Aloe |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2526272829> |
Korisnik | |
muhlenbergia ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
muhlenbergia ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....hvala na pomoci....da , druga je A. ciliaris....a 1. i 3. - vidjet cemo....
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Pokušajmo zajedno odrediti imena mančinih aloja. Kod prve slike se ne mogu odlučiti između između Aloe aculeata i Aloe marlothii pogledaj malo po netu pa odluči sama. Na drugoj slici je vjerojatno Aloe ciliaris (pogledaj 1. stranicu ove teme). Treća bi trebala biti Aloe brevifolia. Evo slika još jedne Aloe ferox usporedi ju sa svojom alojom sa prve slike.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Pa lijepa ti je naravno da je aloa ferox, to smo već svi naučili, tko šmirgla prodavače, samo se razbjesnim kad s njima idem nešto pregovarat.
Ova druga bi mogla biti striatula (ima žuti cvijet sličan onome od tritome), ali vjerujem da će netko znati bolje od mene.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....ovoj nisam odredila ime...cesta je kod nas...
![]() .....ne znam da li je ovo ista ili druga...to cemo vidjeti...
![]() ....sve su dvogodisnje...
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Ma ne lažu one,nego ih je sram reči da ne znaju,jer za druge nikad nisu čule.
![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Od kad ja to govorim.
Prodavačima su sve aloje Aloe vere jer se najviše traže. Nevjerojatan je taj bezobrazluk, lažu čak pod cijenu da nekoga otruju. Važna je samo lova. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Manči, to je nevjerojatno i uvijek me razljuti. Nemaju pojma i ne žele imati pojma baš o ničemu, čast iznimkama. Naravno da aloa vera nema baš nikakve sličnost s feroksicom, to je zaista nebuloza.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
....jucer sam gledala ponudu u nasem MB....nesto malo alojica...na onima koje su iste kao A. ferox pise A. vera...kako imam A.veru i znam kako izgleda pitala sam zaposlenu sto je s tim natpisom a ona da A. vera ima raznih varijeteta i bla...bla...bla...
...vjerujem da ima razlicitih varijeteta ali da je ista kao ferox??????
|
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Manči u pravu si
I meni je izazov točno odredit ime neke biljke, na kaktusima sam se bodlji nabrojio da mi se vrti u glavi Cvjet uvelike olakšava posao, ali neke biljkice procvatu u poznim godinama ili nikad i ne procvatu A pitanje se uvjek nameće: Kako se zovem? |
|
![]() |
|
manči slažem se s tobom, zgodno mi je kad "šetam" dvorištem (neš ti šetnje u dvorištu od 50 kvadrata) i zastanem kraj biljkice, koja ima natpis kako se zove, jer kad pročitaš nekoliko puta, zapamtiš i to me veseli.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
...meni je to izazov, odrediti vrstu....cvijet je temelj odredjivanja kod svih biljaka pa tako i aloja....gleda se broj latica, oblik, broj prasnika itd...problem je kljuc za odredjivanje kojeg nemam a i cvijet je rijetkost dobit kod nekih aloja...zato mi je sve i interesantnije...kao neki rebus....
...polako..... saznat cemo , svaki dan pomalo....
![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Imaš pravo Zmaj,ja do nedavno nisam marila za imena svojih sukulenta i kaktusa,naprosto sam uživala u njima,družeći se sa vama na forumu došla sam do imena nekih od njih,ali.....i to me zbunilo....mislim da ću i dalje uživati u mojim i vašim znala im imena ili ne.
![]() |
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Najbitnije je u svemu tome da mi uživamo gledajući kako naše Aloe, Haworthije i ostale biljkice ljepo napreduju
Ljepo im je znati imena ali to su ipak sporedne stvari Za večinu Aloa teško je odredit vrstu, pa tek variete, i na kraju ispada da pojedine vrste imaju i preko desetak imena Pojedini stručnjaci smatraju da Aloe u netipičnim staništima i uvjetima uzgoja imaju i drugačije oblike stabljika i listova Ono što mi uzgajamo pod Alou cilaris ni približno nije slično toj vrsti u prirodnom staništu, a sad ti znaj jel se toliko promjenila da se privikne na našu klimu i uvjete uzgoja ili je rječ o nekoj drugoj vrsti |
|
![]() |
|
Otok, na kraju ćemo tako svi, jer ovo nadilazi moje mogućnosti. Ali ipak vidim razliku između moje i Pinusove.
Ali ovo što je sada zmaj pokazao ubilo me u pojam. Bolje da ih sve zovem aloe i gotovo, iako će i to biti teško.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
I ja sam mislila da razlikujem neke vrste aloa, ali što ih više gledam kao da sve manje znam. Sad mi se sve pomiješalo i aloe i hawortie i .....
Odustajem od traženja imena, samo ću uživati u vašima i mojima |
|
![]() |
|
Bravo Zmaj!
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2526272829> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |