Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne cvjetajuće biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Afričke ljubičice - Saintpaulia
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Afričke ljubičice - Saintpaulia

Odgovori Odgovori Stranica  <1 6465666768 82>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Morana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Status: Offline
Bodovi: 343
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Morana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2010 u 03:13
Originalno poslano od člana pčelica7 pčelica7 napisao:

Originalno poslano od člana Morana Morana napisao:

4. NAJVAŽNIJE: nikad ih ne držati tamo gdje ih mačke mogu dohvatiti, pogotovo mačići!

LOLLOLLOLova ti je dobra, to još nitko nije spomenuo

ah to iskustvo Big%20smile mama je imala cijelu kolekciju dok nismo udomili macku koja se onda i okotila... sve su raskopale i uništile... sad više nema nijedne ljubičice, a bile su mi daleko draže od paprati koje su opstale... Big%20smile

ja se sa pelcanjem ne usudim niti probati... ne mogu niti ružmarin zalpecat, ljubičice su kvantna fizika za mene  dok je njoj svaki list uspijevao...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 22:43
Alad , tvoje ljubicice ja poznam pod imenom Usambaraveilchen . One potjecu iz istocne Afrike , bolje receno Tanzanie .

Tamo ih je 1892 otkrio Baron Adalbert Emil Walter Redcliffe Le Tanneux od Saint Paul-a . Bio je toliko odusevljen njima da je svojoj zarucnici nabrao cijeli puslek a svojem tati , koji je bio pasionirani vrtlar poslao u Sleziju sjeme , da bi ga on kasnije poslao svojim prijateljima u Hannover , ti isti poslali svojima i t.d.

Najbolje uspijevaju na sjevernom prozoru , u prostoriji s temperaturom od 20 - 25°C . Po zimi ih vrlo malo "zalijevati" ne od gore nego od dolje i ne hraniti ih .

Ako ih se pazi , cvjetaju kroz cijelu godinu . Boja :   bijele , plavo-ljubicaste  i roze . Ima ih i vrlo mnogo kultiviranih i u raznim slicnim niansama .
Na vrh
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Bodovi: 5598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 15:10
ja ljubičice obožavam al stvarno nemam sreće sa njima. rado bi ponovo pokusala,neću odustat od njih sve dok mi ne krene!
Na vrh
alad View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 790
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alad Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 15:06
Evo moje ljubice počele izlaziti

Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 14:01
Da li zna tko mogu li se u Zgrebu nabaviti mini ljubice?
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 1966
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Rujan 2010 u 20:07
Originalno poslano od člana Morana Morana napisao:

4. NAJVAŽNIJE: nikad ih ne držati tamo gdje ih mačke mogu dohvatiti, pogotovo mačići!

LOLLOLLOLova ti je dobra, to još nitko nije spomenuo
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
Na vrh
Morana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 343
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Morana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2010 u 08:42
moja mama je uvijek imala ljubičice, to joj je bilo najdraže cvijeće, sjećam se da je to utjecalo na mene jer mi je za jedan rođendan rekla za jednu svoju ljubičicu da mi je poklanja i ja sam bila skroz ponosna i sretna :D

1. inače, kolko se sjećam, ljubičice je najbolje saditi u one niske, ali široke posude jer onda tako im ne bude tjesno i listovi imaju dovoljno mjesta da ne stiskaju cvat.
2. A zakorijenjuje se najlakse u vodi, kad ih stavite u zemlju, jako često istrune list.
3. nikad ih ne zalijevati po listu, radije u podmetač ako se nema gdje gore
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Rujan 2010 u 19:23
ja ih nisam nikada držala vani, stalno su mi unutra, bolje ti njih unesi
Na vrh
alad View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alad Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Rujan 2010 u 14:36
Pčelice7 nadam se da će bar polovica uspjeti.Neznam da li bih ih sada kad je zahladilo premjestila unutra jer su mi vani na prozoru a noći su već dosta hladne .
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Kolovoz 2010 u 17:38
alad, krasnu kolekciju ćeš imati...moje skromno mišljenje je da ih treba polivati više puta, ali s jako, jako malo vode, skoro dvi-tri kapi tu di je peteljka u zemlji i jako je bitno da nije duboko posađena...

tanjica, ja sam znala maknuti nešto listića iz sredine, mislim da sam tako pupovima olakšala prilikom cvatnje jer je bilo jako natiskano...

inače odraslu, cvjetajuću biljku polivam dva puta u tjednu, a kad prestane sa cvatnjom onda jednom
Na vrh
tanjica View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 235
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tanjica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2010 u 17:05
neznam ..onda ću i ja sada pustiti da raste normalno, neću niš rezati, očito im ne paše ..

što se tiče pelcanja, ja sam sve pelcala tak da sam ostavila list(stabljiku afkors) u vodi par tjedana ..uvijek potjera i puno joj kraće treba da se onda zakorjeni u zemlji.Znači sve traje cca mjesec i pol i onda krenu novi listići.I zalijevam jednom tjedno.
Na vrh
alad View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alad Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2010 u 16:21
Hannah87 ja sam sad prvi put pelcala tak da neznam da li ti je bilo previše vlage.Ja ih zalijevam jedanput na tjedan i to jako malo pa ću vidjeti
Na vrh
Hannah87 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 107
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Hannah87 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2010 u 14:00
Ja sam pokušala zapelcati ljubičicu nekoliko puta, al je svaki put list istrunuo. Možda je bilo previše vlage? Alad, kod tebe taj supstrat dosta suho izgleda.
Na vrh
alad View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alad Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2010 u 08:13
Evo i ja upiknula par lističa i vjerno čekam već 2 mjeseca ali još ništa.Valjda hoće

Na vrh
SILVIJA VIDRA View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 68
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SILVIJA VIDRA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2010 u 07:51
ja sam također orezala listove pa mi ne cvijetaju već dobrih 3 mjeseca,već neznam što učiniti s njimaCry
Na vrh
tanjica View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tanjica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2010 u 21:14
a jel tko reže listove?ono sa strane i u sredini?ja sam negdje pročitala da neki to rade i da onda stalno kakti cvjeta ..ja probala al imam osjećaj kao da je onda baš jadno cvala ..
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 09:34
Nema problema.Prvi dan kad idem u grad...
Na vrh
nichll =) View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 718
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nichll =) Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2010 u 21:10
joj baka ja bih bijelu i tu plavu...ja imam plavu ali je moja tamno plava...
Na vrh
tanjica View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tanjica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2010 u 10:19
Originalno poslano od člana esperanza0905 esperanza0905 napisao:

koje gnojivo koristiš?
btw koja vrsta zemlje je najbolja ljubičicama?
dogodi mi se da kupim onu jako suhu zemlju od koje voda bježi pa mi ljubičice stalno dehidriranje

joj znam na koju zemlju misliš, ja sam je isto prošle godine kupila i bila je katastrofa! zalijem a voda ostaje gore i kao da lagano upije a na kraju malo pregrem odzgo a unutra suho!MM me odmah opral da kaj ne kupim kvalitetnu  zemlju, jer ipak je to jedino cvijeću potrebno ..ok, i gnojivo Smile

btw i mene zanima koje gnojivo pinus koristi ..
Na vrh
tanjica View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tanjica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2010 u 10:14
može može smile188

ja sam ti inače iz Zagreba Wink
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 6465666768 82>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.