Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6465666768 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
LEPTIRI
Da bi u vrt privukli leptire treba posaditi biljke koje ih privlače. Pratila sam njihov let i primjetila da budleju, koja se zbog toga i zove "leptirov grm" najviše posjećuju pred jesen. U ovo vrijeme ne mogu odoliti verbeni bonariensis. Mnoštvo ih leprša iznad cijelog vrta, slijeću na razne cvjetove ali se ne zadržavaju. Kada slete na verbenu, e to im je prava poslastica. Sadnjom biljaka kojima se hrane i odlažu jajašca, leptirima pomažemo da opstanu jer su jako ugroženi. Leptiri su korisni jer prenose pelud i pomažu razmnožavanju biljaka. Puno sam čitala o leptirima i oduševila se tim prekrasnim i lepršavim stvorenjima. Prisustvo leptira znači uravnotežen eko sistem i čisti zrak. Leptiri raspoznaju dobre vibracije pa tako mjesto koje oni posjećuju nema nikakvih loših vibracija, čak ni negativnih utjecaja od podzemnih voda. Razlika između noćnih i dnevnih leptira je u boji i položaju krila. Noćni leptiri nemaju lijepe boje i u mirovanju su im krila raširena. Dnevni leptiri su prelijepih boja i u mirovanju skupljaju krila. Prosjećan leptir je težak kao dvije latice ruže. Leptiri ne piju vodu, i ako vidite leptira na zemlji, znači da je pronašao vlažno, muljevito tlo koje siše svojim rilcem, zato je dobro iskopati male udubine u zemlji koje napunjene vodom ostaju duže vrijeme vlažne. Hrane se najčešće na cvjetovima ali vole jesti i trulo, prezrelo voće. Pročitala sam poučnu priču o leptirovom rađanju: Jedan čovjek je gledao kako se leptir rađa i koliko se muči da kroz mali otvor izađe iz čahure. Da mu pomogne, čovjek je škarama razrezao čahuru i leptir je lagano izašao ali je bio slab i krila su mu bila smežurana. čovjek je čekao da leptir poleti ali se nije ništa dogodilo. cijeli život je proveo puzajući sa slabim tjelom i nerazvijenim krilima, nikada nije poletio. Bog, koji ga je stvorio, osmislio je da leptirov napor kod probijanja čahure potjera krv iz tjela u smežurana krila i na taj način ga ojača i pomogne mu da poleti. Poučno u priči o leptiru je kako može završiti dobra namjera i to da su nam poteškoče u životu ponekad potrebne kako bi ojačali i mogli poletjeti. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Rijeka
|
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Miro, hvala za ovu sliku,predivna je!
![]() |
|
![]() |
|
Betty
niho ![]() |
|
![]() |
|
Smail ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
Draga Slavuj, predivna priča o leptirima kod mene već neko vrijeme u plasteniku obitava leptir lastin rep prekrasan je i svaki put se osmjehnem kada ga vidim.
|
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
drage moje, hvala vam što ste mi uljepšale stranice sa prekrasnim slikama.
![]() |
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Vrlo lijep i poučan tekst o leptirima. Kako ih ima puno u našemu vrtu, posebno me razveselio podatak da... "Leptiri raspoznaju dobre vibracije pa tako mjesto koje oni posjećuju
nema nikakvih loših vibracija, čak ni negativnih utjecaja od podzemnih
voda."
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
FLORAMYE ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1337 |
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
|
|
![]() |
|
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
I mene je zadivila prica o leptiru i tacno je da ih je skroz malo u prirodi,ured pa ih i ne vidis.Skoro sam isla u daleko selo sa pokojim stanovnikom i tu sam jedino vidila leptire u cistoj,netaknutoj prirodi.
|
|
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Zaista je divna ova rečenica, ponovit ću je draga slavujčice. Poučno u priči o leptiru je kako može završiti dobra namjera i to da su nam poteškoče u životu ponekad potrebne kako bi ojačali i mogli poletjeti.
|
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
korijenko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
I mene je oduševila Da Vincieva misao i priča o leptirima
![]() Posebno su mi dragi..... uvijek se sjetim dana vjenčanja. Čim sam izašla iz vjećnice odmah je doletio bijeli leptir. Najprije je sletio na buket a onda mi se dugo zadržao na haljini na prsima. Skupa smo "odradili" lijepi foto sešn ![]() |
|
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() Akebia ![]() ![]() ![]() Dalia "Smokey" ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Tek sam sada, pomnim čitanjem nekoliko tvojih stranica unatrag, naišla na priču koju sam ti (ne znajući da je već tu) poslala na pp..
Kako je lijepa slučajnost koja to nije, jer mi znamo da sve ima svoj smisao i da je sve odgovor na neko postavljeno ili pretpostavljeno pitanje...
Volim ljeto u tvojem vrtu!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Andina
FLORAMYE PUSTOLOV MiraK Korijenko Drage cure, hvala vam što ste me posjetile i produžile priču o ovim divnim stvorenjima kojih je sve manje a njihovim nestankom će se puno toga na ovom svijetu promjeniti. Ništa na ovoj planeti nije stvoreno bez razloga i sve što je uništeno i čega više nema, vidimo mi, zaljubljenici u prirodu. Odgovornima je pohlepa ograničila horizonte i bit će prekasno kada shvate "da se novac ne može jesti". ![]() |
|
![]() |
|
Draga Anaida ![]() Namjerno ti nisam ništa odgovorila. Znala sam da ćeš se vratiti u moj vrt i pronači priču o leptirima. Htjela sam da vidiš kako isto mislimo. Znam da znaš kuda vode stazice u mom vrtu, da jedna vodi prema melisi čiji čaj donosi lijepe misli i pomaže da lakše prođeš trnovitim putevima koji su čudni ali imaju kraj. sigurna sam da će te ono što nosiš u mislima i u srcu dovesti do rascvjetanih ljetnih gredica da će mrki oblaci postati radost jer donose kišu! |
|
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() |
|
miska,
od mene za tebe ![]() |
|
![]() |
|
Sinoć sam u vrtu uspjela slikati porodicu ježeva.
Došli su na večeru koju im ostavljam svaki dan. Najviše vole meso a pileće kosti su im poslastica. Tata jež je prvi pobjegao i iz grmlja se čulo otpuhivanje. Mama je ostala sa malcem ![]() Pričekala je da i malac pobjegne... ![]() ... a zatim je i ona otišla ![]() |
|
![]() |
|
Smail ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
Draga SlavujVk, kako predivne goste imaš u svom vrtu, i to ne jedan nego cijela obitelj, takve životinjice se sve rijeđe viđaju u vrtovima, osobno ih nisam vidjela još od djetinjstva.
![]() |
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6465666768 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |