Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Savjeti
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Opasnost ili...? (zmijski ugriz)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Opasnost ili...? (zmijski ugriz)

 Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Opasnost ili...? (zmijski ugriz)
    Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 15:06
Otkako se sunce približava zenitu na svojoj sjevernoj obratnici i od kako nastupiše oveće vrućine, (makar ljeto kalendarski još nije započelo, iako klimatološki jeste), mnogobrojnim šetačima, zaljubljenicima u prirodu, ali i velikom broju vrtlara, uhu nije ugodna informacija o većoj najezdi i progresivnom "natalitetu zmija".

Na svom velikom zemljištu s ambijentalno mnogo detalja – ako krenemo od same šume i pripadajućih panjeva, brojnog žbunja i stabalaca s lijepo razvijenom korijenovom masom i rupama između njih koje kao da su predodređene za savršeno skrovište, bogato zbijenih cvjetnih nasada, nekoliko gomila dovezenog  kamena namjenjenog za obzidavanje jezeraca i najposlije, postojećeg jezerca s vodom, imam nedvojbeno idealne uvjete za smještaj povelikog broja tih gmizećih, i ne baš poželjnih stvorova.

 

Dakako da sam ih i vidjela, da ne kažem - gotovo da nisam nagazila, u jednom slučaju, na  sivkastu kratku zmijicu za koju se poslije uspostavilo da je sljepić. A sljepić nije zmija, nego gušter, iako na prvi pogled i nisam znala što bih pomislila.

Uzela sam štap i pokušala je potjerati prema šumi.

Međutim, sirotica (ili sirotan) je počeo uplašeno gmizati i pritom palucati jezikom, a ja sam, dvojeći, kad ugledah taj "dvosjekli mač", pobjegla glavom bez obzira dok zapravo, potaknuta s već nekoliko iskustava ove godine, nisam znatiželjno "prekopala" po internetu ne bih li pronašla detaljnije opise mogućih neprijatelja N°1.

 

U Hrvatskoj postoje dvije vrste zmija čije žljezde sadrže otrovne sastojke koje mogu, ako se pravovaljano ne potraži pomoć, ugroziti život, (a zacijelo su s tim saznanjem svi upoznati) - poskok i riđovka.

Postoji još jedna, nešto manje opasna vrsta koja također sadrži otrov, pa se nije uputno upuštati u okršaj s njom ( stepska riđovka ili žutokrug).

Ostalih nekoliko pri ugrizu ne ispušta otrovni sekret, ali pojedine u slučaju ugroženosti luče veoma neugodan miris.

Bjelouška je jedna od tih, a ja ih imam poveliki broj u jezercu i oko njega.

Vidjela sam malene bjelouške koje se nehajno sunčaju na kamenu, ali pri nailasku bilo koga u ljudskom obličju šmugnu u vodu ili iza kamena.

Zasigurno tu prebiva i carica majka skrivena u rupama ili u udubinama tko zna gdje.

 

Niste baš očarani kad ih pogledate, kad se iznenada suočite s ta dva okrugla malena oka i dvije svjetle mrlje na glavi zbog kojih je i dobila svoj naziv, ali s vremenom se navikneš, pa s onom – "Pusti da živi svakog tko se ne pača u tvoj integritet" – puštam ih da hvataju sitne punoglavce što su se također u velikom broju namnožili ove godine.

Na cesti pak vidjeh zgažene - smeđe obojene sa svjetlim nijansama na trbuhu, dužine do metar, možda i više.

Zacijelo su to smukulje koje slučajnom promatraču svojim izgledom baš i ne ulijevaju dojam sigurnosti.

Nisu otrovne, čak nisu ni agresivne, ali u slučaju napada i ugroženosti sigurno bi se branile.

Postoje i smukovi, bjelice, kravosas, te vodene zmije kao što je ribarica koje se također ne mora plašiti.

 

Najopasnije su zmije koje pripadaju vrsti ljutica, a može ih se prepoznati po glavi koja je zaobljeno trokutasta, (s tim da poskok ima i mali rošćić pri vrhu), i izduženim zjenama, dok neotrovnice imaju okruglo dobroćudno oko.

Boja je upozoravajuća – s izrazitim šarama kod poskoka, ali kod riđovke to nije slučaj jer se na nju može naići u različitom okružju i drugačije obojenu - od prošarano smeđe, zelenkaste do potpuno crne.

No, trebalo bi ostati priseban i hrabro joj pogledati glavu ne bi se se došlo do pravovaljanog zaključka..., te ostati miran kako bi ona neometano odgmizala svojim putem.

Kad shvati da nije ugrožena, okrenut će se i otići..., a vi, ili ćete dati petama vjetra ili smisliti plan kako je otjerati iz svog prostora. Sve ovisi o situacije...

 

Znam da je jednostavno govoriti iz položaja kad nisi u toj istoj, krajnje nepoželjnoj prilici da se uhvatiš u koštac s nečim što za većinu nije ugodno i niti malo impresionirajuće.

Čak naprotiv, može biti vrlo opasno ako se ne znaš suočiti s trenutnim položajem u kojem ti se čini da se neizostavno nalaziš u stupici.

Ali i sama zmija u takvom trenutku osjeća istu ugroženost.

Ona neće napasti ako nije stvarno izazvana ili nadražena nespretnim pokušajem da je se ubije ili otjera, ili ako se na nju ne stane. Ili čak rukom ne uhvati.

Može pasti i s grane. To se dešava u osmom mjesecu u područjima gdje obitavaju poskoci.

 

Ova tema uistinu nije ugodna, ali je životna i moguća svakom tko posjeduje barem malen dio vrta.

Zmija se može naći i u gradu i u prirodi.

Traže zaklon od vrućina pod grmovima, kamenom, hrpama smeća i u gustom sklopu bilja.

U lov izlaze ujutro ili predvečer.

Poznato je da se vole približavati naseljima i nastambama u potrazi za lovinom, za miševima i ostalim malim glodavcima. I tamo gdje ima vode.

Stoga, oprez!

Većina ih nije otrovna, naročito u kontinentalnom kraju, ali nikad se ne zna...

 

... no, da dovršim što je bilo s onim sirotim sljepićem...

Odgmizao je pod korijen graba koji sam nedavno orezivala..., i kako sam morala kružiti oko stabla, ali nije se više pojavljivao. Zacijelo i sad tamo prebiva, ali neće skoro pomoliti glavu kad ugleda žute ili plave čizme... Ili crno bijele leopardske...

Al koraci... koraci su mu itekako poznati...

 

Sada kada sam se nekoliko puta susrela s tim nezgodnim sustanarima i informativno saznala o načinu na koji funkcioniraju, strah mi je iz glave prešao u pete..., pa ću ih eventualno naoštriti...

 

Smatram da je potrebno o tome razgovarati i izmjenjivati iskustva... jer... NIKAD SE NE ZNA!

Ako je netko imao bliski susret s "malim, ili povećim, gmizajućim" neka ispriča svoje iskustvo i eventualno poznavanje dotičnih "gospođica", makar bile i muškog roda.

A u zmijskom su svijetu ženke poprilično punašnije i veće od druge im polovice...

 

 

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 18 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4502
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 15:19
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1534&PID=72060#72060
 
pričali smo o tome....ja sam od onih koji se jaaaaaaaaako boje Confused
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 15:46
Nikad nije dovoljno razgovora na tu temu, ali i savjeta onih koji su se susreli s takvim situacijama.
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 18:19
Neka se jave ljudi koji znaju prepoznati određene vrste i neka daju, po mogućnosti, kvalitetan savjet za prvu pomoć kod ugriza, naročito poskoka i riđovke.
Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Lokacija: Stankovo
Status: Offline
Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 22:34
Imala sam nedavno bliski susret s jednim smukom! Ja sam ga probala prestrašiti , ali on me samo gedao i nije se bojao. Onda je ipak otišao s mirom- susedu! A prošli tjedan smo jednu malu bjeloušku gledali kako plava po potoku! Nje sam se više splašila nego smuka- ustvari splašila sam se jer ju Miha-m i Flik nisu vidli, a išla je prema njima. No kad smo skužili da je bjelouška , a ima zaista upečatljive bjele uške, pustili smo ju da odplava dalje!
Moram priznati da me nedavno jedna emisija na TV-u ohrabrila po pogledu NESTRAHA prema zmijama.
Pričali su o tome da zmije u Hrvatskoj, one najotrovnije(riđovka i poskok) neće ugristi čovjeka tako da puste otrov. One uglavnom kad love upotrebljavaju najviše otrova. Kad ugrizu jer su preplašene, koriste vrlo malo ili uopće ne koriste otrov.
Ako slučajno zmija te vrste ugrize čovjeka taj dio obavezno treba umiriti, tj. imobilizirati. Ni slučajno ne rezati i sisati otrov -isto tako ni slučajno ne stavljati hladne obloge ili led. Imobilizirati mjesto i potražiti lječničku pomoć je jedino što pali kod ugriza zmije, ali još jednom ponavljam- kad zmija ugrize čovjek nemora biti i otrovan - jer zmija koristi otrov za lov, a ugriz kao upozorenje kad ju se splaši!

Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 23:19
smuk, ili kravosas nije otrovan...moja mama ima jednog u vrtu i uopće ga ne pokušava otjerati (osim kada zalegne u grm lavande pa ga zgnječi)...uostalom...zmije su korisne i stvarno ne diraju ljude, osim kad stvarno osjete da su ugrožene.
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2008 u 23:26
često se susrećem sa zmijama najčešće dok vadimo folije i mogu reći da me nije strah jedino me može preplašiti kad je ne očekujem ,do sada nas nisu napale , to su bjelouške a gore u vinogradu zna biti i poskoka s njim se još nisam susrela ali sam vidjela prije dvije godine jednoga ubijenog kak je visil na grani uz put -ne znam zakaj je bil tam obješen
narod kaže da svaka kuća ima svoju zmiju -to si neznam protumačiti zakaj
sutra je novi dan
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 13:04
Naravno da svaka kuća ima svoju zmiju, svoga miša, svoje krtice, kukce...
Ima ne samo zmiju, nego i više njih, naročito ako je područje oko nje neodržavano i zapušteno.
Čak i ako se vlasnik veoma dobro brine o svemu, redovito kosivši travnjak, jer vibracije koje proizvodi kosilica ne pogoduju prohtijevnoj zmijskoj potrebi za mirom, opet dođu kada se situacija stabilizira u potrazi za hranom.
A hrana je, zna se, miševi, žabice, punoglavci i slične male, i ne pretjerano korisne životinjice koje se, ako ih se ne uništi na bilo koji način, mogu razmnožiti do neslućenih razmjera.
 
No, stari su ljudi za svaku, i pozitivnu i negativnu stvar, baštinili svojevrsne predaje kojima bi opravdali određeno stanje ili čin.
Tako je i u vezi zmija, jer zmije su oduvijek bile simbolom zla, odbojnosti i negativnosti.
A sad, da su lijepe, pa, baš i nisu, da ih želimo imati u blizini svojih kuća, baš i ne (čast iznimkama!), da su nezgodne, i to stoji...
O korisnostima ne bih, jer znam da su korisne i znam da mi one bjelouške zasigurno potamanjuju velik broj punoglavaca i miševa koji bi se također neupitno razmnožili, ali neprestano me kopka pomisao o neprepoznavanju otrovnice od neotrovnih .
Jer da znam da se kakva ljutica udobno smjestila u mojem kamenjaruu, ne bih baš tako mirno prošla i nonšalantno odmahnula rukom, kad znam da bi ta ista mogla ponovno izazvati trnce u nogama i slediti krv u žilama, da ne govorim o ugrizu u trenutcima kad čistim svoju "džunglu" i zavlačim ruke u bujnu vegetaciju, a ne vidim, ama baš ništa.
Nekako bih se dovinula da je se riješim.
Kupila sam solarni uređaj koji se postavi u zemlju, a koji bi vibracijama trebao tjerati krtice, možda čak i zmije. Ne znam koliko efikasno može funkcionirati.
 
Za informaciju da u većini slučajeva otovnice pri ugrizu ne ispuste otrov, naročito ako su prethodno lovile, jer su pohranjenu količinu već upotrijebile u svoje svrhe, znam..., ali s njima se ipak nikad ne zna...
 
Kad su se nakon sječe šume čupali panjevi, u golemoj hrpi koju je bager dovukao do ruba ceste bezbrižno se smjestilo nekoliko velikih smeđih zmija.
Pokušala sam zapaliti hrpu ne bih li ih otjerala, ali nisam vidjela značajnijeg pomaka.
Zasigurno je kamion koji je pokupio panjeve pokupio i njih.
 
U drugoj prilici, s druge strane ceste, u udubini koja je godinama služila kao odlagalište otpada nesavjesnim vikendašima, a na čijem se deponiju smjestila i olupina "Fićeka" koja je bila dom ogromne crne zmije, pa kad sam započela temeljitu obnovu postojećeg stanja s namjerom da uklonim i tu zahrđalu olupinu, siroti mladići zamalo ne dobiše infarkt kad je iz dignute olupine izmigoljilo ogromno crno stvorenje.
Ostaviše automobil i ostatak smeća i uznevjereno odustaše od bilo kakve daljne djelatnosti, iako bi bili plaćeni jer je gomilu kamionom trebalo odvesti na pravo smetlište.
Ta jadnica je završila pod kotačima automobila, zacijelo u trenutku kad se ponovno osmijelila izaći i malo osunčati svoje, očito već prilično stare "kosti".
Po ostatak smeća su došli nakon njenog " nesretnog preminuća".
 
Prije tri godine kad sam uopće započela čišćenje prostora..., i hodajući po šumi i šikari skupljala posječene trupce i grane, netko je u trenutku moje " inspirativne meditacije" poviknuo - Zmija!
Skočila sam kao da mi dotični lansirao raketu u stražnjem dijelu, pobacala sve što sam držala u rukama, i u trku, podižući noge jednu za drugom brzinom munje da sam i sama pomislila da letim, našla se na drugoj strani zemljišta, a ono nipošto nije malo.
Bila je to neka sirota mala zmijica, koja zapravo i nije bila blizu mene.
To mi bijaše jedan od prvih susreta s gmizućim stvorom i niti malo mi se nije svidio, iako sam u tih par godina razvila veliku toleranciju i poštovanje prema njima, izgubivši pritom veliku količinu straha.
 
No, ipak ne bih htjela sresti otrovnicu. One se obično nalaze na brdovitijem terenu i na područjima gdje ima dosta kamenja ili napuštenih imanja s razrušenim zidovima.
Mislim da kod mene obitavaju neotrovnice i oni umiljati zeleno tirkizni gušteri kojih ima na svakom koraku.
Smjestilili su se na svim mogućim destinacijama i kad ih vidim, uglavnom ne
bježe, upitno me gledaju svojim okruglastim očima pitajući se koja mi je sljedeća kretnja, a s njom i namjera.
Poput kućnih ljubimaca su.
Nemam informacije da li i gušteri njima služe za hranu. Možda gušterove bebe, a ima ih uistinu mnogo.
 
Ipak, u slučaju susreta sa zmijama treba ostati staložen, a u slučaju ugriza treba pogledati da li ugriženo mjesto mijenja boju ili pak naotiče.
Ako u kratkom periodu ništa od toga nije vidljivo - ili je u pitanju neotrovnica ili otrovnica koja nije ispustila otrov, pa prema tome ne bi trebalo biti nikakavih posljedica.
U protivnom, čula sam da je na mjesto ugriza korisno razmrviti tableticu vitamina C, jer on razgrađuje sastojke otrova, te brzo potražiti liječničku pomoć.
Nikako ne ubrizgavati protuotrov, jer ako zmija uistinu nije ispustila svoj, s korištenjem protuotrova organizam se može dovesti do reakcije šoka koji zna biti daleko traumatičniji i opasniji po život od samog ugriza.
 
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
Autor ljekovitog bilja

Pridružen: 24 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 13:08
Nikako ne ubrizgavati protuotrov, jer ako zmija uistinu nije ispustila svoj, s korištenjem protuotrova organizam se može dovesti do reakcije šoka koji zna biti daleko traumatičniji i opasniji po život od samog ugriza.
 
 
dok dočekam dijagnozu da li je otrov u tijelu ili nije ode moja koža Cry
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 13:48
Reakcija se odmah vidi.
Organizam namah počinje reagirati i pokazivati poznate simptome, a naše zmije, naročito ako je organizam zdrav i snažan, nemaju takvu jačinu da bi istog trena mogle ubiti čovjeka.
Zapravo, već veoma mnogo vremena nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, osim onog s malom bebom koju je ugrizao poskok pa je beba umrla jer se malo tjelešce nije moglo obraniti od tolike količine otrova.
Stoga, mir!
I liječnici savjetuju - ne ubrizgavati protuotrov, naročito ako ste sami i ako vam nitko ne može priskočiti u pomoć.
Jedino ako ne postoji nikakva šansa dolaska do ambulante u sljedećih nekoliko sati, ako je situacija takva da je sve stavljeno na kocku - kad se radi o situaciji i odluci na sve ili ništa, jedino je u takvom slučaju opravdano uzimanje protuotrova...
A kad se i dođe do liječnika, ni on ne čini nikakve slične djelatnosti.
Ne ubrizgava protuotrov, a ako to i učini, pacijent mora ostati pod liječničkim nadzorom jer se nikad ne zna tko je na što alergičan.
A zna se da se protuotrov spravlja na podlozi od krvi konja...
Pa ti uštrcaj konjsku krv i još k tome otrov u ljudski organizam, i još, dakako,  k tome ako nisi siguran da li te je ugrizla otrovnica s ispuštenim otrovom ili obična bezazlena "djevuška".
 
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
Autor ljekovitog bilja

Pridružen: 24 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 16:19
Idi vraže di te traže, zato u šumu poveći štap
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 17:14
Slažem se.
Zapravo bi prije svake djelatnosti u vrtu ili okućnici, pri branju gljiva u šumi, razgrtanju komposta i sličnih radova oko kuće, trebalo štapom lupkati po zemlji i razgrnuti postojeće grmlje ili nabacano granje, i s takvim opreznim postupcima provjeriti situaciju.
Zmije bježe od vibracija i uznemiravanja.
Takav čin je preventiva, jer se prstići i ne bi mogli žustro povući kad bi eventuano potapšali damu u trenutku sna.
Stoga, nije na odmet imati štap i s njim hrabro tapkati pred sobom.
Naročito u vrtu u bujnijem sklopu bilja, te oko vodenih i kamenih površina, jer obje vrste - i ljutice i guje, vole slična staništa u potrazi za hranom.
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 21:45
da ne bi bilo samo na pričama svaka kuća ima svoju zmiju imam je i ja i ljubomorno je čuvam


sutra je novi dan
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 23:30
Sad ću i ja kao svojevremeno Plantlover - Ti se zezaš, pa nije valjda prava preparirana?
Ili je drvena?
Ako je drvena stvarno je lijepa.
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 23:56
nije prava drvena je kupljena kod kineza na sajmištu i baš je lijepo gipka rep joj se klima ko kod prave
sutra je novi dan
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
Autor ljekovitog bilja

Pridružen: 24 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 08:55
A što kažu ukućani? Misliš li na nekog tko ima slabo srce????smile100
Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Lokacija: Stankovo
Status: Offline
Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 08:57
Tak sam i ja lupkala onom smuku- da čim prije ode, a njemu je to bilo zanimljivo pa je virio iza stupa od ograde da provjeri- jel to možda miš!?
Tolko o tome da se boje! Otišel je kad sam i ja odustala od tjeranja i samo ga proučavala. MM mi se smijal kad sam mu pričala kak ljepe oči ima!
A kad ima!!!

Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 08:58
moji dečki su oduševljeni doduše već je i ne primjećuju a ostali su navikli na prirodne ko i dođe mora dobro zapaziti jer se teže primjećuje u mom"kreativnom" neredu
sutra je novi dan
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 09:01
i meni su zmije lijepe moji kažu da sam luda i sva nekak naopačke 
sutra je novi dan
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 10:07
Šeflera, tvoj smuk je kućni ljubimac.
I on se sam čudio što ti hoćeš od njega, a on te tako umiljato gleda svojim dobroćudnim okicama...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,422 sekundi.