Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Orhideja
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Zatvorena temaOrhideja

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3334353637 89>
Korisnik
Poruka
strada View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 140
Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2011 u 21:50
Evo i mene nakon sto god..Posao, inventure i svasta nesto, pa se nema vremena. Ipak..vremena se naslo za kupit dvije ljepotice u Kauflandu i to jedan dendrobium preekrasan za 24kn i jedan penelophsis za svega 12 kn sa prelijepim cvjetovima u cvatu i tri pupoljka!!
E sad pitanje..na koji nacin se odrzava dendrobium?
Da li on isto voli svaki dan spricanje po korijenju i prihranjivanje jednom tjedno ?
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2011 u 13:07
miraK i ja imam istog kao i ti  vidim i kod tebe na vrhovima se listovi skovrcaju ne kuzim zasto?

moj ej sad nakon cvjetanja potjerao  4 kekija na grani jednoj ludnica to nije nikada i na jednoj staroj jos jednog njega sam vec posadila u saksiju
Per aspera ad astra.

Na vrh
Rumko View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 52
Direktni link do posta Objavljeno: 15 Siječanj 2011 u 20:20
Pozdrav,

evo, i ja se prijavljujem među novopečene ljubitelje orhideja. Pročitala sam kompletnu temu, izdvojila savjete i stvarno se jako brzo mogu poloviti konci, hvala svima koji nesebično ponavljaju iznova i iznova jednostavan recept za uzgoj orhideja :D

Za sada imam dva phala, i listovi su im zdravi. Sve radim prema uputama i čini mi se da je jedan trenutno u fazi mirovanja. cvao je prošle godine od 7. do 10. mjeseca i nakon toga ne mrda. Ne pojavljuju se novi izboji, stapka se zeleni, ali nikako da negdje 'propupa' nova grana za nove cvjetiće. Imam strpljenja, nigdje mi se ne žuri...

Konkretno pitanje: Koliko otprilike traje faza mirovanja kod orhideja? Nekakav ciklus. Biljka mi izgleda zadovoljno, listovi tamnozeleni, mesnati, čvrsti... sa dosta zelenog i zračnog i običnog korjenja.
Na vrh
Rumko View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 15 Siječanj 2011 u 20:25
E da, sad mi je palo na pamet još jedno pitanje.

Viđam orhideje po centrima u punom cvatu u svako doba godine a po fotkama vidim da vas ima dosta kojima phalovi cvatu u isto vrijeme, pa me zanima jeste li ih kupovali u isto vrijeme ili su se biljčice sinkronizirale (iako su u početku cvale u različito doba godine)?

Moja prva orhideja je jučer dobila cvjetno društvo, pa se nadam da će joj druženje goditi i potaknuti da se malo pokrene. Miruje već 3 mjeseca Smile
Na vrh
tatjanabajcic View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3874
Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2011 u 18:15
Ja čekam sutrašnji dan da je poslikam jer ima sada 4 cvijeta.
Orhideje imaju i faze mirovanja i neke imaju cvatnju različitu. Moje dvije ne cvatu jedna skoro 10 mjeseci a druga sigurnih 7, ali mislim da mora se dobro okorijeniti pa če dalje nastaviti jer joj tjerajulistovi
jednoj, adruga mi je pala.
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2011 u 22:21
lana2 , tatjanabajcic , Zvjezdana hvala što ste pogledale moju orhideju koja je kod mene došla sa cvijetom, točno nekako prije 7 mjeseci ( tako tatjana kaže da cvjetaju) i sada je opet cvala. Nisam znala kako izgleda nakon cvatnje i šta će se dalje događati pa mi je lana2 objašnjavala i sve se tako odvilo. Zato sam slikala i hvala na savjetima.

Ali tu je i nova dilema i pitanje ( primjetila je Zvjezdana) da se listovi kovrčaju. Zaštoje to tako i kako da riješim taj problem?
Na vrh
Rumko View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2011 u 10:58
Znači nema straha :) Bojala sam se da su se već negdje trebali pojaviti pupovi.

E da, orhideje zalijevam vodom koja je stajala 10-ak dana na sobnoj temperaturi. Odnosno, uranjam ih (pa cijedim) i prskam tom vodom, s tim da je u toj vodi cca trećina propisane prihrane. Znači, ako prihrana ide u omjeru 1:4, ja stavim 1:12 i onda uvijek takvom vodom 'prihranjujem' biljke jer je toliko savjeta kada prihranjivati ili ne biljku, da mi se ovo učinilo čisto ok?
Na vrh
Rumko View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2011 u 11:01
Ah da, prskam redovito, ali uranjam povremeno. Kada vidim na teglici da je to potrebno.

Još jedna stvar, budući da su njihove teglice prozirne, znači li to da i korijenje voli svjetlost i da ih je bolje ne držati još dodatno u ukrasnoj tegli? Čini mi se da u ukrasnoj duže zadržavaju vlagu, ali opet, to s teglicama je baš specifično pa nisam sigurna.
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2011 u 15:27
neznam zasto je to i meni se to isto dogadja to kovrcanje a ne vidim razloga.. prihranjujem redovito tako da niej pomanjkanje hrane stvarno neznam i bas me to zivcira :D
Per aspera ad astra.

Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 11:13
Kod mog dendrobiuma je ista situacija, ali kod gornjih (novih listova) kasnije ne budu toliko kovrčavi. Redovno cvjeta tako da se više ne uzbuđujem zbog toga.

Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 11:17
Originalno poslano od člana Rumko Rumko napisao:

Ah da, prskam redovito, ali uranjam povremeno. Kada vidim na teglici da je to potrebno.

Još jedna stvar, budući da su njihove teglice prozirne, znači li to da i korijenje voli svjetlost i da ih je bolje ne držati još dodatno u ukrasnoj tegli? Čini mi se da u ukrasnoj duže zadržavaju vlagu, ali opet, to s teglicama je baš specifično pa nisam sigurna.

Rumko možeš držati orhideje u ukrasnoj tegli, prozirna posuda služi da možeš kontrolirati na prozirnim stjenkama vlagu supstrata. Dok god se vide sitne kapljice na stjenkama nije potrebno zalijevati orhideju. Orhideje ne vole previše vlažan supstrat i korjenje trune, što izaziva propadanje biljke.
Na vrh
Rumko View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 13:17
Dio s vodom i vlagom sam savladala, samo me zanimalo to korijenje jer je zeleno korijenje zaista rijetko.

Inače, kovrčavi listovi se mogu ispraviti fizički, nama je jedan rastao okomito i uvinuo se - kroz par dana smo ga spustili, a ravnanje još traje, treba biti oprezan da se list ne slomi. Čitala sam na vanjskim forumima da to ne škodi biljci i da samo treba biti oprezan da se biljka ne ošteti. NIšta na silu, samo pomalo.

Neki su spominjali da se to zna događati kada virus napadne biljku, ali da nema brige dokle god su listovi zdravi i da kovrčanje nije ništa ni neobično ni alarmantno. Dapače, mogu se pustiti takvi listovi, ali da one koji stoje okomito, obavezno treba poleći.
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 15:05
ma da lana tako i kod mog isto se otkovrcaju jedino oni na vrhu zadnji ne ne kuzim zasto :D valjda tako mora bit kad nisu idealni uvijeti
Per aspera ad astra.

Na vrh
SILVIJA VIDRA View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 68
Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 16:37

moje krasotice
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 16:39
Na vrh
Rumko View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 16:39
wow, stvarno su krasne! Nedavno kupljene ili imaš neku tajnu? smile94
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 16:41
SAM_0388.JPG">
 dali možda zna netko gdje bi se mogla kupiti takva ja sam  sliku skinula sa jednog portala,inače postoje i u Hrvatskoj
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 16:45
to su sve stare osim ove žute i crvene te sam dobila za rođendan prošli mjesec,nemam nikakve tajne samo treba po propisima  zaljevati i to je to....Smile
Na vrh
tatjanabajcic View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3874
Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 16:51
MOgu se samo divitio,jer su prekrasne.Sutraće moja biti slikana i stavljena.
Na vrh
mandevila View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 341
Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2011 u 07:55
joj SILVIJA,ove dvije žuta i crvena su preprekrasne,još takve kod nas nisam vidla
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3334353637 89>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,469 sekundi.