Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Mala Herbateka - Jednostavni recepti iz prirode
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Mala Herbateka - Jednostavni recepti iz prirode

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 8910
Korisnik
Poruka
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:16

Biološki čudotvorci koje treba koristiti u ishrani

Biološki čudotvorci koje treba koristiti u ishrani

Hlorofil, celoloza, pektin, lingin, selen i nukleinske kiseline kojih ima samo u namirnicama biljnog porekla su pravi biolološki čudotvorci za naš organizam, a evo i zašto:

Hlorofil ili zeleni biljnji pigment: sadrži u svojoj strukturi magnezijum, ima antibakterijsko dejstvo i predstavlja prirodni dezadorans. Hlorofila ima u svakom zelenom listu, svakom zelenom stablu biljke, a može se lako izdvojiti iz koprive, listova kupusa i spanaća.

Listovi spomenutih biljaka se sitno iseku, pa se prekriju 40% apotekarskim alkoholom i gneče se u avanu, dok se alkohol ne oboji zeleno. Posle toga se rastvor procedi i taj dobijeni filtrat predstavlja rastvor hlorofila, po 30 kapi se dodaje vodi za piće na 1 dl vode. Dobijenim hlorofilom se mogu masirati zubne desni u slučaju da krvare, a tampon gaze se stavljaju u nosne šupljine u slučaju krvarenja. 30 kapi 2 puta na dan normalizuje nizak krvni pritisak.

Celuloza: upija vodu iz debelog creva i olakšava njegovu funkciju. Ima je naročito mnogo u mekinjama, crnom hlebu, boraniji, pasulju, šargarepi, krompiru, jabukama, pomorandžama, žitu...

Celuloza ili poluceluloza (hemiceluloza), sakupljaju toksične materije nastale varenjem, pa ih brzo provode kroz debelo crevo i tako sprečavaju zatvor i hemoroide kod dece, a kod starijih rak debelog creva. Naravno da ne treba preterati sa unošenjem celuloze, jer dolazi do nadimanja i proliva.

Pektini su zastupljeni u velikim količinama u sočnom, mesnatom delu jabuka, limuna, pomorandži, krompira, boranije i šargarepe. Pektini upijaju otrovne materije u želuci i tankom crevu i snižavaju koncentraciju holesterola (masnoće) u krvi.

Pektini mogu odigrati značajnu ulogu u obnavljanju korisne crevne flore. U slučaju primanja većeg broja inekcija antibiotika, može se desiti da za svega pet dana budu uništene korisne bakterije iz debelog creva. To izaziva probleme u sintezi K vitamina, kao i poremećaj drugih funkcija. Zato treba primeniti hranljivu podlogu koja se sastoji od pektina iz jabuka i vitamina C.

Jabuka se narenda, izmeša sa sokom od ceđenog limuna i čajem od šipurka i onda se konzumira. Tretman se ponavlja sedam puta, za koje vreme dolazi do potpunog obnavljanja crevne flore.

Lingin: se nalazi u povrću koje je sazrelo, mekinjama i plavom patlidžanu. Lingin vezuje žučne kiseline i snižava nivo holesterola u krvi.

Selen: Neophodnost selena za mnoge životinjske vrste u opšte se ne dovodi u pitanje, jer je dokazano da je ovaj mikroelemenat potreban za normalan rast, plodnost i kao zaštita protiv mnogih bolesti (koje se mogu dokazati putem njihovog izazivanja u eksperimentalnim uslovima, nedostatkom u prehrani).

Selen pomaže u Sprečavanju peruti. Smatra se da selen neutrališe neke karcinogene materije i pruža zaštitu od nekih vrsta raka. Smatra se takođe da ima zaštitnu ulogu od štetnih dejstava nekih elemenata iz naše okoline npr. kadmijuma. Najbolji prirodni izvori selena su prirodne pšenične klice, mekinje, crni luk, paradajz i prokelj.

Nukleinske kiseline

Dezoksiribonukleinska kiselina (DNK) i ribonukleinska kiselina (RNK) predstavljaju informacijske makromolekule. Prilikom razmnožavanja nekog organizma mora se predati ogroman broj informacija od generacije do generacije. Da bi se genetičke informacije konstantno i korektno prenosile, mora postojati mogućnost tačnog kopiranja, uskladištenja informacija i njenog daljeg prenošenja.

Funkcija tačnog kopiranja i uskladištenja informacija, moguća je građom DNK (dvostruki alfa heliks), dok je za čitanje informacija potrebna RNK. Bogati izvori nukleinskih kiselina su: crni luk, ovseni hleb i kaša, spanać, špargle, mekinje, pšenične klice i prirodni sokovi iz voća i povrća.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:17
   Ljuti feferoni pomažu u borbi protiv raka



--Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su nedavno naučnici u nemačkom stručnom medicinskom časopisu “Aerzte-Zeitung”, a grupa američkih farmakologa tvrdi da sastojak u ljutim feferonima - kapsaicin, ima antikancerogene efekte i kod tumora pankreasa. 
  
Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) kancerogenih ćelija prostate i pankreasa.

Inače, apoptoza je normalan proces koji omogućava da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.
Američki naučnici su miševima s rakom prostate davali kapsaicin koji je efikasno napao kancerogene ćelije, posle čega je došlo do izumiranja tumorskih ćelija i znatnog smanjenja veličine tumora. Odrasli pacijenti bi trebali da uzimaju oko 400 miligrama kapsaicina tri puta sedmično, odnosno od tri do osam ljutih papričica, savetuju naučnici koji veruju da bi rezultati istraživanja uskoro mogli da dovedu do proizvodnje derivata kapsaicina kao novog “pametnog” citostatika.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:23

Čaj od kukuruzne svile


klip kukuruza 

Kukuruz je žitarica poreklom sa američkog kontinenta. U Evropu je prenet u 15. veku. Upotrebljava se za ishranu ljudi i kao stočna hrana. Od kukuruza se dobija brašno koje se koristi u kulinarstvu, a dobija se i skrob koji je našao primenu u kuhinji, farmaciji i medicini. Od kukuruznih klica se pravi kukuruzno ulje.
Kuvani kukuruz je omiljen kao užina i uopšte nema mnogo kalorija. Jedan od interesantnih i malo korišćenih sporednih proizvoda u proizvodnji kukuruza je kukuruzna svila.

Kukuruzna svila

Dok je kukuruz u klipu, još uvek na biljci, on je zaštićen zelenim omotačem. Ispod njega i na vrhu klipa se nalaze i bukvalno vise tanki končići koje zovemo kukuruzna svila. Na klipovima kukuruza izgleda kao kosa. Seče se i bere dok je kukuruz još mlad. Treba voiditi računa da li je i kada kukuruz prskan. Kukuruzna svila treba da bude sveža i svetle boje. Kada je tamna više nije za upotrebu.  Kada je uberete treba je osušiti. Kukuruzna svila se suši u hladovini, na mestu koje se provetrava.

Kako se pravi čaj od kukuruzne svile


Lekovitost čaja 
Jednu malu kašiku sušene kukuruzne svile treba preliti sa 2 dl vode. Zatim sve zagrejati do ključanja. Potom skinuti sa ringle i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi. Neko pravi čaj i tako što prelije odmah kašičicu kukuruzne svile sa vrelom ključalom vodom i ostavi da odstoji 10 minuta. Procediti čaj i piti bez dodavanja šećera, tri puta u toku dana.

Kukuruzna svila je izuzetan diuretik. Koristi se u slučaju potrebe za izbacivanjem viška vode u organizmu. Ima i svoju ulogu u procesu mršavljenja. Ponajviše se čaj preporučuje onima kojim imaju problema sa  urinarnim infekcijama. Dobar je za cistitis, kod upale mokraćne bešike i peska u bubregu. Koristan je za snižavanje pritiska. Pozitivne efekte ispoljava kod reume i gihta.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:25

Tibetanski recepti za zdravlje srca i opuštanje


Tibetanska medicina spada u najstarije na svijetu. U liječenju se prije svega oslanja na bogatu biljnu apoteku. Lijekovi smišljeni u drevnoj tibetanskoj kulturi ponekad sadrže i više od stotinu sastojaka. Ipak, tibetanski recepti koje ćemo ovdje navesti sadrže samo nekoliko uobičajenih sastojaka, poput češnjaka, limuna, đumbira i meda. Ovi lijekovi služe za čišćenje krvnih sudova, opuštanje i pomlađivanje organizma.

limun

Tibetanski napitak zdravlje srca i krvnih žila

Napitak služi za postupno čišćenje krvnih žila od masnih naslaga i za prevenciju od srčanog i moždanog udara. Također sprečava nastanak tumora, poboljšava vid i pomlađuje organizam.

Sastojci

1 kg (po mogućnosti organski uzgojenog) limuna
300 grama češnjaka

Priprema

Samljeti limun (zajedno sa korom) i češnjak. Smjesu stavite u 1,5 l kipuće vode iu poklopljenoj posudi kuhajte na laganoj vatri točno 15 minuta. Ohlađeni napitak naspite u staklenu teglu i zatvorite je poklopcem. Napitak uzimajte natašte, u periodu od 25 dana, po pola dcl na dan. Nakon toga napravite pauzu od 10 dana, pa ponovite postupak. U cilju preventive, možete provesti ovaj postupak jednom do dvaput godišnje, svakih šest mjeseci. U cilju liječenja, provodite ga do poboljšanja zdravstvenog stanja, uz obavezno poštivanje protokola od 10 dana pauze.

Tibetanski čaj za opuštanje

Ovaj napitak služi za opuštanje i ublažavanje stresa, a tradicionalno se vjeruje da produljuje životni vijek.

Sastojci

5 g naribanog đumbira
2 pune žlice soka limuna
2 pune žlice meda
prstohvat ljute paprike
prstohvat anisa

Priprema

Skuhajte dvije litre vode i ostavite je da ključa pet minuta. U ohlađenu vodu dodajte narendani đumbir, sok od limuna, dvije pune žlice meda, prstohvat ljute papričice i anisa. Čaj možete pijuckati tijekom dana ili piti jednu šalicu prije svakog obroka. Navedena količina čaja predviđena je za tri ili četiri osobe.

Tibetanski eliksir za pomlađivanje organizma

Ova mješavina češnjaka, meda i limuna u tibetanskoj medicini poznata je kao prirodni eliksir koji uspješno usporava proces starenja.

Sastojci

10 glavica češnjaka
sok od 10 limuna
1 kg meda

Priprema

Sitno nasjeckajte 10 glavica češnjaka i pomiješajte ih sa jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna. Smjesu ulijte u staklenu teglu, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana. Nakon toga, uzimajte po žličicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro natašte i navečer prije posljednjeg obroka.

Zašto su ovi recepti toliko djelotvorni?

Ovi recepti sadrže tri najbolja sastojka – med, limun i češnjak. Svaki od njih ima višestruke dobrobiti za zdravlje.

Češnjak

Češnjak štiti krvne sudove, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara. Između ostalog, koristan je u prevenciji tumora, a štiti i od mnogih kroničnih bolesti. Ublažava prehladu i gripu, uništava crijevne parazite, liječi gljivične i bakterijske infekcije, jača imunitet, usporava staranje i otklanja umor i napetost.

Limun

Limun posjeduje snažna antioksidativna i antibiotska svojstva. Zahvaljujući vrhunskoj bioefikasnosti – sposobnosti da se u krvi zadrži i do 24 sata – učinkovit je u prevenciji tumora i njegovom širenju na okolne organe. Uz ostala blagotvorna svojstva, sprečava nakupljanje kolesterola na stanicama arterija i doprinosi njegovom snižavanju, čime nas štiti od moždanog i srčanog udara. Osim što čuva zdravlje, limun kao snažan antioksidans također usporava starenje.

Med

Med je također antioksidans koji posjeduje i antibiotska svojstva. Štiti organizam od štetnih tvari, a ako se uzima u kombinaciji sa ljekovitim biljem, povećat njihovo dejstvo.

Iz navedenog, nije teško zaključiti zašto su sastojci poput bijelog luk, limuna i meda dobitna kombinacija pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:29

Ehinacea biljka za jačanje imuniteta

ehinacea


Ova interesantna biljka sa prelepim ljubičastim cvetovima, može da naraste do 1 m. Listovi su uski i izduženi, obrasli malim dlačicama. Prema dostupnim istorijskim podacima ehinaceu su upotrebljavali i indijanci. Indijanci su je najčešće koristili za nanošenje na kožu u slučaju uboda otrovnih insekata ili čak zmije. Zvanična medicina počinje da je koristi krajem 19. veka, za lečenje raznih bolesti od obične prehlade do raka. Sa pronalaskom antibiotika biljka je malo skrajnuta, ali se proteklih godina kao prirodni imunostimulans, vraća na velika vrata.
Biljka je poreklom iz Severne Amerike, ali se danas uzgaja širom sveta zbog poznatih lekovitih karakteristika.
Lekovit je koren biljke, ali i nadzemni deo se upotrebljava u medicinske svrhe. Biljka se bere za vreme cvetanja.

Kako deluje ehinacea

Ehinacea deluje tako što snažno stimuliše čovekov imunitet, jača odbranu organizma i deluje na povećanje broja antitela. Odličan je izbor za podizanje imuniteta, na prelazu godišnjih doba, kada su velike varijacije u temperaturi i kada imunitet može da oslabi. Ehinacea deluje na zarastanje rana, protiv upala, čisti i regeneriše. Čiti krv, jetru i bubrege. Dobro se pokazala i kod kožnih oboljenja. Akne, ekcemi, psorijaza i ujedi insekata su neki od kožnih problema gde se ehinacea dobro pokazala. To je prirodni antibiotik, sprečava širenje bakterija, a deluje i antivirusno. Dobra je kod svih vrsta prehlada, upala i gripa. Sjajno deluje na disajne puteve. Pošto je ehinacea jak imunostimulans koristi se kao jedan od sastojaka, pri lečenju najtežih bolesti.
Ehinacea može da se upotrebljava i kao preventiva, a može i nakon bolesti, u slučaju iznemoglosti i za jačanje imuniteta.

Kako se koristi ehinacea

Ehinacea nam je danas u različitim oblicima dostupna. Najčešće se koristi tinktura, odnosno biljne kapi ehinacee, zatim čaj, tablete, kreme, gelovi i sl. Dakle može se koristiti oralno ili nanošenjem na kožu. Ako se koristi preporuka je ne duže od 1-2 meseca. Što se duže primenjuje dejstvo je slabije. Ako se kombinuje sa vitaminom C, ehinacea stvarno predstavlja moćan odgovor na opasnost od prehlade i gripa. Najbolje je delovati preventivno, pa u toku jake zime ili u slučaju epidemije gripa, koristiti ehinaceu.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:30
   
Očistite svoje arterije uz pomoć samo jedne namirnice !



Budućnost liječenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti ne nalazi se, izgleda, u ormarićima sa lijekovima, već u vašoj kuhinjskoj ostavi ili dvorištu ispred kuće…
Obični nar izgleda da može prevenirati napredak bolesti koronarnih arterija, prema studiji koja je objavljena u medicinskom žurnalu Atherosclerosis
Štaviše, ta je studija pokazala da ekstrakt nara može prevenirati i čak dovesti do poboljšanja kod niza pataloških stanja, koja vrlo često dovode do smrtnog ishoda
Kako je poznato, uzrok atheroskleroze je nakupljanje masnih materija na arterijskim zidovima, a eksperimenti o kojima se piše u žurnalu su provedeni nad miševima u labaratorijskim uslovima – davan im je ekstrakt nara zajedno sa vodom koju su pili. Iako je terapija narom nešto povećala nivo holesterola, zabilježeni su neki drugi pozitivni efekti, također vezani za kardiovaskularne bolesti – poput snižavanja visokog krvnog pritiska.
Ljekovitost nara, dakako, u narodu je poznata odavno, a nova istraživanja trebala bi voditi i njegovoj još uspješnijoj primjeni u liječenju.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:33

   Čaj od nane smiruje stomak


Stomačne tegobe, nadimanje i dijareju lečite čajem od nane jer on umiruje creva i otklanja bol u stomaku. Listove nane treba brati dok su mladi jer tada sadrže najviši procenat eteričnih ulja, koja ovu biljku čine lekovitom i daju joj karakterističan miris. Kašiku suvih listova nane prelijte šoljom proključale vode, ostavite da odstoji pola sata, procedite i popijte. Odrasli treba dnevno da piju tri šolje čaja, a pošto je blag, mogu ga piti i deca. 






Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2014 u 22:39

  

 Zeleni čaj za vaše zdravlje i mršavljenje


Za Japance je zeleni čaj izvor energije koji usporava proces starenja. Latinski naziv mu je Camellia sinensis. Listovi i cvijet se beru u ožujku, kada su listovi sasvim mali. Od načina prerade ovisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i padinama Kavkaza.

zeleni caj

Potvrđena ljekovitost

Smanjuje oksidacione procese u organizmu, usporavajući proces starenja stanica 20 puta jače nego vitamin E. Zeleni čaj pozitivno utječe na trudnoću. Ova blagotvorna biljka smanjuje visok tlak i kolesterol. Uz adekvatnu prehranu i zdrav način života, zeleni čaj podržava imunološki sustav čovjeka. Pomaže kod arterioskleroze, povišenog šećera, proljeva, povraćanja, manjka apetita, napetosti, prehlada i gripe, grlobolje, hepatitisa, raka, trovanja hranom,oboljenja jetre i želuca, lošeg varena i ozračenosti (stroncij 90).

Pripremanje zelenog čaja

Voda je duša čaja. Treba koristiti samo meku vodu (s malo klora i kamenca). Crni čaj je najbolje pripremati u glinenoj posudi, a zeleni u posudi od porculana ili keramike. Razlikuju se tri načina pripreme:

1. Japanski način I: Vodu prokuhati i ostaviti da se ohladi na otprilike 60 stupnjeva. Zatim preliti čaj i ostaviti da odstoji tri minuta. Ako vam je čaj previše kiseo, postupite prema metodu II.

2. Japanski način II: Prvo se pripremi čaj po metodu jedan. Zatim se prospe tekućina, a isti čaj se ponovo prelije toplom vodom. Čaj se može servirati nakon 2-3 minuta.

3. Engleski metoda: Za jednu šalicu je potrebna jedna čajna žlica čaja. Listići se preliju vrelom vodom. Nakon 2-3 minuta se čaj može servirati.

Pomaže pri mršavljenju

Zeleni čaj pozitivno utječe na koncentraciju, pomze kod dijeta i štiti od karijesa. U kozmetici se primjenjuje jer štiti stanice i njeguje kožu.

Koristite listove čaja

Listići čaja imaju 1,5 do 2 puta jače djelovanje od čaja u vrećicama. Zato je bolje koristiti listove. Za jednu šalicu zelenog čaja je potrebna manja količina nego za crni. Često je na pakiranju napisana i doza, pa treba pratiti korisnički.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2014 u 17:57

Pazite što kupujete: Kako provjeriti čistoću meda?

Lažni i nečisti med postao je u današnje vrijeme uobičajena pojava na tržištu unatoč tome što mnogi preferiraju 100 postotni pčelinji med. Najveći problem je u tome što se nečisti med može podvaliti pod čisti vrlo jednostavno.

Dok med gledate na policama teško je izabrati onaj pravi, čisti i stopostotni. No, postoje neki načini pomoću kojih možete ustanoviti kakav ste zapravo med kupili.

1. Provjerite etiketu


Zaprepastili biste se koliko ljudi uopće ne gleda etikete proizvoda koje kupuju. Možda ste i vi među njima. A onda kad ste već platili i došli kući, shvatite da ste kupili nešto što niste htjeli. Provjerite etiketu i popis sastojaka. Možda proizvod ima aditive.

2. Kupujte kristalizirani med


kristalizirani med je uvijek čist. Ako u potpunosti želite biti sigurni da ćete kupiti čisti med, najpouzdaniji način je da kupite kristalizirani med, iako vam možda ne izgleda lijepo i privlačno.

3. Testirajte med


Ako na etiketi stoji da je čist, postoje jednostavni testovi pomoću kojih možete provjeriti čistoću meda. Jedan od njih je da med otopite u vodi. U čašu hladne vode stavite žličicu meda. Ako je med nečist, otopit će se u vodi. Najčešći dodatak medu je sirup, koji se otapa. Ako je med čist, masa će se držati zajedno i potonut će na dno čaše.

Drugi način da testirate med je pomoću vatre. Potrebna vam je voštana svijeća s pamučnim fitiljem. U staklenu posudicu stavite malo meda i umočite u njega pamučni fitilj voštane svijeće. Nakon toga pokušajte zapaliti fitilj. Ako gori imate sasvim čisti med. Ako ne gori ili gori jako slabo uz pucketanje, to je zbog prisutnosti vode.

Treći način je test apsorpcije. Stavite par kapi meda na upijajući papir, može papirnata salveta ili papirnati ručnik. Promatrajte što se događa. Ako papir upija med, med nije čist. Ako med ostaje na površini onda je čist. Ako nemate upijajući papir poslužit će i bijela pamučna krpa. Na krpu stavite malo meda, a zatim to isperite. Ako je na krpi ostala bilo kakva mrlja, med vjerojatno nije čist.
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2014 u 13:36
Otkriven napitak protiv alergija, Napravite ga sami! Ovo su potrebni sastojci


  Za milione ljudi koji pate od alergijskog rinitisa i moraju proljetne i ljetne mjesece provesti skrivajući se u zatvorenom zbog visoke koncentracije peludi u zraku, novi voćni napitak mogao bi donijeti spas od sezonskog kihanja, kašljanja, crvenih očiju i curenja iz nosa. Jedna tvrtka tvrdi da je otkrila ukusan i zdrav način za olakašavanje neugodnih simptoma alergijskog rinitsa, a dobra vijest je da taj čudesan napitak možete napraviti i sami, piše Jutarnji.hr. Juice People, tvrtka koja drži juice bar u Covent Gardenu u Londonu, tvrdi da njihov napitak protiv alergija „Hayfever aid“ sadrži kombinaciju sastojaka s antihistaminskim i antiupalnim djelovanjem koji predstavljaju alternativni lijek za neugodne alergije. Kažu da taj ukusan napitak pomaže u ublažavanju simptoma i to bez upotrebe bilo kojeg od lijekova koji se inače prepisuju, a koji izazivaju osjećaj omamljenosti i mamurnosti te niz drugih nuspojava. Napitak koji sadrži ananas, limun, jabuku i đumbir pun je vitamina C koji smanjuje na minimum imunološki odgovor tijela. Nutricionistica tvtke Juice people Adrianna Stoyanova savjetuje osobama koje pate od alergija da taj napitak piju svako jutro tijekom cijele sezone peludnih alergija, odnosno od ožujka do rujna, a poželjno je da se počne i nekoliko tjedana ranije. Prema potrebi, odnosno ako su simptomi izrazito jaki, trebali bi popiti i dodatnu čašu tijekom dana. – Sastojci imaju prirodna antihistaminska i antiupalna svojstva koja pomažu u suzbijanju i ublažavanju simptoma alergije te pomažu tijelu u borbi protiv peludi. Ananas, jabuka i limun tijelu daju veliku dozu vitamina C, moćnog antioksidansa kojeg bi osobe sklone alergijama trebale uzimati što više tijekom proljetnih i ljetnihmjeseci. U Juice people baru se pripremaju zdravi sokovi od najrazličitijeg povrća, a za to se koriste industrijski centrifugirajući sokovnici i blenderi koji polako izvlače sok iz voća tako da on zadrži sve nutrijente. No, sok možete vrlo lako i sami napraviti u vlastitom domu, navodi Jutarnji.hr. Recept za napitak protiv alergija Izmiješajte u sokovniku • 1 komad đumbira veličine palca • 1 neprskanog limuna, s korom i kožicom ispod nje • krišku ananasa široku 4 cm • 1 jabuku Miješajte sastojke dok ne dobijete gsuti sok, a zatim ga ulijte u čašu punu leda.


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2014 u 13:47

Američka liječnica: Pomiješajte ova tri sastojka i nećete oboljeti od raka!



Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Američka liječnica, Carolyn Anderson, dala je javnosti vrlo jednostavan recept kojim se može prevenirati rak. Riječ je o smjesi, tri lako dostupna sastojka. Ova saznanja su, kako govori liječnica Andersen, nastala na temelju dvije tisuće godina stare tradicije korištenja ovih sastojaka u istočnoj Indiji, a koji su potvrđeni najnovijim zapadnim medicinskim studijama i istraživanjima. Anderson je upozorila da ako koristite ova tri sastojka svakodnevno, gotovo sigurno nema mogućnosti da dobijete rak.

Recept je sljedeći: 

Pomiješajte 1/4 čajne žličice kurkume sa 1/2 čajne žličice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svježeg samljevenog papra. Ta tri sastojka pomiješajte u šalici. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, juhama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuhanim jelima, da ove sastojke ne prokuhate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomiješajte ih s malo vode.

No što od toga točno spriječava rak i širenje raka? Odovor je ova liječnica dala na svom blogu.

“Sva saznanja leže u kurkumi. Kurkuma je začin u obliku žutog praha, koji je jedna od komponenti karija.

Njegove antiupalne sposobnosti su nevjerojatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protuupalni efekt nazivaju se kurkumin.

Najnovije studije otkrile su da kurkuma spriječava rak mnogih vrsta, kao što je rak debelog crijeva, prostate, mozga, dojke. U eksperimentima rađenim na miševima, pokazalo se da koliko god su miševi bili izloženi kancerogenim kemikalijama, sve dok su koristili kurkumu, razvoj brojnih vrsta raka bio je u potpunosti spriječen. Kurkuma ima samo jedan nedostatak, a to je da se kurkuma teško razgrađuje u probavnom traktu. Zbog toga je idealna kombinacija i za liječenje i za prevenciju raka koristiti kurkumu u kombinaciji s paprom ili đumbirom. Papar prema istraživanjima povečava učinkovitost kurkume za čak 200 posto”.

Anderson je još naglasila kako je za uspješno preveniranje raka, ali i uništavanje stanica raka, ovu smjesu potrebno koristiti svaki dan u više navrata. “Koristite ju što će češće moguće” govori Anderson i dodaje kako ova smjesa, odnosno prirodni lijek protiv zločudne bolesti raka, nema nuspojava.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Rujan 2014 u 07:28
Negdje sam pročitala ovaj recept. Zanima me koliko bi mogao biti rok trajanja.
 
Sirup za iskašljavanje

Sastojci:

- 900 g rotkvica
- 250 g meda
- sok od dva limuna

Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mjestu.

Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela.

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 8910
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,238 sekundi.