Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Orijentalni mak - Papaver orientale
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Orijentalni mak - Papaver orientale

 Odgovori Odgovori Stranica  123>
Korisnik
Poruka
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Orijentalni mak - Papaver orientale
    Objavljeno: 10 Lipanj 2008 u 19:39
U kasno proljetno bogatstvo i raskoš boja drsko ulijeće gordi orijentalni mak sa svojim žarkim nijansama svilenih latica.
Još ga je 1701. godine, tijekom putovanja, francuski botaničar Joseph Piton de Tournefort otkrio u istočnoj Turskoj i donio u Evropu. Odonda se brojnim kultivarima, posebice početkom dvadesetog stoljeća, počinje razmnožavati i uzgajati.

Engleska je bila veliki začetnik raznolikih sorti koje još i danas krase vrtove diljem svijeta.

 

Papaver orientale pripada porodici Papaveraceae i veoma je otporna, robusna biljka.

Njegova potreba za hranjivima ne izaziva posebnu pozornost.

Traži dobro drenirano, pjeskovito tlo s nešto humusa koje ne zadržava mnogo vode, dok ga je, istodobno, za vrijeme velikih vrućina potrebno održati vlažnim.

Tla koja su blago kisela, neutalna i osnovna (bazična) su najpogodnija za sadnju.

Njegova je izvorna postojbina obilovala suncem tako da je on i u svojim kultivarima zadržao odrednicu sunčanog i suhog vremena kao temeljnu pretpostavku za lijepu i bogatu cvatnju, premda se i u rahloj sjeni može neometano razvijati

Najidealnije mjerilo uspješnog cvata leži u osmosatnoj osunčanosti.

 

Papaver orientale je uistinu skladna kompaktna biljka dlakavih nazubljenih listova sivozelene boje koja, ovisno od kultivara, doseže visinu i do 90 cm.

Sredinom svibnja i u lipnju, na dugim čvrstim stabljikama pojavlju se krupni cvjetovi svilenkastih latica koji su čarobno strukturirani raznolikim nijansama i bojama.

Javljaju se od nježno bijele do žarko svjetleće crvene, s crnom ili tamnosmeđom mrljom u unutrašnjosti cvijeta.

Takav koloristički kontrast još više naglašava nezemaljsku gracilnost i sjaj istočnjačkog podrijetla.

S obzirom da pojedini kultivari dosežu znatnu visinu, nužnost  je povezivanja očita, jer bi se u protivnom sav taj začuđujuće lijep prizor mogao izvaliti i pokvariti dojam nemjerljivosti i gordosti.

 

Unatoč svojoj kratkotrajnoj vladavini orijentalni mak je u vrijeme cvatnje neizostavni vladar među cvatućim biljkama, čija ljepota izaziva divljenje u trenucima dok treperi na sivozelenoj podlozi vlastitih istova.

Ako se cvjetovi orežu ne dopustivši im da stvore sjeme, u svibnju mogu proizvesti još jednu cvatnju.

 

Sredinom ljeta Papaver gubi svoj sjaj, a mjesto gdje je carovala njegova neprikosnovena nazočnost ostaje prazno.

Stoga bi uz njega bilo nužno posaditi biljku koja u ljetnjim mjesecima dobija na širini i tako popunjava novonastalu prazninu.

Dalia je jedan od boljih izbora jer se na nj nadovezuje svojom raskošnom cvatnjom.

Cvjetovi ovog maka su hermafroditi - sadržući i muški i ženski organ.

Razmnožava se sjemenom i korijenovim reznicama u kasno ljeto.

Prije snažnijih hladnoća bilo bi uputno na biljku nagrnuti malč od suhih grančica ili nakupina velikog lišća kako bi je se zaštitilo od eventualnog smrzavanja tijekom hladne i vlažne zime, da bi u proljeće opet zasjala neizostavnom čarolijom boja.

 

 
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 10:25
OTC, vrlo lijep i detaljan opis ljepotana s istoka, Papaver orientale. Da bi uštedjeli povezivanje vrtlari su selektirali sortu visoku samo 50 cm imam je i svaki dan sam se divila prekrasnim cvjetovima, od bijele, ružičaste, žarko crvene, boje maline i dr. Na slici 5 je Prinzessin Victoria Louise omiljena boja Beth Chatto, engleske 'Plantswoman' a na 4. slici Cerdic Moris, nazvan u čast eng. slikara. Nameće mi se pitanje je li ti s tvog oblaka opisuješ biljke iz mog vrta? Echinops si predstavila dostojno ljepote tog bodljikavca. Ja imam još i Echinops spherocephalus Artic Glow srebrenastih velikih kugli s tamnocrvenim stapkama, još veći i jednako lijep. Čini mi se utješno da se ipak u ovoj našoj konzumerističkoj stvarnosti ne mora po biljke ići u strane trgovačke lance - Ima ih i kod nas samo nitko za njih ne zna. I nadalje važi ponuda za sjeme žute vučike. Molim te napiši još mnogo prekrasnih i inspirativnih postova., prosvijetli nas i nadahni ljepotom. Pozdrav Bea
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
Autor ljekovitog bilja

Pridružen: 24 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 10:26
ali od njega boli glava !!!!
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 12:58
Ivane, nemoj plašiti ljude, boli i od cigareta i lošeg vina i još puno toga. Makove uzgajam već cijelo desetljeće i nisam to primijetila. Možda misliš na narodno vjerovanje da nije dobro spavati u polju poljskih makova? Odrezati cvijet i staviti u vazu bilo bi svetogrđe jer ne bi potrajao dugo - latice se osipaju. Preporuka je uživati u njihovoj kratkoj i neizmjernoj ljepoti. Ništa nije savršeno, pa ni makovi. Sad kad su ocvali postaju ružni pa ih valja odrezati (i lišće) a prazninu popuniti drugim cvijećem, kao što je OTC napisala. Pozdrav
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
Autor ljekovitog bilja

Pridružen: 24 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 13:26

Al smo oštri !Smile Iz mog djetinjeg iskustva znam da kad se miriše mak zna zaboliti glava, bilo od poljskog bilo ovog . I da se od ovog maka može napraviti opojno sredstvo ( morfij).

Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2008 u 19:44
Baka Bea, 
Hvala još jednom na pohvalama koje izazivaju isto.
 
Ja imam narančasti papaver koji je jednako lijep kao što su jednako lijepe sve njegove nijanse i boje.
Moj mak još nije pretjerano snažan jer je mlad, također nema niti pretjeranu visinu, ali kompaktno i skladno izgleda na mjestu gdje sam ga posadila. 
Imam namjeru nabaviti različite kultivare, ali ne znam na koju adresu bih se uputila - u vezi njih, kao i kultivara ostalih vrsta koje me zanimaju, među njima i heuchere.
U Hrvatskoj je Decora Buzet jedini nešto veći rasadnik ukrasnog bilja koji nudi katalog. Ja osobno više ne znam niti za jedan drugi.
Ako netko zna, neka me demantira.
S obzirom da si rekla da već desetak godina uzgajaš Papaver orientale, uistinu sam znatiželjna gdje si ga nabavila, kao i raznolike sorte Heuchera?
 
U potpunosti se slažem s tobom da preveliki broj ljudi nije informiran o postojanju mnoštva trajnica i ukrasnog bilja.
Ne znaju njihovo ime, ne znaju kako izgledaju i za što su namijenjeni.
Upadljivost je, u najvećem broju slučajeva, osnovna vrlina koja zapadne za oko, pa se stoga i nabavljaju slične raznolike, i obično - cvjetnice, koje većina ima, a zapostavljaju se one koje zbog svojih drugačijih i neuobičajenih osobitosti dospijevaju u drugi plan..., ili najposlije, nikakav plan, jer im na prvi pogled nisu ni bile zamjetne.
Zato i jesmo svi ponaosob tu... da informiramo i ukažemo na ljepotu svakog biljnog člana sa svim njegovim osobitostima i pozitivnostima, kao i ponekom negativnom stranom. Naravno, ne idući u krajnosti.
Jer kad bismo krajnostima ispunjavali život i ljubav prema nečemu, ničega ne bi niti bilo od silnih "kuknjava i gnjavaža" koje si čovjek obično sam nametne.
 
Što se tiče sjemena lupinusa, zainteresirana sam.
Kako rekoh, obožavam svjetle, bež žućkaste i žute kultivare jer su neuobičajeni i ne previše zastupljeni.
Lijepi su i oni izrazite cinober crvene boje.
 
No, kako sam se oduvijek sama snalazila u pribavljanju detalja koje bih poželjela, pomalo mi je neugodno i pristati na takvu situaciju.
Uistinu hvala!
Ali voljela bih znati gdje bih i sama mogla nabaviti nešto, ili pak više toga kad bih se odlučila.
 
Za sada topao pozrav u ovo pljuskovito predvečerje Smile
 
 
 
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
Autor ljekovitog bilja

Pridružen: 24 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2008 u 05:19
Molim oprost što sam samo skrenuo pozornost i na onu lošu stranu bilja. naravno da treba uživati u ljepoti koju je priroda stvorila, ovu kritiku smatram dobronamjernom, i dobro je da se tako diskutira. ipak, ja sam Ovan 100% i to mi je mana. PUSA SVIMA !
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2008 u 08:45
Ponekad treba svoje nazubljene roščiće povinuti prema nebu, a ne ih tvrdoglavošću bockati u predisponiranu im, zbog vlastitog habitusa, prepreku.
Moje mi osobno ustrojstvo ne da za pravo da u bilo kakvoj mjerici konflikta ugledam negativnost i pakost, stoga, ja nisam niti zamjerila, pa nemam što ni opraštati, (za druge s kojima si došao u doticaj ne znam i ne želim komentirati...), jedino možda naglasiti nužnu notu mirnoće i razmjernosti kad smo kod stvari koje nas se na sličan način tiču, a ne traže ono što se naziva negacija, potiranje i vučenje mačka za rep.
 
I Ivane, znamo svi za opium, kao i za mnoge druge stvari... 
I nitko se na tvoj osvrt ne bi ljutio da si to pravovaljano i mirno napomenuo, a ne napinjao žicu prenapregnutog voda koji daje energiju i svjetlo.
Pa prema tome, smiriti strasti i ne dozvoliti si umreženom vlastitom "umišljaju" da gospodari situacijom.
Jer kad bi bilo do ovnovskih rogova ili škorpionskih žalaca, tu se ne bi znalo tko pije tko plača.
A moj škorpionski, vidiš, da i ubode, može samo pozitivni učinak podastrijeti pred sugovornika, za što navijam svim srcem.
Jer pravila ipak ne treba generalizirati..., i da se zna - ne treba prepirke nazivati diskusijama, jer tu nitko nije na dobitku, već mirno iznijeti svoja saznanja koja dovode do bolje prosvjećenosti u pozitivnom smislu, a ne tvrdoglavo vuči na stranu nule i ispod nje.
Kao što je rekla rijeka 53, neka svatko ima svoje mišljenje..., ali nećemo si kopati oči zato što nekome više odgovara crno, a nekome bež.
Bijelo je previše nevina konstanta da bi je se moglo u bilo kakav duel s ne... premisom uvrstiti.
 
Stoga, kad smo kod Papavera, eto, pokušat ću nabaviti još raznolikih sorata i diviti se njihovoj neprikosnovenoj ljepoti.
Tko ima sličnu pretpostavku istih, neka se osvrne... ili neka, najposlije, naprosto kaže kako mu i nisu lijepi...
Pozdrav svima!
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2008 u 21:49
moji makovi
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Lipanj 2008 u 21:52
Tvoji makovi, gioiaa, su uistinu lijepi, no, koliko po listovima mogu razabrati, mislim da pripadaju kultivarima koji se siju svake godine - dakle, jednogodišnjim Papaver sommniferum, a ne trajnicama u koje se ubrajaju orijentalni makovi.
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Lipanj 2008 u 22:11
bar nesto naucih ...ti orijentalci su super! Meni se posebno dopada Himalayan Blue,ima bas krupne cvetove.Da li je i on orijentalni mak?Imam sliku u katalogu,ali se vide samo cvetovi i nema nikakvog objasnjenja.
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Lipanj 2008 u 23:16
Ne, on pripada u grupu Meconopsisa i veoma je dobar izbor zbog svoje intenzivno plave boje i visine. Ako se pravilno njeguje može formirati prilično bujan grm pogodan za različite namjene u uređenju exteriera.
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Lipanj 2008 u 14:28
hvala!
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Rujan 2010 u 20:52
Gio, makovi su prekrasni, evo da dignem temu, stvarno smo je zapustili. Papaver orientale je trajnica, a P. somniferum je jednogodišnja i siju se svake godine u proljeće.
Na vrh
Free View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 18 Travanj 2010
Lokacija: Međimurje
Status: Offline
Bodovi: 5914
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Free Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2011 u 13:14
Hortin mak, zabunom završio kod mene, idenfiticirala sam Wink, kao papaver orientale, i želeći nešto više saznati, sva sretna uletim u ovu temu ali naiđem samo na prašinu, e pa, skidam je jer trebam savjet!!  Nakon presađivanja poćeli su mu žutjeti listovi!!  Kako da ga spasim, jer sam već u poćetku dužna jednu mladicu, pa moram očiniti sve što je u mojoj mogučnosti da obečanje ispunim!!!  Ma kaj obečanje, dobila sam zadatak, razmnožiti ga!!!
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode



Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2011 u 13:45
Baš je zanimljivo čitati stare postove, šteta što se OTC ne javlja. Možda ovo potakne divnu umjetnicu riječi da se bar na tren spusti sa svog oblaka i napiše i poučno i lijepo ... ima ovdje mnogo više od prašine.
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2009
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2011 u 17:24
slažem se s tobom Bea, i meni ponekad nedostaju njeni poetični opisi, no, da se vratimo makovima...voljela bih nabaviti Primorsku makovicu, Glaucium flavum...vidjela sam ga u Botaničkom vrtu, pitala i za prodaju, ali nisu imali, a reznicom se navodno teško razmnožava. Prekrasno izgleda, sjajan zlatnožuti cvijet i srebrnasto lišće... divno bi izgledalo uz neki kamen u vrtu.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 19 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2011 u 21:09
Nema problema RS, nabavit ćemo ga, hoćeš žuti ili narančasti?
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2009
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 08:51
pa ak već mogu birati, rado bih narančastiSmile
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2011 u 23:26
.....meni  su  niknuli  makovi  po  vrtu,   nisu  poljski  ,  puno  su  veci....zaboravila  sam  sto  sam  sijala??....cekam  cvijet ....
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.