Smokva - Ficus carica |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Kolovoz 2007 u 09:47 |
Drvce smokve ispred moje kuće
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krasno je
Ja se nadam da ću sljedeće godine uspjeti posaditi smokvu,maslinu i slično
Naravno,ne smrzne se,jel Voki?
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nece se smrznuti bez brige, ali od ploda nista u kontinentalnom djelu. ustvari bude plod li ne moze szoriti.
|
|
Mihaela
Pustio korijenje Pridružen: 08 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mom tati rastu tu u Zagrebu smokve velicine kruski,dakle moguce je jer su temperature otisle gore i tu kod nas.On ju jedino svaku zimu zasticuje da ne smrzne.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
DEMANT: Već mesec dana berem zrele smokve i jutros sam nabrao skoro 2 kg da mama kuva slatko od smokava. Ako se formira stablo, a ne žbun u tom slučaju smokva ranije kreće sa vegetacijom i ranije plodonosi, tako da plodovi stignu sazreti u toku leta i zrelih plodova bude sve do mraza. Bitno je sačuvati mladu smokvu od izmrzavanja prve 2-3 godine, dok se ne formira deblje stablo, nakon toga perioda stablo teže izmrzava i ne mora se ni zaštititi u toku zime. Ove godine su plodovi stigli nešto ranije, jer i nije bilo neke zime i vegetacija je ranije krenula nego što je uobičajeno. |
|
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
svaka cast voki
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo malo bliže slikano, da se vide i ti zreli plodovi. |
|
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovom demantu se moram pridruziti:
Tamo gdje su slike voca i povrca stavila sam sliku smokve koja raste na nasoj terasi ("dalmatinka u alpama") i podnosi sve moguce vremenske prilike i neprilike. I kao sto ste mogli vidjeti i ima ploda (i to puno) i svakih par dana mozemo ubrati nekoliko zrelih slatkih plodova. S obzirom da je ovo ipak Svicarska i da smo zaista u Alpama, moram reci da nas je iznenadila...i mi smo mislili da plodovi nece moci sazrijeti ali eto ipak jesu... |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod mene se također može naći dosta smokava posađenih u vrtovima. Uglavnom se sade na južnu stranu kako bi bile malo zaštičene od oštrog sjevernog vjetra i uglavnom se radi o smokvi "petrovki". To je ona kojoj plodovi dozrijevaju 2 puta. Prvi puta u 6 mjesecu, a drugi puta u 8-9 mjesecu. Kod nas je to pomaknuto zbog oštre klime pa prvi puta dozrijevaju u 7, a drugi u 9-10 mjesecu.
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A kakve su te smokve, da li im plod kada sazri bude žute ili plavkaste boje?
|
|
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
plodovi su kruškoliki mesnati i nastaju iz čitavih ženskih cvatova, različite su veličine, na površini su goli, u zrelom stanju najčešće žuti, smeđi, rjeđe ljubičasti ili potpuno tamni. Postoji oko 50 kultiviranih oblika u odnosu na plod. Pravi plodovi su sitne tvrde orašice. Ažurirao Ivan - 16 Kolovoz 2007 u 11:53 |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voki, ako pitaš za petrovke, one su ti krupne i plavkaste. (smeđkasto plavkaste)
Ažurirao kika - 16 Kolovoz 2007 u 15:51 |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Kika, za njih sam pitao.
|
|
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kika, ako ti nije tesko, ajde pogledaj tamo di sam stavila slike od ove nase smokve pa mi kazi da li i tvoja ima takve plodove? Jer i mi smo sa ove brali negdje u 7 mjesecu, a evo sad opet ima puno zrelih plodova. |
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aurora, vidjela sam tvoje fotke i ove naše su manje plave. Boja ti dođe nešto kao gemišt između plave, zelene i smeđe. Ako saznam koje su tvoje, javim.
|
|
Hele
Mladi grm Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja se pridružujem Vokijevom demantu - južna strana , uz zid kao prirodnu zaštitu i to je sve. Imam 2 i ove su godine odlično rodile.
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo kako napreduju mladi plodovi smokve. Ove godine je u isto vreme krenulo olistavanje i rast mladih plodova, pa očekujem da ranije bude zrelih plodova. |
|
|
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voki, ako imaš vremena, bilo bi dobro da napišeš u temu - Recepti, ili Zimnica, - recept za pripremu slatkog od smokvi. To mi je mljac, a negdje sam zagubila recept.
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ja imam problema sa smokvom, prevelika je i problem ju je obrati..skoro polovina popada jer ih ne moženo dokučiti....a kako je malo kasno+ija sorta kad panu kiše počne se to gore kiseliti...i padati po glavi... :O( ....svaki dan polomimo koju granu...dopustili smo da previše ode u visinu...tko čita nek pamti... :O)
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smokva mi je najdraže voće, a o ljekovitosti tog našeg domaćeg ploda uopće ne treba dvojiti. Žao mi je što je još uvijek dosta zapostavljem kao voće.
Ne mogu zamisliti da naši hoteli kao voće serviraju jabuku, krušku, ili nešto egzotično, a ne smokvu.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |