Ljiljani - Lilium |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2526272829 64> |
Korisnik | |
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja ti preporučam da to ne radiš viliama nego da iskoristiš samo ruke.Znači puno kopanja
![]() ![]() Što se kupovnih lukovica tiče,ovisno o njihovoj veličini,kako ih kupiš ali većinom sve cvatu iste godine kad ih se posadi.Zato su pakirane u prozirnim vrećicama da ih vidiš.Ukoliko su u vrećici sa supstratom,malo ga makni preko najlona i provjeri koje su veličine.Izaberi što veće i čvršće lukovice i cvjetat će još ovo ljeto ![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
kikach ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 19 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 497 |
e pa tako sam ih i ja birala:) hvala ti, nadam se da ce cvjetati:)
zribal rađe napravi ovo sto ti je tea rekla, tako sigurno neces udarit lopatom po lukovicama:P
ja okopam maalo okolo stabiljki i onda dalje rukom..
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Super Tea, baš ti hvala. Sad mi je sve jasno još samo jedno pitanje, u svezi sadnje. Da li da ih sadim u skupinama i po koliko lukovica. Imam jednu gredicu širine cca 60 cm, dužine 10 m. (uz kolni ulaz pored kuće) Tu je sad posađeno obilje lukovica tulipana, narcisa, šafrana... Razmišljam da u nju posadim Ljiljane kao središnju, najvišu, biljku koja će cvjetati kad ove prođu. Uz ljiljane planiram nastaviti sadnju drugin nižih biljaka i tako dobiti periodično cvjetanje, možda se odlučim samo na lukovice uz po neku nisku trajnicu.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
zribal,može tako kako si napisala,u skupinama.Tako ljepše dođu do izražaja.Samo nemoj ih saditi preblizu,nek bude malo mjesta među lukovicama da se mogu lakše razvijati pogotovo ako ih misliš ostaviti na istom mjestu više godina.
|
|
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Osobno su mi cvjetovi lukovičastih biljaka iznimno dragi. Kao što sam napisala, posadla sam veliku količinu cvijeća koje će cvjetati travanj - svibanj, sad bih trebala posaditi one koje će nastaviti cvatnju do jeseni. Obožavam ljiljane, dalije, gladiole i s njima već nešto planiram. Ni sama nisam pametna da li mi je bolje lukovice koje ne moram vaditi, kao ljiljane i tulipane ostaviti u zemlji više godina ili vaditi.
|
|
|
|
![]() |
|
I ja isto obožavam cvjetove lukovičastog bilja.Jos ako su cvjetovi veliki i mirisni kao kod orijentalaca,ko da sam zlato posadila
![]() |
|
|
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
Imam samoove dvije vrte..neznam imena..bijele sam ove godine rasadila jer su bili previse stisnuti... evo kako su izgledali kad su cvali...
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Maslacak predivni su!!Taj bijeli "starinski" meni je najdraži.Ovaj žuti je neki azijat,imam i ja tih žutih azijata,samo ni jedan nema imena..Bijeli je tkz.madonin ljiljan ili po latinski L. candidum..Ja jedva čekam da krene sezona ljiljana!!Možda ove godine ugledam cvjetove i onih koji prošle godine nisu cvjetali..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
maslacak
![]() Eto zašto obožavam ljiljane..zato što im cvjetovi izgledaju prekrasno i raskošno ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Evo ih. ![]() Posuda ima rupice za drenažu, do prije tjedan dana su bili u šupi, na relativno mračnom i prozračnom mjestu. Nisam ih pokrivala. Kad sam vidjela da su izrasli, premjestila sam ih na tjedan dana na stubište zgrade u kojoj stanujem, a sad su već u školi, spremni za presadnju u vrt. |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Slatkice,baš ih je ljepo ponovo vidjeti
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Prekrasni mali bebači..Dobro kaže Tea sačekaj da prođe minus i odma u baštu.Njima ne bi smetao minus da su rasli u vrtu prilagođene vremenu ali si ih uzgajala u sobnim uslovima pa sačekaj koji dan do presađivanja u bašti..
Samo,što se prihrane tiče oni ne vole previše prihrana pogotovo kada su u posudama.U posudi traže umjereno zalijevanje i umjerenu prihranu.Ja svoje,one u bašti prihram samo jednom tokom godine.Na netu dosta ima o tome,da nisu zaljubljenici u često prihranjivanje.. |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Alisa,to s prehranom stoji.Zato ja kad ih prehranjujem malo više razrjedim nego po uputama i prehranjujem dvaput mjesečno kad narastu oko15tak cm.Smatram da bez prehrane ne bi tako dobro napredovali kao oni u vrtu.Tako sam do sada radila i pokazalo se dobro
![]() Što se uvijeta tiče,moram te ispraviti.Maksimalno sam se potrudila da im približim vanjske uvijete jer su smješteni na balkonu na kojem je nekoliko stupnjeva toplije nego vani.Znači,nikako nisu bili na sobnoj temperaturi. |
|
|
|
![]() |
|
Tea za sobne uvjete sam mislila na ove male bebače od Andine.Inače su joj boravili u zatvorenim prostorima pa bi bio šok naglo presađivanje napolje.
A,za prehranu ja se držim tih uputa što manje to bolje..Imala sam ja prije u saksijama ljiljane,dok smo imali neke radove oko kuće tako sam ih uzgajala,inače bih ostala bez njih nepažnjom majstora.Ni tada ih nisam previše prihranjivala jer sam čitala da ih prihrana dobro isforsira i ranije propadnu nego oni sa manje prihrane.. Ja sam im mjenjala zemlju svake druge godine i uz humus dodavala sam baštensku,i povremeno prihrane malo za cvjetajuće biljke..I te iz saksija presadila sam u baštu,tako da ih više ne uzgajam u saksijama. |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Očito su nam iskustva različita.Meni se prihranjivanje pokazalo kao korisno i ljiljani su mi do sad ljepo napredovali.Vidjet ćemo na dalje..
|
|
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Ovih dana iznosit ću ih pomalo na sunce da ih priviknem na vanjske uvjete, noć će provoditi u negrijanoj prostoriji. Mislim ih presaditi u vrt tamo negdje oko Uskrsa. Prihranjivat ih neću, a u vrtu je ionako još jesenas pognojeno zečjim gnojem pa im vjerojatno neće trebati ni tamo prihrana.
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
To bi trebalo funkcionirati
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Da,zribal,krivo sam napisala
|
|
|
![]() |
|
Cure slažem se ja s vama u kad je upitanju odgovornost za uzgoj lukovcima to je svakako do proizvođača. Medjutim, kad prodavač dobavi lukovice od proizvođača i ne proda ih u toj sezoni, što radi. Šprica protiv klijavosti, čuva u lošim uvjetima, prepakira i prilijepi drugu deklaraciju. Evo jedan moj poznanik u okolici Osijeka vlasnik je poljoljekarne. Svi susjedi koji su kod njega kupoval sjemenje, pa i sredstva za zaštitu biljaka već su iskusili njegovu trgovačku neosjetljivost. Iako jako želim ljiljane, on ih možda ima, a ja se ne usuđujem ni pitati jer već unaprijed znam što radi. Rješenje je svakako jedino u dobroj provjeri lukovica, mada ako su previše nafudrane kemikalijama, uzalud je i to što lijepo izgledaju. Kad je suprug u jesen kupio tulipane, otvorila sam vrećicu i zaista bila zadovoljna. No, danas sam ponovo pregledala vrt i vidim da će po nešto ipak nići, iz zemlje vire (tu i tamo) po neka mala sitna crvena klica. Bitno je da je lukovica živva, pa što procvjeta....
|
|
|
|
![]() |
|
Joj,kad čitam kako ih tretiraju dođe mi da
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2526272829 64> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |