Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Kako se ponašati
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Kako se ponašati

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
Autor ljekovitog bilja

Pridružen: 24 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Kako se ponašati
    Objavljeno: 12 Prosinac 2007 u 09:59

Važno je znati prilikom branja gljiva :

 

Maloj djeci nije preporučljivo davati gljive za jelo. Pogotovo ako i sami niste sigurni o kojim se gljivama radi i koliko su svježe.

Ukoliko niste vješti – sigurni u branju gljiva, ako ih dovoljno ne poznajete, ne berite mlade tek iznikle gljive, jer one izgledom mogu odstupati od karakterističnih obilježja svoje vrste. Berite samo odrasle primjerke. Ne stavljajte ih u plastične vrećice jer su gljive poput mesa, lako kvarljive i one žive i razvijaju se i kad su ubrane.

Nipošto ne konzumirajte stare gljive koje su se počele mijenjati po boji, okusu, mirisu ili su počele pljesniviti.

Koliko nestručno branje i konzumiranje gljiva može biti kobno po čovjekov život dokazuje stručni podatak da jedan klobuk zelene pupavke, otrovne gljive, može ubiti čovjeka težine 120 kg!

Nejestive, one za koje niste sigurni da li su jestive, ili koje su otrovne, nemojte gaziti i ne prevrćite ih, time remetite ravnotežu prirode. Ne berite gljive sami. Ako se služite literaturom, više se pouzdavajte u tekst, opis gljive, jer gljive u prirodi često odstupaju od onih na slikama, pa slike nisu siguran pokazatelj i vodič.

Ako imalo sumnjate, ako niste  sto posto sigurni o kojoj se gljivi radi, radije ju nemojte ubrati. Ili ju odnesite nekome tko se odlično razumije u gljive, obratite se gljivarskom društvu.

Ukoliko se nekoliko sati nakon konzumacija gljiva počnete osjećati loše i osjetite simptome povraćanja, vrtoglavice, crvenila lica, proljev, teško disanje, osjećaj da gubite svijest, zamućen vid – odmah se obratite liječniku.

Za nekim gljivama se ne smije piti alkohol. (gnojištarka).

Da bi se gljiva pravilno izvukla iz zemlje, potrebna je vještina i nježnost prilikom njezinog vađenja. Najbolje je da se, kada se prihvati prstima, lagano zaokrene u stranu i potom lagano povuče nagore. Ovaj postupak je važan zbog očuvanja micelija, koji treba ostati u zemlji i darovati nove izdanke za sljedeću berbu. Nikako nije dobro sjeći gljive nožem i nekim drugim oštrim alatom.

Razlike koje život znače:
Zelena pupavka nikada ne naraste tako velika i visoka kao Sunčanica.
Sunčanica je baršunasta, suha, prsten je "čupav", cijela gljiva je nekako paperjasta. Pupavka je čvršća, tvrđa i više glatka.
Obratiti pozornost na prsten koji Sunčanica IMA za razliku od pupavke
Ako niste 100 % sigurni da ste ubrali Sunčanicu, nemojte ju konzumirati ni u kojem slučaju. Bolje je i baciti jestivu gljivu nego pojesti otrovnu.

Važno je poštivati i čuvati oznake minske opasnosti odnosno velike table minske opasnosti, kojih je na prostoru naših 111 gradova i općina koji se nalaze u minski sumnjivom prostoru (MSP) postavljeno više od 13.000, uz velik broj dopunskih oznaka, koje upućuju na minsku opasnost.

 

„Kultivirani gljivar ja svaki onaj koji misli na svoje ponašanje, ne uništava nepoznate ili otrovne gljive, jer one nisu krive što rastu. Gljive svojim oblicima i bojama upotpunjuju izgled šume i važna su karika u izmjeni tvari u prirodi. Uništene gljive više nisu korisne u šumi, kvare dojam o prirodnoj ljepoti i ruše vjeru u čovjeka. Gljive su šumski biseri, gljivarenje je i znanost i sport i rekreacija, a gljivari su i ekolozi.“ (PORUKE GLJIVARSKOG DRUŠTVA "SMRČAK" ČAKOVEC)

 

m.i.

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Studeni 2010 u 02:18
VREĆICE SU ŠTETNE: Prilikom branja gljive treba stavljati u pletenu košaru ili platnenu vrećicu. U plastičnim vrećicama gljive nemaju dovoljno zraka, pregrijavaju se i postaju neupotrebljive.

PRAVILNO BRANJE GLJIVA: Gljive treba brati tako da se pri dnu stručak zaokrene rukom i lagano izvadi iz zemlje. Preporuča se nakon toga gljivu prekriti  zemljom ili lišćem kako bi se dalje razvijala.

PLODOVI SE NE BERU MLADI: Sitne mlade gljive ne treba brati, savjetuje magistar Mladen Strižak. Dok su mlade, mnoge gljive su slične pa tako možete umjesto jestivih ubrati otrovne gljive.

mr.sc. Mladen Strižak
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Studeni 2010 u 02:28

Savjeti


GLJIVE

Pri sakupljanju gljiva postoje neka pravila kojih se treba pridržavati želimo li da one budu upotrebljive:

  • Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ
  • Nosi gljive isključivo u pletenim i prozračnim košarama
  • Ne mješaj u košari jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama
  • Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan
  • Nije uputno brati gljive za vrijeme i neposredno nakon kiše jer su onda natopljene vodom što dovodi do brzog propadanja gljive, postanu neukusne i teško probabljive.

Većini gljiva ne treba skidati kožicu jer ona nije škodljiva, a u njoj ima najviše aromatičnih tvari pa je gljiva ukusnija ako je priredimo za jelo skupa s kožicom. Gljive nije uputno prati, a pogotovo ne držati duže vremena u vodi. Najbolje im je nožem odrezati dio uprljane stabljike, a gljivu očistiti navlaženom četkicom za zube ili obrisati vlažnom krpom. Radi sprječavanja prekomjernog sakupljanja ugroženih vrsta gljiva koje bi moglo ugroziti njihov opstanak, smiju se sakupljati u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa samo sljedeće nadzemne komercijalne vrste gljiva:

  • lisičice (Cantharellus cibarius) - isključujući varijetet: amethysteus,
  • crne trube (Craterellus cornucopioides),
  • pravi vrganji (Boletus aereus, B. edulis, B. pinophilus i B.reticulatus)
  • prosenjaci (Hydnum repandum i H. rufescens),
  • puze (Armillaria borealis, A.cepistipes, A.gallica, A.mellea i A.ostoyae)
  • rujnice (Lactarius deliciosus, L.deterrimus, L.hemicyaneus, L.quieticolor, L.salmonicolor, L.sanguifluus i L.semisanguifluus)

Zaštićene i strogo zaštićene biljne vrste na cijelom šumskogospodarskom području ne smiju se sakupljati niti otkupljivati. Uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture može rješenjem dozvoliti sakupljanje zaštićenih vrsta i to samo na onim lokacijama na kojima te vrste nisu ugrožene. Posebno je zabranjeno sakupljanje u nacionalnim parkovima, strogim i  posebnim rezervatima šumske vegetacije, dok je na području parkova prirode sakupljanje dopušteno ali uz prethodnu suglasnost javnih ustanova koje upravljaju tim zaštićenim područjem.

Tko sve smije i kako sakupljati šumske plodove?

Lokalno stanovništvo za vlastite potrebe, tvrtke ovlaštene za sakupljanje samoniklog bilja i  šumskih plodova u komercijalne svrhe i to samo uz suglasnost  šumovlasnika ili ovlaštenika prava na šumi i na šumskom zemljištu na kojemu se obavlja sakupljanje. Način branja šumskih plodova treba biti takav da ne dođe do oštećivanja matične odnosno plodonosne biljke. Plodove pitomog kestena treba sakupljati samo sa zemlje bez prethodne trešnje stabla. Nije dozvoljeno branje nedoraslih primjeraka gljiva, a otprilike svaku treću bi trebalo ostaviti na staništu neoštećenu poradi daljnjeg razmnožavanja. Također valja obratiti pozornost sa kojeg staništa se beru gljive zbog svoje apsorpcijske moći vezivanja toksina, odnosno ne brati na onečišćenim mjestima, posebno odlagalištima otpada.

Detaljni opis postupanja sa gljivama nalazi se u "pravilniku o zaštiti gljiva".



Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.