Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Dijabetičarske gljive
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Dijabetičarske gljive

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Nickless View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 04 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 159
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nickless Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Dijabetičarske gljive
    Objavljeno: 25 Lipanj 2008 u 09:13
Evo čitam u časopisu liječenje biljem nekakav informativan članak o gljivama koje pomažu dijabetesu pa bih molio cordya (ili nekog drugog naravno) da napiše gdje treba tražiti i kada slijedeće spomenute gljive:
 
đurđevača (calocybe gambosa)
velika gnojištarka (coprinus comatus)
modrikača (lepista nuda)
vodenasta panjevčica (flammulina velutipes)
hrastovka (ganoderma lucidum)
šarena tvrdokoška (trametes versicolor)
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 08 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2008 u 10:56

Autor članka je moj stari prijatelj Željko Remar. U svakom broju časopisa predstavljene su gljive kod kojih su dokazana određena ljekovita svojstva. Sad, u zadnjem broju to su gljive s antibiotskim i antibakterijskim djelovanjem.

Za ove „djabetičarske“ gljive koje pitaš:

-         Đurđevača – možda s najistaknutijim svojstvom da djeluje poput inzulina od ovih svih nabrojenih. Raste samo u proljeće. Od početka travnja do sredine lipnja, zavisno o nadmorskoj visini i vremenskim prilikama. Raste i u nizinama i planinama. Prvo će se pojaviti na manjim nadmorskim visinama, a u planinama preko 1000 metara je možemo naći i u lipnju, pa nekad čak i u srpnju. Stanište su livade i rubovi šuma. Često rastu u krugovima i polukrugovima, u kojim ima na desetke, pa i stotine plodišta.

-         Velika gnojištarka – našto manje rodi u proljeće (4 i 5 mjesec), a glavna sezona joj je jesen (9, 10, 11 mjesec). Raste na livadama, u vrtovima, parkovima, uz rubove šuma u travi, uz potoke, rijeke, uz puteve itd...

-         Modrikača – ponekad u proljeće, no glavna sezona je jesen (9-12 mjesec). Raste i u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama često tvoreći krugovre i polukrugove. Može rasti i na livadama uz rubove šuma.

-         Vodenasta panjevčica – Od ljeta do jeseni kad je ima najviše (9-11 mjesec). Raste na bjelogoričnim panjevima ili neposredno uz njih.

-         Hrastovka – Najčešće raste na starim hrastovima, starim deblima ili panjevima. Ali je zabilježena i na nekom drugom bjelogoričnom, kao npr. na kestenu i vrbi. Raste gotovo tokom cijele godine.

-         Šarena tvrdokoška – isto tokom cijele godine, a najviše u jesen kada se mogu pronaći mlada plodišta. Stanište su bjelogorični panjevi i polegnuta mrtva debla i grane.

 

Na vrh
Nickless View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 04 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 159
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nickless Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2008 u 11:17
Tnx Smile
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.