Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Perlit

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Savjeti
Opis foruma: Savjeti koji mogu pomoći Vama a i drugima!!
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=6677
Datum ispisa: 24 Lipanj 2024 u 01:59
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Perlit
Objavio: triggi
Tema: Perlit
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 12:28
Volio bih razjasniti. Perlit i stiropor imaju zajedničko ko i šljiva i milka krava. Dakle boju! perlit i stiropor su bijeli a milka i šljiva su ljubičaste :))   No dobro, šalu sastrane... vodoupojnost nema veze jel tvrdo meko mlohavo il zilavo nego ima veze sa strukturom pora. Granulirani stiropor ili stiropor opcenito je itolator i ima zatvorene pore sto bi značilo da ako nije falši ne bi trebao upijati vodu pa bi mu funkcija u mješavini sa zemljom mogla biti rahljenje zemlje. Poljoprivredni perlit ima otvorene pore visokog kapilariteta što znači da granula perlita u suhom stanju akumulira vodu u svoje međusobno povezane pore.

Perlit i stiropor po svojem kemijskom sastavu a i samim karakteristikama nemaju veze jedan sa drugim

Ako nekog zanima mogu pisat i dalje ali nebi htio ispast naporan u startu

Pozdrav 



Odgovori:
Objavio: bebolina
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 12:37
@triggiThumbs%20Up
Samo se ti raspiši, ovdje smo da nešto naučimosmile78

-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: Tea
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 13:11
Originalno poslano od člana triggi triggi napisao:

Volio bih razjasniti. Perlit i stiropor imaju zajedničko ko i šljiva i milka krava. Dakle boju! perlit i stiropor su bijeli a milka i šljiva su ljubičaste :))   No dobro, šalu sastrane... vodoupojnost nema veze jel tvrdo meko mlohavo il zilavo nego ima veze sa strukturom pora. Granulirani stiropor ili stiropor opcenito je itolator i ima zatvorene pore sto bi značilo da ako nije falši ne bi trebao upijati vodu pa bi mu funkcija u mješavini sa zemljom mogla biti rahljenje zemlje. Poljoprivredni perlit ima otvorene pore visokog kapilariteta što znači da granula perlita u suhom stanju akumulira vodu u svoje međusobno povezane pore. Perlit i stiropor po svojem kemijskom sastavu a i samim karakteristikama nemaju veze jedan sa drugimAko nekog zanima mogu pisat i dalje ali nebi htio ispast naporan u startuPozdrav 




trigi,hvala na objasnjenju ali sad imam jedno pitanje :-) Ako ne pitam,necu naucit.Perlit je kamenina,tako pise na netu.E sad ako je kamenina kako moze upijat vodu?Ili ja onda ne znam sto znaci kamenina???

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: triggi
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 14:16
Neznam kaj je točno kamenina, gospon google veli da je to neka vrsta keramike. Perlit je vulkanska stijena iliti kamen, znači sirovina za dobivanje ekspandiranog perlita je vulkanska stijena tj preciznije jedna vrsta vulkanske stijene koja se također zove perlit. Ovisno o mineralnom sastavu i tehnologiji prerade perlit sirovine dobiva se postupkom ekspanzije bolji ili lošiji ekspandirani perlit. Vodu u granule perlita ne ulazi u materiju ili tvar(nadam se da sam jasan) nego u pore. U suhom stanju bilokojeg materijala u porama se nalazi zrak. Ako materijal ima otvorene pore on upija vodu u svoje pore. Spuzva također ne upija vodu u sebe nego u svoje pore. Možda bi bilo lakše to nacrtat nego ovak napisat



Objavio: Tea
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 14:19
Sve jasno,samo mi je teško shvatit da kamenina,ili bilo koja stijena može upijati u pore.Ja sam mislila da je to čvrsti materijal koji ne može upijati.Sve u svemu,hvalaThumbs%20Up

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: triggi
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 14:27
Neznam kak da pogodim slikovito objašnjenje al recimo da si zamisliš kanistar. znači to je recimo plastični oblik koji ima u sebi jednu veeeeliku poru.  Pa onda probaš zamislit 100 takvih kanistara spojenih međusobno znači imaš nekakav oblik sa 100 pora. e Tako granula perlita ima unutar sebe xy rezervoara za čuvanje vode ili bilo kakve tekuće prihrane
 


Objavio: triggi
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 14:28
Što je materijal tvrđi krući il kak očeš je bolje jer će sigurno bolje rahlit zemlju nego nešto mekano što će zemlja stiskat


Objavio: Tea
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 14:29
Sve 5 i to je jasno.Znam što su pore i kako se pune samo mi nije palo na pamet da stijena može upiti tekućinu.Sad sam nekaj novoga naučilaThumbs%20Up

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: triggi
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 15:12
Ak neko ima još kakvih pitanja vezano za perlit nek slobodno pita tak da se razjasni sve oko toga.

Nebi htel da me neko krivo shvati al ove konstatacije da je perlit sitan stiropor i sl su mi fascinantne. Nemoguće je da je neko primio u ruku jedno i drugo i rekao da je to isti materijal, također je nemoguće da je to itko pročitao u bilo kojoj suvisloj literaturi, a najnevjerojatnije je da je neko uzeo čašu perlita i čašu stiropora, ulio vodu unutra i zaključio da je to isti materijal.  Smile


Objavio: triggi
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 15:18
S obzirom da radim s perlitom i s obzirom da internetom i forumima ovog tipa kruze ponekad nevjerojatne definicije perlita, predložio bi ovu temu da pokušam odgovoriti na pitanja vezano za taj materijal


Objavio: mememe
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 16:04
Najbolje pitanje koje mogu postaviti je gdje ga mogu nabaviti u manjim količinama? :D I da li je plavac (stijena mislim) bolji od perlita, pošto ga vani više koriste nego perlit?



Objavio: Baka Bea
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 16:28
Perlit se može nabaviti u Bauhausu, 3 l nekih 10-11kn ne znam točnu cijenu.


Objavio: Tea
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 16:34
Baka Bea,hvala na informacijamaThumbs%20UpWink
Usput,triggi,dobro da si otvorio ovu temuClapSad ćemo svi znati višeThumbs%20Up


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: triggi
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 17:16
U Eurovrtu u zgu, i agroturopolju u vg imate pakiranja od 10 i od 100 litara Agroperla

Obsidian i plavučac jesu stijene srodne perlitu ponešto drugačijeg kemijskog sastava no istih karakteristika - "zarobljeni zrak"

S obzirom da nisam upoznat sa tehnološkim procesima dobivanja tog gotovog proizvoda nebi ni pisao o tome jer to je ono što sa ovom temom pokušavam spriječiti tj. ne pisati nešto u što nisi 100% siguran 


Objavio: natalija
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 17:37
ja sam nedavno jedva uspjela naći perlit, uzela vreću od 100l, nije bilo manjeg pakiranja i bila sretna ko da sam si kupila ne znam što, a kad sam ga doma otvorila - razočaranje, skoro pa prah... računala sam na krupnije zrno, zbog mješanja u supstrat ponajviše mesnaticama

čini mi se da je ovako sitan dobar jedino za zakorjenjivanje, griješim li?






-------------


Objavio: Tea
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 18:59
natalija,ja isto volim da je krupnijiThumbs%20Up

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: dado_84
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 19:11
Natalija ocito se taj perlit raspao jer je dugo bio zapakiran i nisu bili brizni pri rukovanju pa su ga vjerojatno bacali dok su ga slagali. I tako sitan ce isto sluziti svrsi.

Perlita ima i u Bricu, pakiranja od par litara.


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: dado_84
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 19:19
Originalno poslano od člana triggi triggi napisao:



S obzirom da nisam upoznat sa tehnološkim procesima dobivanja tog gotovog proizvoda nebi ni pisao o tome jer to je ono što sa ovom temom pokušavam spriječiti tj. ne pisati nešto u što nisi 100% siguran 


Stvaranje perlita je kao pecenje kokica. Velikim tlakom i temperaturom zarobljen zrak u stjeni se siri i raspuca mineral - stvarajuci tako spuzvastu strukturu.


-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 01:11

Triggi, pa daj napiši ukratko o perlitu: što je to i čemu služi, a onda ćemo dalje...


