Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Falenopsis - Phalaenopsis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Falenopsis - Phalaenopsis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 4142434445 58>
Korisnik
Poruka
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2014 u 18:45
Originalno poslano od člana Anastazija_ Anastazija_ napisao:

Cimi, prekrasne su ti, moje nikad nemaju toliko cvjetnih grana i cvjetova.
Jel imaš kad problema sa ušima ?
Neznam u kakvom supstratu ih imaš posađene. Ja svoje odmah poslije kupnje presađujem u veće teglice i bogatiji supstrat koji nije sama kora. Možda iz toga dobiju više hranjiva pa stvore više cvijetova?

Nisam do sada imala nikakve nametnike na njima, jedino se povremeno pojavi nešto onih sitnih mušica. 
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
blue sky View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3013
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje blue sky Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2014 u 19:04
joj cure predivne su vamsmile91
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2014 u 22:06

Ja ih ne presađujem kad ih kupim (možda je u tome greška?).
Ako fali supstrata samo malo dodam, a presađujem kad mi se čini loš.
Pročitala sam negdje da ih treba presađivati svakih jedno dvije godine.
Koristim supstrat za orhideje koji kupim u Bauhausu ili Kalii.
Koji supstrat ti koristiš i da li koristiš prozirne tegle ili obične, s obzirom na to da ja teže nađem prozirne veće ?
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
martincica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 12
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje martincica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2014 u 16:55
orhideja mi je nakon par mjeseci napokon pocela rasti, i sad na novoj stapci vec ima 3-4 pupa, jedan se vec osusio i otpao i jos jedan zuti, zasto se to događa umjesto da raste i da se otvara u cvijet? nisam ju premještala i sve radim isto kao do sada.. vec mi je cvjetala jednom i sve je bilo u redu
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2014 u 22:48

To se i meni sada događa, a neznam zašto. Nikada prije mi se to nije događalo  Confused.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2014 u 22:49

Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2014 u 00:50
Originalno poslano od člana Anastazija_ Anastazija_ napisao:

Koji supstrat ti koristiš i da li koristiš prozirne tegle ili obične, s obzirom na to da ja teže nađem prozirne veće ?
Supstrat kupim na koji naiđem pa u njega dodam perlita i onu koru iz tegle orhideje koju presađujem. Veće poluprozirne tegle znaju imati u Baumaxu (promjer čini mi se 16 cm), a upotrebljavam i plastične bijele (od tanke plastike). Njima na dnu lemilicom napravim dodatno puno velikih rupa. Vanjske ukrasne tegle imam nešto šire, isto plastične. U biti do korjena dođe malo svjetla, ali kada se pogleda, i orhideje posađene u potpuno prozirne tegle, kada se stave u keramičke ukrasne tegle, tada isto korjen ne dobija svjetlo.

Originalno poslano od člana martincica martincica napisao:

orhideja mi je nakon par mjeseci napokon pocela rasti, i sad na novoj stapci vec ima 3-4 pupa, jedan se vec osusio i otpao i jos jedan zuti, zasto se to događa umjesto da raste i da se otvara u cvijet? nisam ju premještala i sve radim isto kao do sada.. vec mi je cvjetala jednom i sve je bilo u redu
Najvjerojatnije je orhideja doživjela naglu promjenu temperature zbog otvaranja prozora ili vrata, a možda je bila izložena i propuhu. Zavisno od mjesta gdje stoji možda joj struji od prozora malo hladniji zrak po tegli ili je nagla promjena dnevne i noćne temperature. Možda je i noćna temperatura malo preniska. Nebi trebala padati ispod 16 - 17 st. c, a minimalno je 15 st. c.

A možda si ju i premalo zalijevala - mada premalo zalijevanja prije prouzroči da listovi omekšaju, postaju kao mlohavi, a donji, najstariji cvijetovi se suše i otpadaju. 
Određeni poremećaji se javljaju i ako se stavi jača doza gnojiva u vodu, a supstrat prije zalijevanja bude jako suh. Kada se orhideje (a i sve drugo cvijeće) zalijeva sa gnojivom, supstrat ne smije biti nikada jako suh. Ja znam prije gnojenja prvo običnom vodom malo zaliti, a onda nakon sat - dva vremena sa gnojivom.

Na vrh
martincica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 12
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje martincica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2014 u 21:02
hvala puno, jedino od nabrojanog moze biti propuh, jer temperatura nije ispod 20 ni po noci.. prozori su dobri, znaci mozda hladan zrak iz vana kada sam otvarala prozor :(
Na vrh
purple View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 6
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje purple Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Siječanj 2014 u 15:43
Pozdrav svima! :)
Moram pohvaliti sve vaše orhideje,predivne su! :D
Tu sam na ovoj temi vidla slike žučkastih orhideja te informacije da mirišu. Mene zanima dali sve žute orhideje mirišu ili samo posebne vrste? :)
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Siječanj 2014 u 17:39

Svi žuti phalaenopsisi ne mirišu. Ima ih i u drugim bojama koji mirišu. Ipak je najviše phalaenopsisa koji su bez mirisa.

Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Siječanj 2014 u 00:02
Cimicifuga i Anastazija prekrasne su vam orhideje 
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2014 u 12:35
U razgovoru sa prijateljicom sam spomenula da su mi phalovi sada u vrhuncu cvatnje i da je balkon prepun cvijeća. Pitala me koliko toga ima, a kako nisam znala odgovoriti poslije razgovora sam otišla na balkon i prebrojala.

410 otvorenih cvijetova phalova i 6 od jedne miltonije. I sama sam se iznenadila tom broju. A zbilja ih je lijepo onako na hrpi vidjeti.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2014 u 13:03

smile55          

Daj da i mi opet uživamo u njima !
Na vrh
sweetheart View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sweetheart Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Veljača 2014 u 17:25
Pozdrav cure :) dugo već čitam pa odlučih da se i ja malo javim. Moram reći da sam jaako ljubomorna dok gledam ove vaše fotkice, prekrasne su vam dejice. Thumbs Up

Ja ih imam  7, čim sam dobila prvu počela sam ih kao luda kupovati,i sve je bilo super dok mi nisu počele ponovno cvjetati. Pojavilo se mnoštvo grančica, pupova ali nažalost su svi, osim jednog, požutjeli i opali. Evo poslije par mjeseci slična situacija, grana je na sve strane,sve se zeleni sa milion pupova ali ponovo opadaju.. za neke sam čak zaboravila i kako izgledaju Cry

Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Veljača 2014 u 20:34

Draga, pročitaj nekoliko postova gore pa ćeš naći odgovor na svoje pitanje. 
Na vrh
sweetheart View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sweetheart Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Veljača 2014 u 16:14
sve sam ja to već pročitala i svega se pridržavam ali uzalud Confused
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Veljača 2014 u 19:54
Anastazija, Cimi, prave ste maherice za orhideje, predivne su vam 
Na vrh
goran44 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 128
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje goran44 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2014 u 07:36
sweetheart, kako ti je rekla Cimicifuga pročitaj detaljnije, imaš i temu bolesne orhideje.
Ako su ti pupovi požutjeli i otpali definitivno je prehladno mjesto gdje ih držiš ili previše otvaraš prozor, kako bi se reklo previše "luftaš".
Nije dovoljno reći da si ih stavila uz prozor i sad je to to, upravo suprotno.
U puno slučajeva ako su stari drveni prozori kroz njih pušta hladan zrak, dovoljno da našteti orhidejama. Ako temperatura padne ispod 18 stupnjeva, zaboravi na cvjetove.
Na vrh
A.Ntonio View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje A.Ntonio Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Veljača 2014 u 01:25
Bok, zanima me nakon sto orhideje ocvate treba li rezati cvijetnu stapku??
Na vrh
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 447
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Veljača 2014 u 11:21
Pa i ne treba. U njihovom habitatu to nitko ne radi.

Ali može se, pogotovu ako je stapka osušila i postala smeđa. Onda je odrežeš.

Jer na ostaloj stapki, ako nije presušila, uvijek se može osnovati novi cvijet ili možda i mladunče.
Eksotika je kul
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4142434445 58>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.