Afričke ljubičice - Saintpaulia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6465666768 82> |
Korisnik | ||
Morana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 343 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ah to iskustvo ![]() ![]() ja se sa pelcanjem ne usudim niti probati... ne mogu niti ružmarin zalpecat, ljubičice su kvantna fizika za mene dok je njoj svaki list uspijevao... |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
|
Alad , tvoje ljubicice ja poznam pod imenom Usambaraveilchen . One potjecu iz istocne Afrike , bolje receno Tanzanie .
Tamo ih je 1892 otkrio Baron Adalbert Emil Walter Redcliffe Le Tanneux od Saint Paul-a . Bio je toliko odusevljen njima da je svojoj zarucnici nabrao cijeli puslek a svojem tati , koji je bio pasionirani vrtlar poslao u Sleziju sjeme , da bi ga on kasnije poslao svojim prijateljima u Hannover , ti isti poslali svojima i t.d. Najbolje uspijevaju na sjevernom prozoru , u prostoriji s temperaturom od 20 - 25°C . Po zimi ih vrlo malo "zalijevati" ne od gore nego od dolje i ne hraniti ih . Ako ih se pazi , cvjetaju kroz cijelu godinu . Boja : bijele , plavo-ljubicaste i roze . Ima ih i vrlo mnogo kultiviranih i u raznim slicnim niansama . |
||
![]() |
||
rose ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
|
ja ljubičice obožavam al stvarno nemam sreće sa njima. rado bi ponovo pokusala,neću odustat od njih sve dok mi ne krene!
|
||
![]() |
||
alad ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Travanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 790 |
|
![]() |
||
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
|
Da li zna tko mogu li se u Zgrebu nabaviti mini ljubice?
|
||
![]() |
||
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
|
![]() ![]() ![]() |
||
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
||
![]() |
||
Morana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 343 |
|
moja mama je uvijek imala ljubičice, to joj je bilo najdraže cvijeće, sjećam se da je to utjecalo na mene jer mi je za jedan rođendan rekla za jednu svoju ljubičicu da mi je poklanja i ja sam bila skroz ponosna i sretna :D
1. inače, kolko se sjećam, ljubičice je najbolje saditi u one niske, ali široke posude jer onda tako im ne bude tjesno i listovi imaju dovoljno mjesta da ne stiskaju cvat. 2. A zakorijenjuje se najlakse u vodi, kad ih stavite u zemlju, jako često istrune list. 3. nikad ih ne zalijevati po listu, radije u podmetač ako se nema gdje gore 4. NAJVAŽNIJE: nikad ih ne držati tamo gdje ih mačke mogu dohvatiti, pogotovo mačići! |
||
![]() |
||
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
|
ja ih nisam nikada držala vani, stalno su mi unutra, bolje ti njih unesi
|
||
|
||
![]() |
||
alad ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Travanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 790 |
|
Pčelice7 nadam se da će bar polovica uspjeti.Neznam da li bih ih sada kad je zahladilo premjestila unutra jer su mi vani na prozoru a noći su već dosta hladne
![]() |
||
![]() |
||
|
alad, krasnu kolekciju ćeš imati...moje skromno mišljenje je da ih treba polivati više puta, ali s jako, jako malo vode, skoro dvi-tri kapi tu di je peteljka u zemlji i jako je bitno da nije duboko posađena...
tanjica, ja sam znala maknuti nešto listića iz sredine, mislim da sam tako pupovima olakšala prilikom cvatnje jer je bilo jako natiskano... inače odraslu, cvjetajuću biljku polivam dva puta u tjednu, a kad prestane sa cvatnjom onda jednom |
||
|
||
![]() |
||
tanjica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 235 |
|
neznam ..onda ću i ja sada pustiti da raste normalno, neću niš rezati, očito im ne paše ..
što se tiče pelcanja, ja sam sve pelcala tak da sam ostavila list(stabljiku afkors) u vodi par tjedana ..uvijek potjera i puno joj kraće treba da se onda zakorjeni u zemlji.Znači sve traje cca mjesec i pol i onda krenu novi listići.I zalijevam jednom tjedno. |
||
![]() |
||
|
Hannah87 ja sam sad prvi put pelcala tak da neznam da li ti je bilo previše vlage.Ja ih zalijevam jedanput na tjedan i to jako malo pa ću vidjeti
|
||
![]() |
||
Hannah87 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 25 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 107 |
|
Ja sam pokušala zapelcati ljubičicu nekoliko puta, al je svaki put list istrunuo. Možda je bilo previše vlage? Alad, kod tebe taj supstrat dosta suho izgleda.
|
||
![]() |
||
|
![]() |
||
SILVIJA VIDRA ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 26 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 68 |
|
ja sam također orezala listove pa mi ne cvijetaju već dobrih 3 mjeseca,već neznam što učiniti s njima
![]() |
||
![]() |
||
tanjica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 235 |
|
a jel tko reže listove?ono sa strane i u sredini?ja sam negdje pročitala da neki to rade i da onda stalno kakti cvjeta ..ja probala al imam osjećaj kao da je onda baš jadno cvala ..
|
||
![]() |
||
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
|
Nema problema.Prvi dan kad idem u grad...
|
||
![]() |
||
nichll =) ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 28 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 718 |
|
joj baka ja bih bijelu i tu plavu...ja imam plavu ali je moja tamno plava...
|
||
![]() |
||
|
joj znam na koju zemlju misliš, ja sam je isto prošle godine kupila i bila je katastrofa! zalijem a voda ostaje gore i kao da lagano upije a na kraju malo pregrem odzgo a unutra suho!MM me odmah opral da kaj ne kupim kvalitetnu zemlju, jer ipak je to jedino cvijeću potrebno ..ok, i gnojivo ![]() btw i mene zanima koje gnojivo pinus koristi .. |
||
![]() |
||
|
može može
![]() ja sam ti inače iz Zagreba ![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6465666768 82> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |