Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Naranča

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Voće
Opis foruma: Sve o voćkama.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=583
Datum ispisa: 28 Svibanj 2024 u 20:26
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Naranča
Objavio: andrea01
Tema: Naranča
Datum objave: 11 Studeni 2007 u 22:20
Budući od ljetos imam jednu naranču, a ne znam puno o njoj!

Ako ima iskusnijih voljela bi nešto više saznati o njoj!

Ja sam svoju smjestila u podrum jer sam ipak u Samoboru doma, da se ne smrzne! Lijepo se drži, ali primjećujem da su joj svjetlo zeleni listovi nekako drugačiji nego što su bili dok je stajala vani. Malo sam čitala i uvidjela da je nisam s ničim dohranjivala, pa... Vidjela sam par listova  da su otpali! Jeli je to normalno ili...

Savjeti su mi dobro došli!!! Sutra stavim i slikicu!!!



Odgovori:
Objavio: maso
Datum objave: 11 Studeni 2007 u 22:36
andrea01,
meni je ista situacija ali sa limunom, isto su listovi poceli zutiti i opadati, a u prostoriji je na temperaturi od 10-15 stupnjeva. Imam 4 ploda na njemu...sutra i ja stavim slikicu.Valjda ce nam neko kakav savjet dati....


Objavio: frida
Datum objave: 11 Studeni 2007 u 22:45
 Ja bih rado pomogla, ali nemam baš iskustva sa sobnim uzgojem agruma...sve moje slične biljke ( mandarina, naranča, limun) rastu na otvorenom i već su velika stabla..znam samo da ljeti kad je suša traže zalijevanje i ponekad bacimo malo umjetnog gnoja pod njih ( možda jednom godišnje - kad se sjetimo)


Objavio: tibor
Datum objave: 11 Studeni 2007 u 22:46
Andrea listici su joj otpali zbog velike promjene u temperaturi..
 
E sad vise ne bi bilo dobro prihranjivati jer bi trebala spavati zimski san..
 
a onda na proljece svakako prihraniti,ili joj mozes promjeniti gornji sloj zemlje..
 
ima za kupiti,mislim u baumaxu prihrana za agrume
 
 
maso,stavi i ti slikicu pa cemo vidjetiEmbarrassed


-------------


Objavio: andrea01
Datum objave: 17 Studeni 2007 u 16:56
Evo napokon i moje naranče! Lijepa je, ali su joj počeli listovi otpadati i ovo ljetnos naraslo lišće je jako svijetlozeleno i žilice im se na listu jako vide...



A i pojedini listovi su se jako zafrkali!!!

Tibore, ja ne bih dirala gornji dio zemlje jer sam je početkom rujna tek zasadila u ovu posudu!!! Što misliš?
Jeli se trebam brinuti jer mi je već par listova opalo?


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Studeni 2007 u 18:21
Andrea,ja se više ne brinem za otpadanje listova. Ko što Tibor veli,promjena temperature.Bitno da ona preživi do proljeća(makar joj svo lišće otpalo) jer će u proljeće jako brzo potjerati.Na očigled.
Slažem se i u vezi prihrane da joj ne treba ali je treba zaljevati.Mislim da se listovi uvijaju jer joj vode treba. Nisam sigurna no gledajući po svojim agrumima,kad im je premalo vode listovi se poviju tako.
Iz mog iskustva oni i preko zime traže dosta vode,ja svoje zalijem nekad i 2x tjedno.


Objavio: andrea01
Datum objave: 17 Studeni 2007 u 18:54
Baš sam i ja išla čitati i tražiti malo nešto o mom problemu i u "Moj lijepi vrt" pronašla da se treba obilno zalijevati i tijekom zime da i najdonji dio korijena dobije vodu. Sad sam počela prvo zalijem od gore, a onda nalijem tanjurić ispod tegle. A počet ću da to radim 2x tjedno da vidim jeli će se izravnati ti svijeni listići.
Meni je ovo prvi put da imam nešto od citrusa, pa...


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Studeni 2007 u 19:04
Odnesi ga u kadu 1 tjedno i istuširaj ga.Koliko sam ih ja skužila vole prskane listova.Ma sve bude ok,moji su u proljeće užas živi no nakon mjesec dana se oporaveWink


Objavio: OTOK
Datum objave: 26 Siječanj 2009 u 11:53
 
 
Jedna mala naramča u vrtu moje mame odlučila je upravo sada procvjetati


Objavio: Terezija
Datum objave: 06 Veljača 2009 u 00:01
Dragi forumaši, ljubitelji naranči, limuna i dr. agruma!
Ne bih vas htjela obeshrabriti ali agrumi ne uspijevaju u sjevernom dijelu naše zemlje nego do 43° sjeverne geografske dužine a to vam je kod nas južna Dalmacija. No, ni ondje se ne ide sa komercijalnom sadnjom naranči i limuna nego s mandarinom Unshiu cijepljenom na Poncirus trifoliata jer je ova kombinacija izdržljivija na niske temperature. Naranče i limuni se sade pojedinačno u vrtovima.
Otok, ako si na otoku naranča je "kod kuće". Ako je cvijetala u siječnju umjesto u svibnju znači da je patila ili od suše ili bolesti a ima i dr uzroka.


Objavio: OTOK
Datum objave: 06 Veljača 2009 u 08:02
Da ja sam na otoku, ali ne u Dalmaciji, nego na sjevernom Jadranu, otok Lošinj. Moj je otok poznat po agrumima, gotovo u svakom vrtu rastu naranče i limuni, mandarine, ima i grejpfruta i kumkvata. Sve je to i ove godine obilato rodilo, čak imamo i manifestaciju Dani limuna i naranče na kojima se izlažu proizvodi od agruma (likeri, džemovi, kolači i jela sa agrumima).

Prema tome tvoja teza da kod nas agrumi rastu samo u južnoj Dalmaciji ne drži vodu.

A ova naranča na slici iznenadila nas je cvijetom u ovo doba godine, ali ne bi rekla da je patila ni od suše ni od bolesti, sa nje su upravo ubrane zdrave naranče


Objavio: Terezija
Datum objave: 13 Veljača 2009 u 00:10
[QUOTE=OTOK]Da ja sam na otoku, ali ne u Dalmaciji, nego na sjevernom Jadranu, otok Lošinj. Moj je otok poznat po agrumima, gotovo u svakom vrtu rastu naranče i limuni, mandarine, ima i grejpfruta i kumkvata. Sve je to i ove godine obilato rodilo, čak imamo i manifestaciju Dani limuna i naranče na kojima se izlažu proizvodi od agruma (likeri, džemovi, kolači i jela sa agrumima).

Prema tome tvoja teza da kod nas agrumi rastu samo u južnoj Dalmaciji ne drži vodu.

A ova naranča na slici iznenadila nas je cvijetom u ovo doba godine, ali ne bi rekla da je patila ni od suše ni od bolesti, sa nje su upravo ubrane zdrave naranče

Sudeći po tonu tvog posta , mislim da sam povrijedila tebe i agrume na Lošinju.Žao mi je jer mi to nije bila namjera.Kada sam napisala o području gdje se mogu uzgajati agrumi ,mislila sam na plantažni uzgoj a ne pojedino stablo. Ono što sam napisala nije moja izmišljotina nego znanstvena( "Agrumi" od J.C. Praloran ) Moguće je,ako je stablo zaštićeno i dobro njegovano, da i tamo uspije a k tome moramo dodati i globalno zatopljenje.
Naranča koja je procvjetala u siječnju izgleda ok.Međutim agrumi, iako nisu listopadni, zimi, kad se temperatura spusti ispod 13°C i to traje 2 mjeseca i više, ulaze u fazu mirovanja i vegetacija krene  kada se temperature podignu. Kod nas je to oko polovine ožujka. Prema tome , iako tvoja naranča izgleda lijepo onako rascvjetana, to nije normalno. Razloga može biti više. ConfusedJedan od njih može biti i gnojidba dušičnim gnojivom kasnije od srpnja.


Objavio: OTOK
Datum objave: 13 Veljača 2009 u 07:49

Terezija, nisi ti mene povrijedila, ja sam samo napisala činjenice. Normalno da kod nas nema plantažnog uzgoja, kod nas naprosto nema velikih terena za takav uzgoj.  Sliku rascvjetane naranče sam zato i stavila jer je neobično da cvate u ovo doba godine i iako imomo više stabala naranči samo je ona procvjetala.

Samo sam htjela da se drugi forumaši koji sade agrume ne obeshrabre, ima ih dosta i na kontinentu koji imaju limune, unose ih zimi u kuću i uspjevaju imati plod.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 13 Veljača 2009 u 23:10
Slažem se sa Terezijom što se tiče cvjetanja agruma zimi.
U svom vrtu imam puno vrsta agruma.Moje je iskustvo da ako agrum cvjeta zimi od tih cvjetova nikad neće biti ploda.Ja ih otkinem (kad mogu, jer stabla su mi velika ) da rasteretim biljku i pripremim za pravo cvjetanje u svibnju.


Objavio: Fatka
Datum objave: 14 Veljača 2009 u 08:27
Kod uzgajanja agruma u kucnim uslovima, ne zaboravite da im treba dosta svjeltosti.Sto se tice opadanja listova nije strasno potjerace oni dok malo otopli.Kod mne se desavalo da ne ostane ni jedan list, ali kad otopli pa se iznesu na terasu to odmah pocne da buja.Cvjetici se pojave i bez listova.


Objavio: Terezija
Datum objave: 15 Veljača 2009 u 00:49
Kod nas u južnoj Dalmaciji temperature oko nule i malo niže s jakom burom potpuno ogole stablo limuna (on je osjetljiviji od mandarine i naranče).
Kad temperature porastu u proljeće on obnavlja lisnu masu ali neće dati plodove. Zato je važno stablo zaštiti da ne dođe do gubljenja listova.
Može se oko stabla staviti zaštitna šuplja folija( kao ona u kojoj se drži krumpir) ali se treba dobro pričvrstiti zbog vjetra.
Slažem se s tobom Fatka  da u kućnim uvjetima treba osigurati svijetlost, što veći sud i temperaturu iznad nule za vrijeme mirovanja(zimi). Na jesen izbjegavati dodavanje dušičnih gnojiva jer dušik produžava vegetaciju pa biljka promrzne. Na jesen treba dodati kombinaciju N:P:K s najmanje dušika ( N).Kada bi bili zadovoljeni ovi uvjeti, mislim da bi se sačuvali listovi.


Objavio: martina1985
Datum objave: 13 Kolovoz 2009 u 07:39
dobro jutro svima. nova sa tu i da vam rećem da mi je baš drago da sam vam se pridružila. super ste. a sad imam jedno pitanje, imam naranču koju preko ljeta držim na balkonu, preko zime ju stavim unutra. prošle godine su se neke grane posušile pa sam ih odrezala i ove godine se malo oporavila, ali mi uopće ne cvate i jako slabo raste, uvijek je ista. zna li netko u čemu je problem??


Objavio: tanjica
Datum objave: 07 Listopad 2009 u 15:31
jeli zna netko koliko se često treba presađivati naranča i jel se smije to napraviti na jesen?moj je baka donijela u kuću prije 3 godine.Prošle godine je imala ploda, a ove nije (pretpostavljam jer ju je stavila preko ove zime u podrum) ..Uglavnom, listovi su joj skroz požutjeli pa ne znam jeli će se popraviti ako je presadim?I da, nije ju nikad orezivala pa ako netko zna kada i kako to napraviti bila bih zahvalna Tongue


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Listopad 2009 u 00:38
Logično, kad preraste sud treba je presaditi.
Najbolje je presaditti za vrijeme mirovanja vegetacije.To može biti sada pa sve do ranog proljeća.Bolje sad.
Ako su joj listovi žuti, vjerojatno joj fali željeza pa joj dodaj.
Mora biti na svjetlosti čak i zimi.
Ako je uskoro presađuješ dodaj joj malo " zimskog gnojiva", bez dušika ili sa vrlo malo dušika, na pr. N P K , 5 20 30.
Pred kretanje, u proljeće, dodaj joj dušično gnojivo ili ono za agrume.



Objavio: martina1985
Datum objave: 19 Listopad 2009 u 09:39
ovo je moja naranča. prek ljeta je vani na balkonu, a zimi naravno unutra. zaljevam ju normalno, ako ima koju suhu grančicu odrežem ju....čak i listove čistim, ali ništa. niti ne cvate niti daje plodove. zna li možda netko u čemu je problem??????????


http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/sobno_cvijece/naranca/3594.aspx">

-------------
     


Objavio: tanjica
Datum objave: 01 Ožujak 2010 u 22:29
Hm da ..malo, evo proljeće samo što nije tu i ja tek sad vidim da je fermina-daza napisala da sam trebala presaditi u doba vegetacije ..eto nisam :), stavila sam je u plastenik što mislim da joj je pasalo ..listići su svi popadali, ali mislim da će uskoro potjerati nove pa me to ne brine previše ..No uglavnom, zaboravih napisati prije da posuda u kojoj je trenutno nije premala, već bi je presadila samo zato što je već par godina u istoj pa mislim da je i tu razlog zašto ne raste kako treba, odnosno, zašto je prošle godine bila bez ploda ..Pa evo, opet molim za neki dobar savjet, znači jel da presadim sad ili ne?i naravno, opet pitanjce, kako da je obrežem?


Objavio: ElzaBuba
Datum objave: 07 Rujan 2010 u 21:24

Vidim da ovdje ima znalaca, pa bih vas lijepo molila da pomognete neznalici.

Imam u vrtu (Rogoznica) četiri stabla naranči, od kojih dvije daju dosta ploda, a druge dvije samo dvije do tri.
Već sam lani primjetila da su neki plodovi raspucani, a isto se događa i ove godine. U čemu je problem?
 
Ove dvije "nerotkinje" su ove godine u jadnoim stanju, lišće je djelomice požutjelo i sva je nekako "šugava" iako je dovoljno zalijevamo.
Ista stvar je i sa limunom (mjesečar), koji je dobro rodio, ali listovi su katastrofa.
 
Pomozite, jer ja imam volju, ali znanje nikakvo.


Objavio: Terezija
Datum objave: 09 Rujan 2010 u 00:14
Nisi dala dovoljno podataka kao pr. da li su sva četiri stabla naranči ista sorta i da li su cijepljeni i, ako jesu, na kojoj su podlozi.
Općenito plodovi pucaju kad, nakon sušnog perioda dobiju dosta vode.
ElzaBuba, obrati pozornost na podlogu koja je obično većeg promjera od biljke koja je na nju cijepljena. Ako se na razini podloge ljušti kora, radi se o virusnoj bolesti koja bi mogla prouzročiti ove nevolje. Ta bolest se zove Exocortis i česta je osobito na limunima mjesečarima. Ova bolest napada stabla cijepljena na podlogu Poncirus trifoliatu. Kroz koru biljka dobiva vodu i hranjive tvari i, ako se kora ljušti, ne dobiva sve što joj treba pa žuti.
      Naravno, ovo je pretpostavka jer ima i još uzroka. Zato, pogledaj pa javi.



Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Rujan 2010 u 13:35
Ili još bolje: slikaj pa da i mi vidimo što se to događa sa tvojim agrumima.
Tako bolest možemo na vrijeme prepoznati na našim stablima.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: ElzaBuba
Datum objave: 10 Rujan 2010 u 10:45
Danas kod nas pada kiša, ali sam ipak uspjela slikati moja jadna stabla.
Evo najprije naranče kojoj se raspucavaju plodovi:
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/raspucana_naranca/15730.aspx">
Ona je u redu i različita je vrsta od ove kojoj žute listovi:
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/naranca_boluje/15731.aspx">
 
evo joj i lista
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/list_narance/15732.aspx">


Objavio: ElzaBuba
Datum objave: 10 Rujan 2010 u 10:53
Nevolja je zadesila i ovu jadnu mandarinu koja nikako godinama da krene i iako ju je moj suprug htio izvaditi, ja sam je ove godine nekako uspjela dovesti u red, ali sada je i ona požutila
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/pozutjela_mandarina/15736.aspx">
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/pozutjela_mandarina/15737.aspx">
 
Ova mandarina je do sada imala samo po jedan mali plod.
Da li je ostaviti ili poslušati supruga?


Objavio: ElzaBuba
Datum objave: 10 Rujan 2010 u 11:02
Evo i limuna mjesečara.
Pun je plodova, ali je i njemu počelo žutiti lišće
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/list_limuna/15740.aspx"> http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/stablo_limuna/15741.aspx"> P9101870.JPG[/IMG][/URL]
 
 
 
 


Objavio: ElzaBuba
Datum objave: 10 Rujan 2010 u 11:03
Ovo je i list
 
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/list_limuna/15740.aspx">


Objavio: ElzaBuba
Datum objave: 10 Rujan 2010 u 11:07
Ova druga naranča ima samo četiri ploda a i prijašnjih godina nije imala puno plodova.


Objavio: Terezija
Datum objave: 11 Rujan 2010 u 00:12
Najtipičniji simptomi su na bolesnoj naranči i vizualno mi izgleda da je bolesna od jedne bakterioze- lat. naziv Phytomonas citri. Ako je ova moja dijagnoza točna, radi se o teškoj bolesti i bojim se da se može spasiti. Za svaki slučaj zamoli stručnjaka iz Savjetodavne poljoprivredne službe koji je zadužen za vaše područje da i on pogleda i dade svoje mišljenje.
Nisi mi pisala da li su naranče i limun cijepljeni i na koju podlogu.
Da li se na naličju lista nalaze priljepci ili štitovi? Ako jesu, to je manje zlo. Ali, meni izgleda bakterioza koja predstavlja opasnost i za ona,za sada, zdrava stabla. Nećeš pogriješiti ako krošnje poprskaš s nekim preparatom na bazi bakra kao pr. Cuprablau ili Bordoška juha ako se radi o ovoj bakteriji. Važno je vidjeti da li su na naličju listova možda štitaste uši. Ako jesu (daj Bože) treba poprskati bijelim uljem. Javi nam.


Objavio: Terezija
Datum objave: 11 Rujan 2010 u 00:32
Zaboravila sam napisati da su listovi napadnuti štitastim ušima ljepljivi jer uši izlučuju slatkastu tekućinu na koju dolaze mravi i gljiva čađavica. Po krošnji na slici naranče primjećujem neke bijele nakupine. Je li to možda pozadina ili?


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Rujan 2010 u 12:34
Ja mislim da je to pozadina a na 4. slici kapi kiše.



-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: Terezija
Datum objave: 12 Rujan 2010 u 00:01
Ova slika je slična tvojoj nevolji, zar ne? Ovo je Phytomonas citri- bakterioza.

v


Objavio: ElzaBuba
Datum objave: 21 Rujan 2010 u 22:10
Hvala vam na trudu i savjetima, ali nisam ništa mogla poduzeti, jer u blizini nema poljoprivrednih stručnjaka, a budući da mi je to vikendica morali smo se vratiti kući, pa mojim narančama šta Bog dragi da.
Dvije su jedna do druge i iste su vrsta, a druge dvije su dalje, tako da se nadam ako je bakterioza da će ostati izolirana.
 
Hvala ti Terezija na trudu, ali ja stvarno ne znam jesu li i na šta su kalemljene, to su za mene španska sela, jedino znam uživati u njima i nita više.
Kada odem dolje i vidim kakva je situacija izvjestit ću vas.


Objavio: Terezija
Datum objave: 28 Siječanj 2012 u 00:51


  http://imageshack.us/photo/my-images/809/valencialate2012sijeanj.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us

Evo moje omiljene naranče Valencie late. Stara je 31 godinu i punu zrelost postiže u svibnju i lipnju. Tako se dugo drži na stablu da cijedim sok čak u kolovozu. Ove godine je dala više od 100 kg.


Objavio: Terezija
Datum objave: 28 Siječanj 2012 u 22:57

  http://imageshack.us/photo/my-images/546/15012012081.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
           evo stabla Valencije late. Ovo je kod nas rijetka vrsta naranče svijetlog mesa. Zemlje, najveći proizvođači su Florida, Kalifornija. Koristi se za proizvodnju soka. Gotovo da nema sjemenki. Nađe se po jedna ili dvije sjemenke.U našim rasadnicima je nema u prodaji. Budući je interes veliki, počela se širiti pojedinačno,a i rasadnici se pripremaju za proizvodnju.


Objavio: trava
Datum objave: 29 Siječanj 2012 u 00:42
Prekrasno stablo,kakva je otpornost ove naranče na hladnoću.kad zrije?


Objavio: Terezija
Datum objave: 29 Siječanj 2012 u 23:05
Kao i sve naranče, otpornija je od limuna i grejpa a manje otporna od mandarine. Kroz razdoblje od 31 godinu, nikada nije  promrzla pa čak ni  plodovi. Cijepljena je na Poncirus trifoliatu koji joj povećava otpornost.
 Ovo je ipak južna Dalmacija, pa ako i dođu niske temperature, ne traju dugo.
  Plodovi još nikada nisu promrzli.
         Plodovi počinju mjenjati boju već u studenom i prosincu ali prava zrelost ( kada šećer više ne raste a kiseline ne opadaju ) se događa u svibnju. I nakon ovoga, još se uspješno drži na stablu.


Objavio: Terezija
Datum objave: 08 Veljača 2012 u 22:07
 
    Ispravak netočnog navoda,
Ovo jest južna Dalmacija ali zima ipak trrraje. U petak će ponovo sniježiti pa ću je slikati i sliku staviti na forum.
Zasad je nešto plodova otpalo ali  još su sočni i nemaju gorkast okus.
Što će se dalje događati, vidjet ćemo.


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 15 Veljača 2012 u 00:03
terezija, molim te za mišljenje. naime, danas sam od mm dobila za valentinovo malo stablo naranče. e sad, ja nemam svoj vrt pa sam odmah išla po veliki pitar i zemlju i presadila ju jer ,ajme meni, u čemu oni to prodaju . zanima me moze li naranča opstat u pitaru , sada je visoka oko 1m, kad zatopli iznijet ću je na teracu, trenutno je u kući. još: kako je zalijevat ? hvala unaprijed

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 15 Veljača 2012 u 00:05
uvažavam,naravno, i mišljenje ostatka ekipe

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 17 Veljača 2012 u 17:30
nitko ništa??

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: Terezija
Datum objave: 17 Veljača 2012 u 21:40
 
Dobila si lijepi poklon.Stabalce treba presaditi, dobro si učinila. Nije dobro ako si ga presadila u najveći lonac. Presađivanje se obavlja prve dvije do tri godine pred kretanje vegetacije birajući svaki put veći lonac ali nikada najveći. Kada stablo dostigne konačne dimenzije što zavisi o vrsti agruma, više se ne presađuje nego se samo dodaje povremeno nova zemlja po površini.
  Gnojidbu obavljaj za vrijeme vegetacije i to sa specijalnim gnojivom za agrume preko lista ili zalijevanjem preko zemlje.
  Ako je stabalce cijepljeno na podlogu ( Poncirus trifoliata )za vrijeme zime se čuva u prostoriji na temp.od 7 d0 10°C sa nešto manje svijetla. Tada stablo ulazi u fazu mirovanja i na proljeće daje normalan rast.Zalijeva se rjeđe i to s mlakom vodom. Na proljeće se iznese na otvoreno ili na terasu i zalijeva se češće.
Preskočila sam sadnju jer si je ti već obavila. Trebalo je posaditi na istu dubinu na kojoj je bila u posudi u rasadniku. Ako je cijepljena, spojno mjesto bi trebalo biti 15ak cm iznad zemlje. Bilo bi dobro da si je slikala. Ako je to stabalce već formirano onda se rezidba tijekom proljeća svodi na uklanjanje vertikalnih grana ( vodopija )kao i svih mladica koje rastu iz debla .Rod se stvara na prošlogodišnjim granama što položenijeg rasta. Nadalje, uklanjaju se sve kržljave grane kao i one koje se isprepliću. U godini obilne cvatnje, preporuča se prorjeđivanje cvjetova.
        Nemoj držati podložak ispod pitara da ne bi došlo do truljenja korijena.


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 18 Veljača 2012 u 06:43
hvala na iscrpnom objašnjenju, mislim da će najbolje bit da poslikam naranču pa da vidiš kako sam ja to napravila danas ću to napravit

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 19 Veljača 2012 u 13:25
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/proljece/naranca/37291.aspx"> sry što je slika loša

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 19 Veljača 2012 u 13:28
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/proljece/naranca/37292.aspx">

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: Terezija
Datum objave: 19 Veljača 2012 u 23:42
    
     Bravo ,sad nam je jasnija situacija. Koliko mogu vidjeti spojno mjesto je nešto malo iznad zemlje i prepoznaje se po štrljku od podloge. Da je ovo moja sadnica orezala bih je na 4 do 5 pupova iznad spojnog mjesta i to pred kretanje a to je oko sredine ožujka. Iz tih pupova koji se nalaze u pazuhu listova, će tijekom vegetacije izbiti mladice, buduće grane. Ovo je previsoka sadnica i treba je skratiti. Kad to napraviš  dobit ćeš 3 do 4 mladice. kad ove mladice odrvene, javi se.  Onaj štrljak od podloge oreži koso i jedan i drugi rez premaži kalemarskim voskom.
 Spojno mjesto je trebalo biti oko15ak cm iznad zemlje. Čini mi se da je manje. Budi oprezna i nemoj dozvoliti da ga zatrpaš zemljom. Ono mora stalno biti iznad zemlje tako da podloga bude u kontaktu sa zemljom a ne naranča. Dio od zemlje do prvih mladica ili grančica će biti deblo koje moraš održavati tako da režeš sve grančice koje iz njega izbijaju.
 


Objavio: Terezija
Datum objave: 20 Veljača 2012 u 00:49


     http://imageshack.us/photo/my-images/191/naranakaopolustablaica.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
  Evo jednog lijepog stabalca naranče. Kako vidiš, grananje počinje niže.


Objavio: darijaz
Datum objave: 20 Veljača 2012 u 10:16
može li neko objasniti, moja mandarina  stara4 god ima super cvat cvijet na cvijetu, onda kad se zametne plod  jedan po jedan otpadaju kao da ih neke bube probuše ,tako da ostanem na par plodova . zna li neko o tome nešta kako da spasim plodove.


Objavio: Terezija
Datum objave: 20 Veljača 2012 u 17:26
  bili cvitak, tek sam primjetila da si nagrnula zemlju uz sadnicu prilikom presađivanja. Odgrni je vodeći računa da ne otkriješ korjenje.


Objavio: bili cvitak
Datum objave: 20 Veljača 2012 u 17:40
odgrnula sam , hvala ti puno Terezija, a kad sadnicu orežem poslat ću ti opet sliku da vidiš. a što se tiče tog zagrtanja to je bio savjet iz poljocentra eto zamisli ! tebi

-------------
cvijet treba sunce da bi bio cvijet, čovjek treba ljubav da bi bio čovjek


Objavio: Terezija
Datum objave: 21 Veljača 2012 u 23:43
darijaz, je li mandarina u loncu ili na otvorenom? Pretpostavljam da je na otvorenom. Normalno je da otpadaju zametnuti plodovi ali, naravno, ne u tolikoj mjeri.Ako ima dovoljno vlage u tlu i u zraku, manje će otpadati. Zatim, važna je i gnojidba. Na jesen je trebalo dodati N:P:K u kojem je N (dušik) najmanji kao pr. 7:14:21 ili 5:20:30. Dušik stimulira vegetaciju a fosfor i kalij cvjetanje i plodonošenje. Ako je neki štetnik u pitanju, slikaj plod.


Objavio: darijaz
Datum objave: 22 Veljača 2012 u 08:59
TEREZIJA  ona je u velikoj   saksiji ,problem je u tome što kad joj dođe vrijeme cvatnje baci cvijeta  ok ,ali  problem nastaje kad se zametnu plodovi  od 100  plod  ostane 15 nemoguče . Koliko vidim da taj plod buši neka bubica leteća  možda ima neko sredstvo da ih odbije. R.edovno dobiva sve hranjivo. Znam da nešto mora otpast  ali toliko. Imam  još naranđu i 2 vrste limuna ,dubrovački , i još neki mjesečar . oni bi trebali ove god cvast isto u vel buradima. štetnik se pojavljuje kad se plodovi zametnu  .


Objavio: Terezija
Datum objave: 22 Veljača 2012 u 23:06
darijaz, preporučila bih ti prskanje sa Crvenim mineralnim uljem i to sada dok vegetacija miruje. Ono ima insekticidno ( ubija zimska jaja štetnika ), akaricidno ( ubija zimska jaja grinja ) i fungicidno ( ubija gljivične bolesti ).
Upotrebi ga prema priloženom uputstvu u koncentraciji od 2%.( 2 dcl na 10 l vode odnosno 1dcl na 5 l vode). Kad prskaš, nije dovoljno pljuc, pljuc nego, doslovno, okupati stablo.
 Nemoj se bojati, nema neku otrovnost ali ipak se zaštiti. Iluzorno je govoriti o proizvodnji bez ove ili slične zaštite. Ako ne nađeš crveno ulje, možeš tražiti modro koje je isto na bazi bakra.


Objavio: jagoda
Datum objave: 08 Ožujak 2012 u 03:12
Došla sam ovdje pogledati štogod zanimljivo. Terezija kako je prekrasna tvoja naranča, ogromno stablo kao iz bajke...Odmah na početku si napisala o prskanju crvenim uljem, što sam te pitala na temi limun. Baš super da sam to pročitala idem odmah sutra kupiti i odmah špricati sve agrume, nekoliko voćki i ruže...Puno hvala na korisnim savjetima koje nam daješ. Čitam i savjet za orezivanje naranče. Možda bi trebalo i moju orezati, ali žao mi je jer lijepo izgleda...

-------------
sutra je novi dan


Objavio: Terezija
Datum objave: 09 Ožujak 2012 u 00:05
Jagoda, moram te ispraviti. Nije ovo moja naranča nego skenirana slika iz jednog talijanskog rasadnika.
Jako bih željela da je moja ali nije. Ja imam veliko stablo Washington nawel ispred kuće.


Objavio: jagoda
Datum objave: 09 Ožujak 2012 u 00:41
Originalno poslano od člana Terezija Terezija napisao:

Jagoda, moram te ispraviti. Nije ovo moja naranča nego skenirana slika iz jednog talijanskog rasadnika.
Jako bih željela da je moja ali nije. Ja imam veliko stablo Washington nawel ispred kuće.
 
Oprosti mislila sam da je tvoja kad si napisala da si imala oko 100 kg naranči. Mora da je i tvoja naranča veliko stablo, slikaj ga malo da nam rastu zazubice....Obzirom da si imala puno naranči, da li ih možda prodaješ?Wink


-------------
sutra je novi dan


Objavio: Terezija
Datum objave: 10 Ožujak 2012 u 00:18
Na ovoj temi , na str 2 je slika moje 31godišnje naranče Valecije late. Nakon zime je dosta plodova otpalo. Stalno skupljam i do sada sam pokupila oko 50 kg plodova. Budući je stablo obilno rodilo, plodovi nisu krupni nego srednji. Ona je dobra za sok. Nije prskana zato što je visoka pa je ne bih mogla doseći s leđnom prskalicom. Ne prodajem ih jer agrumi rastu skoro u svakom vrtu. Dijelim rodbini i prijateljima za sok. Ona se dugo drži na stablu pa će biti soka i u svibnju.


Objavio: Terezija
Datum objave: 10 Ožujak 2012 u 00:34
http://imageshack.us/photo/my-images/221/naranaispredkue.jpg/">

Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
 Evo dijela stabla Washington nawel starog 29 godina.


Objavio: jagoda
Datum objave: 10 Ožujak 2012 u 02:32
Terezija, prekrasno stablo. Po pisanju to je jedno od stabala, bravo...Lako vama kad imate dobre uvjete za uzgoj agruma. Kod nas isto može ali bura jako škodi i doprinese da otpadnu listovi Wink...Moja naranča će za dvadesetak godina biti takva....Ajme hoću li ja to dočekati...Šteta je da ne prodaješ svoje naranče. Ja sam za bolesnog prijatelja a usput i za sebe, naručivala domaće naranče iz tvojih krajeva...WinkWink

-------------
sutra je novi dan


Objavio: Terezija
Datum objave: 11 Ožujak 2012 u 22:37
Originalno poslano od člana jagoda jagoda napisao:

Došla sam ovdje pogledati štogod zanimljivo. Terezija kako je prekrasna tvoja naranča, ogromno stablo kao iz bajke...Odmah na početku si napisala o prskanju crvenim uljem, što sam te pitala na temi limun. Baš super da sam to pročitala idem odmah sutra kupiti i odmah špricati sve agrume, nekoliko voćki i ruže...Puno hvala na korisnim savjetima koje nam daješ. Čitam i savjet za orezivanje naranče. Možda bi trebalo i moju orezati, ali žao mi je jer lijepo izgleda...

 Jagoda, oprosti što sam površno pročitala tvoj post u dijelu koji se odnosi na moje veliko stablo naranče. Ja sam mehanički odmah to dovela u vezu s onom narančom u loncu koju sam skenirala.
Ubuduće ću čitati pažljivije. Preskočila sam ono "ogromno". Tko zna zašto......


Objavio: orsobruno
Datum objave: 15 Ožujak 2012 u 08:51
 
Originalno poslano od člana jagoda jagoda napisao:

Čitam i savjet za orezivanje naranče. Možda bi trebalo i moju orezati, ali žao mi je jer lijepo izgleda...
Nemojte da vam bude žao orezati mladu sadnicu onako kako je Terezija objasnila. Nakon toga se formira stablo baš onako kakvog želimo. I puno brže ojača. Ja sam se mučio sa limunom vegetaciju i pol, prošle godine u ožujku sam ga skratio pošteno. U godinu dana je narastao ja 1,5 u visinu, 1,5m u širinu (oblik "vaza" sa tri grane (120 stupnjeva)), i za par dana berem prve plodove. Ima ih oko tridesetak.
Isto mi se desilo sa mandarinom. Ali naranču (prošlogodišnju sadnicu) sam skratio prije par dana na 7 pupova.
 
Terezija, imam rovaca u vazama. Njih sam okrivio za propast mog grejpa. Da li su opasni za agrume i kako se boriti s njima?


Objavio: Terezija
Datum objave: 19 Ožujak 2012 u 00:31
orsobruno, ne znam što bih ti rekla. Znam da rovac grize korjenje povrća, voća i nije specifičan za agrume. Vjerujem da si protiv zemljišnih insekticida? Ne znam kolike su ti vaze i  agrumi u vazama i da li je moguće promjeniti zemlju.
Pročitala sam da se rovac povlači na toplo mjesto da bi prezimio koncem rujna. Takvo toplo mjesto je stajnjak. Da ga nisi možda unio stajnjakom? Aktivnost mu počinje na proljeće kada radi hodnike i grize korjenje.
Možeš tražiti savjet i eventualno zemljišni insekticid u poljo-ljekarni. Javi se


Objavio: orsobruno
Datum objave: 19 Ožujak 2012 u 06:44
Hvala Terezija. Bit ce upravo tako. Stajnikom sam ih unio. E sad se moram snaći nekako.


Objavio: andrea123
Datum objave: 03 Svibanj 2013 u 22:51
molim vas za pomoc..nedavno sam kupila narandu puna je cvijetova ali sad su mi poceli zutjeti listovi..sta da napravim???? pomagajte


Objavio: jagoda
Datum objave: 06 Svibanj 2013 u 01:35
Možda im fali dušika. Nisam neki stručnjak ali ja mojim agrumima za lisnu masu stavim dušičnog gnojiva...

-------------
sutra je novi dan


Objavio: Terezija
Datum objave: 23 Svibanj 2013 u 00:02
Andrea 123, dala si malo podataka. Sadnica je u rasadniku vjerojatno dobro pognojena na način da što bolje izgleda. Vjerojatno će odbaciti dosta cvijeta. Možeš joj i ti pomoći i skinuti cvijetove. Nakon toga, kao što Jagoda preporuča, pognoji je gnojivom za agrume s naglašenim sadržajem dušika.
Ne zalijevaj je pretjerano s vodom i ne drži podložak da ne bi došlo do truljenja korijena.


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 16 Rujan 2013 u 20:19
taroko naranca kalemljena na citrange troyer koju sam posadio proslu jesen kao cetverogodisnju sadnicu

naranca moro na podlozi gorke narance




Objavio: Terezija
Datum objave: 21 Rujan 2013 u 00:20
Naranča Taroco ima potpuno crveno meso i sok, posebno ugodnu aromu. Crvenu boju dobije malo kasnije (koncem prosinca i u siječnju). Vidim žute ploče, je li i na Šolti hara voćna mušica?
Možda se varam ali mi se čini da je ove godine još nema a rane sorte mandarina su počele mjenjati boju.
Cirtrange troyer je podloga koja je nastala križanjem Poncirusa i slatke naranče.
Nešto slabije podnosi niske temperature nego sam poncirus, ali to je zanemarivo. Bolje podnosi vapnenasta tla. Bravo Andrija 2, imaš lijepu kolekciju agruma.


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 21 Rujan 2013 u 12:32
nisam nikad imao problema s tom vocnom musicom, ali zato jesam sa lisnim minerom. On je napao sve agrume osim feminela. Zute ploce su namjenjene za njega, ali nisu nista pomogle.


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 21 Rujan 2013 u 12:35
drago mi je da ce taroko pocrveniti u nasoj klimi. Nazalost mislim da star rubi grejp ne bude dobio crvenu boju, jer mu fali vrucine. u svakom slucaju biti ce to zanimljiv eksperiment, jednom kad dobiju prve plodove.


Objavio: macorka
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 09:10
Naranča,koja stoji u kući na polumračnom hladnijem mjestu, počela je cvjetati. Da li mi netko može objasniti?Čitala sam da agrumima treba puno svjetlosti pa sam zbunjena.


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 13:11
I Moja je tako cvjetala u hodniku prošle zime. nažalost izgubila je svo lišće poslije toga. Možda joj je ipak pretoplo.


Objavio: moon
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 15:20
Originalno poslano od člana Terezija Terezija napisao:

darijaz, preporučila bih ti prskanje sa Crvenim mineralnim uljem i to sada dok vegetacija miruje. Ono ima insekticidno ( ubija zimska jaja štetnika ), akaricidno ( ubija zimska jaja grinja ) i fungicidno ( ubija gljivične bolesti ).
Upotrebi ga prema priloženom uputstvu u koncentraciji od 2%.( 2 dcl na 10 l vode odnosno 1dcl na 5 l vode). Kad prskaš, nije dovoljno pljuc, pljuc nego, doslovno, okupati stablo.
 Nemoj se bojati, nema neku otrovnost ali ipak se zaštiti. Iluzorno je govoriti o proizvodnji bez ove ili slične zaštite. Ako ne nađeš crveno ulje, možeš tražiti modro koje je isto na bazi bakra.

Terezija, vezano uz prskanje crvenim uljem. Moji agrumi (naranča, linini i calamondin) svi imaju list, posađeni su u cvijetnjacima i prezimjeli su na terasi, zaklonjeni od direktne bure i kiše, jer je zima bila blaga. Tretrala bi ih crvenim uljem (1 dl na 5 l - tolika mi je prskalica) grane nisu gole već krcate zelenim listovima - da li smijem prskati s obzirom na listove i ako da da li u tom omjeru 1 dl na 5 l vode ili možda nešto treba drugačije ? 


Objavio: moon
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 15:48
Originalno poslano od člana macorka macorka napisao:

Naranča,koja stoji u kući na polumračnom hladnijem mjestu, počela je cvjetati. Da li mi netko može objasniti?Čitala sam da agrumima treba puno svjetlosti pa sam zbunjena.

Pogledaj u ovom Terezijinom postu zadnju rečenicu, možda je to odgovor na pitanje zašto cvjeta u sada  http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=583&PID=154469&title=narana#154469" rel="nofollow - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=583&PID=154469&title=narana#154469

Poslije slijedi savjet da bi te cvjetove trebalo maknuti da se biljka ne iscrpljuje te da bi mogla ponovo cvjetati kad za to bude vrijeme.


Objavio: Zagi
Datum objave: 01 Ožujak 2014 u 14:41
Ima li neko iskustva sa razmmnožavanjem agruma nekim drugim načinom osim sjemenkma


Objavio: macorka
Datum objave: 04 Ožujak 2014 u 12:02
Agrumi se mogu razmnožavati i reznicama.
 
Naranči, koja je cvjetala, otpali su cvjetovi.
 


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 18 Ožujak 2014 u 17:26
evo dve slike od nedelje, sorte taroko i vosington

http://s748.photobucket.com/user/adriano1007/media/2014-03-16-393_zpse489d192.jpg. -
http://s748.photobucket.com/user/adriano1007/media/2014-03-16-392_zpscfee352a.jpg. -


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 15:03
evo mojih naranči, taroko i moro

http://post.org/ -
http://post.org/ - image hosting gif
http://post.org/ -
http://post.org/ - pic host


Objavio: Terezija
Datum objave: 16 Listopad 2014 u 01:52
Andrija 2, mogu li se na proljeće nadati plemki od naranče Moro?


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 16 Listopad 2014 u 08:40
možeš. ionako bi trebao odrezat jednu manju granu koja krivo raste.  


Objavio: Andrija 2
Datum objave: 17 Ožujak 2015 u 09:45
evo par slika od taroka i mora

http://post.org/ -
http://post.org/ - imgupload
http://post.org/ -
http://post.org/ - image hosting over 10mb


Objavio: macorka
Datum objave: 14 Prosinac 2015 u 08:15
U hodniku je počela cvjetati naranča. Da li ima smisla oprašivati cvjetove ili ih treba otkinuti?
 
Hvala



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk