Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Oglasi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Narucivanje bilja iz zemalja Eu
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Narucivanje bilja iz zemalja Eu

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Ante00 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 19 Prosinac 2012
Lokacija: Iza duge
Status: Offline
Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ante00 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Narucivanje bilja iz zemalja Eu
    Objavljeno: 26 Lipanj 2018 u 21:55
Ima netko iskustva...Njemacka...Nizozemska..biljke golog korjena..lukovice...kolika je postarina...
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2018 u 22:55
Iz tih zemalja je teško pronaći trgovce koji vrše prodaju u Hrvatsku. Ja sam lukovice iz Njemačke nabavila tako da mi ih je tamo sestra za sebe naručila i platila, a onda ih je poslala meni u Hrvatsku. Poštarine su inače jako visoke pa ako narudžba nije jako velika, onda ispadne da poštarina košta više nego ono što si kupio. K tome te puno košta i doznačivanje novca. Naime, mnogi prodavači ne primaju uplate preko PayPal-a već moraš plaćati putem banke koje uzimaju vrlo visoke naknade.
Sa nekim manjim prodavačima se može dogovoriti da se eure pošalje u pismu i to sam dva puta napravila (jednom u Austriju i jednom u Njemačku) i sve je dobro prošlo te sam tako izbjegla plaćanje visokih naknada bankama.
Usput, za biljke u vegetaciji ili biljke golog korjena je to predugačak put i nebi ga vjerojatno preživjele. Jedino kada su biljke u fazi mirovanja bi išlo, ali da je korijen u zemlji. Iz tih daljih zemalja možeš sa sigurnošću jedino lukovice i sjemenje nabavljati. 
Iz Austrije neki prodavači imaju sistem brze dostave i ako kupuješ biljke u fazi mirovanja ili rano u proljeće kada tek kreće vegetacija, onda dobiješ biljke bez oštećenja. Tako sam ja nabavila visoke plamence.
Na vrh
Ante00 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 19 Prosinac 2012
Lokacija: Iza duge
Status: Offline
Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ante00 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Lipanj 2018 u 21:17
Hvala na detaljnom odgovoru tako sam i mislio...ngdje je netko napisak da se preko jedne gospode uspjesno mogu naruciti echinacee iz Poljske???
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2018 u 00:50
Ja bih se usudila iz Poljske naručiti biljke samo u zimskoj fazi potpunog mirovanja, mada u tom periodu postoji druga opasnost, a to je da se biljke smrznu u putu (jer su u malim teglicama, a mogu biti izložene u transportu vrlo niskim temperaturama). Također mogu biti i u toplom prostoru pa će se zemlja osušiti, a biljke će htjeti krenuti u vegetaciju... 

Siže: Iz dalekih krajeva je vrlo rizično nabavljati biljke jer je u pitanju trajanje i uvjeti transporta. Ako su biljke u vegetaciji teško će zatvorene bez svjetla, zraka i umjerene vlage preživjeti put. Ako su u fazi mirovanja onda je to zimski period u kome je onda problem u uvjetima transporta (hladnoća / toplina) pa je opet rizično da li će biljke to preživjeti.
Ima slučajeva da biljke uspiju preživjeti, međutim koliko sam čula više je onih slučajeva gdje biljke nisu uspjele preživjeti.

Čak i profesionalni prijevoznici specijalizirani za prijevoz biljaka na duže relacije imaju te probleme iako imaju vozila prilagođena potrebama biljaka. Onda nije ni čudo da u pojedinačnim, za biljke neadekvatno zapakiranim pošiljkama (poštom ili preko raznih dostavnih službi) dođe do propadanja biljaka.

A možda ta gospođa ima neki uhodani način adekvatnog, direktnog i brzog prijevoza biljaka iz Poljske pa stižu neoštećene biljke? Ako je tako onda bih i ja voljela nekako doći do kontakta sa njom i naručiti echinacee kojih uzgred rečeno ima u novije vrijeme toliko prekrasnih kultivara, ali ti se kod nas nažalost ne mogu kupiti.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,230 sekundi.