Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4243444546 282> |
Korisnik | |
Leona31 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 23 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 3106 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evo mene opet,malo je reci da je divno,jednostavno zasteje dah,Seflera je
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Leona
![]() Šeflera je stara oko 20 god. |
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
kako da ne bude pozitivac netko tko te često nazove, pita kako si, da savjet kao majka... i ono...samo da ti čujem glas!!! šaljem ti puno pusa i još će biti puno slika za punjenje duše! ![]() |
|
![]() |
|
drago mi je, biljke su moj život, s njima živim 24 sata,veliku ljubav sam utkala u ovaj vrt i moje biljke mi to vračaju. uvijek nešto ne uspije i ugine ali to je zakon na ovom našem planetu. biljke mi daju snagu, zemlja izvlači sve negativno iz mene... a ova ljubav je kao i sve ljubavi-Božji blagoslov! |
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Slavice,
Možda nije u redu od mene, ali moram se nadovezati na tvoje riječi upućene Agavi... Mene su moji stari djed i baka, koji su me odgojili, učili da je zemlja najveća vrijednost i svetinja. Ona nas hrani, od nje smo postali, ona nas prima kad prestanemo postojati. Govorili su mi da voljeti zemlju nije samo pusta ljubav, nego blagoslov. I da zemlja, onome tko ju voli, uvijek vraća trostruko od uloženog. Mislim da to vrijedi i za biljke koje iz te zemlje rastu. Osjete da ih voliš i zato ti vraćaju uloženu ljubav maksimalno.
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
uvijek kod tebe naiđem na kombinaciju lijepog i zanimljivog...prekrasne irise imaš!
|
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
![]() |
|
LAVANDA lavandula officinalis
Lavanda je dobila ime od riječi lavare što znači prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i rublja. Prvi zapisi o ljekovitosti lavande nađeni su kod Hildegard od Bingena. Lavanda je višegodišnji grm koji naraste do 1 m visine i voli suhe i sunčane položaje. Cvjeta od lipnja do prvih mrazeva. Cvjetovi lavande ostaju lijepi tjednima. Čim uvenu posljednji cvjetovi, lavandu treba orezati. Odstranite sve cvjetne peteljke i vrhove grančica koje nisu cvjetale. Grančice sa ogoljelim granama treba podrezati jače ali da ipak ostane zelenog djela. Orezane izboje možete staviti na zakorjenjivanje. U snopićima ih stavite u propusnu zemlju, u polusjenu. Prvih mjesec dana, dok ne potjeraju izboji, redovito zalijevajte. Nakon mjesec i pol, kada vrhovi porastu, treba ih otkinuti što osigurava razvoj bočnih grančica i oblikovanje grma. Sabiru se cvjetovi, listovi i čitava biljka u cvatu. Za suhog dana, kada se skroz otvore,odrežite cvjetove na dugim stapkama, zavežite u snopiće i objesite na suho i prozračno mjesto, tako da cvjetne glavice vise u papirnate vrećice-da ih sačuvate od prašine i da sve latice koje otpadnu ostanu u vrećici. Da bude potpuno suha treba oko tjedan dana. Napravite jastučiće od muslina koje napunite lavandinim cvjetovima. Udisanje mirisnih cvjetova djeluje antidepresivno i pomaže kod nesanice. Da bi učinak bio još bolji ,lavandi dodajte hmelja,koji djeluje opuštajuče. Ako vas muče teške i ružne misli, taj miris će vas opustiti. Trajnost tog jastuka je 18 mjeseci. Eterično ulje lavande djeluje na duh, tijelo i emocije, antiseptik-ubija bakterije analgetik i antireumatik-utrljava se na bolna mjesta. Uzimanje ulja u kapima pomaže kod uzbuđenosti, bolova oko srca, kod depresije,kod nesvjestice, vrtoglavice, kod grčeva maternice i crijeva. U suhoj lavandi je skup ljekovitih tvari veći nego u svježoj. ULJE OD LAVANDE 1 šaku cvjetova prelijemo sa 2.5 dcl maslinovog ulja i pustimo da odstoji začepljeno 2.5 mjeseca na toplom mjestu. Uzimamo 5-10 kapi 2-3 puta na dan. TINKTURA OD LAVANDE 15 g cvjetova moćimo u 1 dl 50 ili 60% alkoholu- 2 tjedna i procjedimo. Koristimo za rast kose i protiv prhuti, tako da masiramo vlasište. |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Draga Slavujčice, tako i ja svako malo iz naše male knjižnice izlazim sa punim rukama knjiga
![]() A da sada spojim našu cvjetnu ljubav s ljubavlju prema knigama - ima jedna predivna knjiga koju, na žalost, nemam ukoričenu već samo kopiranu kao darak od moje drage prijateljice (tada još nisam znala koliko ću se u cvijeće i prirodu zaljubiti) "Dodirni Spasitelja u sebi - cvijećem pomagati, ozdravljati, moliti". Autor je njemački duhovnik Paul Haschek. Predivna knjiga, svakom bih ju preporučila - knjiga je prije svega niz mudrih bisera vezanih uz svakodnevni život, nenametljivo mudra, još dodatno prožeta teko jednostavnim pozitivnim mislima autora. Svojevremeno sam i tu na forumu u svojoj temi znala napisati neku lijepu misao iz te knjige. Nadam se da ćeš nekada i na tu knjigicu naići, znam da bi ti se svidjela.
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Evo i mene,opet,da uživam u tvom carstvu!Predivno izgleda.Bujno i skladno a opet nekako prirodno i divlje.Sviđa mi se ,jako :) Uživala sam..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Irise obožavam i imam dosta boja i vrsta ali nemam dovojno mjesta u vrtu da ih pustim da se šire. U Vukovaru, kod vodotornja , jedan čovjek ima preko 50 vrsta. Te boje i vrste treba vidjeti. |
|
![]() |
|
Anaida
![]() |
|
![]() |
|
volim kada mi analizirate izgled vrta a ovaj tvoj opis mi je super,jer baš to od vrta i želim. njegovu prirodnost jako narušava sve što je umjetno. sve što sam pokušala staviti kao ukras a da nije bilo od kamena ili drveta, jako je stršalo i nimalo se nije uklopilo. ![]() |
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Kod tebe uvijek lijepo i vrlo poučno.
|
|
Pozdrav iz Osijeka
|
|
![]() |
|
LJEKOVITO I ZAČINSKO BILJE
Kadulja (Salvia officinalis) ![]() Kadulja(Salvia officinalis s. o. tricolor) ![]() Kadulja(Salvia officinalis s. o. icterina) ![]() Ljupčac(Selen) ![]() Mačja metvica(Nepeta cataria) ![]() Smilje (Helichrysum italicum) ![]() Kaloper(Anacetum baslamita) ![]() Gospina trava(Hypericum peforatum) ![]() Marijanski čičak(Sylbum marianum) ![]() Matičnjak(Melissa officinalis) ![]() Divlji mažuran(Origanum majorana) ![]() Metvica(mentha) ![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
[/QUOTE] Hvala ti alisa na posjeti. volim kada mi analizirate izgled vrta a ovaj tvoj opis mi je super,jer baš to od vrta i želim. njegovu prirodnost jako narušava sve što je umjetno. sve što sam pokušala staviti kao ukras a da nije bilo od kamena ili drveta, jako je stršalo i nimalo se nije uklopilo. ![]() I ja volim takve vrtove.Baš kao što je tvoj.Nekako mističan,u njemu svega i svačega a sve sa skladom i prirodom.Ja to ne znam postići.Kod mene je cirkus kada krene sezona,one biljke koje trebaju biti iza one su ispred,one manje su iza i naravno ugušene tim visokim trajnicama.Svake sezone ja isplaniram novu formu vrta a u jesen i proljeće napravim malo ili ništa ![]() ![]() Pratim redovno tvoj vrt ![]() |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
Izop (Hyssopus officinalis)
![]() Ruta (Ruta graveolens) ![]() Vrkuta (Alchemilla mollis) ![]() Cvjetovi Luka vlasca ![]() Plučnjak (pulmonaria officinalis) ![]() Origano (Origanum vulgare) ![]() Timijan ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Ovo je vrlo,vrlo zanimljivo!
![]() |
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
volim kada mi analizirate izgled vrta a ovaj tvoj opis mi je super,jer baš to od vrta i želim. njegovu prirodnost jako narušava sve što je umjetno. sve što sam pokušala staviti kao ukras a da nije bilo od kamena ili drveta, jako je stršalo i nimalo se nije uklopilo. ![]() I ja volim takve vrtove.Baš kao što je tvoj.Nekako mističan,u njemu svega i svačega a sve sa skladom i prirodom.Ja to ne znam postići.Kod mene je cirkus kada krene sezona,one biljke koje trebaju biti iza one su ispred,one manje su iza i naravno ugušene tim visokim trajnicama.Svake sezone ja isplaniram novu formu vrta a u jesen i proljeće napravim malo ili ništa ![]() ![]() Pratim redovno tvoj vrt ![]() [/QUOTE] evo nekoliko savjeta iz mojeg višegodišnjeg iskustva: prvo i osnovno je, kada dobiješ ili kupiš neku biljku, da joj znaš ime, a zatim tražiš sve što možeš o njoj doznati-visinu, širinu, vrijeme cvjetanja, način orezivanja. u današnje vrijeme je to lako dostupno. kada sadiš, pred očima ti mora biti izgled biljke kako izgleda kada odraste, i onda ih posadiš od najnižih prema višljim. vrt je potpun ako u zadnjem redu ima grmove kojima znamo visinu i širinu i ostavimo im dovoljno mjesta. kod izbora trajnica gledamo iskombinirati tako da uvijek nešto cvjeta. lukovice, koje poslije cvjetanja ostavljaju prazninu i listove koji nisu baš lijepi, sadimo oko trajnica koje počinju listati kada lukovice prolaze i svojim lišćem ih prekrivaju. npr. oko prosenjaka, ukrasne trave, možete posaditi cijeli krug tulipana, oni će odcvjetat i a lijepe i guste vlati će ih zakloniti. od grmova u čije podnožje možete posaditi mnoštvo lukovica,najidealnij je ljetni jorgovan-budleja. on se u rano proljeće drastično orezuje i dok krene sa novim granama lukovice nestanu. lukovice i u prirodi rastu ispod drveća i vrlo često se trude brzo procvjetati dok drveće nije olistalo i zaklonilo im sunce. krokuse možete saditi i na travnjaku, tako da podignete travnati tepih i posadite sićušne lukovice. do prve košnje oni će proči ali će im ostati dio listova koj će omogučiti lukovici da se razmnoži. potočnice, koje u proljeće zauzmu dosta mjesta,"stisnite" uz astere koji cvjetaju u jesen,ako ga potočnica malo uspori u rastu do jeseni će on to nadoknaditi. i za kraj -uvijek će biti iznenađenja jer visina biljke ovisi o vrsti tla, oborinama i sunčanim satima. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4243444546 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |