, kao nikad do sad - e njih sam na vrijeme sijala
![]() Chiarita2, baš mi je drago čitati kako si oduševljena vrtlarenjem, i meni se je to dogodilo pred 5 godina - a cijeli život sam dotad izbjegavala mamin i bakin povrtnjak, pa kad sam imala sve spremno za svoj prvi povrtnjak (400 kvadrata, ja sam odmah počela golemim koracima ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ne samo da si ti obuzeta, već si djelovala i na mnoge od nas - namjerno, ili slučajno i ja sam među njima.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
floraifauna ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 21 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 110 |
bok silvek, trebalo mi je nekoliko dana da pročitam cijelu temu,evo me... crvenih očiju,ali tu sam.
Vrt ti je predivan,nadam se da će i moj uskoro biti tako mažen i pažen.
Jedva sam si uspjela pronaći komadić gdje ću moći raditi kako želim i mislim da treba,tako krećem na proljeće,a do tad planiranje...gdje,što....
Imam Fukuokinu knjigu "Revolucija jedne slamke" na hrv. i eng. "The natural way of farming"koju sam tek počela čitati,bolje bi bilo da je prevedena
![]() puno hvala na sjemenkama
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |