Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Uređenje i planiranje vrta
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Što saditi ispod borova
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Što saditi ispod borova

 Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka
ančica48 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 29 Siječanj 2014
Lokacija: Dalmacija
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ančica48 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2016 u 16:10
Dragi moji,
molim pomoć. kako god znate i umijete :) Naime, u dvoristu imam 3 bora koji idu na L, a unutrašnju stranu tog L-oblika čini loza (koja čini hladovinu nad stolom itd). Zemlja između borova i loze je puno korova koji se trudim počupati, ali tu nikog nije bilo godinama, pa se toga nakorjenilo i od sveg tog je zemlja jako tvrda i ništa u njoj ne uspjeva. Htjela bih imati cvijeće, voljela bih trajnice da postignem kućicu u cvijeću. Ali kako se riješiti korova da bar nešto u toj sjeni borova uspije? Čupala sam, prekopavala, ali ta zemlja je konstantno tvrda i puno nekakvih žila (iglice od bora koliko toliko uspješno likvidiram).

HvalaSmile
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
Najljepši vrt pod kišom 2014

Pridružen: 31 Srpanj 2011
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2016 u 20:14
Pozdrav, Ančice! Kad spominješ tvrdu zemlju, pretpostavljam da se radi o glinenom tlu, a kad spominješ nekakve žile, pretpostavljam da se radi o korijenju borova ili o korovu koji se zove pirika. Dobro bi došla koja slika, no pokušat ću i bez nje odgovoriti.

Piriku je teško iskorijeniti jer se širi podzemnim rizomima koji mogu biti dugi i više od metra, te nadzemno - tako da se dio biljke koji puže po tlu na nekim mjestima dodatno zakorijeni. Ako prekopavaš, razrežeš te rizome i biljku dodatno razmnožiš jer i iz najmanjeg djelića rizoma nastaje nova biljka. 
Ne preostaje ti drugo nego štihačom duboko kopati sada kad se zemlja navlažila i pažljivo izvlačiti rizome, jednog po jednog. Druga solucija je čitav taj dio ljeti prekriti crnim najlonom i pustiti da sunce spali sve što je ispod njega, iako ni to nije garancija da ćeš se riješiti pirike. Treća solucija je herbicid, ako ga uspiješ dobiti u poljoprivrednoj trgovini. I njega ćeš vjerojatno trebati više puta primijeniti jer pirika i to preživi! Četvrta, možda i najbolja varijanta je naručiti bager da ti iskopa svu tu zemlju i da na to mjesto navezeš gotov kompost. 
E sad, možda to i nije pirika, možda je korijenje bora. Ono je crvenkasto, a rizom pirike je bijel.
Ako je korijenje bora, tu ti nema pomoći.

Tvrdu glinenu zemlju oplemenit ćeš dodavanjem pijeska i stajskog gnoja ili komposta, a pomaže i vapno. Ako svake godine ujesen preštihaš, razrahliš i dodaš komposta, mogla bi to postati vrlo kvalitetna zemlja jer glineno tlo je inače vrlo plodno.

Pod borove možeš saditi biljke koje vole kiselo tlo (iglice bora zakiseljuju tlo), no dobro bi bilo provjeriti ph tla. Tu bi dobro uspijevale hoste, hortenzije i rododendroni (pod uvjetom da im ne smeta korijenje bora). Te biljke vole također sjenu i polusjenu. Izvrsno bi se snašle i iglice (Geranium), naprstak (Digitalis), erike, sedumi, šumske jagode... 

Eto, ja sam pokušala pomoći koliko znam iz vlastitog iskustva. Možda netko zna više.
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.