Lavanda |
Odgovori | Stranica <1 23456 14> |
Korisnik | |
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na podrsci Fermina-Daza
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Nelina
Novo sjeme Pridružen: 29 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 7 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li je točno da ako lavandu orežem odmah nakon cvatnje( 6. mj.) još jednom cvate u 8. mjesecu?
|
|
buba
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Novo sjeme Pridružen: 27 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
istna je!moja lavanda je spremna za košnju, čekam samo da grane sunce, a onda će ponovno cvjetati negdje u kolovozu.
|
|
anitnom
Nedavno posijan Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 32 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dugokosa
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moja lavandica je mlada ,druga godina,po zimi se skoro sva osušila jer je držim u tegli unutra ali sad je živnula i čak ima jedan ali vrijedan cvijet
|
|
sutra je novi dan
|
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Izgleda poprilično zdravo i bujno. Očito se samo pritajila
|
|
dugokosa
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da super se oporavila samo se nagnula na jednu stranu ali to i nije važno samo da ona meni raste
|
|
sutra je novi dan
|
|
pčelica7
administrator Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako ti je lipa lavanda i ja bi je tila imati, ali neznam di je kupiti? možda baumax ili bauhaus, zna li netko?
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
u svim vrtnim centrima, rasadnicima, Konzumu, sad će, još malo |
|
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Već sam ti na strani gdje si se predstavila napisala da mi pošalješ adresu na PP. Ja imam sadnica lavande pa ću ti ih poslati , a ružmarin ti mogu poslati u reznicama pa ih pokušaj sama ukorijeniti. Oni se lagano ukorjenjuju.
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dali netko radi domaći sapun od lavande onak sa komadićima cvijeća unutra? Dobar je za suhe ruke i ranice lakše zarastaju.
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pravopis!!!!! Da li......
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jedne posebne sorte lavande koja kod nas cvjeta cijelu godinu (slikano danas)
|
|
život je more
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..izgleda drugačije...kao oni uzgojeni kultivari što se prodaju po vrtnim centrima.....
.... ali mislim da ja pravo pitanje šta kod vas ne cvate cijelu godinu?? :)))))))))))))))))))))))))))))) |
|
proljeće
Cvjetni guru Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Griva dobro pitanje!!
Kod njih bi valjda i zrak procvjetao samo da ga probaju posaditi...
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A ne, ona naša domaća lavanda cvjeta ljeti i u jesen, a ovu zovu francuska lavanda, ima jako dekorativne listove kao da su izrađeni i malo im je drugačiji cvijet. Ja sam jednu takvu posadila prošle godine i izrasla je ogromna pa mi je zagušila ostalo cvijeće, presadila sam je, ali teško se ulove tako velike, malo se posušila.
|
|
život je more
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....pravu lavandu (augustifoliju) vidjeh samo suhu... i dosta je različita od svega što sam "naških" vidjela.... a njene sadnice ne možete tek tako nabaviti...navodno se čekaju par godina, koštaju paprenooo i mogu se nabaviti samo preko 1 štele u Hr... tako se priča... :))...i ne rastu ispod 800 m nadmorske visine..... .... ne bih se štela svađati ( opet :))))...ali mislim da je to uzgojeni kultivar.... kojih ima na desetine a neke kako ljudi zovu..... isto kao sa recimo ružama.... 2 ili 3 su "prave" divlje vrste a ostalo su sve uzgojeni kutivari... no to ne umanjuje njhovu ljepotu, radost ili miris .. samo su drugačije.... i izgledom i sastavom..... divlje ruže (su) se upotrebljava(ju)le za lječenje.. ja nažalost imah prliku upoznati samo caninu... :)))...ah seljaka... :))) .. |
|
Tija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li netko radi domaći sapun od lavande onak sa komadićima cvijeća unutra? Dobar je za suhe ruke i ranice lakše zarastaju
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo da se i ja malo umiješam u diskusiju na temu lavandu, jednu od mojih omiljenih trajnica. Uspješno je uzgajam trideset godina gotovo u centru metropole. Počela s dvije sadnice kupljene u rasadniku u predgrađu Zadra, što kažu naša, poznata i kao hvarska, iako je porijeklom sa Pirineja, L. officinalis. Preživjela sve nedaće kontinetalne klime dok nije zasmetala susjedu, ne, nije pravila sjenu rasla je na mom zemljištu, danas su od nje ostali žalosni ostaci, stablo debelo 9 cm. Bila je predivna visoka gotovo 1m. U međuvrenu eksperimentirala. Danas imam zgodne male kultivare zbijena rasta L. angustifolia 'Hidcote Blue', izrazito tamnoplave boje i isto takve 'Rosea' ružičastog cvijeta. Još mi je posebno srcu prirasla L. longifolia (spica) šireg lista, ne baš obilnog cvijeta, ali zato izvanredno jakog mirisa i posebno sivog lista. Sve su niske, oko 35 cm, pogodne za manje vrtove, za kamenjar, uz ruže u ružičnjaku, za stepski i mediteranski vrt, za obrube i niske šišane živice, za cvjetna korita i lonce (pitare). Prežive sušu i kontinentalnu zimu. A što se tiče nadmorske visine, izračunajte gdje je ZG. kod mene rastu i na brdu i u nizini. poz..
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...no koliko ja vidjeh i znam prava lavanda= l. vera= l. officinalis= l.angustifolia i neće rasti na niskim visinama..
...širokolisna = l. latifolia = l. spica i može rasti bliže nižim visinama i moru... ...al je preko vrsta što križanaca što kultivara pa je zbrka... a odrediti što je točno to biće koje držimo u rukama..maltene posao za vidovnjaka :) |
|
Odgovori | Stranica <1 23456 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |