Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Koraljna zvončika - Heuchera
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Koraljna zvončika - Heuchera

 Odgovori Odgovori Stranica  123 30>
Korisnik
Poruka
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Koraljna zvončika - Heuchera
    Objavljeno: 05 Lipanj 2008 u 18:35
   Možda ona i nije toliko upečatljiva ako se ne posadi u skupine ili kao obrub na gredici ili pak cvjetnom otočiću gdje će doći do izražaja njeni, pomalo zakovrčani okrugli listovi i nježni filigranski cvjetići na dugim stapkama.
 

Heuchera je dobila ime u čast profesora Johana Heinricha Von Heuchera koji je ovu biljku uvrstio i koristio u ljekovite svrhe..., a narodni naziv potječe iz jednostavnog pojma - zvonasto cvijeće.

Do danas je poznato 50 - 70 vrsta i kultivara, a sama biljka potječe iz Sjeverne Amerike odakle se proširila po čitavom svijetu.

 

Zvončika je tolerantna na gotove sve tipove tla, ali je pri sadnji veoma bitna drenaža.

Idealni uvjeti bi bili da "živi" u humusom bogatoj zemlji s dodatkom organskih tvari i prihranjivanjem, tako bi njen prirast i cvatnja bili mnogo bogatiji, ali nauštb toga može opstati i u okolišu ilovastog, pomalo neplodnog područja, čemu sam i sama svjedok.

Ipak, ona me svake godine oduševljava svojim nježnim cvatom i vazdazelenim lišćem.

Može opstajati na punom suncu pri čemu njeni šarenolisni kultivari dobivaju na sjaju različitih boja, ali i u laganoj polusjeni koja joj neće umanjiti ljepotu.

Cvjetići su sitni, zvonasti na dugim stapkama bijele, bež i ružičaste boje - ljupki, uistinu ljupki!

 

Kao nevelika biljčica može se saditi na malim površinama, jer ne zauzima mnogo prostora, ali i u kontejnerima u kombinaciji s ostalim cvijećem.

Lijepa je u sklopu s astilbama, hostama i paprati.

Sve one mogu usklađeno opstati u istim uvjetima  i ne oduzimati si, zavidno, jedna od druge, ništa na ljepoti.

 

 

Galerija slika od cvijeta: Heuchera - koraljna zvončika

 
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2008 u 21:13
   Heuchera je biljka malena rasta (20 - 30 cm), ako izuzmemo cvat koji je s mnoštvo dugih nježnih stapki i zvončastih nakupina cvjetova jednako toliko visok.
Ali kao što rekoh, sve djeluje tako slatko i filigranski da ih je užitak gledati u bilo kojem prostoru.
Jedino što na našem tržištu nema gotovo nikakvog izbora.
 
Ja imam kultivar zelenog lista s nježno ružičastim cvatom i jedan purpurno crvene boje koja je poput svega obojanog među zelenim morem bilja upečatljiva.
 
Pokušat ću saznati kako doći do barem još poneke te preslatke jedinke.
Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Lokacija: Stankovo
Status: Offline
Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2008 u 21:44
Baš je krasna! Sviđa mi se što si ti svjedok da raste i u ilovači i na suncu i još k tome zimzelena! Stavljam definitivno na popis za sadnju. Najbolje vrijeme za sadnju: jesen ili proljeće ili nema veze obzirom da je zimzelena!?
 
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2008 u 00:55
   Ja sam stvarno svjedok da ta slatkica raste na sunčanom položaju i u, blago rečeno, nemogućem tlu, iako sam ja, ruku na srce, napravila prikladnu mješavinu dodavši riječnog šljunka i gotovog supstrata toj strahovitoj, neizrecivoj i valjda najgoroj mogućoj stukturi zemlje - kad se poput kamena sve stegne, pa ti znaj kako i kamo zapiknuti bilo kakvu vrtnu alatku.
Dakle, potrebna je drenaža, iako glina sve"pojede". Jednostavno razgradi. Pa bi bilo pametno nakon nekoliko godina iste zvončike rasaditi na hranjivija  i humusom bogatija mjesta.
To je neophodno, kao što je neophodno i zalijevati ih tijekom vrućih ljetnih dana, te povremeno dodavati komposta.
No, to nije ništa neobično niti novo.
 
Heuchera se može saditi u proljeće i u jesen.
Naravno da je jesen za sve trajnice bolja jer se već ukorijenjena tijekom zimskih mjeseci na proljeće ne mora boriti s nestasalim nožicama koje još i nemaju prave cipelice.
Prema tome, preferiram jesen.
Proljetna sadnja je ipak svojevrstan stres i nije isto biljke saditi u jesen ili proljeće, jer već sljedeće godine mogu uspješno, čak i bogato cvasti, ovisno o veličini i snazi jedinke.
 
 
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2008 u 08:33
Pozdrav cvjetoljupcima heuchera iliti koraljnog zvončića. Hvala na krasnom i detaljnom opisu ove lijepe, a tako skromne biljke, sve što si o njima napisala potpisujem. Imam ih u svom vrtu godinama svih mogućih kutlivara, crvenolisnih, šarenolisnih, s bijelim cvijetovima, ružičastim, crvenim itd. Iako su poznati jako dugo mislim da kod nas njihovo vrijeme tek dolazi.
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2008 u 11:30
   Da, skromnost i naoko neupadljivost u ovom našem podneblju nikad nije bila vrlina koja se svrstavala u red dobrodošlih i privlačnih, u bilo kojem obliku, osobina.
 
Pri toj konstataciji mislila sam na skučenost našeg prostora, ne kvantitetom površine koju obuhvaćamo, već patvorene stihijske nesvrhovitosti duha kojim bi obuhvatili i one ponamanje, a jednako vrijedne pojedinosti.
Upravo to što takva površnost ima tendenciju zapažanja jedino veličanstvenih, napadnih detalja zapostavljajući sitne pojedinosti jer se one u nonšalantnom slijedu jednostavno zametnu u zapećak, mnoštvo ljupkih, zapravo lijepih i korisnih detalja izgubi svoj funkcionalni estetski i korisni modalitet.
Kultura svladavanja te ograničenosti tek je sada u laganom poštapajućem koraku počela podizati koprenu sa mnogih zametenih struktura ljudskog življenja...
Tako i sama kultura estetike i realne funkcije prostora oko čovjeka tek sada dobija na integritetu i nepasivnosti duha i ideja.
 
Naravno, da je svaki odnos prema životu individualan, jednako kao što je individualan stav prema prostoru u kojem se prebiva, kojim smo okruženi i kojega mi okružujemo.
Ta kultura je, čini mi se, oduvijek bila na tako niskom nivou da sam se i kao malo dijete pitala, zapažajući izuzetne razlike između onog zapadnog, hm! "civiliziranog" svijeta i uspoređujući taj nemušti izraz kojim smo tapkali po tobožnjoj prosvijećenosti - kako može postojati takva nemarnost prema samom sebi, da kao da postoje dvije nedokučive planete - planeta lijepog, ljudskoj duši i oku prilagođena postava i nama, u mnogome poznata situacija odbacivanja onog najdojmljivijeg kao sporedne nevažne stvari od koje se "ne živi"..., a zna se kakva bijaše, i još u mnogim područjima jest kompetitivnost takvog življenja bez duha i nadgradnje koja svrstava onu prvotnu, osnovnu odrednicu od koje je sve krenulo - (u stupanj nedjelovanja, bez oplemenjivanja i rasta) - same prirode.
To se, između ostalog odnosi i na produktivnost duha hortikulturalnog stava naspram samog čovjeka.
 
Opet kažem da je svaka stvar, bila ona materijalna ili duhovna individualna postavka, stoga ništa nije dobro generalizirati, no, uopćeno gledajući, tko se ne bi složio da prije desetak i više godina nije bilo nikakvog spontanog niti prosvjećenog stava najvećeg broja stanovništva.
Još su i sada mjesta uz samu cestu zapuštena i obraštena, a iza šturih dvorišta, (nije tu riječ o socijalnom siromaštvu), u mnogome vire kojekakve umjetne glave predatora umjesto lijepih vrtova.
Ne mogu reći da nismo imali tendeciju skupljanja florističkih detalja, ali to je u većini slučajeva bilo nagužvano i nabacano i bez ikakvog reda, a što je nešto veće i upadljivije, to je atraktivnije i vrednije...
 
Personificirano i objektivno - tako i malene "sirotice" skučene u svom frustirajućem ambijentu, vapeći za suncem i malo osmijeha nisu mogle doći ni do kakvog izražaja.
A trebalo je samo nešto kreativnog duha da svaka pojedina jedinka, svaka sa svojim pozitivnim i najposlije, negativnim osobinama dobije puni dijapazon funkionalnosti kojim bi pokazala svoj čar.
 
I tko bi Heucheru izdvojio iz šume ostalog bilja koje je mnogo veće i invazivnije u vrtu u kojem ne znaš tko pije tko plaća.
A samo malo dobrohotnosti i smisla, i eto ti rajskog podneblja - od šumskih, livadnih, kamenjarskih i inih biljaka koje većina ne bi niti pogledala.
 
Doduše, kreativnost je također individualna, ali zato sad tu postoje stvari koje su počele poguravati one štakolike korake, a koji su se osmijelili kročiti u privlačniju verziju svijeta i vlastitog poimanja osobnog stava naspram življenja i svega oplemenjujućeg oko njega.
No, eto, malena koraljna zvončika bijaše povod spontanom osvrtu na ljudsku stavku koja se dobro dotiče pojma prosvijećenosti - (što, opet napominjem, nema veze sa socijalnim stanjem niti formalnom obrazovanošću) -  Homo Vulgaris -
 
Pa se malo odcijepismo i dosegnusmo razinu svijesti kako je pozitivno lijepo, a lijepo pozitivno i kako bi zapravo sve trebalo s istom mjerom voljeti i cijeniti.
 
Mala koraljna zvončika postavljena na pravo mjesto dat će svu onu ljupkost i dražest koju malo koji drugi veliki cvijet može nadomjestiti. Može se upotpuniti, nadograditi, kreativno spojiti bojama, oblicima i istovjetnim uvjetima i dobija se komplementarni spoj koji ističe osobitosti onog drugog u najpozitivnijem obliku ne potirući niti jednu jedinku u izolirani nezapaženi kutak.
 
I da zavšimo s njom, čije vrijeme, da, zasigurno dolazi, kao i mnogih drugih zapostavljenih trajnica - a koje su uistinu lijepe - svaka na svoj način - kao što kaže mudra drevna i lucidna..., ali zagubljena u putešestvijama sirove, negda, ograničenosti.
Na vrh
andrea01 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Svibanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 5238
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje andrea01 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 23:58
Koliko sam uvidjela jako dugo cvjeta, a i u vazi dugo opstane!
Baš sam nekoga nedugo pitala koja je to biljkica.
Baš je interesantna sitnih zvončića!
Hvala ti on the cloud na odgonetki mog tajanstvenog cvijeta! smile79
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 09:53

Da, cvatnju započinje prilično rano, ali ta prhka zvončasta tvorevina ne nestaje mjesec, ponekad i više, ovisno o vremenskim pogodnostima.

Karakteristika njene ljupkoće pretpostavljena je u činjenici dugotrajnog uživanja u toj nježno ružičastoj, bijeloj ili tamnije pink talasastoj formi koja daje čipkastu finesu ostalim strukturama oštolisnih i ujednačenih linija drugog cvijeća.
Ni njeni listovi ne zaostaju za samim cvatom.
Jedini problem leži u nemogućnosti nabave različitih kultivara koji nisu zastupljeni na našem tržištu, a ima ih u neodoljivim perfekcijama razlivenih i srukturiranih boja i nijansi..., da ih promatrajući, ostaneš bez daha, jer naravno, listovi su vazdazeleni tijekom cijele godine.
 
U rano proljeće se obavi proces uljepšavanja, uklone se osušeni ili oštećeni listovi da dobiju potrebnu slobodu za stvaranje i razvijanje nove lisne mase, a onda slijedi cvat koji ih dodatno oplemeni.
 
Ja sam svoje Heuchere posadila u skupine, s čime su poprimile karakterističan izražajan sklop. 
U takvoj formi istovrsne zastupljenosti i ponavljanja jedne konstante, biljna vrsta ističe sve svoje pozitivne karakteristike.
Upravo je ovo proljeće jedna gospođa konstatirala kako je znala da postoji takva biljka, ali nije znala koliko je lijepa.
 
Stvar je u gledanju i u percepciji, u prihvatljivom sklopu koji se odabire za određenu vrstu.
Iako, moram priznati, ona je dražesna i kao nadopuna ponekom vrtnom aranžmanu - da ga razrahli i omekša, a ti se zvončasti cvjetići talasaju na povjetarcu i uljepšavaju isti prostor uistinu dugo vremena.
 
Svaki puta kad dođem u svoj vrt, ostanem začuđena njenim neumornim trajanjem. Dok ostalo cvijeće započinje period cvatnje, jednako brzo ga i završivši, ona je nepokolebljiva.
S postavljanjem u vazu je isti slučaj.
Mislim da bi se cvat  mogao i osušiti - u tamnom zračnom prostoru dok je još mlad i neoštećen.
Trebalo bi pokušati.
 
Takve niske pokrivačice tla nisu bogomdane za pretpostavku zaljubljivanja na prvi pogled, ali drugi... drugi je forever!
 
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2008 u 10:22
uffff,predivna biljka!Meni se svidja prvenstveno zbog divnog lisca!Volela bi da je imam
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2008 u 11:03

Heuchere prikazane na fotografijama su američki kultivari.             Naravno, postojbina im je Amerika, a kako oni znaju i od buhe načiniti slona, (dakako, u pozitivnom smislu, cijeneći svoju kulturu, a s njom i botaničku baštinu), potrudili su se u bezbroj varijeteta ostvariti ono što im je sama priroda dala.

A to je savršeni sklop boja i oblika. Snoviti repertoar, uistinu!
Na vrh
VERA1 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 22 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 134
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje VERA1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2008 u 00:38
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Pozdrav cvjetoljupcima heuchera iliti koraljnog zvončića. Hvala na krasnom i detaljnom opisu ove lijepe, a tako skromne biljke, sve što si o njima napisala potpisujem. Imam ih u svom vrtu godinama svih mogućih kutlivara, crvenolisnih, šarenolisnih, s bijelim cvijetovima, ružičastim, crvenim itd. Iako su poznati jako dugo mislim da kod nas njihovo vrijeme tek dolazi.
Baka Bea  molim te  reCi gdje si nabavila svoje koraljne zvončiće jer ja imam samo roze , postavila sam sliku u mom dnevniku i u kamenjaru jer mi je posađena u kamenjaru ali nisam znala da postoje i druge vrste(boje) a tako mi se sviđa i jako je zahvalna za održavanje a sada mi cvate  već treći puta ove godine. kAD SE CVJETOVI POSUŠE ODREŽEM IH I VRLO BRZO POČNU RASTI NOVI CVJETIĆI.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2008 u 07:59
Vera1, drago mi je da se krug ljubitelja koraljnog zvončića proširuje. Imaš već pozitivna iskustva s uzgojem i sad se, čini mi se pretvaraš pomalo u kolekcionara i lovca na nove kultivare, a njih je bezbroj. Meni je pred 12 godina došao u ruke katalog s 2 400 biljaka, uglavnom trajnica, gdje je između ostalih Heuchera pisalo ovo (prevodim s njemačkog); -Najnoviji hibridi, 20 -50 cm, cvijetovi bijeli do crveni, lisne varijacije od zelene do brončane, Marmorierung (ne znam koja je naša riječ) od srebrnog do s crvenim žilama, glatkog ruba ili jako valovitog, nevjerovatne forme, selekcionirajte svoju vlastitu sortu. Naravno da moj istraživački duh nije trebalo dugo nagovarati i tako je počelo. Kasnije sam neke dobila od mojih dragih prijateljica, a onaj crveni s točkama od jednog slovenskog cvjećoljupca. Pozdrav
Na vrh
rijeka53 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 26 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1517
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rijeka53 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 10:08
S velikom dozom postovanja za upise OTC-a mogu ti reci da se meni puno vise dopadaju tvoji osvrti, bas zato sto su jako jednostavni, izuzetno topli i jasni, a to je danas jako rijetka vrijednost.
Zato jer komplicirano i tehnicki hladno pisu upravo i ne samo uputstva za usisac, ma treba nam elektrotehnicki fax za bilo koja uputstva procitati i vrlo cesto nis ne razumijeti, a kamoli prakticno primijeniti. 
Poetske opise volim citati u nekom drugom kontekstu.
Ma svijet je lijep bas zato as ima......sto ljudi sto cudi.....Wink
Čips - umjetnost prodavanja jednog krumpira po cijeni cijelog kilograma
Na vrh
ammmikulic View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 16 Ožujak 2008
Status: Offline
Bodovi: 58
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ammmikulic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 10:38
svaka vam cast vidala sam ovaj cvijet!no tek sam ovdje zakljucila da ih ima vise vrsta i boja !i ocarana sam uclanjujem se u vas klub kolekcionara! da dodam ova rijec Marmorierung bi po meni znacila nesto kao mramornog izgleda,buduci da pomalo pricam njemacki to je koliko jamogu pomoci no provijerit cu sa stricem jos danas pa vam potvrdim tocan prijevod
Ana Marija
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 13:12

S obzirom da me se nonšalant osvrtom dotiče, bez ikakve namjere očitovanja, spočitavanja, zamjerke i ostalih psihološko – intelektualnih reakcija na bilo koju rječcu iskazanu pro et contra..., moram samo istaknuti da poezija riječi jest upravo strukturiranost snošljivosti osvrta na život i njene mnogobrojne nedetaljističke šture pojedinosti koje se uzastopnim zgušnjavanjem i razvodnjavanjem životarenja uopćavaju i površno zameću svojom golom činjeničnom fakturom.

A moj način "pačanja u njegovu proeminenciju" nije usmjeravan s namjerom da se nekome svidi ili ne, nije srican u probranoj funkciji da upadne u oko ili svijest bilo kome s namjerom egocentrične diskvalifikacije običnosti...

On je dio same ogoljenosti svršenog čina vlastite nutrine, stoga, vežući se za florističke pojedinosti, za strukturirane oblike koji oduševljavaju, za čudesnost i savršenstvo svega što zri u umu i estetičnoj formulaciji jednog pojma, kao što je priroda ili drvo ili cvijet..., (ah, bože moj, a gdje ćeš naći više poezije no u laticama koje vape da ih se omakne pogledom i pokuša svladati perom, slikarskim ili foto zapisom), "putujem" jezgrovito i nestandardno.

To je činjenica... (mislim na činjenicu poetičnosti estetike biljnog svijeta), i vjerujem da mnogobrojni članovi ovog virtualnog društva, upravo zbog svoje nezaustavljive potrebe da podjele tu infantilnost, razigranost psiho dječje nevinosti i ljudske pozitivnosti vezane za prirodu i mar oko nje, za ljepotu koja je često riječima neiskaziva, pokušavaju naći istosrodne osjećaje u drugim ljudima koji gaje slične interese i izričito oduševljenje naspram posjedovanog i vječite težnje za nečim novim, još ljepšim (ako može postojati), neobičnijim..., savršenijim...

Ako netko traži gole činjenice... (pa barem golih činjenica ima kao zvijezda u svemiru...), i njih je upravo onoliko koliko je potrebno za razmjenjivanje iskustva, čemu sam i sama svjedok i ravnopravni sudionik.

Nema ih kao u priči, jer su priče prekratke za golotinju koju nam svakodnevni život nudi.

No, u tom kreshendu svatko nađe nešto za sebe i svatko zadržava svoj osobni stil, ni manje i više vrijedan, jer svi smo mi božja stvorenja - naravno, ako vjerujemo u to..

A s takvim stavom nema mjesta nipodštavanja bilo kojeg oblika življenja, bilo koje ćudi ili eventualne nećudnorednosti...

Ja uvijek naglašavam – nešto nam se može svidjeti ili ne..., na nama je da biramo, da praznimo svoje rezervoare, da ih punimo na način koji nam zamantaju dušom (većom ili manjom, ovisi!), i da se ne osvrćemo, a kamoli da upadamo u konflikte zbog nečeg do čega nam nije stalo ili nam nije po onoj probranoj, iz vlastite budoarne dubine...

Jer svi mi usput imamo svoj osobni stav, a kako ćemo ga prezentirati i kako ćemo s njim na vidjelo ili na pojilo – to je vlastita zamisao i print osobnosti.

Netko je željan ovog, netko onog što vabi standardno ili pak vapi za bajkovitošću, ali činjenica stoji – (a ona je gologlavi atribut svojstven neuljepšavanju!) – Priroda nije tupoglava frajla koju tiču profani vjerovi ne mareći za pravdoljubivost postojanja.

Ona je savršenstvo (dajem za pravo i onome tko ne misli tako, ako se i ne slažem), pa prema tome, što je riječ naspram nje, a kojom joj se čovjek pokušava približiti i istaknuti njenu, odvajkada, emancipaciju bludne ljepote.

To leži u meni i ja je dotičem svojom estetskom gorljivošću žuđenja i stapanja s njom u svakom trenutku, i to mi ne može nitko oduzeti, ali i razumijem svakoga tko nastojanjima da dođe u kontakt na bilo koji način, jednostavnim ili lirskim, grubljim, površnijim ili vidljivo oduševljavajućim izrazom, budi svoju nakupljenu energiju i znatiželju dajući doprinos svojim osobnim stavom, iskustvima i saznanjem.

 

Svaki čovjek sadrži, u manjoj ili većoj mjeri, onu intuitivnu okosnicu koja ga zbog nekih razloga vuče na ovu ili onu stranu k nekoj ličnosti...

E, pa sad se i ja moram dotaknuti nekoga osobno, iako mi to nije navika niti običaj...

 

Baka Bea mi nije ni zbog kakvih razloga posjedovanja biljnog fonda, znanja (a očito ga ima, i u tome mi je bliska) ili interesnih sfera, draga. Postala mi je bliska i draga iz jednostavne osobne perceptivne voljnosti unutrašnjeg Ja koje privlači određeno biće drugom. A to je utoliko kvalitetnija misija približavanja ako ga tjelesno nikada nisi "dotaknuo", a osjećaš paralelnost i suglasje.

Ja sam to već naglasila i ne bih više, jer ne želim da joj eventualnim "štucanjem" pokvarim dan, a eto, upravo se zbog prognostičarske zavrzlame vratih iz svoje velike, trenutno graditeljske formacije vrta i radilišta, pa svrnuh tu gdje ima štošta i za mene.

Uskoro opet odlazim natrag jer se vrijeme mora iskoristiti u pozitivnim nakanama i planovima, a kada me ne bude više gazilo u galopu, prezentirat ću vlastite, već spominjane nekolikogodišnje tvorevine.

 

I da još jedanput i ja naglasim, a što ističem neprestance, (već sam i Onom gore dozlogrdila sa vlastitim teorijama snošljivosti i tolerancije) - Istina, svi smo mi različiti, svi "izdijeljani" po određenom predlošku, ili jednostavno rečeno –Sto ljudi, sto ćudi!

Stoga si svatko nađe određeni obruč koji će opasati oko vlastite aure i vijenac od ljudi kojim će okruniti vlastitu svijest...

I eto ti opet poezije... ahhh!!!!

A Heucherica, moja draga ljepotica ima usput i malo pozornosti, iako i nije u prvom planu!

Naposljetku, pozdravljam vas sve jednako toplo u ovaj kišni, prohladni dan smile78

 

Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 13:26
Marmorierung bi značila mramorizacija, u ovom slučaju u vizuelnom obliku. Postoje kultivari, (a Baka Bea to zna), koji su prošarani i s istaknutim žilicama podsjećaju na mramorni otisak, ne u doslovnom smislu, ali figurativno ii estetski maju karakteristike boje i vizure, asocirajući na mramor.
Moram još reći da su kreativni "Majstori" koji su pojedinim kultivarima davali nazive bili uistinu izdašni u maštovitosti, i dovitljivi u izražavanju pojedinih karakteristika, pa kad ih čovjek pročita ima osjećaj upravo tog specifičnog imena koje naglašava vjernost vizurama svake biljke ponaosob.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 19:58
Ammmikulic dobrodošla u klub kolekcionara koraljnih zvončića. Znam što znači Marmorierung, pitanje je bilo jezične prirode, koja je naša prava riječ (naime, imam doma jezičnog čistunca). A da su lijepo marmorirani, jesu, vidi se na OTC-inim slikama. Naročito američki kultivari 'Dale's Straine'. Boje variraju od ljubičaste do svijetle maslinasto zelene, a posebno su snažne u jesen. Pozdrav Bea
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 20:34
Draga OTC veseli me da si se vratila, pa makar i nakratko. Popni se na svoj oblak i napiši nam nešto lijepo na svoj način kao do sada. A da su 'majstori' bili maštoviti kad su kultivarim davali imena, jesu, npr, Can-can čiji gusto nabrani valoviti rubovi crvenog lišća podsjećaju na volane 'besramno' zadignutih suknji vatrenih plesačica što su davno sablažnjavale francusko puritansko društvo. Pozdrav
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 21:25
Draga rijeka 53, vidim arivala si, piješ kavu s Trišom, baš je lijepo vidjeti kako uživate. Meni nema druge nego te citirati; 'Ma svijet je lijep baš zato as ima,,,., 'a mogu samo dodati i ovaj forum. Dobro je što smo različiti, jedinstveni, neponovljivi, a sve nas veže ljubav prema prirodi, biljkama, potreba za druženjem, stvarnim ili virtualnim, gdje svak nađe nešto za sebe.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 04 Siječanj 2008
Lokacija: Rijeka
Status: Offline
Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Srpanj 2008 u 22:10

Baš ne komentiram, ali redovito čitam tvoje komentare, a naravno isve što napiše otc, jer uvijek ima nešto zanimljivo.

Nadam se kad bude piknik na Bundeku da ćemo se opet vidjeti. o tada veliki pozdrav. Idem jer će me admin ubiti, jer nisam u "temi".

RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 30>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.