Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Ciklame - Cyclamen
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Ciklame - Cyclamen

Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 37>
Korisnik
Poruka
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 09:39
Ne mislim ja ništa prodavati,nego ono,probati sa sjetvom kad već imam sjeme.Big%20smile
Nana,hvala,probat ću,ma ja"zaboravim"na takve sporoničuće sjemenke i onda me ,ili lijepo iznenade,ili..a ionako sam zaboravilaLOL
Ne smeta im to jutarnje sunce.Kod mene isto ,u tom djelu proviri sunce no kako je kratko ništa im nije.Ja sam sadila onako,ajmo reći normalno.Nisam znala kako to ide pa sam ih samo posadila,znači gomolj sam zatrpala zemljom,do rubova lišća.
Kaj bi gomolj,kod sadnje,trebao malo provirivati van?
Otok,i tako sam probala,sa teglom.Ok je no razlika je najesen u veličini biljke.Nema ona tako veliko korjenje da bi je bilo teško iskopati  a opet,bez tegle se lijepo razraste.
Još jedna "sitnica".Jooj,Pinus,molim te,nemoj više ovdje pisati kako nešto tako lijepo,zdravo i živo završi u kompostu.Ne amo da je grijeh nego  me rasplačešLOL
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Nana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 332
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 10:08
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Kaj bi gomolj,kod sadnje,trebao malo provirivati van
Ma ja ostavim bez zemlje samo onaj dio  površine gomolja na kojem očekujem nicanje. Možda i ne traba, nisam drugačije ni probala, ali obzirom da im se gornji dio ne smije močiti, mislila sam  ... A da ne mislim?Confused

Ono zaboravljeno pa otkriveno je najslađe i meni. Tako sam neki dan našla totalno presušenu ranunkulu, zaboravila da sam je imala Confused. Nikla je za 2 dana i sad je ne puštam na miru, zavirujem svaki čas i uživam kako na očigled raste Smile

Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Jooj,Pinus,molim te,nemoj više ovdje pisati kako nešto tako lijepo,zdravo i živo završi u kompostu.Ne amo da je grijeh nego  me rasplačešLOL
Slažem se, ako to ipak učiniš, barem obznani gdje i kada, netko će se zaletiti da ih spasi Wink
(O)smijeh je najbolji facelifting   
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 11:09
Ma znate shasha i Nana, kada sam ih ja bacao na kompost tada su bile stare i ćelave.
Tko voli stare i ćelave ?
No ove godine imam namjeru da ih zadržim. Uz malo vaše pomoči nadam se da će to ići.
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 16:41
Nema kod biljaka "staro i ćelavo"Wink
Možda je jednostavnije samo osišiti i spremiti lukovicu do jeseni,ne znam jel i njih napadaju voluharice ili kojekakve napasti,kod mene njih nisu,za sad,no meni se ovo sa sadnjom dopalo jer se tako biljka razvije,raširi,ojača.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 19:55
Evo ovako izgledaju 4 mjeseca starije. Pa da, što je to 4 mjeseca, skoro ništa još su mlade i lijepe. Slikao sam ih jučer. Današnje visoke temperature i kiša rastopile snijeg.

. . . [/IMG]
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 20:06
A ovo su moje ciklame, cijelu su zimu provele vani na dvorištu, a cvjetaju već više od 3 mjeseca

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 21:30
Otok, ne piše zabadava kod imena Cvjetni guru.

A bura, kiša, mraz . Što im ništa od toga ne može do živoga?
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 21:44
Otok, dakle 3 mjeseca uživaš u cvjetanju predivnih ciklami, pa još su ti vani - čudesno.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 21:52
Vjerujem da su ove od Otok ipak malo zaštićene,negdje uz vrata,natkrivene barem malo.Pa njima ni neka slabija zima ne smeta.
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2010 u 08:07
Da, ove ciklame sa gornje slike su bile pod balkonom.

Ali evo i onih koje su baš u vrtu, njih sam nabavila dosta ranije

pa je onda pao snijeg (vrlo malo)

Onda je zaledilo i kalanchoe (na slici sa ciklamama) su potpuno uništene, ali ne i ciklame.
Tu je bilo i mini ciklama na kojima je pisalo da izdrže temperaturu do -4, ali i ovih drugih

Sada više nemaju cvijeća, ali imaju puno pupoljaka i žive su i zdrave

Eto, zimu su preživjele i bile su baš lijepe. zato bi i htjela da mi opstanu i zato me i muči što s njima po ljeti
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2010 u 08:54
Zanimljivo kako su ti ciklame preživjele snijeg i mraz vani....Kao da im ništa nije zasmetalo!Big%20smile
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2010 u 10:17
Mogu one i mali minus podnjeti,ako ne traje danima,kao kod nas,nego 1-2 dana.
Šteta za kalanhoe,baš su lijepe bile.Mislim da je njima više vlaga smetala.Moje su se znale namrznuti no uvijek su potjerale
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2010 u 12:17
Evo moje ciklame čekaju jesen presađene na sjeveroistočnoj strani kuće. Nadam se da će i ovu sezonu tako dugo i lijepo cvjetati. Dok čekam da se probude pogledajte ove ciklame slikane za prvi maj na otoku Cresu.

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2010 u 12:18
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2010 u 12:19
Na vrh
Papilio View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Papilio Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Srpanj 2010 u 12:27
Lijep pozdrav svima! smile219

Evo ja sam nova kao clan ovog foruma iako vec dugo pratim vase teme. Evo jedno pitanje za krstenje.
Kupila sam u 12-tom mj ciklamu koja je fino otcvala i ostalo joj je svega par listova. Kako sam se preselila u novi stan stavila sam je na istocnu stranu gdje je sad svako jutro grije sunce. Tu i tamo bi je zalijala kad bi vidla da je zemlja skroz suha, a kad vidi cuda, listovi poceli izlaziti ko ludi. Sad ima hrpu listova ali nema cvijeta. Posto sam mislila da je to biljka koja vegetira samo zimi a preko ljeta miruje zanima me hoce li sad mozda i dobiti koji cvijet, hoce li je to oslabiti pa nece cvijetat zimi?

Puno hvala
Na vrh
Nana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Srpanj 2010 u 13:12
Dobro nam dolepršala Papilio, 

baš sam malo prije istu brigu brinula. Do sada su se i moje pristojno ponašale, odmirovale ljeto sasvim bez ili sa pokojim listićem. Onda bih ih krajem ljeta presadila u novu zemlju, počela normalno zalijevati i cvale bi od jeseni do otprilike polovice proljeća. Ove godine su bile možda dva-tri tjedna bez cvijeta. Zemlja suha a one sačuvale dobar dio starog i potjerale hrpu novog lišća, a sad već imaju jedna 2 a druga 1 otvoreni cvjetić i puno pupića. I što da radim, ponovo ih zalijevam, pa što bude. Hoće li cvasti i zimi? Nemam pojma. Bilo bi mi žao da ne cvatu, a opet nemam srca ih sad ostaviti da žeđaju.
Eto, nisam ti baš pomogla, ali da znaš da nisi jedina. Čudna neka godina. Confused
Na vrh
Papilio View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Papilio Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Srpanj 2010 u 13:24
Ajde bas mi je drago cuti da postoji mogucnost da pocne cvijetati iako bi voljela da se i zimi iskaze u puno cvatu.

Nista, i dalje cu je zalijevati jer bi stvarno bio grijeh ostavit je na suhom.

Ako procvijeta, obavezno stavljam sliku Smile
Na vrh
Nana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Srpanj 2010 u 14:30

Kad malo razmislim, uopće nije čudno. Nije nepristojno cvijeće, nego vrijeme. Što drugo očekivati, kad smo u ljeto ušli sa 13 stupnjeva. Biljke se ponašaju po temperaturama, mogle bi baš malo više i po položaju sunca.

Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Srpanj 2010 u 17:09
Sa istim pitanjem sam došla na ovu temu. Imala sam zimus dvije ciklame, jedna ocvala, posušila se, pa sam ju pospremila u mračno i suho, a druga čim je ocvala potjerala nove listove i ima ih desetak i baš si razmišljam što sa njom... presaditi u svježu zemlju ili samo dodati malo svježe, ostaviti ju u kući li ju staviti nekam van, možda ispod bora gdje bi joj bila hladovina... ali tu bi joj bilo relativo tamno Question. Baš mi je dala brige... a što se tiče neobičnog vremena cvatnje, kod moje svekrve cvatu šumske ciklame, a obično one počmu cvasti krajem 8. mjeseca...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 37>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.