Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Tropski vrčevac - Nepenthes
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Tropski vrčevac - Nepenthes

 Odgovori Odgovori Stranica  <123>
Korisnik
Poruka
Matko View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 181
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Matko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Prosinac 2007 u 23:23
Hvala puno!!! Još se moram informirati kakve uvijet i šta trebaju, da mi nebi odmah se povenile!
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Prosinac 2007 u 23:25
Pogledaj tu imaš temu"kukcožderka" to je o tom mom,ali su mi stručnjaci objašnjavali šta i kako sa njom
Na vrh
Matko View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 181
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Matko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Prosinac 2007 u 23:29
Thumbs%20Up
Na vrh
SweetRevenge View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 18 Kolovoz 2009
Status: Offline
Bodovi: 23
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SweetRevenge Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2010 u 20:48
ovak, imam nepenthesa još od ljeta, tada sam nabaviladroseru, par muholovku (točnije 6) i sarraceniu. puno sam se dakle raspitivala o toj posebnoj zemlji za presadit ih i sve sam uspjela nekak nabavit i krenula sam po uputama obavit sav taj posao. nakon toga otprilike 2 tjedna poslije SVE su krepale! jedino sam nepenthesa poštedila jer je bil najskuplji.
međutim, nepenthes sad raste ko bedast i trebala bih za presadit al ak ga smrdam ko i ove druge pa žile bum si rezala.
uglavnom kaj da radim? dakle imam odgovarajuču zemlju al očito nekaj ne štimai ne pada mi napamet u to presadit, kak ste vi svoje i u kaj presađivali?
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar
DONATOR

Pridružen: 03 Siječanj 2008
Lokacija: Zg i okolica :D
Status: Offline
Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2010 u 21:57
ja sam samo izvadila iz zemlje ocistila korjenje i posadila u novo tako sam sve mesozderke i sve su mi prezivjele...

sad nemam vise zemlje a aleksandra nema nigdje od njega sam nabavila i zemlju  dio mesozderki :( gdje si ti nabavila zemlju???
Per aspera ad astra.



Na vrh
SweetRevenge View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 18 Kolovoz 2009
Status: Offline
Bodovi: 23
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SweetRevenge Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2010 u 22:54
išla sam u vrtni centar kalia i dala mi je ženska nekvu kiselu zemlju koja bi mogla poslužiti kao adekvatna zamjena tresetu. mislim da za rododendrone jer su dolazili neki dečki koji imaju puno mesožderki i uzimali baš tu zemlju za presaditi i navodno super uspjeva.
a vulkanski pijesak sam našla u onom vrtnom centru kod lesnine.
aleksandru, ne znam dal je to isti onaj aleksandar koji je imao stranicu o mesožderkma, sam poslala mejl da mi pošalje zemlje i rekao je da je ali ta zemlja nikada nije pristigla, eto.
Na vrh
macgywer View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 25 Travanj 2010
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 22
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macgywer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2010 u 09:52
stiglo mi je danas sjeme nepenthes ventriciose. može li mi neko reći kako se sadi? ima li negdje za nabaviti one mahovine u kojoj obično mesožderke rastu?
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Lokacija: Sarajevo
Status: Offline
Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2011 u 19:46
Evo i mog nepenthesa.Spasila sam ga od propadanja prije par mjeseci iz jednog garden centra.Dobro se oporavio i podario mi "čizmice" .Uspostavilo se da su dva različita u istoj skasiji.Jedan ima crvene čizme drugi zelene i sa bodljama..



Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
sunsett View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 06 Rujan 2011
Status: Offline
Bodovi: 10
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunsett Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2011 u 19:54
Meni izgleda kao jedan sa mladim izdankom. Najčešće se prodaje alata jer je najjednostavnija za uzgoj i njima, kad dovoljno narastu vrčevi potpuno počrvene ukoliko su izloženi suncu, a zeleni su dok su mali i dok nema sunca. Ali svakako ti dobro ide i samo naprijed Clap

Iste biljke: N. alate:

http://www.carniflora.nl/english/nepenthes/n_alata_plant.htm

http://toptropicals.com/pics/garden/m1/raznozw/nepenthes_alata048.jpg
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Lokacija: Sarajevo
Status: Offline
Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2011 u 20:06
Hvala sunsett.Ovo im je prva godina kod mene ,pa se bojim kako će preko zime..Ipak, mislim da su to dvije različite biljke u istoj saksiji?Obe su bile mali pelcerčić,a ovaj jedan ima velike čizme a drugi male.Kad je kupljen nije imao nikakvih vrčeva,nego su preko ljeta,kod mene ,nastali..Ne znam,meni se čini kao dvije različite vrste,a možda griješim..Vidjet ćemo dok malo prođe vremena hoće li biti  razlike ..Mislim da si upravu da je alata to..
Šta misliš zašto jedni imaju te bodlje na vrču ovi drugi nemaju?
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Srpanj 2011
Lokacija: Selendra b.b.
Status: Offline
Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Prosinac 2011 u 18:37
Tropski vrčevac - Nepenthes

Nepenthesi su mesožderke koje love svoj plijen pomoću tobolca koji se nalazi na izduženom dijelu lista. Nepenthese dijelimo na lowland i highland vrste. Lowland su sve one vrste koje rastu ispod 1000 metara nadmorske visine a highland su one vrste koje rastu iznad 1000 metara nadmorske visine. I jednim i drugima je zajedničko to da žive u područjima gdje je prisutnost vlage jako visoka.

 

Lowland i Highland

Lowland vrste su naviknute na visoki postotak vlage u zraku a temperature nerijetko dostižu i 30 stupnjeva. Nepenthesi koji pripadaju ovoj skupini nemaju genetsku potrebu za razliku u temperaturi zraka između dana i noći. Isto ne vrijedi i za highland vrste koje, kakao bi preživjele, noću moraju osjetiti razliku u temperaturi.

Lowland nepenthes možemo tokom ljeta držati vani, na mjestu gdje će biljka dobivati jako puno svijetla ali ne i direktnog sunčevog kako listovi ne bi izgorili. Highland vrste su obično razmaženije te nešto kompliciranije za održavat. Pošto su im potrebni specifični uvjeti highland vrste obično uzgajamo u terarijima a noću spuštamo temperaturu ili postavljanjem leda u terariji ili ugradnjom malih ventilatora. Za jedne i druge Nepenthese potrebno je najmanje 16 sati svijetla u terariju a koriste se fitostimulirajući neoni.

     

Kompost i uzgoj

Što se komposta tiče imamo na raspolaganju nekoliko opcija. Možemo koristit rehidrirani sphagnum u kombinaciji sa perlitom ili čisti treset također u kombinaciji sa perlitom ili borovom korom (koju treba prokuhati te sakupiti prljavštinu na površini vode prije nego li je iskoristimo kao supstrat).
Nepenthesi vole jako prozračni kompost tako da nećete pogriješiti ako dodate više perlita.

Posudu sa biljkom, za razliku od ostalih mesožderki, ne držimo u podlošku punom vodom već dodajemo vodu kada ona nestane iz podloška. Za Nepenthese kao i za ostale biljke mesožderke moramo koristiti destiliranu vodu, vodu dobivenom procesom inverzne ozmoze ili kišnicu.


Biljke ne treba hranit. Ako ih držite vani onda će sigurno uloviti kakvog kukca. Ako i ne ulove kukce biljke će se osloniti na fotosintezu. Možda neće rasti jako bujno i brzo ali zasigurno neće niti “umrijeti od gladi”. Prihranjivanje umjetnim gnojivima također nije potrebno niti zdravo za biljku.
Nakon što smo kupili Nepenthes nije na odmet da je odmah presadimo u veću vazu sa primjerenim kompostom te joj pronađemo adekvatnu poziciju sa koje je nećemo micati.

Ako u tobolcima nije prisutna tekućina potrebna za razgradnju kukca nipošto ne smijemo dodavati vode. Ako je biljka dovoljno jaka pokušat će nadomjestiti tekućinu a ako nije tobolac će se osušiti.

Nepethese koje nalazimo u prodaji su u većini slučajeva hibridi koji su dobiveni križanjem lowland nepenthesa i higland nepenthesa kako bi biljka što lakše podnijela stres promjene temperature i vlage. Ako ste kupili Nepethes početkom ljeta ili u proljeće moći ćete biljku držati vani u polu sjeni ili pokraj prozora.

U svakom slučaju trebate pripaziti na temperature niže od 15 stupnjeva. Zimi biljku držimo blizu južnog prozora te špricamo lišće destiliranom vodom. Ako nemamo prozora na južnom dijelu kuće ili prozor kroz koji biljka neće dobiti najmanje 2-3 sata svijetla biti će potrebo sagraditi mali terariji.

Izvor: Link
 
Ovo je moj novi stanarWink
 

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Emilly View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 11 Listopad 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1664
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Emilly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Prosinac 2011 u 18:43
Predivan ti je stanar! Imala sam ga i ja nekad davno.
Preko ljeta je super napredovao, ali zimi je kilavio...Dok jednu zimu nije otišao u vječna lovišta Dead
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Srpanj 2011
Lokacija: Selendra b.b.
Status: Offline
Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Prosinac 2011 u 18:51
Bojim se da je i ovaj dobio po repu od zime. Već mjesec dana me čekao kod kolegice u neadekvatnom prostorusmile43
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Emilly View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 11 Listopad 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1664
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Emilly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Prosinac 2011 u 18:54
Krenut će na bolje čim ga izneseš van na proljeće Wink
Ja nisam mogla naći bijeli treset, vjerojatno je zato umro...
Na vrh
hana View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 4007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Prosinac 2011 u 18:58
krasan je...ima ih jako puno vrsta,sa tim velikim vrčevima...neću reći na kaj me podsječaju Approve
"Chi pianta un giardino semina la felicità"

Amelia,It
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Srpanj 2011
Lokacija: Selendra b.b.
Status: Offline
Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Prosinac 2011 u 19:33
Bijeli treset neću ni ja nigdje naći, tako da će dobiti perlit za prvu rukuWink
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 20 Prosinac 2010
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 3658
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2011 u 20:07
Ljepe biljčiceClap..moja mama ih obožava ali pošto nemamo adekvatne uvijete i zaljeva ih sa svim i svačim osim destiliranom vodomConfused onda bolje da ih ni nemaThumbs%20Down
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Srpanj 2011
Lokacija: Selendra b.b.
Status: Offline
Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2012 u 18:54

Nije baš puno napredovao, ali živ je

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Lokacija: Sarajevo
Status: Offline
Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2012 u 19:16
Odlično izgleda..I moj je živ,a nikakve posebne tretmane nema.Čak nema ni destilovanu vodu za zalijevanje.U saksiju sam mu dala  humusa.I eto,živ je..Slikala sam ga nedavno pa ću okačiti sliku.Zadovoljna sam što je uopšte prezimio kod mene,bio je na umiranju pa sam ga prebacila u kupatilo.Imam veliki prozor u koji griju prve jutarnje zrake sunca i tako se zadrže do podne tu,ima vlage.Valjda sam mu pogodila klimu za zimovanje..
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Srpanj 2011
Lokacija: Selendra b.b.
Status: Offline
Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2012 u 19:40
Ovaj moj zalijevam s vodom koju kondenzira klima uređajTongue
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,313 sekundi.