Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Lubenice - kalemljenje
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Lubenice - kalemljenje

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 18 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Lubenice - kalemljenje
    Objavljeno: 06 Rujan 2008 u 18:47
Nema teme posvećene njima, a vjerujem da ih skoro svi obožavaju, nešto sam našla što vrijedi podijeliti s vama!
 
(text i foto preuzeti s net-a)
 
- prvo nešto o kalemljenju lubenice

.

Kalemljenje lubenice i dinje

Kalemljenjem lubenice i dinje na tikvu postiže se daleko veća bujnost biljaka zbog mnogo jačeg korena tikve, koji biljku bolje snabdeva hranom i vodom, što obezbeđuje brže zrenje plodova (za 20-25 dana u odnosu na direktnu setvu) i mnogo veći prinos. Za kalemljenje lubenice prvenstveno treba koristiti sitnoplodne i rane sorte. Pri kalemljenju ukus i boja ploda ostaju tipični za sortu lubenice, odnosno dinje.

Rana proizvodnja lubenica i dinja može se obezbediti i preko kalemljenog rasada. Kalemljenje lubenice i dinje obezbeđuje ranije dospevanje i povećanje prinosa kao i otpornost na bolesti.

Lubenica se kalemi na tikvu vrg (nategača, sudovnjača, Lagenaria vulgaris) koja ima beo cvet, četvrtasto seme, plod kruškastog ili izrazito dugačkog oblika (1-2 m) često zmijolik. Dinja se može kalemiti na muskatnu tikvu (Cucurbita moshata), ukusnog slatkog i aromatičnog ploda, čije je seme po ivici nareckano. Pri kalemljenju ukus i boja ploda ostaju tipični za sortu lubenice, odnosno dinje. Postupak kalemljenja lubenice i dinje je isti. Istog dana u zaštićeni prostor se seju lubenica, dinja i tikve. Najbolje je tikve sejati u saksije, a lubenice i dinje u sandučiće.

Kalemljenje se obavlja nekoliko dana posle nicanja, odnosno u fazi razvoja kotiledonih listića. Lubenice i dinje mogu se čupati iz zemlje i stavljati u sud sa vodom na zasenčeno mesto. Tehnika kalemljenja je sledeća: oštrim nožemili žiletom na stablu vrga ili muskatne tikve napravi se kosi rez ili se svrdlom napravi udubljenje između kotiledonih listića u dužini 1,5-2 cm. Na dinji i lubenici napravi se klinasti presek stabla ispod kotiledonih listića za 1,5 do 2 cm. Kalem lubenice, odnosno dinje postavi se u rascep tikve podloge tako da kotiledoni lubenice odnosno dinje nalegnu na kotiledon tikve. Spojeno mesto se može obaviti vlažnom vatom. Tako okalemljena biljka prenese se u leju ili tunel. U tom zaštićenom prostoru, gde se nalaze okalemljene biljke, do stvaranja kalusa mora biti vrlo visoka relativna vlažnost vazduha (90-95%) i temperatura od oko 25°C. Prvog dana nakon kalemljenja zaštićeni prostor se senči da se spreči nepovoljno isparavanje, a kasnije se biljke postepeno privikavaju na sunce. Šest do sedam dana posle kalemljenja kalus je obrazovan i dalja nega je uobičajena kao i kod normalnog rasada lubenice i dinje.

Kalemljenjem lubenice i dinje na tikvu postiže se daleko veća bujnost biljaka zbog mnogo jačeg korena tikve, koji biljku bolje snabdeva hranom i vodom, što obezbeđuje brže zrenje plodova (za 20-25 dana u odnosu na direktnu setvu) i mnogo veći prinos. Za kalemljenje lubenice prvenstveno treba koristiti sitnoplodne i rane sorte.

Prof. dr Branka Lazić
Prof. dr Mihal Đurovka
Prof. dr Vladan Marković
Prof. dr Žarko Ilin
preuzeto iz knjige "Povrtarstvo"

 
 
 
 
podloga za kalemljenje
 
 
plemka lubenice
 
 
 
5 dana nakon kalemljenja
 
 
25 dana nakon kalemljenja
 
 

jak korijenov sistem
 
 
kalemljene lubenice daju i do 50% veći prinos
 
 
zrele i slatke lubenice
 

 

 

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2008 u 20:30
Hvala Monna na ovome, ovo mi nikad nebi palo na pamet da je to moguće.
Na vrh
grade View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 06 Prosinac 2009
Lokacija: Yugoslavia
Status: Offline
Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje grade Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Prosinac 2009 u 10:40
Ove slike su sa mog sajta www.watermelon.dzaba.com nemaju nikakve veze sa dole navedenim profesorima. Mada je tekst uredu ako nekog zanima ova tema moze je naci na:
WWW.WATERMELON.DZABA.COM
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2010 u 16:28
dinje volim jesti al  lubenice neeesmile180
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2010 u 16:29
slično kalemljenje je prikazano na tv-u s rajčicom
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.