Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Slike gljiva radi ljepote.
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Slike gljiva radi ljepote.

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 567
Korisnik
Poruka
akva View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2014
Lokacija: Hrvatska
Status: Offline
Bodovi: 190
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje akva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Rujan 2014 u 21:01







Priroda je izvor života
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
temzi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Travanj 2013
Lokacija: Zagreb,Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1316
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje temzi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Rujan 2014 u 22:46
Prekrasne slike gljivica!
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2009
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Rujan 2014 u 19:18
slažem se sa temzi, slike su krasne!
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2009
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Rujan 2014 u 19:21
Originalno poslano od člana Cimicifuga Cimicifuga napisao:

Ja sam vrganje samo sušila i mogu reći da su mi sušeni vrganji bolji od svježih. Kod sušenja oni dobiju jako finu aromu, a izgube sluzavost. Prije upotrebe ih namočim u vodi da omekšaju. Ranije sam tu vodu bacala, a onda sam pročitala da je ta voda itekako upotrebljiva za napraviti juhu ili podlijevati kod pirjanja.

Sušeni vrganji spremljeni u dobro zatvorene staklenke mogu se jako dugo tako čuvati (ja sam svoje jednom imala dvije godine). Samo treba paziti da se jako dobro osuše tako da se mogu mrviti. Od smrvljenih sam radila prefine krem juhe. 


...nisam ih nikada sušila...ajde, molim te, reci kako ih sušiti u stanu, ne znam kako krenutiConfused
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
limun View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2010
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 97
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje limun Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2014 u 07:16
Ja vrganje očistim, narežem na 2-3 mm tanke ploške, stavim na rešetku, ili u tepsiju na papir za pečenje, pa u pećnicu na najnižu temperaturu. Ako ima ventilator još bolje. Pećnicu nemoj skroz zatvoriti. Možeš umetnuti drvenu kuhaču. Staviš li ih u tepsiju okreni ih koji puta. Ako ti se ne troši struja možeš ih sušiti na suncu (ove godine teško) ili pričekaj sezonu grijanja, pa na radijator. Meni su oni kasnojesenski sa radijatora najbolji Wink
   
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2009
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2014 u 08:05
Originalno poslano od člana limun limun napisao:

Ja vrganje očistim, narežem na 2-3 mm tanke ploške, stavim na rešetku, ili u tepsiju na papir za pečenje, pa u pećnicu na najnižu temperaturu. Ako ima ventilator još bolje. Pećnicu nemoj skroz zatvoriti. Možeš umetnuti drvenu kuhaču. Staviš li ih u tepsiju okreni ih koji puta. Ako ti se ne troši struja možeš ih sušiti na suncu (ove godine teško) ili pričekaj sezonu grijanja, pa na radijator. Meni su oni kasnojesenski sa radijatora najbolji Wink
   


hvala kokaSmile
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
akva View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2014
Lokacija: Hrvatska
Status: Offline
Bodovi: 190
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje akva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2014 u 10:07
Originalno poslano od člana Retriver Sara Retriver Sara napisao:

Originalno poslano od člana Cimicifuga Cimicifuga napisao:

Ja sam vrganje samo sušila i mogu reći da su mi sušeni vrganji bolji od svježih. Kod sušenja oni dobiju jako finu aromu, a izgube sluzavost. Prije upotrebe ih namočim u vodi da omekšaju. Ranije sam tu vodu bacala, a onda sam pročitala da je ta voda itekako upotrebljiva za napraviti juhu ili podlijevati kod pirjanja.

Sušeni vrganji spremljeni u dobro zatvorene staklenke mogu se jako dugo tako čuvati (ja sam svoje jednom imala dvije godine). Samo treba paziti da se jako dobro osuše tako da se mogu mrviti. Od smrvljenih sam radila prefine krem juhe. 


...nisam ih nikada sušila...ajde, molim te, reci kako ih sušiti u stanu, ne znam kako krenutiConfused
Ja vrganje sušim u sušilici za povrće ...osuše se vrlo brzo , a boja ostane tako da izgledaju kao sviježi ...fotkat ću vam da vidite kako izgledaju , a sušilica mi služi i za sve vrste povrća koje se može osušiti .Wink
Priroda je izvor života
Na vrh
akva View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2014
Lokacija: Hrvatska
Status: Offline
Bodovi: 190
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje akva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2014 u 10:25
Originalno poslano od člana akva akva napisao:

Originalno poslano od člana Retriver Sara Retriver Sara napisao:

Originalno poslano od člana Cimicifuga Cimicifuga napisao:

Ja sam vrganje samo sušila i mogu reći da su mi sušeni vrganji bolji od svježih. Kod sušenja oni dobiju jako finu aromu, a izgube sluzavost. Prije upotrebe ih namočim u vodi da omekšaju. Ranije sam tu vodu bacala, a onda sam pročitala da je ta voda itekako upotrebljiva za napraviti juhu ili podlijevati kod pirjanja.

Sušeni vrganji spremljeni u dobro zatvorene staklenke mogu se jako dugo tako čuvati (ja sam svoje jednom imala dvije godine). Samo treba paziti da se jako dobro osuše tako da se mogu mrviti. Od smrvljenih sam radila prefine krem juhe. 


...nisam ih nikada sušila...ajde, molim te, reci kako ih sušiti u stanu, ne znam kako krenutiConfused
Ja vrganje sušim u sušilici za povrće ...osuše se vrlo brzo , a boja ostane tako da izgledaju kao sviježi ...fotkat ću vam da vidite kako izgledaju , a sušilica mi služi i za sve vrste povrća koje se može osušiti .Wink
sušeni vrganji



sušene crne trubače





Priroda je izvor života
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2014 u 17:49
Ja sam vrganje sušila vani na suncu. Inox mi je napravio veeeliku mrežicu u drvenom okviru na koju mi stane po nekoliko kilograma na ploškice izrezanih vrganja. Mrežicu bih stavila na oko 1 m visoke nosače, preko mrežice stavim tanku tkaninu (nešto kao gaza) i preko nje rasporedim na tanke ploškice izrezane vrganje. Držim ih cijeli dan na suncu. Miris im se kod sušenja jako pojača tako da je cijeli brijeg mirišao po vrganjima. Po noći bi ih spremila u kuću, pa sutradan opet na sunce. Zavisi od jačine sunca, sušila sam ih po 2 - 3 dana. Bili bi tako suhi da su se mogli mrviti. Tako sam i činila - dio sam ih smrvila za raditi krem juhe i umake.
Interesantno je to da pri izlaganju suncu iz vrganja pobjegne svaki crvić (ako se uspio kod čišćenja slučajno sakriti) što je meni izuzetno bitno jer se grozim pri pomisli na kakvog crva. 
Zbog toga od kumica ne kupujem sušene vrganje jer one suše sve one koje ne mogu inače prodati, a među njima bude jako puno crvljivih. Zato su ti njihovi sušeni komadići puni rupica koje su bili napravili crvi. 
Sama sam ubrala jako malo vrganja, a za sušenje ih kupim kod nas na placu. Izaberem period kada ih ima najviše i kada su najjeftiniji. Znala sam kupiti i osušiti do desetak kilograma i to bi mi onda bilo dosta do slijedeće godine.
Jedne godine sam kupila par kilograma vrganja, ali nažalost nije bilo sunca pa sam ih morala sušiti u pećnici. Iako imam super pećnicu sa ventilatorom, sušenje je trajalo jako dugo, bilo je puno petljancije (jer se nije radilo o samo nekoliko vrganja) pa sam rekla da ću ubuduće prije kupnje vrganja dobro paziti na prognozu i da ću ih jedino na suncu sušiti.

Ranijih godina sam vrganje, lisičke i sunčanice stavljala i u škrinju za duboko zamrzavanje. Ne bi ih prala već samo sa četkicom pažljivo očistila.  Sunčanice sam slagala jednu na drugu odvajajući ih sa alu folijom. 

Ove godine nisam niti sušila niti zamrzavala gljive. Morat ćemo jesti dućanske šampinjone, bukovače i šitake - a i Ledo ima dobru mješavinu gljiva...LOL 
  
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2009
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Rujan 2014 u 09:23
akva, ovo izgleda i zvuči predobro, ali, nemam taj uređajSmile
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Lipanj 2009
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Rujan 2014 u 09:26
...da Cimi, sjećam se da ih je i moja mama tako sušila na suncu, u dvorištu...
...ja dvorišta nemam, a nema više ni sunca...ovo u stanu mi je dosta komplicirano, a nije ni toplo, nemre mi se ni veš posušiti...
...i ja zamrzavam gljive, ali voljela bih imati malo osušenih, jer takve imaju intenzivniji okus i miris...hvala što si se uključila u razgovorSmile
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
NinettA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 27 Listopad 2010
Lokacija: Fiume
Status: Offline
Bodovi: 1030
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje NinettA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2014 u 02:11
Prošlogodišnja berba, ovogodišnja .... zakazala u slikanju...



Na vrh
akva View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2014
Lokacija: Hrvatska
Status: Offline
Bodovi: 190
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje akva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2014 u 20:22



Priroda je izvor života
Na vrh
NinettA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 27 Listopad 2010
Lokacija: Fiume
Status: Offline
Bodovi: 1030
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje NinettA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2014 u 18:41
Opet jedna prošlogodišnja...




Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
Na vrh
Gajtana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Srpanj 2015
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 261
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Gajtana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2015 u 12:15
Vidim da i ovdje ima zaljubljenika u gljive što me neizmjerno veseli.
 
Ja sam zaluđeni gljivar. Obožavam slikati i učiti o gljivama. Članica sam gljivarskog društva Sunčanica-Samobor.
 
Evo nekoliko meni draži slika ( nisu nove ) i molim vas da me zaustavite jer bi ih mogla staviti na stotine Embarrassed
 
Nepoznata ljepotica
 
 
 
Prosenjak - Hydnum repandum
 
 
 
Oudemansiella mucida - Ledenka
 
 
 
Hypholoma sublateritium - Crvenkasta panjevčica
 
 
 
Hypholoma fasciculare -Sumporača
 
 
 
Boletus ponicola- Borov vrganj
 
 
Na vrh
Gajtana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Srpanj 2015
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 261
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Gajtana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2015 u 12:20
Amanita caesarea - Blagva
 
 
 
Amanita rubescens - Biserka

 
Cortinarius violaceus  - Ljubičasta koprenka
 
 
 
Boletus Regius - Kraljevka
 
 
 
 
Imam slika da boli glava, ako bude zainteresiranih za raspravu ... tu sam
Na vrh
Gajtana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Srpanj 2015
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 261
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Gajtana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2015 u 12:35
I ja sušim vrganje na suncu. Kad vrijeme bude vlažno i oblačno onda se poslužim sušilicom za voče. Dobro posluži dok se ne pojavi sunce. Preporučam.
 
 
 
 
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2015 u 21:34
Gajtana, prekrasne su gljive. Kao što volim cvijeće, tako volim i gljive - njihovu ljepotu, boje i raznolikost oblika. Baš su kao posebna vrsta cvijeća koje je priroda stvorila, a na nama je da tu ljepotu uočimo i u njoj uživamo.

A ako se usudimo, možemo od nekih i finu klopicu napraviti.
Na vrh
Gajtana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Srpanj 2015
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 261
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Gajtana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2015 u 15:02
Originalno poslano od člana Cimicifuga Cimicifuga napisao:

 
A ako se usudimo, možemo od nekih i finu klopicu napraviti.
 
Bokić
 
Gljive su jako ukusne za jesti, ali treba biti jako oprezan s njima. Ako čovjek nije 101% siguran ... bolje NE!!!
Imamo isto mišljenje, gljive su poput cvijeća predivne kreacije prirode!!!
 
 
Na vrh
limun View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2010
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 97
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje limun Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Srpanj 2015 u 06:35
Gajtana prekrasne fotografije ClapClap  Baš sam uživala.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 567
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,264 sekundi.