sadnice duda |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 20 Veljača 2008 u 22:52 |
Tražim sadnice duda (crvenog i bijelog, a pogotovo crvenog) Kod nas to drvo(voće) još zovu malina, ali je toliko nestalo iz vrtova da ga je jednostavo nemoguće pronaći...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mislim da je jos malo rano za sdanice duda... ali svejedno dobro saznati ranije je da se mozemo raspitati gdje da ti nabavimo sadnicu...
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
a kod nas ga zovu murva
ja ih obozavam i da je mene pitati odmah bi ih posadila u vrt ali sumnjam da bi se sveki slozio, on bi samo masline obozavam jesti murve odmah se sjetim djetinjstva i stabla srne murve u susjednom vrtu (kod babe) ali zato je baba sizila zbog zaflekane robe ali zato s bijelom nema greske, slatka kao med a nema fleka |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
ako netko ovdje zna kako dobiti sadnicu od velikog stabla mozda
bih se mogla malo angazirati jer ima na otoku ogromno stablo crne
murve...rado cu pomoci samo ne znam kako da uzmem sadnicu, a iskreno,
sad ne znam ima li kakvih mladica oko tog stabla...pogledat cu kad
budem doli...
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ma i ja sam našla na Molatu velika stabla duda, ali eto, u 8. mjesecu, a u to doba suše i ne znam kako bi to ispelcala. Moram proučiti literaturu, ili netko zna dal ga je moguće razmnožavati reznicama...
Natalija, i ja se odmah sjetim djetinstva i crvenih ruku, kad sam ih u rana jutra brala ispod stabla (ono što je napadalo)... Nema mi do crvenog duda... |
|
![]() |
|
andrea01 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Mi smo ubrali same plodove. Posadili ih u zemlju i imali sreće da su niknule!
Čini mi se da jedino crna murva nije, ali bijela je... ![]() |
|
![]() |
|
Hm, a da ja promijenim oglas u "tražim sjemenke duda"?
Andrea01, kakva je biljka izrasla iz te sjemenke? Znaš, malo me jedino muči da li takva biljka daje plodove jednake "matičnoj" biljci (da nije tipa trešnja - divlja trešnja) |
|
![]() |
|
andrea01 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Jedan voćar nam je rekao da je stablo OK, ali je problem kaj u njezinoj
blizini nema nigdje muške murve, pa se ćak i čudio kad je vidio da
stvarno ima plodove, malo sitnije.
Mislim da će se već netko od iskusnijih voćara oglasiti. ![]() |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Mogu se naći na trešnjevačkom placu pored parkirališta.Murva je veliko drvo, recimo kao orah, sam plod murve je jestiv 1-2 sata nakon što se ubere a poslije propadne. Naravno, kad dozriju onda uglavnom imaš cijelo drvo plodova i ne znam što češ s njima.
Jednom na moru, sječam se terase s murvom, na podu je bila hrpa gnjilih plodova i miljoni muha. Po noći su dolazili ježevi, to je bio simpatičan dio. Preko dana na murvu stalno idu oni metalik-zeleni bumbari, ose i stršljeni, tako da ako ti je kuća blizu moraš imati kompletno naoružanje. Razmisli još jednom, bolje odeš na plac i kupiš plodove. |
|
![]() |
|
Znam za probleme s dudom, zaboravio si navesti i da je pun gusjenica...
Imam veliko zemljište i nije problem, ne bi bio blizu kuće, a većina bi onak bila za ptičice, ostatak za mene...Imali smo nekad ogromno drvo i srušio ga vjetar, a postao je tako rijedak da ga baš moram imati. Mislim, imam plan u slijedećih nekoliko godina posaditi voćnjak s starim sortama koje polako nestaju iz seoskih vrtova... Hvala, budem angažirala prijatelja iz Zagreba da mi ode po sadnice. |
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
SilveK, znam da je davno bilo kada si tražila crvi dud, ako nisi nabavila ja imam i jako sAM TI BLIZU!! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Tvrtka Rast u Slo.u Kraškoj Vasi pored Brežica ima u prodaji sadnice duda. rast@siol.net. Ja pak imam informaciju da ga gusjenice ne napadaju, jer je dudov svilac neposoban sam opstati u prirodi. Inaće u Francuskoj prave prvoklasna dudova vina i rakiju. Zanimljiv je još po tome što se nikad ne smrzava jer cvate početkom 6 mj,a plod dolazi u punu zrelost već za mjesec dana tj početkom 7 mj.
|
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
GT, kaj mišliš zakaj dio Brčevca nazivaju Dudnjak?
|
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
E sad, ili su dudali, ili su sadili dud
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |