Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne cvjetajuće biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Afričke ljubičice - Saintpaulia
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Afričke ljubičice - Saintpaulia

Odgovori Odgovori Stranica  <1 5556575859 82>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
tinka View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 35
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tinka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2011 u 11:28
Trenutno imam 9 tegli (sve su pelcane preko lista od jedne stare). Nakon što su se formirale iz lista, nisu cvjetale nego samo puštale listove, zatim su bujale mladicama. Nakon toga sam ih rastavila i ostavila samo glavne. Počele su cvasti nakon jedno 4 (-6)mj ne znam točno. I sad svaka tegla i svaki cvijet ima tu malenu izraslinu koja s vremenom raste. Mislim da im to ne smeta jer su cvjetovi veći nego ikad. Kad malo naraste to sjeme staviti ću sliku.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
lilie View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2319
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lilie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 23:29
Predivne ljubice smile141, posebno one šatirane.
Monny- 30 različitih boja smile227
znati mnogo ne znači biti mudar
Na vrh
Monny View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1028
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Monny Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 21:30
za sada imam preko 30 razlicitih boja ljubica. ja ih dijelim i svojim i maminim prijateljicama a nesto mi u zadnje vrijeme teta proda... od dvije clanice na CIF-u sam dobila listice postom ali od svega sto su mi poslale samo su mi se 3 primila (jednostavno su im listici valjda preosjetljivi za tako nesta...za razliku od ostalog cvijeca...
Na vrh
Monny View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Monny Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 21:23
eto ih okupljene na stelazi

Na vrh
malaguena View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malaguena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 21:22
vau!!! Monny, vidim ja da ti imaš cvijetića i viška, e da mi je posuditi koji tvoj!
stvarno fascinantno.. i ja prvi put vidim i čujem za to.
evo ne prestajem se divit, stvarno su ti sve prekrasne!
Na vrh
Monny View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Monny Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 21:12
a pogledajte, ovo jos nisam vidjela, tek su listici provirili a ona ima cvijet . . .
Ovo mi se nikad nije dogodilo a ove su mi sada vecina takve... moram i ostale poslikati... pelcane su u sijecnju ove godine......

a pored ove sam stavila sukulente tek tako bezveze a sad imam cvijetno mix jer se sve primilo... Wacko

Na vrh
malaguena View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malaguena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 21:10
rose znaci ni ti nisi bila te sreće naići na dobru zemlju.. ma ja vjerujem da su sve te "kupovne" za nista, ova moja u sebi ima i kamenčića i tko zna čega, i valjda nikakve hranidbene vrijednosti, zato i treba stalno prihranjivati ljubice. A opet, treba i pogoditi gnojivo koje im odgovara, a meni to ne uspijeva
zato ti je moj topli savjet da negdje probas nabaviti humusne zemlje ili neke šumske zemlje crnice. Ja je imam doma i od sada sve u nju presađujem!

tinka jesu ti te mladice sve izlazile iz glavne biljke? jer sam primjetila da se isto događa kod moje ljubičasto-bijele, ali me je strah to sada micati dok cvate, očito joj još ne smeta.
a ova gore roza za koju kukam nema nikakvih mladica. Tako da sam uvjerena da je i ona u lošoj zemlji, i dok su ju u cvjetarni prihranjivali bilo je sve super, a čim je stigla kod mene, umrli cvjetići..
Na vrh
Monny View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Monny Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 21:00
kod mene nema nikakve posebne tajne jednostavno valjda imam ruku za njih...
ovo su mi nove iz Rijeke donesene, prije 2 tjedna.... ali vec sam potrgala nekoliko njihovih listica da si napelcam, nekako sam sigurnija kad znam da cu imati iz svog uzgoja - sa kupovnim nikad nisam sigurna hoce li u nekom trenutku poceti venuti...

Na vrh
tinka View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tinka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 14:16
malaguena, tako je i meni bilo cijele zime. U jesen su samo dobivale listove i bujale. Bile su guste i kad sam išla gledati, a kad ono tjeralo nove izdanke tako da sam iz jedne tegle mogla dobiti cca 6 novih mladica. Kad sam ih maknula nakon jedno 3 mjeseca su počele cvasti ko lude i tjerati sjeme. S ničim ih ne dohranjujem, samo zalijevam jednom tjedno
Na vrh
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Bodovi: 5598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 13:34
meni ljubičice ne uspijevaju nikako. bas kao sto je prikazano na ovoj slici jer je ova kupovna u kojoj se prodaju očajna a to je sve samo ne zemlja. ja ih presadim i pazim sa zaljevanjem al njima očito nesto ne stima kad mi propadaju
Na vrh
malaguena View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malaguena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 12:55
i da samo ne kukam, evo ljubičice koja je bila polumrtva zbog jednog kobnog zalijevanja vodom iz slavine, kojoj sam isto potrgala uvele listiće i presadila ju u domaću kompostnu zemlju, i uvjerila se da ne treba apsolutno ni malo prihranjivanja kada je zemlja kvalitetna!!
žao mi je da nemam sliku kada sam ju presadila, a evo je danas:

nadam se da nisam prevšiše zagnjavila ovim velikim slikama, ne znam kako ih smanjiti..
Na vrh
malaguena View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malaguena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 12:52
također sam kupila i plavu koja je bila na popustu jer je bila ocvala i brižna.. pa sam se smilovala :)
nadala sam se da ću čudo napraviti, ali naravno nisam. počela je dobivati čudne fleke po listićima, onako kao da ju je sunce spržilo što je nemoguće jer je bila zima, nije bila na prozoru, a nisam ju sigurno špricala vodom po listićima, pa sam odlučila ju presaditi, i maknuti sve listove sa tim flekicama.
kako je izgledala dok joj nisam otrgnula listiće možete vidjeti gore na slici roze ljubičice, vidi se u pozadini! (samo što se ne vide flekice na listovima)

ovako je izgledala nakon "sakaćenja" i presađivanja

zatim sam ju odnijela doma i presadila u pravu kompostnu zemlju, jer je ova koju sam kupila u ZG bila više pijesak nego zemlja, katastrofa. I evo rezultata nakon mjesec dana doma:

ispričavam se zbog loše kvalitete slika, slikala sam mobitelom.. ali čisto da se vidi da lijepo napreduje :))
Na vrh
malaguena View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malaguena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Lipanj 2011 u 12:46
pozdrav svima! već sam pisala kako sam tužna jer moje ljubice u Zagrebu nikako ne uspjevaju, listići se stalno rade ali mi neće da cvjetaju nikako.. pa evo i par slikica..

ovo je moja roza afrička ljubica koja je ovako izgledala kada sam ju kupila..

no, nešto joj nije odgovaralo, i u tjedan dana su uvenuli svi cvjetići..:(

to je bilo jos po zimi.. a danas ona izgleda ovako

listića joj ne fali ali neće da procvjeta nikako..
dobila sam savjete za prihranjivanje i ne znam da li sam tu pogriješila, naime kupila sam one štapiće što se zabodu u zemlju, ali nikako nisam uspijevala pronaći one sa pravim omjerom NPK, tako da sam prvo imala neke "slabe", a onda sam promijenila u 8:10:15 jer su to bili jedini "jači" i sa "sličnim" brojevima..

da li sam im možda previše poremetila tim mjenjanjem zemlju ili šta?? stvarno nisam pametna..
mislim da će biti najbolje da ju odnesem doma, presadim u normalnu zemlju i pustim na miru..
Na vrh
Nena3110 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 98
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nena3110 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Svibanj 2011 u 18:52
Ja ih obožavamsmile94

Do pre četiri godine, bila sam u stanu gde je za njih imalo divnog mesta, imala sam puno biljaka u raznim bojama, rasađivala, poklanjala...
U ovom stanu, lepo napreduju samo na dva prozorska simsa, i to samo ova...druge neće.
Kad odem u Garden centar, razbolim se od lepote, ali neće da mi se održeUnhappy

S obzirom na to, da su mi u drugom stanu lepo napredovale, godinama, mislim da je stvar u uslovima, stan je topao, svetlo nije prejako, one ne vole jako sunce, ali vole svetlo mesto, ko će ga znati šta je, možda se i ja u poslednje vreme manje angažujem, Embarrassed
http://nena3110.blogspot.com
Na vrh
tinka View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tinka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Svibanj 2011 u 13:53
Originalno poslano od člana Monny Monny napisao:

kad saznate za sigurno sto je obavezno javite a mogli bi i poslikati ako uspijete pa da vidimo mene bas zanima kako to izgleda . . . 

pregledala sam sve tegle i imat ću još tog "sjemenja", pa ću slikati i baš me zanima što se događa na kraju, a izgleda kao jednoroga ljubičica
evo kako to izgleda u početku

Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1661
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2011 u 15:47
Svima hvala na savjetima oko ljubičica,ja sam sada sve ljubičice presadila u zemlju koju sam donjela iz šume i stvarno ako sad ne krenu cvjetat onda ću ih morati dohranjivati iako to nikad nisam morala,naravno sad se naj prije moraju prilagoditi ovoj zemlji u koju su nanovo posađene.smile127
Na vrh
saintpaul View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 33
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje saintpaul Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2011 u 10:40
Zna li netko gdje ima kupiti, ili ima listić za razmjenu, od izričito crveno-cvjetne ljubice?

Za razmjenu imam rozo-crvenkastu ljubicu, i drugu bijelo-rozi cvijet.

U Splitu sam ;)
Na vrh
Monny View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Monny Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2011 u 00:41
kad saznate za sigurno sto je obavezno javite a mogli bi i poslikati ako uspijete pa da vidimo mene bas zanima kako to izgleda . . . 
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2011 u 11:51
Meni je to već nekoliko puta na nekim ljubičicama naraslo, ali nisam nikad pustila da bude zrelo pa ne znam što bi dalje bilo. 
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
tinka View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tinka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2011 u 09:41
Stvarno ne znam, što bi moglo biti jer kažem to mi se prvi put dogodilo u 10-tak g, pričekat ću možda opet izraste pa ću pustiti do kraja. Kako uopće izgleda sjeme uvijek sam mislila da se pelca preko lista. Sad sam malo pogledala na net-u i stvarno bi moglo biti sjeme,ako to čudo još naraste pričekat ću do kraja.

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 5556575859 82>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,407 sekundi.