Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Mala Herbateka - Jednostavni recepti iz prirode
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Mala Herbateka - Jednostavni recepti iz prirode

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 78910>
Korisnik
Poruka
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: tu i tam
Status: Offline
Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2014 u 21:12
Sve sam procitala i od vam puno hvala na trudu !
Dosta toga sam znala i vec odavno upotrebljavam ali ima
takodjer ovdje i savjeta po kojima cu odmah poceti postupati !
O uspjehu cu vam ovdje pisati !
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2014 u 16:28
Med i cimet

Srčana oboljenja: Napravite pastu od meda i cimeta te je nanosite na hljeb umjesto džema ili drugih namaza i redovno je jedite za doručak. Istraživanja pokazuju da ovakav doručak smanjuje holesterol i rizik od srčanog udara. Također, osobe koje su već imale srčani udar, mogu smanjiti rizik od slijedećeg konzumiranjem pomenute mješavine.

Redovna upotreba pomenute mješavine ublažava gubitak daha i jača rad srca te revitalizira vene i arterije.

Ujedi insekata: Uzmite jedan dio meda i dva dijela mlake vode te dodajte kašičicu cimeta. Miješajte dok ne dobijete pastu koju ćete blago masirajući nanijeti na bolno mjesto. Bol nestaje u roku od dva minuta.

Artritis: Osobe koje pate od artritisa mogu svakodnevno uzimati, ujutro i uveče, 250 ml tople vode s dvije kašike meda i jednom kašičicom cimeta. Ako se redovno uzima, može se ublažiti i hronični artritis.

Opadanje kose: Osobe koje pate od gubitka kose ili ćelavosti, prije pranja kose potrebno je da nanesu mješavinu od toplog maslinovog ulja, jedne kašike meda, jedne kašičice cimeta i da nakon petnaest minuta isperu.

 

Infekcije mokraćnog mjehura: U čašu mlake vode dodajte 30 grama cimeta i jednu kašičicu meda te popijte. Pomenuta mješavina uništava bakterije u mokraćnom mjehuru.

Zubobolja: Napravite pastu od jedne kašičice cimeta i pet kašičica meda i nanesite je na bolni zub. Možete nanositi tri puta dnevno sve dok zub ne prestane da boli.

Prehlada: Nebitno da li se radi o najobičnijoj ili o ozbiljnoj prehladi, uzimajte tri dana 15 ml toplog meda sa 1 kašičice cimeta. Ovaj lijek će izliječiti hronični kašalj, prehladu i pročistiti sinuse.

Bol u stomaku: Cimet i med, kada se uzimaju zajedno, smiruju nemirni želudac te pomažu kod liječenja čireva na želucu.

Imunitet: Dnevna upotreba meda i cimeta jača imunitet te štiti organizam od napada virusa i bakterija. Istraživanja pokazuju da med sadrži obilje vitamina te da njegova redovna upotreba jača bijela krvna zrnca koja se bore protiv bakterija i virusnih oboljenja.

Loša probava: Pospite cimet po 30 grama meda i konzumirajte prije obroka. Mješavina ublažava kiselinu u želucu te pomaže varenje i najtežih obroka.

Bubuljice: Napravite pastu od tri kašike meda i kašičice cimeta te je nanosite na bubuljice prije spavanja i ujutro ispirajte mlakom vodom. Ako se redovno nanosi dvije sedmice, bubuljice nestaju “kao rukom odnesene”.

Kožne infekcije: Mješavina jednakih količina cimeta i meda liječi skoro sve vrste kožnih infekcija.

Loš zadah: U toplu vodu dodajte jednu kašičicu meda i cimeta te dobivenom mješavinom isperite grlo i usta. Imaćete svjež dah tokom cijelog dana.

Napomena: Med koji se koristi u svrhe liječenja MORA biti nepasterizovan, sirovi med.

Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2014 u 11:17

Gladovanje - idealno sredstvo za čišćenje organizma


Gladovanje je najstariji, a prema mnogim stručnjacima i najsigurniji te najučinkovitiji način eliminacije štetnih tvari iz tijela.

Osim što oslobađa tijelo od svih otrova, ova metoda pozitivno djeluje na cjelokupno mentalno i fizičko stanje organizma.

Kroz davnu povijest pa do danas mnogi ugledni liječnici suzdržavanje od hrane smatrali su zdravim i prirodnim načinom čišćenja i obnavljanja organizma.

Još u antičko doba, poznati grčki liječnik, otac medicine, Hipokrat, zagovarao je gladovanje kao terapijsku metodu te je govorio: "Što bolesnika više hranite, to mu nanosite više štete".

Cijenjeni filozofi poput Platona i Sokrata također su se podvrgavali metodi gladovanja kao učinkovitom načinu za obnovu vlastitih mentalnih i fizičkih sposobnosti...



Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2014 u 23:43

Teški metali u rižinim proizvodima

Kineska rižina polja otrovana teškim metalom volframom


volframPoznati portal Natural News obavještava da u mnogim proizvodima od rižinog proteina uvezenog iz Azije pronađene su zabrinjavajuće razine teškog metala volframa.

Taj je metal povezan s visokom stopom obolijevanja odleukemije.

Znanstvenici koji proučavaju leukemiju utvrdili su moguću vezu između ove bolesti i elementa volframa (W) u organizmu.

Na području mjesta Fallon u Nevadi i Sierra Vista u Arizoni industrijski su pogoni izbacivali velike količine volframa u zrak, značajno povećavši količinu ovog teškog metala u okolišu.

Na tim su područjima istraživači otkrili povećan broj slučajeva leukemije.

Sedamnaestoro je djece naseljenih u Fallonu oboljelo od ove bolesti te su zdravstvene vlasti u Nevadi priznale da je ovo područje ugroženo leukemijom.

Volfram u Fallonu potječe od obližnjih rudnika volframa i obrade volframovog karbida u svrhu izrade dijelova od volframa za strojeve i alate.

Još je 2003. HHS izdao izvještaj u kojemu je ocijenio da je volfram "zabrinjavajući uzrok zagađenja, jer je povišen u uzorcima urina" kod stanovnika Fallona.


Opasnost dolazi iz Kine


Nažalost, unatoč snažnim indicijama o njegovoj štetnosti, volfram je pronađen i u hrani, konkretno u proteinskim proizvodima od riže iz Kine.

Gotovo svi zagađeni proizvodi s rižinim proteinom pronađeni na tržištu dolaze iz Kine i drugih azijskih država, u kojima je volfram čest sastojak dijelova strojeva i alata.

Volfram, kao i drugi teški metali, može letjeti stotinama, čak i tisućama kilometara i odsjesti na poljoprivrednom zemljištu.

Nešto od tog metala ulazi u vodu, koja se kasnije koristi za navodnjavanje rižinih polja.


Ograničenja na prisutnost teških metala u hrani


Na sreću, mnogi poznati proizvođači proizvoda s rižom preuzeli su obavezu značajno smanjiti razinu volframa u svojim proizvodima do 1. srpnja 2015.

Pristali su dobrovoljno uvesti gornju granicu volframa od 0,05 ppm (milijuntih dijelova).

To znači da na svakih milijun miligrama, odnosno na jedan kilogram, smije biti samo 0,05 miligrama volframa.

Za neke od proizvoda to će značiti smanjenje i do 200 puta. No, na tržištu su pronađeni proizvodi i s puno većom razinom volframa.


Vodeći proizvođači dogovorili su sljedeće gornje granice teških metala u hrani:

  • Kadmij: 1000 ppb
  • Olovo: 250 ppb
  • Volfram: 50 ppb
  • Živa: 50 ppb



Jedno od pitanja koja se nameću jest mogu li kineski proizvođači ikad spustiti nivo volframa ispod 0,05 ppm.

To je malo vjerojatno, jer bi obustava otkupa rižinih proizvoda s polja zagađenih volframom dovela do nestašice rižinog proteina, za kojim vlada velika potražnja.

No, ta bi potražnja mogla opasti zbog širenja spoznaje o prisustvu volframa u rižinom proteinu te bi se potrošači mogli prebaciti na druge proteinske proizvode.

Potrošači bi prelaskom na čistije proizvode prisilili proizvođače da snize nivoe štetnih metala.

Mnogi proizvođači prirodne hrane najavljuju promjenu formula svojih proizvoda u smjeru smanjivanja udjela rižinog proteina, ne vjerujući da će azijski proizvođači ikad svesti nivoe teških metala na zadovoljavajuću razinu.


Što napraviti


Želite li izbjeći trovanje organizma volframom, klonite se rižinih proizvoda porijeklom iz Kine i drugih azijskih zemalja.

Iz podataka o prisustvu volframa u kineskim rižinim proteinima jasno je da se u blizini njihovih poljoprivrednih zemljišta nalaze rudnici ili industrijska postrojenja koja barataju s volframom.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2014 u 23:46



BIJELI GLOG
-(Tinktura) -10 g cvijeta s listovima ostaviti da odstoji 10 dana u 100 ml 70% alkohola,procijediti piti i čuvati u staklenoj tamnoj posudi. Piti po 20-30 kapi sa vodom tri puta dnevno prije jela.Vrijeme liječenja traje 20-30 dana. Koristi se kod funkcionalnih poremećaja rada srca,slabosti srca,nesanice kod srčanih bolesnika,kod hipertireoze,početnih oblika hipertopnije,ateroskleroze.Tinktura smanjuje osjetljivost centralnog živčanog sustava,jača srčani mišić,jača koronarni krvotok,otklanja tahikardiju i aritmiju,snižava krvni pritisak i ublažava otežano disanje.



Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Ožujak 2014 u 21:59

5 najzdravijih namirnica koje trebate jesti svakodnevno

Jeste li znali da bosiljak smanjuje stres? Saznajte što zdravlju čine papar, ljute papričice, crni riža i marelica.

crni biber

Kajsija

Puna je vlakana, željeza, vitamina A, C i E i beta karotena. Smanjuje rizik od nastanka raka jetre zbog visoke razine vitamina E.

Bosiljak

Ova biljka je puna željeza i uspješno smiruje napetost i bori se protiv bakterija koje su odgovorne za nastanak akni. Prema dosadašnjim istraživanjima, bosiljak ne smanjuje samo stres i negativne emocije, već pojačava imunitet.


Ljute papričice

Učinite sebi uslugu i jedite ljuto. Papričice imaju potencijal u zaštiti od srčanih bolesti, jednog od najčešćih uzorka smrti u razvijenom svijetu. Ključan sastojak je poznat pod imenom “capsaicin” koji daje paprici ljutinu.

Crna riža

Također je prepun željeza, sadrži i vitamin E, a ima više antioksidansa od borovnica. Divlji riža je izuzetno bogat bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima i folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje ga i mala kalorijska vrijednost.

Crni papar

Navodi se kao jedan od začina najboljih za zdravlje. Dobar je u borbi protiv bakterija, pomaže probavu, a moguće je i da djeluje na topljenje masti, pa bi mogao koristiti i kao glavni začin dijete.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Ožujak 2014 u 20:33


PRESLICA,MALA PRESLICA: -Equisetum arvense. /- Ljekoviti su zeleni dijelovi biljke,beremo ih ljeti,dok su njihove stabljike izrazito zelene i sočne.Vežemo ih u snopiće i sušimo tako dugo dok se stabljični organi počnu s lahkoćom lomiti i usitnjavati. Preslica se kao ljekovita biljka cijeni oa antičkih vremena.I danas je uveliko koriste u narodnoj medecini.Veliko je niz bolesti kod kojih se preporučuje preslica.:- oboljenje jetre,bubrega i mjehura,pomaže odstranjivanju mokraćnih kamenaca i pijeska,liječi bolno mokrenje kod starih ljudi,sve vrste reume i gihta,uganuća,ubode,posjekotine ,rane na usnoj šupljini,oštećenj kičmenih pršljenova s uklještenjem živca,brzo zaustavljanje vanjskih i unutarnjih krvarenja i povraćanja krvi;liječi lišajeve na licu i drugim mjestima,fistule,otvorene rane na nozi,stare truhle rane i kancerozne čireve,lupus(tuberkoloza kože),svrbljivi kožni osip;preporučuje se kao lijek kod depresije,priviđanja(halicunacija) i ispada pijeska kao posljedica bubrežnih oštećenja. ČAJ :- nekoliko kašika preslice stavi se u 1/4 l vrele vode i kuha 15 minuta na laganoj vatri.Time se čajem malo grglja dok se za pijenje zbog osjetljivosti želuca,nikada ne pravi čaj od same preslice,već se primjenjuju različite čajne mješavine;Istim čajem se ispiraju stare tvrdokorne i duboke rane. ČAJ:- 1 kašiku preslice ostaviti 12 sati u šolji hladne vode,potom samo podgrijati i procijediti.Odrasli piju 2 šolje dnevno a dojenčad samo nekoliko čajnih kašika prije jela.Kod poludne hunjavice 3-5 x dnevno ušmrkivati ovaj čaj kroz nos,a preko noći stavljati na nos malu natopljenu gazu..ČAJNA MJEŠAVINA: -dobro je izmiješati po 2 dijela preslice,podbjela,lipovog cvijeta i bokvice MUŠKE TE PO 1 DIO KOMORAČA,ZOVE I MAJČINE DUŠICE;2 čajne kašike te mješavine prelijemo s 1/4 l vrele vode,ostavimo 15 minuta te ocijedimo i zasladimo medom.Taj čaj pijemo 2-3 šoljice dnevno,kao izvanredan lijek kod okorjelog kašlja pa i astme. OBLOZI:- svježu isjeckanu preslicu(ili osušenu koju držimo u situ iznad pare da se dobro ovlaži) stavimo u lanenu krpu kao oblog preko oboljelog mjesta,mijenja se svakih nekoliko sati.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2014 u 19:33
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2014 u 17:06
             
                RECEPTI OD KOJIH BOL U ŽELUCU ODMAH PRESTAJE

Ovo su jednostavni, ali vrlo efikasni recepti iz zbirke Muhamada Hamrajeva, predsednika akademije narodne medicine Uzbekistana.

1. Pijte sok od bundeve. Na pola litra soka dodajte 2 kašike meda i jednu kašiku jabukovog ili vinskog sirćeta. Od ovog soka bol momentalno prestaje.

2.Sameljite i pomešajte 6 delova kukuruza i 4 dela graška. Mešavinu prelijte proključalom vodom i pijte. To je provereno narodno sredstvo protiv gastritisa. Ako vas želudac boli, momentalno će bol prestati.







Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2014 u 10:48

8 voćki najbogatijih vlaknima - protiv svih bolesti !



Jeste li znali da hrana bogata vlaknima može biti vaše najbolje oružje u borbi protiv svih oblika karcinoma? Dijeta bogata vlaknima ima mnoge zdravstvene prednosti, između ostalog i smanjeni rizik od srčanog udara, šloga i dijabetesa tipa 2.

Istraživanja su pokazala da i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna smanjuju rizik od raka dojke kod žena koje konzumiraju 30g vlakana dnevno. U nastavku vam donosimo brzu listu voćki koje su najbogatije vlaknima

Šljive – 7,7g / šalica
Kruška – 5,1g
Mango – 3,3g
Jabuka – 3,3g
Maline – 8g / šalica
Svježe kupine – 7,6g / šalica
Svježe jagode – 3,3g / šalica
Grožđice – 5,4g / šalica




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2014 u 01:04
Evo ja se ovim trenutno kljukam. Plus laneno ulje sa tim.

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/magnezijev-klorid


Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2014 u 01:06
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2014 u 18:47

Napitak kojim ćete se riješiti neprijatnog zadaha

Ukoliko planirate da vreme provedete u dobrom društvu ili u zagrljaju partnera sigurno želite biti sigurni kako vam sitnice poput lošeg zadaha ili neprijatnog mirisa znoja, nogu neće pokvariti savršen provod.
sooook
U tome vam svakako može pomoći ovaj ukusni, zdravi i vrlo pametni napitak.
Sastojci:
  • 2 jabuke
  • 1 isceđeni limun (sok)
  • 4-5 listova svežeg kelja
  •  1 komadić đumbira
  • 1 vezica peršuna

Priprema:
Sastojke dobro operite u hladnoj vodi i sve zajedno ubacite u blender. Ako voće i povrće nije rashlađeno u blender dodajte i nekoliko kockica leda. Sve dobro izmiksajte, sipajte u čašu i popijte ujutru na prazan želudac.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2014 u 18:49
   
    Zaboravite na pilule za spavanje: Sok od višnje liječi nesanicu


Čaša soka od višnje ujutro i uveče pomaže ljudima da se lakše uspavaju, tvrdi nova studija.
Istraživači iz Luizijane su zaključili da pijenje soka od višnje, dva puta dnevno u periodu od dvije nedjelje, pomaže da se dužina sna produži za 90 minuta među starijom populacijom.
Insomnija je čest problem među starijom populacijom i pogađa od 23 do 34 posto populacije starije od 65 godina.
Insomnija, definisana kao poteškoća u spavanju više od tri pita nedjeljno, može probuditi nervozu a kao dugotrajni problem može ozbiljno pogoditi imunitet, posebno kod trećeg doba.
Ljudi koji imaju problema sa snom najčešće, i najlakše, se okreću pilulama za spavanje koje vode do još većih zdravstvenih problema.
“Pilule za spavanje mogu biti opcija za mlađe ljude koji pate od nesanice ali za starije ovi lijekovi predstavljaju rizik od padanja, što vodi do lomljenja kukova i često prerane smrti”, kaže Ferenk L. Grinvej ko-autor studije.

Sok od višnje je prirodan izvor melatonina, hormona koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja. Navodno crveni pigmenti u soku od višnje su prepuni proantocijanida koji igraju važnu ulogu u spavanju.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2014 u 18:54

  Najbolje piće za imunitet, kožu i čišćenje organizma

 
 
Voda kokosa je dobro piće, ali hranljivim materijama bogat sok aloe vere nutricionistima je ipak zanimljiviji. Osim što pomaže koži, jača imunitet i čisti organizam. Mineralima bogatom soku aloe vere pripisuje se i da uspešno smanjuje nivo holesterola u krvi, pomaže pri gubitku suvišnih kilograma, poboljšava probavu i imunitet.

Naime, biljka aloe vera sadrži enzime koji su vrlo dobri za probavu i uklanjaju toksine iz tela. Aloe vera sadrži brojne vitamine, uključujući A, C, E, folnu kiselinu, B1, B2, B3, B6, te je jedna od retkih biljaka koje sadrže vitamin B12, koji pomaže rad mozga i nervnog sistema. 

Od minerala obiluje kalcijumom, magnezijumom, cinkom, hromom, selenom, natrijumom, gvožđem i kalijumom. Bogata je i aminokiselinama i masnim kiselinama, koje takođe olakšavaju probavu. 

Jača i prirodnu sposobnost tela da se bori s bolešću pa izbacuje toksine iz tela. Britanska nutricionistkinja Madelajn Šo kaže: "Aloe vera je odlična i ako osećate bilo kakvu subjektivnu nelagodu. Umiruje unutrašnje organe i pomaže u smanjenju nadutosti". 

Sok ove biljke tradicionalno se koristi za ublažavanje opekotina i psorijaze, a koristi su daleko veće, posebno ako se unosi u organizam. 


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2014 u 09:19

3 napitka za ravan stomak

Gazirana pića i voćni sokovi puni šećera mogu biti odlični za osveženje, ali ne i za vašu vitkost i zdravlje. Ako želite izgubiti poslednje suvišne kilograme sa stomaka, možete zaboravit na gazirane sokove i voćne sokove pune šećera.
ana
Voda je uvek najbolji izbor kada je u pitanju hidratacija. Ali, postoje 3 napitka koja za vaš stomak mogu učiniti više od vode – mogu pospešiti sagorevanje masti.
Čaj od peperminta
Odličan je za prevenciju i smanjenje nadutosti. Pospešuje sagorevanje masti na stomaku, a istovremeno podiže nivo energije i koncentraciju. Istraživanja su pokazala da osobe, koje svakodnevno piju čaj od peperminta, imaju manji postotak visceralne masti, masti koja okružuje unutrašnje organe.
Sok od ananasa
Sadrži bromelain, enzim koji pospešuje razgradnju proteina i masti. Ananas će ubrzati rad probavnog sistema i smanjiti nadutost. Važno je da sok od ananasa bude sveže ceđen i bez dodanih šećera.
Zeleni čaj


Odličan je izvor katehina, antioksidanata koji podstiču telo da pohranjenu mast koristi kao energiju. Stručnjaci preporučuju da zeleni čaj popijete pre vežbanja jer ćete pre postići željene rezultate.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2014 u 09:24
              
                     Sok od mrkve ( prirodni lijek )

Ako želite oporaviti organizam od nezdrave i štetne hrane mrkva je idealna za takvo „čišćenje“. Bogata antioksidansom beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A mrkva je osnovna namirnica za detoksikaciju tijela. 


http://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/sok_od_mrkve_1326276847.jpg
Vitamin A kojeg ima u mrkvi također je nužan za pravilan rad imunog sustava.Ta hranjiva tvar štiti kožu, stanice koje oblažu dišne puteve, probavni trakt i urinarni trakt. Sadrži veliku količinu vlakana, koja probavni sustav čine zdravim.
Sto grama mrkve sadrži 176 kJ ili 42 kcal; eterična ulja mrkve, pinen, asparagina, cineol, limunen, bisabolen, kariofilen, fitosterina, flavonide, glutamina, galaktana, inozitola; ducarinum, masno ulje, dukosterin (spojevi u sjemenci).

Mrkva za cijeli organizam

Mrkva čuva oči i dobar vid, štiti od srčanih bolesti ali i od karcinoma. Može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, odlično čisti i obnavlja jetru. Od velike je pomoći kod održavanja zdravih zubi i čvrstih kostiju. Ako imate problema sa želucem ili probavnim sustavom, mrkvin sok će vam pomoći. Uz to odlično čisti i obnavlja jetru. Sok od mrkve sastoji se od mješavine životnih tvari koje održavaju naše tijelo i pomažu mu da održi težinu, ali i svoju ravnotežu. Preporučuje se novorotkinjama kako bi poboljšale kvalitetu svog mlijeka. Prirodni je lijek za čireve i otekline, povećava otpornost prema infekcijama. Suha koža, dermatitis i ostale bolesti kože, imaju svoj uzrok također u nedostatku hranjivih tvari koje sadrži sok od mrkve.
Sok od mrkve možete spraviti pomoću sokovnika ili možete prvo mrkvu naribati, a zatim je istisnuti kroz gazu. Najbolja vrsta hrane i najbolja organska voda za vaše tijelo je upravo sok od mrkve. On pridonosi normalizaciji svih funkcija našeg tijela, te ga treba piti često, najbolje svježe iscijeđenog.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2014 u 09:27

Hrana koja čuva i podmlađuje zdravlje

Znaci starenja, kao što vam je verovatno poznato, ne uključuju samo bore na licu, već i povećan rizik od raznih zdravstvenih problema. Ukoliko želite da budete dugog veka, zdravi i vitki, onda je važno da se kvalitetno hranite. Mnoga istraživanja pokazuju vezu između zdrave ishrane i prevencije hroničnih bolesti koje su u vezi sa starenjem. Prihvatanje zdravih stilova života, koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, izbegavanje duvana, zdravu ishranu, predstavlja najbolju odbranu protiv neizbežnog starenja.
flavo
Zbog toga su nutricionisti sastavili listu namirnica koje su dobre za zdravlje, a samim tim i za lepotu i savršenu formu tela.
Riba
Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Inače, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti.
Jogurt
Pošto obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, jogurt može da uspori starenje. Pritom je on bogat dobrim bakterijama koje jačaju imunološki sistem.
Čokolada
Njen glavni sastojak, kakao, sadrži supstance koje su veoma dobre za krvne sudove, a takođe, ako se uzima u razumnim granicama, čokolada deluje preventivno i protiv dijabetesa tipa 2.
Flavonoidi
Borovnice, orašasti plodovi (lešnici, orasi, badem), ali i crno vino u malim količinama, imaju moć da spreče javljanje dijabetesa, gubitak memorije i srčane bolesti.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2014 u 09:28

Sok od nara pomaže u liječenju više bolesti

Bubrežni bolesnici na dijalizi, koji tri puta nedeljno piju po pola čaše soka od nara, izloženi su manjem riziku od infekcija, koje su među glavnim uzročnicima smrtnosti među ovakvim pacijentima.
narr
Istraživanje je obavljeno na 110 pacijenata od kojih je polovina tokom godinu dana tri puta nedeljno pila sok od nara, dok je druga polovina dobijala neki drugi napitak.
Kod onih koji su pili sok od nara utvrđena je manja koncentracija inflamatornih molekula u krvi i oni su ređe imali potrebu za hospitalizacijom od pacijenata iz kontrolne grupe.
Dijaliza, inače, izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi, pa su zato pacijenti na ovoj terapiji izloženiji infekcijama.
Dr. Batia Christal, vođa izraelskog tima, napomenula je da su istraživanja u poslednje tri godine pokazala da, od svih vrsta voća i povrća, nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, koji umanjuju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.
Ukoliko želite u kratkom vremenskom periodu da uklonite masne naslage i očistite organizam od štetnih materija, sok od nara je idealan napitak za vas.
Seme i sok od nara smatraju se tonikom za srce i grlo. Kora od voća i kora od stabla se koristi kao tradicionalni lek protiv proliva, dizenterije i crevnih parazita.
Bori se protiv raka
Sok od nara je bogat antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidanta u 100 ml nego crno vino ili zeleni čaj. Kao rezultat ovog visokog sadržaja antioksidanta, pomoći će vam u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Istraživanje sprovedeno na 48 muškaraca koji su imali operaciju ili terapiju zračenjem za lečenje lokaliziranog raka prostate (karcinom prostate koji se nije proširio) pokazala je da pijenje oko 235 ml soka od nara dnevno može usporiti rak prostate. Što se tiče raka dojke, nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje soka može sprečiti i usporiti rast nekih vrsta raka dojke.Istraživanje pokazuje da elagitanini (grupa fitohemikalija), inhibira rast raka dojke.
Normalizuje krvni pritisak
Sok od nara dobro razređuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. Jedno od istraživanja pokazalo je da pijenje 50 ml soka od nara dnevno smanjuje sistolički krvni pritisak za čak 5 posto.
Efikasan je za srce
Nar i njegov sok pomažu u sprečavanju nakupljanja plaka na zidovima arterija, ali takođe može smanjiti progresiju ove bolesti . Nakupljanje plaka može dovesti do smanjenja protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Ovi korisni učinci koriste i osobama s dijabetesom, koji imaju povećan rizik za aterosklerozu. Novo preliminarno istraživanje pokazuje da su osobe s dijabetesom koje su pile sok od nara tri meseca imale manji rizik od ateroskleroze.
Štiti hrskavicu
Prema istraživanju  Case Western Reserve University School of Medicine objavljenom u septembru 2005. godine sok od nara deluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, stoga je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće takođe sadrži antiupalna svojstva koja takođe pomažu pri lečenju ove bolesti.
Zdravi zubi
Istraživanja pokazuju da pijenje soka od nara može biti prirodan način da se spreči zubni plak, jer nar ima antibakterijska svojstva. To pomaže da se smanje šanse za loš dah i bolesti desni.
Učinkovit protiv impotencije
Istraživanja pokazuju da sok od nara može biti učinkovit u poboljšanju protoka krvi kroz telo, što je od posebne važnosti za ljude koji pate od erektilne disfunkcije (ED). To stimuliše proizvodnju azot oksida, koji “odmara” ćelije krvnih žila.
Pomaže u borbi protiv prehlade i gripe
Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripe i simptoma prehlade. Ako vas uhvati grip,jednostavno popijte 1 do 2 čaše razređenog soka od nara.
PMS
Veruje se da nar uravnotežuje nivo estrogena kod žena. Dakle, poželjno je da ga žene dodaju u ishranu jer može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.
Nar konzumiran kao voće nema nus pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitomaterija, a ukoliko se jede sveže, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporučuje se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorišćavanja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene ishrane, a takođe i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama obolelim od astme, budući da visok nivo vitamina C ima snažno protiv-upalno delovanje.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2014 u 09:36


Recept za prirodnu kremu protiv bora

Prilikom suočavanja s borama, pokušavamo im se odupremo korištenjem različitih krema, kozmetičkih tretmana i drugih raznih metoda.
ulje badema
Ipak, većina spomenutih krema i tretmana zahtjeva veće količine novca. Upravo zbog toga i treba da ih izbjegavate jer fantastičnu kremu protiv bora možete napraviti i sami! Štoviše, ona sadrži prirodne sastojke, odgovara svim tipovima kože pa hidratizira i izjednačava kožu, smanjuje vidljive bore, usporava proces starenja i daje vidljive rezultate već nakon sedam dana upotrebe.

Sastojci:

jedno žumance

dvije žlice ulja od badema (možete ga zamijeniti maslinovim uljem)pola žlice meda

dvije žličice medicinskog vazelina.

Priprema:

Rastopite vazelin na pari (biće vam potrebno par minuta). Nakon toga dodajte ostale sastojke. Dobro izmiješajte; biće vam potrebno nekoliko minuta da dobijete homogenu masu. Smjesu prebacite u čistu zdjelu (možete koristiti posudu od stare kreme, samo je prvo dobro operite). Kremu nanosite na čistu kožu laganim, kružnim pokretima.

Napomena

Kremi je potrebno oko sat vremena da upije pa bi bilo mudro da je nanosite dva sata prije spavanja. Kremu držite u hladnjaku. Ukoliko želite je ponovo stvoriti, koristite iste sastojke u istoj mjeri.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 78910>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.