-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 04:17
Ako bude dugo čekao budemo mi LOL 


Objavio: triggi
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 10:11
Originalno poslano od člana dado_84 dado_84 napisao:

Originalno poslano od člana triggi triggi napisao:



S obzirom da nisam upoznat sa tehnološkim procesima dobivanja tog gotovog proizvoda nebi ni pisao o tome jer to je ono što sa ovom temom pokušavam spriječiti tj. ne pisati nešto u što nisi 100% siguran 


Stvaranje perlita je kao pecenje kokica. Velikim tlakom i temperaturom zarobljen zrak u stjeni se siri i raspuca mineral - stvarajuci tako spuzvastu strukturu.


odgovarao sam na pitanje za plavučac.. a ne za perlit .. a ovo s kokicama stoji.. tako slikovito izgleda postupak ekspanzije perlita


Objavio: triggi
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 10:28
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

ja sam nedavno jedva uspjela naći perlit, uzela vreću od 100l, nije bilo manjeg pakiranja i bila sretna ko da sam si kupila ne znam što, a kad sam ga doma otvorila - razočaranje, skoro pa prah... računala sam na krupnije zrno, zbog mješanja u supstrat ponajviše mesnaticama

čini mi se da je ovako sitan dobar jedino za zakorjenjivanje, griješim li?






Perlita ima u različitim granulacijama. U celularnoj (ćelijastoj) varijanti od 0,5-6mm i u mikrocelularnoj od 0,1- 0,5mm. Poljoprivredni perlit ćelijaste strukture je granulacije 0,5-6mm

 Vjerojatno si naišla na sitnu granulaciju. Točno je da se takav "sitni" perlit koristi kod sijanja i sađenja biljaka sitnog i krhkog korjenja i bilja mekanih stapki. Kod ppljoprivrednog perlita s kojim radim veličina granula u toj sitnoj varijanti je do 3mm, a sad zašto ti prodavač nije ponudio krupniju varijantu neznam?! ili nema ili nezna pa ide linijom manjeg otpora

Što se tiče ovog dijela "praha" naravno da kod transporta i ostalih manevara sa vrećom dođe do struganja pa postoji dio prašine no ona je vrlo mala. Većina tog praha su granule veličine 0,5 do recimo 1mm koje naoko izgledaju kao višak prašine no ta granula od 0,5 ili 0,7 ili 1mm odrađuje isti posao kao i granula od 6mm.

Znači..kupit veću granulaciju


 







Objavio: Tea
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 13:07
triggiClapja sam mislila da manje granulacije poput tog navedenog praha nemaju istu funkciju kao i perlit veće granulacije odnosno da imaju smanjenu.Puno ćemo naučitThumbs%20Up

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: dado_84
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 14:16
Manja granulacija po meni je jos bolja od krupnije jer npr  litra perlita manje granulacije ima vecu ukupnu povrsinu i tako vecu sposobnost zadrzavanja vlage i zraka od litre perlita vece granulacije.  Barem bi tako trebalo funkcionirati po nekim fizickim i kemijskim principima - sad da li je to stvarno tako i u praksi neka netko potvrdi. :)

-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: Tea
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 14:23
Ja se slažem s triggijem da je manja granulacija bolja od veće kod biljaka sa tanjim i slabijim korjenom a ovo sa površinom nisam sigurna.

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Nana
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 15:10
Jednaka  količina manje granulacije sigurno ima veću površinu, ali ima manje zračnih mjehurića. Bolje je raspoređena u zemlji a time i u boljem kontaktu sa zemljom i korjenjem. Pitanje je gdje je optimum.

-------------
(O)smijeh je najbolji facelifting   


Objavio: Tea
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 15:21
Ja bi rekla i s većim i manjim granulama odnosno mješovitoThumbs%20Up

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: Nana
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 15:41
 Thumbs%20Up  Dobra ideja, za svaki slučaj ... slažem se Tongue

-------------
(O)smijeh je najbolji facelifting   


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 18:58

Kako na forumu ima i onih koji se uče mnogo čemu, treba u svakoj temi i za takve članove dati osnovne informacije. I ova tema je krenula samo nabacivanjem, samo natuknicama o perlitu. Trebalo je na samom početku napisati nešto osnovno o perlitu, a onda razvijati temu prema pokazanom interesu...
Napisat ću ono osnovno o perlitu, ako netko ima kakav ispravak neka ga napiše, a u svakom slučaju očekujem da znalci nadopune spoznaje o perlitu i njegovoj upotrebi.

PERLIT
Prirodni vulkanski pijesak koji je (kao lava) kod stvrdnjavanja zarobio u sebe mikro kapljice vode.
Ako se zagrijava na visokim temperaturama, ta u njemu zarobljena voda se pretvara u paru i povećava volumen čestice perlita i do 20 puta.
Tako proizvedene granule perlita imaju mnogostruku upotrebu.

Perlit se upotrebljava u građevinarstvu kao toplinska izolacija, nije zapaljiv pa služi i kao izolacija od požara... služi i kao punilo kod proizvodnje boja, žbuke... u proizvodnji pića upotrebljava se kao filter... u proizvodnji aparata za hlađenje kao materijal za izolaciju, u proizvodnji stakla kao sredstvo za vezanje šljake, u specijalnim zubnim pastama za skidanje naslaga sa zuba...

Ako se kupuje perlit koji služi kao materijal za neke potrebe u građevinarstvu, treba provjeriti da li je čist, jer se za neke potrebe perlit impregnira raznim sredstvima da se spriječi da upija vodu. Tako impregniran nije pogodan za upotrebu u poljoprivredi, povrtlarstvu i cvjećarstvu.

U poljoprivredi, povrtlarstvu i cvjećarstvu se koristi (usitnjen kao pijesak ili u sitnijim ili krupnijim granulama) jer ima vrlo dobra svojstva:
- lagan i kemijski inertan
- anorganski
- sterilan i bez mirisa
- ne privlači insekte
- nepokvarljiv
- bez umjetnih vlakana
- dobro podnošljiv za sve organizme

Uzgoj biljaka moguć je u čistom perlitu ili se perlit miješa sa zemljom.

U zemlju se dodaje da joj poboljša rahlost i prozračnost, a kako upija vodu služi i kao regulator vlažnosti zemlje. Sam perlit nema nikakvu hranjivu vrijednost i ne služi za prihranu biljkama.



-------------


Objavio: lili42
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 19:13
Takve odgovore volim, svaka čast. Sve me to zanimalo a nisam znala sročit pitanje.Clap

-------------
It’s a kind of magic, one dream one soul, one prize!


Objavio: triggi
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 19:55
Originalno poslano od člana Cimicifuga Cimicifuga napisao:


Kako na forumu ima i onih koji se uče mnogo čemu, treba u svakoj temi i za takve članove dati osnovne informacije. I ova tema je krenula samo nabacivanjem, samo natuknicama o perlitu. Trebalo je na samom početku napisati nešto osnovno o perlitu, a onda razvijati temu prema pokazanom interesu...
Napisat ću ono osnovno o perlitu, ako netko ima kakav ispravak neka ga napiše, a u svakom slučaju očekujem da znalci nadopune spoznaje o perlitu i njegovoj upotrebi.

PERLIT
Prirodni vulkanski pijesak koji je (kao lava) kod stvrdnjavanja zarobio u sebe mikro kapljice vode.
Ako se zagrijava na visokim temperaturama, ta u njemu zarobljena voda se pretvara u paru i povećava volumen čestice perlita i do 20 puta.
Tako proizvedene granule perlita imaju mnogostruku upotrebu.

Perlit se upotrebljava u građevinarstvu kao toplinska izolacija, nije zapaljiv pa služi kao izolacija od požara... služi i kao punilo kod proizvodnje boja, žbuke... u proizvodnji pića upotrebljava se kao filter... u proizvodnji aparata za hlađenje kao materijal za izolaciju, u proizvodnji stakla kao sredstvo za vezanje šljake, u specijalnim zubnim pastama za skidanje naslaga sa zuba...

Ako se kupuje perlit koji služi kao materijal za neke potrebe u građevinarstvu, treba provjeriti da li je čist, jer se za neke potrebe perlit impregnira raznim sredstvima da se spriječi da upija vodu. Tako impregniran nije pogodan za upotrebu u poljoprivredi, povrtlarstvu i cvjećarstvu.

U poljoprivredi, povrtlarstvu i cvjećarstvu se koristi (usitnjen kao pijesak ili u sitnijim ili krupnijim granulama) jer ima vrlo dobra svojstva:
- lagan i kemijski inertan
- anorganski
- sterilan i bez mirisa
- ne privlači insekte
- nepokvarljiv
- bez umjetnih vlakana
- dobro podnošljiv za sve organizme

Uzgoj biljaka moguć je u čistom perlitu ili se perlit miješa sa zemljom.

U zemlju se dodaje da joj poboljša rahlost i prozračnost, a kako upija vodu služi i kao regulator vlažnosti zemlje. Sam perlit nema nikakvu hranjivu vrijednost i ne služi za prihranu biljkama.



Hvala na pomoći.. pokušao sam za početak sanirat dezinformacije o perlitu tako da krenemo od nule... s obzirom na guzvu nisam stigao ispisati ovakav početni suvisli komad teksta al drago mi je da je to napravio još netko


Objavio: Tea
Datum objave: 01 Veljača 2012 u 21:23
triggi oprostit ćemo tiWinkBitna je namjera.Ipak si nas ti uvukao u sve ovoThumbs%20Up

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: ljiljus
Datum objave: 24 Veljača 2012 u 10:33

Samo da vam javim ako nekome slučajno treba perlit, ima ga u bauhausu, ja kupila jučer. smile219



Objavio: Tea
Datum objave: 24 Veljača 2012 u 10:49
ljiljus hvala na info..sad znamo gdje ćemo tražitThumbs%20UpWink

-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: ljiljus
Datum objave: 24 Veljača 2012 u 13:42
nema na čemu, Wink


Objavio: ljiljus
Datum objave: 24 Veljača 2012 u 15:30
zaboravih napisati da je gramaža perlita 3 litre i košta oko 15,00 kn


Objavio: bebolina
Datum objave: 24 Veljača 2012 u 23:27
Originalno poslano od člana ljiljus ljiljus napisao:

zaboravih napisati da je gramaža perlita 3 litre i košta oko 15,00 kn
Ja vreću od 100 l plaćam 110,00 Kn u poljoapoteci


-------------
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić


Objavio: milica7
Datum objave: 25 Veljača 2012 u 10:07
Bebolina , da li možda znaš koliko je teška ta vreća perlita od 100 l ?

Molim da me savjetujete, koji stavljate omjer perlita i zemlje ? Hvala  na pomoći!


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: triggi
Datum objave: 29 Veljača 2012 u 14:13
U Eurovrtu u zgu, i agroturopolju u vg imate pakiranja od 10 i od 100 litara Agroperla
 
100 L ti je cca 10 kg
 
omjer mješanja ovisi o samoj biljci i njenim potrebama. U grubo može se reći da je omjer mješanja od 30 - 70 %
Ukoliko biljka sebi potrebne stvari crpi iz zemlje onda je uloga perlita zadržavanje potrebne vlage i prozračivanje tj rahljenje cijelog supstrata. U tom slučaju perlit se stavlja u manjem postotku.
Ako je biljci potrebna dodatna prihrana koju unosimo u mješavinu, onda je funkcija perlita da zadrži tu prihranu u samoj sadnici a ne da ona "prođe"
U tom slučaju omjer perlita je veći jer je cilj zadržati prihranu na mjestu gdje je potrebna(korjen i sl.)
 
Kao što rekoh to je u grubo tako i netreba se držati brojki ko pijan plota. Isto tako biljke rastu i bez perlita, isto tako biljke rastu samo na perlitu al to su ajmo rec posebni slucajevi


 


Objavio: Tea
Datum objave: 02 Ožujak 2012 u 14:26
Originalno poslano od člana milica7 milica7 napisao:

Bebolina , da li možda znaš koliko je teška ta vreća perlita od 100 l ?

Molim da me savjetujete, koji stavljate omjer perlita i zemlje ? Hvala  na pomoći!

Općenito je dobra mješavina suptrata gdje je umješana jedna trećina perlita u zemlju.Tako preporučuju za svo (odraslo) bilje dok kod sijanja preporučuju pola perlita pola zemlje.


-------------
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj


Objavio: mememe
Datum objave: 17 Srpanj 2012 u 22:01
Pitanje - pošto neću do Zagreba brzo a trebao bi mi perlit ili vermikulit skoro pa odmah zna li tko gdje mogu to kupiti u Puli i koja je cijena?


Objavio: dado_84
Datum objave: 17 Srpanj 2012 u 23:02
bilo je perlita u novoj agro centru u Vodnjanu, ali dosta skupo preko 200 kn za 100l. Trenutno imaju vermikulit ali nisam pitao za cijenu.

-------------
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!


Objavio: triggi
Datum objave: 25 Srpanj 2012 u 10:50
U Labinu u Ideal N&B ima Agroperla


Objavio: oseloth
Datum objave: 03 Prosinac 2012 u 22:48
pseno.hr u Osijeku neka firma, baš sam ih nekidan našao na netu a guglao sam vermikulit stotinu puta.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk