Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Franjicine kopanjice

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj vrt u slikama
Opis foruma: Pogled u moj, tvoj i Vaš vrt, kroz slike...
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1034
Datum ispisa: 29 Svibanj 2024 u 13:53
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Franjicine kopanjice
Objavio: FranjicaZG
Tema: Franjicine kopanjice
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 12:55
Ovo malo zemljice što sam stavila u razbijen beton ne može se zvati vrtom niti cvjetnjakom pa im ja od milja tepam "mala i velika kopanjica"
U velikoj kopanjici raste magnolija koju sam posadila prvo proljeće u mojoj kući.
Pogled na "veliku kopanjicu" kroz magnoliju s balkona:
Svako proljeće ima hrpa lišća koje treba izvuči pa sam to ov2 i 3.2. i napravila. Svake godine zemlju iz velikih posuda za jednogodišnje cvijeće ubacim u kopanjice pa ih malo dohranim.
Velika kopanjica:
Sve već niče: vide se i narcise, ciklama, zumbuli, tulipani, hortenzija se malo čudno drži ali se nadam da će se oporaviti. Božur, kao i svake godine do sada, sve je veći. Kao i narcise i on je donešen iz maminog vrta na Laščini.Uz samu ogradu glavu dižu irisi i perunike. Jedva čekam da se rascvjetaju, obožavam žutu.
Vide se i klinčeki koji drže svijeću narcisama da procvjetaju.
Sve je puno stiropora (susjedi rade fasadu) ali me to ne smeta, baš mi se sviđa.Big%20smile
 



Odgovori:
Objavio: TeaK
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 13:03
smile141


-------------


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 13:12
Baš mi lijepo izgledaju i mačuhice ovako na rubu. Kad se perunika digne i rascvjeta magnolija bit će jadne prekrivene ali sad mi srce miluju svojim cvjetičima.
Baš me zanima kako će se ponašati vrijesak. Obožavam njegovu boju.
 


Objavio: shasha
Datum objave: 14 Veljača 2008 u 19:08
Franjicasmile141Kad sve to nikne i procvate,bit će pravi mali raj


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 15 Veljača 2008 u 17:46
Gledam s balkona svoje biljkice i kao da su ovih par dana narasle. Ne smijem van pa da ih pogledam u oči, no zato sam se malo igrla sa sobnim cvijećem. Pomazila ga, obrisala listove, slonovu nogu samo "škicnula" - pa baš i nije za dugo gledanje ovakva čelava. Premještala kaktuse....
da budem poštena najviše sam ovo radilasmile49


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 11:50

Sunce me rano probudilo a kako je "dječji savjet" odredio da još dva dana ne smijem ništa raditi (nakon što je sin nacijepao drva, naložio vatru i otišao) ja sam se malo poigrala u kući.

Moj obožavani prkos (ma traži samo da mu se divimo) posijan je gusto u jednu lađicu pa neka ga na stotine (fuj, fuj, fuj da ga ne ureknem). Obožavam njegovo šarenilo.
Prošle sam godine imala pri ruci na kuhinjskom prozoru origano i bosiljak (ipak sam ja bila Dalmatinska snaha i pokušala učiti od NAJBOLJE KUHARICE SVIH VREMENA) pa sam si i sad posijala oboje a vlasac će doći naknadno.
Našla sam neku staru kutiju u kojoj sam dobila vino i nekako mi se činilo da bi bilo zgodno poigrati se s njom. Jedna aloe verica, jedna čuvarkuća (malo crvenkasta, dva kaktusića kojima jasno da ne znam ime neka rastu! Ma zamislite očekujem od vinske kutije da im pomogne rasti a ja sam kao bila terapeut u klubu liječenih alkoholičara. Još bi samo trebala orositi sa par kapi finog bijelog vina.smile96smile96


Objavio: Triša
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 12:15
Ajme Franjica i ja imam sličnu kutiju, samo bez pregrada, baš si me dobro dosjetila. Super su ti kaktusići, baš ću ideju ukrasti od tebe, smijem?

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 12:17
Iza kuće imam " livadicu" - 5x5 (za neke od vas s onolikom zemljom to bi bio malo veći lonac ili kamenjar),  koja je gotovo cijeli dan u sjeni, još je uz to za dobrih 15 cm niža od susjednih parcela (oni su nasipavali zemlju - odnosno betonirali da se zemlja ne vidi - poneki) a ja čekam bolja vremena da se malo pojavi višak novaca pa ću i ja nasipati. Nekoliko godina za redom sam kopala i prosijavala, vadila kamenje, staklo, limenke - ma svašta. Prije tri godine sam posijala travu, pa slijedeće nadosijala ali moram priznati da mi najbolje uspjeva MAHOVINA. Ne uzrujavam se previše jer je najveći užitak doći s posla kući, i ugodno se izvaliti na ležaljku a do nje doći po mahovini. Trava se jedenostavno ne održi (vjerojatno prevlažno, premalo sunca) a ja na toj kvadraturi ima stolić sa stolicama i ležaljke. Dobro, ne smijemo širiti ruke i noge da ne povrijedimo susjedni zračni prostor (no moji susjedi su dobri i nemamo "međudržavne granične probleme"
Da bi taj svoj mali raj na zemlji oplemenila uz susjedinu ogradu od kvadri (originalne boje betona, njezin prijedlog da je ofarbam u zeleno - da umreš od smjeha) posadila sam ŽUTE ruže penjačice.
 Sad su obrezane i nisu dojmljive ali jedva čekam da opet izgledaju ovako kao prošlo ljeto
 
 
Uz drugu susjedu (koja ima predivan travnjak i puno cvjeća, njezina je parcela cca 400 metara kadratnih a moja cijelih 140 metara kvadratnih(da, pričam o kvadratnim metrima a ne o hvatima)posadila sam živicu ali joj neću dozvoliti da bude previsoka, tek toliko da mogu sjediti za stolom a da mi iz druge ulice ne bulje u šalicu s kavom. Između rastu samonikle vodenike.
Tu je još i moja vječna, neuništiva mini kruška. Baš nije mini jer ne znajući što ću s njom, nekoliko je godina nisam dirala. Kako je vrlo plitko posađena, jedno je ljeto otišla kod susjede na kvadrastu ogradu puna zrelih plodova, sin i ja smo je slijedeće proljeće malo "isfrizirali" pa se okrenula k drugoj susjedi i njoj odnjela zrele plodove.  Vidite kako sam dobra, ne moraju ulaziti u moje dvorište da bi je obrali dok mene nema.
Sad je "podboltana", miruje doma i rodi kao blesava.
Uz samu šupu sam posadila "konjski nokat". Obožavam njegov cvijet mada znam da ga vjerojatno u hladovini svojeg dvorišta nikad neću ugledati, no bar je šupa lijepa zelena.


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 12:22
Ma opet sam krivo ubacila sliku ali divite se "kruški hodalici". Primam ideje za eventualno uguravanje još nekog cvijetka na moje "polje. Sugestije - stavi plastično cvijeće - već sam čula i ne primamsmile102,nisam ljubitelj. Druga ideja mi je servirana da bi to taman bila lijepa bara  i da posadim vodeno bilje. A gdje ću se ja onda poslijepodne izležavatismile85


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 13:05
Danas je predivan sunčan dan, podne je a moja "livada" izgleda ovako:
 
Svi okolo imaju sunca samo sam ja svojom kućom napravila hlad.
Prošlo ljeto zid je izledao ovako:
Pokušavam smisliti što bih stavila uz samu zemlju  (napominjem:dosta vlažna i bez sunca. Već ste shvatili da obožavam žutu boju pa ću pokušati sa kadificama (mada one vole sunce, ali a vidimo). ima i netko bolju ideju.


Objavio: Triša
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 17:58
Ako je prošlo ljeto zid izgledao ovako, što se brineš, pa sada sigurno ne ležiš na ležaljki, a kad izneseš ležljku ruže će biti u punom cvatu. Inače volim plavo cvijeće, ali ruža mi je najdraža žuta, valjda neka asocijacija. Ništa ne diraj, ruže su zakon- osim toga sve izgleda preslatko. Lijepo je imati veliko dvorište i vrt, ali onda su sve snage usmjerene na to, a u životu ima i drugih lijepih stvari, iako ja mogu sve slobodno vrijeme provoditi čučeći i buljeći kako biljke rastu.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: TeaK
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 18:04
Ova žuta ruža mi je prekrasna.......

Franjica ljepše je vidjeti vrt 5x5 ali uređen, nego cijelu livadurinu na kojoj nema ništa.
Vidim da u svoju okućnicu ulažeš puno truda....


-------------


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 18:34
U ovom mom naselju mi fali zelenilo pa ili ću zazeljenjeti sve oko kuće ili ću ja pozeljenjetismile90. Ne bunim se ja i ne žalim na svoju livadicu samo pitam što bih još ŽUTO gurnula u mrak pa da ima više cvijeća.


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 18:37
Cijelo vrijeme skičem po forumu i jasno da uzimam ideje tako da mi se čini da je to pohvala autoru kad netko nešto kopira. Ponosna sam da vam se svidjelo i daje mi poticaj da se još više razigramsmile79


Objavio: shasha
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 18:48
Franjica,baš sam uživala čitajući ove tvoje tekstove(volim tako ležerne tekstove uz razne opaske)smile55
Ja nebi preživjela da nedam neki savjet pa onda ajde...


Objavio: shasha
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 18:51
Nekako mi ova slika najbolje dočarava cijelo dvorište pa ću gledajući nju dati ti koji savjet.Ok,ŽUTO je obavezno,koje boje još mogu ući u izbor?(moram na novom postu pisati jer ne vidim tu slikusmile42)


Objavio: shasha
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 18:59
Znaaaaaam!!! Begonije. Begonije su predivne,cijele godine cvatu,vole hladovinu.Naravno da ima i žutih.(pogledaj slike Adminovog dvorišta,on ima kombinaciju žutih i crvenih)
Ovaj lijevo zid,to je tvoje?Jel tu imaš ono,ne znam kako si ga nazvala no vjerujem da na isto mislimo,orlovi nokti? Do toga da posadiš jedan clematis,neka se pomješa sa tim.


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 15:31
Da, to je moja šupa (vele djeca da ću tu imati jedog dana apartman da se nemoram penjati na katsmile96). Ono kamenje uz zid označava korijenje da ih kod košnje ne uništimo. Vidim sad da se lijepo vidi i božićna pšenica (što vi radite s njom, žao mi je baciti u vatru a ne znam što drugo). Kad kruška prolista dolje nema niti zrake sunca. Clematis imam ispred kuće u jednoj od "kopanjica" to mi je jesenas dala susjeda sa korijenom ali ne vidim nikakav pomak na tim "štapićima".
Mislim da ću probati s egonijama tako da mi iz ležećeg (meni najdražeg) položaja oči lete po cvijeću, Hvala Shasha


Objavio: andrea01
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 18:37
Franjice, meni se najzahvalnija za mjesta u hladu pokazala vodenika! Predivnih boja ima, a kad je ponuda u punom jeku nisu niti preskupe!!!
Do jeseni se toliko razrastu da im povremeno otrgnem grančicu i piknem gdje ima mjesta, prime se vrlo lako! A i vole puno vode!!! Wink
Mislim da bi ti odgovarale negdje u hladu ispod kruške!


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 20:03
smile55Bravo Andrea,vodenike, bile one sitne ili krupnje,predivne su a u hladu rastu ko lude i cvatu do kasne jeseni.Ne znam da sam žutu vidjela no narančastu jesamWink


Objavio: Letitia
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 21:23
FranjicaZG vrt je lijep iako je mali.
Ruža je prekrasna.  Moja sveki ima  rozu penjačicu koja nije tako gusta kao tvoja. Što trebam učiniti da postane gusta? Orezuješ li cvjetove kad ocvate?
Za sjenovita mjesta je i pakujac, ali ne znam ima li ga u žutoj boji


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 18 Veljača 2008 u 16:13
Ruže su stara tri godine, imam ih u stvari 3, na onaj zid od kvadra sam postavila građevinsko željezo (znaš ono što se stavlja u betonsku deku)  i na njega "razvlačila" grane. Kad bi mi rasle negdje "ukrivo" rezala sam ih, svaki cvijet (na žalost vrlo kratko cvjetaju) sam rezala nakon cvatnje a jedan dio grana sam po stvarnoj špagi iznad stupa počela vuči prema stepenicama i krovu (zato imaš osjećaj da je gusta) i iznad stupa sam povezivala kao buket i vukla po špagi. Nisam sigurna da se to tako radi ali drugačije nisam znala. Svaki mjesec sam dodavala specijalno gnojivo za ruže.
Kaj je to pakujac?


Objavio: Letitia
Datum objave: 18 Veljača 2008 u 22:45
Franjice, uža moje svekrve je puno starija od tvoje. Neke grane su joj debele kao palac i jako dugačke. Listovi su samo na krajevima. Razvukli smo je špagom po zidovima garaže. Fotkat ću kad odemo u vikendicu. Možda bi je trebalo obrezati?
Ovo je moj prošlogodišnji pakujac (možda ima i neko drugo ime, ovo ime sam našla u knjizi "Lazy, ugodno vrtlarstvo",neznam):
a ovaj je u drugoj boji i stariji (trajnica). Fotkala sam ga u Karlovcu na cesti, nekoliko dana nakon što sam posadila svoj. Ja gotovo ništa ne znam, ali svašta probam. Učim pokušajima i pogreškama. Zato me i tješi rečenica iz knjige "Biljke opraštaju"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 21 Veljača 2008 u 21:13
Hvala vam svima na savjetima, u subotu kupujem tratinčice i sijem a ovih dana nadoknađujem bolovanje (dolazim kući iza 18 sati)  pa jedva da stignem zaviriti u "kopanjice". Vidjela sam jutros da su tulipani već veliki, baš su se lijepo razrasli, Otkrila sam i lišće ciklame, to je jedna sobna završila ispod magnolije prošlu jesen i baš me zanima što će biti od nje.  Božur se raširio, baš su prekrasni ti crveni izdanci iz zemlje. Ovih je dana jako hladno i zanima me jeste li vi svoje vrtiće, vrtove - ma mislim na sve te rajeve koje imate ovdje na Zemlji -  malo poprskali vodom ili bolje ne dirati, čini mi se da je zemlja jako suha.
Ma, gotovo je s razmišljanjem, ugledala sam vrtove Malog Goge i zaboravila išta raditi, samo iščitavam. Sva sreća da je vikend blizu pa ću se onda malo pozabaviti vrtom.smile219. Obećajem da do navečer neću upalitit PC (časna pionirska).


Objavio: Triša
Datum objave: 21 Veljača 2008 u 23:21
Franjce, ja u Rijeci moram zalijevati - suho je - zemlja dkoro pa puca, ali gore mislim da ne treba. Ja ću isto staviti tratinčice, prema preporuci.
Znam kako je to kad se radi, meni je sad super - penzija, malo još radim, ali i ja sam nekad tako cjeli dan, onda se nisam tako veselila cvijeću.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 22 Veljača 2008 u 19:00

Došla doma po danusmile198nisam ni ušla u kuću jer su me dočekala 2 (dva) rascvjetala šafrana. Jednostavno sam ostala kraj velike "kopanjice", malo sam joj pričala, pregledavala, pokupila smeće i ipak odlučila zaliti jer mi se nekako činilo jako suho (sjećate se, zemlje ima 20-25 cm na betonu). Sutra  idem u kupovinu i malo ću kupiti nadohrane za moje ljepotice jer je sve jako poraslo. Nećete vjerovati ali "pronašla" sam u "rumplzimeru" u prizemlju jedan "zaboravljeni" kaktus. Očito mu je bilo jako dobro i ništa mu nije falilo. Mislim da sam ga zadnji puta vidjela u vrijeme Božića i tada zalila.

Kod izvlačenja  - zbio se nesretan slučaj, pukla jedna grana ... ništa strašno, već je posađena.
Kaktus ima barem 15 godina i vrijeme je da se dobije bebica. Zadnjih godina sve slabije cvijeta. Sjećam se, kad je prije nekih 7-8 godina imao više od pedeset cvjetova. Moram pronaći sliku, skenirati i staviti. Takav je bio samo jednom.
Kad sam krenula pregledavati onda sam  kaktuse na katu malo razmjestila, mislim da će tako sad ostati do jeseni. Moje predsoblje još nije završeno. Iznad ulaznih vrata nedostaje prozor, tako da je otvoreno i jasno hladno.
Na polici iznad ogledala u tim je uvjetima prezimila biljka koju sam lani za Uskrs donjela sa Paga. Jasno, nemam pojma kako se zove. Tamo to raste kao ludo, čini mi se da ga ima puno i samoniklog. Lani je Uskrs bio koncem 4. mjeseca i već je na puno mjesta na toj biljci bilo cvjetova. Cvijet je ljubičasti i najsličniji mi je cvijetu ivančice a otprilike i te veličine. Vidim da i u našim uvjetima (ZG) prezimljava praktično vani. Nije kao na jesen, morala sam neke suhe listove maknuti, listovi nisu tako "debeli" ali biljčica je živa i čak mi se čini da se zimus razrasla. Danas je dobila malo friške zemljice, par štapića za nagradu što je preživjela i vodice.
Ma nešto mi ipak u svemu nije jasno. Juke i slonova noga koje sam mazila, pazila, tetošila - pričala, pjevala su me napustile smile39 a biljke koje sam zapustila su famozne. Obećajem da više niti jednoj biljci neću pjevati.
Baš sam bila vrijedna, čak me i moja maca Mia hvali i sad je vrijeme da se konačno malo odmorim a slike ću stavljati sutra.


Objavio: Triša
Datum objave: 22 Veljača 2008 u 22:14
Franjica, super si, Meni se isto dogodi da dođem doma i ostanem u dvorištu ptregledavati "što ima" i tek me pa s lajanjem  iz kuće podsjeti da se najprije moram javiti njoj - mojoj Triši.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 23 Veljača 2008 u 20:16
Izljubila dječicu (stala na stol da ih dohvatim)  i ispratila put mora i krenula u život. Prvo pronalaženje sjemena tratinčica. Plac u Španskom (ja sam iz Dubrave) ha, ha, ha na drugom kraju grada (20 km od moje kuće) mi je bio uz put i počelo je, počelo. Tri vrečice tratinčica, pa onda bosiljak, matičnjak i vlasac (moje sjeme već tjedan dana u zemljici, u grijanoj sobici,  ali nemam baš osjećaj da će od toga nešto biti) pa za svakai slučaj sijat ćemo ponovno. Već dugo gleduckam one smeđe kuglice u teglama, pa su i one kupljene. Jasno okice samo plaze po policama i sva sreća da mi se činilo puno - nekakvo sredstvo za uništavanje mahovine - 47,00 kn. Ako uništi mahovinu što bi mi tek napravilo tratinčicama.!!!!
Morala sam svratiti i u Konzum a tamo rat - zarobili su me kaktusići i jedna čuvarkuća (ja je od milja zovem grozdek). Za ovakvo predavanje kaktusima znate dobro tko je kriv sa svojim kaktusićima i kamenjarom. Morala sam kupiti kaktusiće jer mi je kćerin dečko obećao s obale sutra dovesti kamenje - pa moram biti spremna. Nemojte se bojati, ovi kaktusići neće ići u "kopanjice". Smješteni su u jednu keramičku posudu za kuglof. Nisam baš posve zadovoljna ali neka ih, kad mi sine bolja ideja, sredit ću ja njih.
Rano ujutro sam se spremila za svaku moguću situaciju (sjećate li se još NNNi) i u auto stavila štihaču i jednu kištricu. Nedaleko od moje kuće ima livadica i na njoj tisuće šafrana. Kako na placu nisam pronašla niti jedan žuti šafran a niti lukovice mini irisa, za utjehu sam iskopala nekoliko bijelih i ljubičastih. Učinila sam "humano preseljenje" sa dobrim komadom zemlje. Ma baš dobro izgleda u "maloj kopanjici" koja je konačno došla na red za sređivanje. Mislim da je ovo pored šafrana žednjak, pa onda dolaze oni tanki/visoki tamnoplavi irisi, pa onda obične perunike. Jasno, nedostaje zemlje, moram opet u nabavu, no mislim da ću ići po još šafrana. U "mom selu" (4 km od Dinamovog stadiona) domicilno stanovništvo još smije imati krave i svinje, a ta livada je odmah pored "mjesta gdje izbacuju đubar na hrpu" (znam da za to ima naziva ali da me ubijete sada ne znam, nekako mi ne zvuči dobro đubrište), a  ne bi vjerovali  uz autobusnu  je stanicu, i preko ceste je dječji vrtić. Mislim da bi bilo dobro dovuči još malo te zemlje. Što misle znalci?
Iza kuće je počela veselica. Uzela sam grablje i svom snagom izvlačila mahovinu. Kako je noćas palo malo kišice dalo se izvlačiti. Moram priznati da je ima lijepa gomila. Da slučajno ne zaboravim, posijala sam tratinčice!!. Lijepo sam ih utabala kao travu i sad čekam da vidim koliko će ih niknuti. Danas nisam zalijevala, to ću sutra ujutro. Ruže se dobro drže, sutra će dobiti malo gnojva.
Sjećate li se jučerašnjeg "pronađenog" kaktusa, evo, izgleda ovako
a juke koje su mi u spavaćoj sobi, pažene i mažene izgledaju ovako
Najbolje bi bilo da zaboravm još neke biljkice. Obećajem da ću za početak zaboravljati tratinčice. 
Mislim da ste već umorni od mene! Bok!


Objavio: Triša
Datum objave: 23 Veljača 2008 u 20:20
Ma tko je umuran, ja uživam kao da sam s tobom, a tako si me zapalila za tratinčice, da sam danas sve pretražila i nisam našla. <no ne odustajem.
Bila si vrijedna, svaka čast.
Idem i ja staviti par slikica  i opisati što sam radila


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 23 Veljača 2008 u 20:21

Znam gdje ima još nekoliko vrečica pa javi  pp ako hoćeš da ti ih u ponedjeljak kupim i pošaljem.



Objavio: Šeflera
Datum objave: 23 Veljača 2008 u 20:23
Sva sreća pa nisi i nama pjevala - zato nismo još umorniWink

Bravo za vrijedne ručice Thumbs%20Up tj.nožice. Nek se sve tratinčice prime. A ak ti ide ovo s mahovinom - grabljanje mislim - navrati na kavicu Big%20smile-imamo super grablje, ali ne žele same uz breg!




Objavio: shasha
Datum objave: 23 Veljača 2008 u 20:40
Franjica,bravo,bravo,bravo....Stvarno si vrijedna bila.Prvo,da ne zaboravim,iznesi yuce i ovu dracenu van.Stavi ih negdje u hlad jer će se vani oporaviti. Ma tratinčice će se sigurno primiti,samo ne očekuj da niknu za 2danaBig%20smile
Ma da sad ne nabrajam,i ne zaboravim nešto,sve ti je preljepo,od šafrana do kaktusića.Thumbs%20Up


Objavio: TeaK
Datum objave: 23 Veljača 2008 u 21:29
Ideja za kaktuse je genijalna i sve mi se čini da će tako nekako završiti i svi oni moje kćeri.

-------------


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 12:30
Danas je veliki dan! Imat ću 100 postova! Jupismile136.
Vjerojatno od uzbuđenja nisam mogla spavatismile96. Godinama sam odgajala svoje susjede da se niti u ludilu ne smije pričati na ulici subotom i nedjeljom prije 9 ujutro - jer JA spavam! Čak sam i nekima prijetila koji su "kukurikali" pod prozorom da ću ih uškopiti. Zamislite, nigdje nikog doma, nikakvih obveza i ja budna u 6,15. To se netko samnom šali, zar ne?
Više mi se nije dalo ležati a svrbili su me i prsti pa sam malčice razmjestila svoju sobu. Uglavnom, zarotirala sam pisaći stol i "ukrala" kćeri stolicu.
Evo sad vidite kakav pogled imam kad s vamasmile217, ma joj oprostite, to bi bila strava i užas (kazna u rangu smrtne kazne a niste je zaslužili) htjela sam ubaciti TIPKAM ali baš nek ostane. Saznat ćete jednog dana koliko je to smješni smajlić u odnosu na mene.
Shvatili ste da me taj pogled nije zadovoljio (stolić je klimavi kinez i nisam sigurna ne bi li vazica "zalila" PC)  pa  krećem u akciju (krevet nepospremljen, treba posaugati, pa ima i za peglati, a prozore na dnevnom boravku i kuhinji MORAm oprati...) a ja se igram.
Sjetila sam se da negdje imam "spremljen" jedan kristalni tanjurić - tacicu (ma stvarno malecki, veličine dvije baklave, nije mi jasno jesmo li stvarno nešto servirali u tome i iznjeli na stol?) Uglavnom teglice s kaktusićima su se udomile, dobile s malo ciglastih kuglica,
 jasno izronilo su i kamenčići koje meni sakuplja u Peroju moj nećak (fasciniraju ga oblici a i moja spremnost da ih nosim u ZG, pa ih onda tu ponovno pregledavamo i izmišljamo imena). 
 
Evo, ovakav sad imam pogled na moja dva veeeelika bodljikava stvorenja i mali "kamenjar s kaktusima u kristalnoj taci" - koja kombinacija!!! Sad sam sigurna da neće ništa biti natopljeno vodom i pogled me jaaaako zadovoljava a konačno i ja imam KAMENJARsmile184
 
 
Moram priznati da sam se toliko smijala da me sad boli trbuh, od pomisli kakve ćete imati face kad to pročitate i pogledate sliku,. Čujem vas. ova je stvarno prolupala, kaj da zovemo hitnu ili ovoj više nema pomoći!!!
Sad je vrijeme zasmile228 ili smile229jer je Mia počela hodati po tipkovnici (vrijeme je za malo maženja) a i moram se primiti STVARNOG posla.
BESPLATAN SAVJET: ne otvarajte moje stranice pa nećete biti udavljeni a meni se baš piše a veselim se i ponovnom čitanju jednog dana.
Znam da vi ne pišete toliko - no ja puno pričam pa valjda zato i puno pišem. Bokić.


Objavio: Triša
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 12:42

Smijala sam se dok sam čitala tvoj dnevnik - baš fora smijem čitati dnevnike, jednom sam zavirila kćeri u dnevnik jer mi je bilo nešto sumnjivo, skoro me se odrekla. Sve je super napisano, ali zabranjujem ti da nedjeljom spominješ pranje prozora - fuj, kako smiješ (ja skoro kroz njih ne vidinm), ali prozori se peru kad pada kiša.

Kamenčići su preslatki i ja ih obožavam, ali pala sam u nesvjest kad sam čula da im dajete imena - zaista ste prolupali-jako me podsjećate na neku šašavu Trišu.

Uživaj i piši puno, da mogu i ja uživati - zaista me veseli tvoj dnevnik.



-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 13:21
Cijeli me dan "pere " da si napravim fešticu od 100. posta, a kaj da delam, korizmena je nedjelja - nisam fanatični vjernik ali negdje ipak treba biti granica - znači ne dira se zemlja, Triša mi je zabranila pranje prozora (malo prekasno - već sam ih oprala) jer mi jednostavno ništa ne ide od ruke. Prethodni sam post raduckala cijelo prije podne, ne znam može li se tekst i dio slika spremiti negdje, ne znam kako, ne želim ga poslati dok ne završim. Ludnica, ako crkne i PC pojest ću se živa. Počinjem pjevati... kažnjavam samu sebe jer nemam svoj fotić i stalno posuđujem - kćerin, sinov, nećakov, nećakinjin (nekako mi se čini da sam veći dio tih fotića ja kupila, smile225, a ja bez fotića što znači da stalno i učim fotkati (bez knjiga, bez uputstva, metoda pokušaja i pogrešaka) a ovaj današnji pokušaj učenja ostavit će mi tragova na životu i priuštiti noćne more  imat ću nesretnu starost.  Malo radi - poslikam slikice i onda krepucne, sebično ne da sličice prebaciti na PC. OK, mijenjam baterije - ništa. Gladim ga, mazim ga - ne da i gotovo. tekst je već napisan, sad treba samo ubaciti slike a ja ne mogu do slika, ubit ću se - ne sredit ću nećakinju - ne kupit ću konačno sebi fotić.
Ideja van svake pameti i bez ikakvih financijskih argumenata a kamoli financijske konstrukcije i da ne bi bilo plakanja kasnije - mijenjam smjer djelovanja, perem prozore, sredila sam svoj krevet - GLE FOTIĆ NA KRATKO PRORADIO - prebacila par sličica - opet krepucnuo! Saugam.  Nije upalilo, ne radi - taj tren mi sine da ima negdje stari kćerin fotić, prebacujem karticu i skidam slike. HURA. Završila sam!!! Smijem se i zezam sama sa sobom, napravila sam si u podne veeeliki doručak, počastila mlijekom jer ja imam NAJLJEPŠI KAMENJAR.
Ideja za 100. post je razrađena, sitnica samo na brzinu pronaći sliku iz 2005. godine, ma znam da je negdje spremljena - ali gdje - nema je u albumima. Prekopavam sve meilove i nađem je ali ne znam je prebaciti.
Zovem HELP SLUŽBU -jasno da nisu u kući,  rolaju po Biogradu, nećakinji se ne smijem javiti - još ne znam što ću joj  kazati za njezin fotić ... jadna sam, jadna sam, jadna sam.
Nisam jadna, nisam jadna, nisam jadna, mozak proradi, mozak proradi i proradio:
PRONAŠLA SAM POGLED KROZ RUŽIČASTE NAOČALE:
 
 Progledala pa procvjetala!!!!!


Objavio: Mikica
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 13:29
Ma Franjica ti si genije.Slikice su super i ti si super.


Objavio: Triša
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 17:55
Evo mene opet k tebi, dakle tvoj tekst, a tek slika, ma molim te gdje si pronašla te cvikere, ne mogu ovo vjerovati. smile141

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 20:12

Cvjetne naočale za ružičasti pogled snimljene su u I. departmanu u Francuskoj - gradić Oyonnax, 70 - tak km od Ženeve. Prije su bile smještene u centru grada ali su ih sada premjestili i povečali. Netko izuzetno voli taj grad u njihovoj gradskoj upravi i imaju fenomenalnih "cvjetnih" ideja. Zaljubljena sam u taj gradić, Veličine je Varaždina samo što je stara gradska jezgra manja od Varaždinske. Ima na photobucketu još sličica još nisam shvatila stavljamo li i tuđe slike, tuđe gradove, tuđe vrtove ili samo svoje pa sam oprezna. Lijepo mi je s vama i ne želim vam dosaditi.



Objavio: andrea01
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 21:12
Franjice, tvoj dnevnik je melem za srce!!!!
Samo naprijed!!! smile141


Objavio: Letitia
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 22:10
Franjice, uživam čitajući te. smile55
 
Kamenjar je fantastičan.  


Objavio: Šeflera
Datum objave: 25 Veljača 2008 u 12:51
Ne vidim slikice!!smile43Ali obzirom na opisni tekst ni ne treba Wink ! Sve mogu zamisliti!



Objavio: Šeflera
Datum objave: 25 Veljača 2008 u 18:57
Vidim ih! smile55


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 25 Veljača 2008 u 21:04
Opet zalutala u Konzum, ludilo od kaktusića, ma moram napraviti jedan poklon pa sam "išla po zadatku!. pa nisam valjda ja kriva što su se ubola 8 umjesto 3. Baš su čudna vrsta ti bodljivakavci, ovaj doma od 2 metra vei da još malo pa za njega ne bu mjesta u kući (mislim si ja - pa ženi se sine i idi ; a onda odmah pomislim kad bi lažna želja boljela kako bi sad plakala). Jasno došla kasno doma, zaboravila na sve jer mi je bivši šogor poslao raka, u Filip Jakovu ga zovu grmalj a Donata će nam prevesti,  bivša svekrva mi poslala žutenice (ma to vam je društvo moje radič vulgaris), jasno maslinova ulja i sad si pripremam orgije.
Ups, ponovno sam fulala mjesto pisanja no nakon pogleda na škampe i njuškanja po slici stvarno sam bila nagrađena poklonom.
Ajde da ne grintate, nakon što sam se malkice okrijepila smile50odvaljala sam svoj trbuh natrag na dvorište i orosila vodicom tratinčice, posadila klinčeke obične (znate one roze kaj miriše najljepše na svijetu, njih nisam kupila, ČR, dobila od jedne izuzetno drage, nepoznate mi gospođe koja je uređivala svoj cvjetnjak ispred kuće u naselju u kojem radim. Opet mi je smiješno, radim u Vrapču, pa tko kuži, kuži!
Pregledala prkos HURA - cijela je tegla puna malih lasi, taj osjećaj poznam,  već sam sijala prkos no bosiljak i vlasa ni crc ni mrc. Malo sam i njih orosila i sad sam došla vas malo "zaprašivati"


Objavio: shasha
Datum objave: 27 Veljača 2008 u 21:14
Franjica,ja došla da vidim šta ćeš nam zanimljivog reći a tebe nema 2 danasmile43i šta da ja sad čitam


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 27 Veljača 2008 u 22:40
Oprosti ali tako sam mrtva da nemam snage ni za što. Jedino malo škicam po vašim jer mi treba nekoiko idejica. Dolazi vikend (pa već za dva dana) a djeca su mi obećala radne akcije. Imamo čak dva dreta obrezati. Svi četero smo stručni pa bolje da ne slikamo.
Prije nekoliko godina smo sin i ja gledali susjeda kako obrezuje krušku (onu što obilazi susjede). Lijepo uzeli škare i pilu i krenuli. Preslikali "frizuru" do najmanjeg detalja. Oboje smo bili jako zadovoljni kako smo to dobro napravili. Sutradan je susjed svoju krušku odrezao do panja, prethodni dan je obrezivao velike grane da je lakše sruši. smile85
Nećete vjerovati ali i te je godine naša sirotica kruška skitnica rodila. U subotu će doći i kćerin dečko (ima luuuude škare za voćke, znate one dugačke) samo ne znam koiko ima znanja ali naša kruškica zna da je volimo pa će preživjeti.
Bacam još jedan pogled na prkos i bokićsmile49


Objavio: shasha
Datum objave: 27 Veljača 2008 u 23:01
smile79Franjica ti si smile84 sad si me sa ovim "kopiranjem" susjedovog orezivanja do suza nasmijalasmile156smile156


Objavio: Triša
Datum objave: 28 Veljača 2008 u 11:29
Susjed vam je genijalac, samo vi i dalje gledajte kako on obrezuje voćke.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 28 Veljača 2008 u 20:48
Kaj da gledam kad ih je srušil, nakon toga je i drugi susjed srušil jedinu šlivu u svojem dvorištu. Neki nisu bili pažljivi na mojim "predavanjima" pa izgleda misle da nama u dvorište stane više od jednog patuljastog drvca, pardon vočkice. Ludo sam dobre volje, došla doma u sumrak pa onda naslijepo malo narosila tratinčice (samo da znate kak su velike, no moram doći doma po danu da ih vidim - smile96. U kopanjicama opipavala narcise i moram priznati da nisam osjetila niti jedan pupoljak, e pa ako neće procvjetati niti ove godine idu van, idu van, idu van smile106 i gotovo. Baš me ljute. U maminom su vrtu predivno cvijetale, nije ih niti zalijevala niti dohranjivala samo bismo nas 4 sestre kad bi došle k mami dobrano ih obrstile. Jasno da smo u vrijeme cvjetanja bile često dragoj majčici u posjeti smile184Obožavala sam one zadnje kad bi već i jorgovan procvjetao (dupli, tamnoljubičasti) koji bi to buket bio!!!!!!!. A ove milostivice sad štrajkaju, došle su iz "vilenkvarta" u sirotinjsku Dubravu pa se delaju važne. Samo nek ne procvjetau, završile buju na Jakuševcu!!!
Božur prekrasan, debeli izdanci a na sve strane niču i cvjetaju lanjski šafrani. Hortenzija mi se nekako čudno, sramežljivo drži, moram je dobro pregledati u subotu, bila bi jako tužna da nije preživjela zimu.


Objavio: shasha
Datum objave: 28 Veljača 2008 u 21:00
Franjica,što se narcisa tiče,ni meni godinama nisu cvali.Zakaj!? Zato kaj sam rezala listove prije nego su se posušili.Ostavi lišće,da se lukovica nahrani,i cvast će ti dogodine sigurno.


Objavio: xenia64
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 08:29
Big%20smile Franjice i mene si nasmijla onim obrezivanjem kruške. I kod mene je nekako slično, nisam baš stručnjak za voće pa onda uvijek žicam savjete. TAKO MI JE PRIJE PAR GODINA PRIJATELJ POKAZAO DA JE NAJBOLJE OBREZIVATI KRUŠKE KAD SU PUPOVI VEĆ DEBELI I ONDA SE VIDI RAZLIKA OD CVJETNIH I LISNIH.  Ispričavam se za velika slova, ostala mi tipka. I tako smo nas dvoje srezali tu krušku na pank frizuru. Moj svekar koji je kao stručnjak za sve (jer on je čovjek odrastao na selu pa se to podrazumjeva, a ja sam bila sirota bez  i jedne bijede njive i nemam pojma o ničemu ) padne u tri kome kad to vidi. On inače sve obrezuje tako da posječe sve grane sa strane i ostavi samo onako da sve idu u vis. Rekao mi je da ću morati kupiti svake subote kilu krušaka na placu ako tu ne naraste više od tri ploda. Wink Baš sam ga zeznula. Uglavno moja kruškica lijepo rodi nit je špricam niti se posebno trudim oko nje . Ono plodova što bude crvljivo ionako bi opalo zbog proređivanja.E da i on od sada ne orezje ništa osim loze. Jedino kad idemo na more ja prije toga posječem grane od malina koje su te godine rodile da ne bi on došao u  napast malo mi " pomoći" pa isječi i ono što ne treba.


Objavio: lana_1
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 08:38
moj tata osakatio mamino cvijeće kad je obrezivo svoju lozu, majka poludila, gotovo joj uništio hortenzie al on tvrdi da je to dobro podšišano...ma moš mislit...onda sam mu dala knjigu gdje se opisuje podrezivanje dotičnih, a on reče da ako je suđeno da cvijetaju da i hoće. mama ludi zbog njegovih pokusa


Objavio: Triša
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 12:48
Eh ti muški, bolje bi im bilo da lijepo gledaju i rade samo velike fizičke poslove, ali tu su i ja stalno vičem da pusti moje cvijeće i povrće i bavi se svojim voćkama  i košnjom, ali on uvijek nešto ima za dodati.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 13:05

Narcisama već dvije godine ne diram lišće (pročitala u Večernjakovom vrtu da tu griješim) no one i dalje ne cvijetaju. Radi se o onim bijelim narcisama sa 5 latica i žutom sredinom. Jedna cvjetna glavica na stapki. Svuda oko mene (parovi se ljube-sorry, izletio stih sam) procvjetala narcise po tuđim cijevima a moje neće pa neće!



Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 15:33
Vrijeme šućmurasto, kao da će svaki tren početi kiša, ludi vjetar, s placa se zamnom došetale DVIJE VREČICE LUKOVICA VISIBABA. Teta tvrdila da su iz njezinog vrta. Lijepo sam ih popikala uz narcise koje ne žele cvijetati pa sad imam lišće narcisa sa cvijetom visibaba. Bit će odlično ako se pola pirmi, imat ću druge godine visibabice. Jedna teglica crvenih čuvarkuća također nam se priključila pa je jedan dio dobio mjesto uz žednjak u maloj kopanjici. Već sve vidim kamenje uz, pa onda nek iznad toga iris divlja. A kad smo već kod irisa, dogovorila sam se s tetom koja ima irisiće one miće da mi slijedeće subote donese lukovice. Danas samo došao doma jedan buketić.
Tražila sma iberis jer sam odredila da ću betonsku ogradicu mojih kopanjica prekriti iberisom ali danas na cijelom Kvatriću - ništa.
Da mi ruže ne bi bile ljubomorne, lijepo sam ih okopala i nadarila narezanim korama od banana. Dosta vas je pisalo da to zaista funkcionira pa sam poslušala.

Nedavno sam na forumu postavila pitanje zna li itko išta o priči da KLIVIA štiti  od zračenja. Očito sam neke dobro nasmijala no i samu sebe sam razveselila. Dobila sam informaciju da je to 100 % sigurno i bla, bla, bla - uglavnom sve se svodi na to da mi je to najoriginalnije upucavanje u životu. Treba se veseliti sitnicama a pogotovo ako su originalne. Uz tipkanje (sad kad ne pušim ovo mi služi kao prilika za odmor) kuham ručkove kako bi si kćer ponijela svom domeku. Danas će doći s dečkom i onda će naši muški frizirati kruškicu i magnoliju. Bit će smijeha. Još da stignem obrezati živicu - pa nitko sretniji od mene.



Objavio: Triša
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 18:15
Dobro si si to isplanirala i svašta stigla za danas iako je vrijeme baš i kod mene šugavo.
Ali mini irisi će biti super, a visibabe kraj narcisa, zgoda kombinacija, čak i kad narcisi procvjetaju.
Kore od banane i ja skupljam, rezrežem i zakopavam u zemlju.
O zaštiti od zračenja neću reći ništa, jer nemam pojma, bapske priče me nerviraju, a neki naučni članak o tome nisam pročitala.
Dok ja tu brbljam ti si već obrezala i živicu.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 18:26
Ništa više napravila nisam, dok su se djeca sakupila, ručali i taman bili dobre volje krenuti obrezivati, prolio se pljusak. Lijepo smo se družili oko stola, gledali kišu  kombinirali izradu poklona od kaktusa u različitim posudama.
Muški su žurno i srčano sredili aranžman različitih dužina
- teško im je palo, morali su odrediti koji primjerak ide na skijanje a koji je zaslužio kćerin dečko. Umorni nisu mogli više ništa raditi a i već je mrak.
Drago mi je da sam se ipak prije podne rastegla i napravila ono što sam si ja isplanirala napraviti. Drugi tjedan ćemo dalje raditi a sad smile138


Objavio: shasha
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 18:26
Vrijedna i vesela ko i uvjeksmile79
Možeš li ti meni uslikati tog crvenog čuvarkuću,da vidim jel to taj koji bi ja.Tako znam di ga ima za kupiti


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 18:29
To je neka teta prodavla na klupi, onako svoje, čim uspijem nagovoriti nekog da mi posudi fotoaparat slikam. Ima ih puuuno pa nema problema da dobiješ ako ne prije, onda 14.03., idem u Vinicu pa ću ti ga negdje "spustiti" da ga pobereš- Dogovor?


Objavio: shasha
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 18:38
Budemo se još dogovorili.Samo ti njega uslikaj da vidim kakav je.E da ima tema o čuvarkućama(mislim da je pod kaktusima) pa ako je tamo negdje na slici onda ga ne moraš ni slikati.Samo mi reci na kojoj.


Objavio: TeaK
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 19:11
Ovi aranžmani muškog društva su jako dobri, samo stvarno različitih dimenzija su i to bi trebalo malo "obrezati".

-------------


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 02 Ožujak 2008 u 08:22
"Aranžmani" završili u ledenici, stvarno u zadnji tren.
Probudilo me sunčeko bezobrazno rano (morat ću pod hitno početi navlačiti drugu zavjesu, nije fer da me prije 7 sati izbaci iz kreveta). Dolazi nam Biograđanka u posjetu pa idem napraviti štrudlu od sira (ha, majčica joj je isto  Purgerica, recite kaj hoćete ali i Dalmatinci vole Purgere/ice.
Prkos napunio cijelu teglicu, to sam već imala, tisuću prkosa u jednoj dugačkoj tegli i bila je prava rapsodija boja.
Sinoć pokušala odgonetnuti koju sam to čuvarkuću kupila ali to je za mene ipak preteško, smile181, izgubila oči na ekranu , sad mi se čini jedna sad mi se čini druga, evo ovako, tamno je crvene boje, ima šiljasti vrh.
Bila je jadnica jako zapuštena, zemljice uopće nije imala, samo korijenje.Jučer sam je presadila u moju famoznu mješavnu pijeska i kupovne zemlje, stvarno dobro zalila i danas mi se čini kao da je živnula a i nekako mi je drugačije boje - više je ljubičasta nego crvena. U jednom momentu jučer mi se učinilo, kod presađivanja da je biljčica mrtva, bila je nekako "šuškava" pod prstima.  Shasha stavi adresu na pp i pošaljem ti mlade, ima ih stvarno jako puno i oni digli glavicu nakon što sam ih napojila.
Sad moram smisliti što i kuda ću s "graškom" mislim da sam ga vidjela među sukulentima i baš me zadivio, pa odoh malo učiti.
Vjerujem da sam dosta glasno jamrala kako je teško družiti se s vama vez fotića i da će moji biti dovoljno pametni da mi ispune tu glazbenu željicu za ročkas, da im ne počnem pjevati smile48
Morat ću to nekako povezati i zajedno izreči na glas da me shvate ozbiljno smile198


Objavio: TeaK
Datum objave: 02 Ožujak 2008 u 16:21
Da, da Franjice krajnje je vrijeme da ti poklone fotić.

-------------


Objavio: andrea01
Datum objave: 02 Ožujak 2008 u 16:48
Mislim da bi trebala nekako filozofski izgovoriti svoju želju ili napisati na komadić papira pa slučajno da ga oni nađu!!! smile96
Jaglace slobodno posadi u kopanjicu, u ovo doba će ti je ukrasiti! Wink


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 02 Ožujak 2008 u 20:21
smile176Kakve koristi od papirića oni samo gledaju smile216, no sad kad prestajem biti MMF (Mateina Mama  Franjica) znam da će osluškivati o čemu pričam i to mi kupiti. Uvijek pred neke datume "puste uho" (jasno da sam uvijek pazila koliko se mogu "protegnuti") i ispunjavaju mi željice. Ovo će sad prvi puta biti žeeeelja - moram im samo reči nek se udruže s bakom pa neće biti problema oko realizacije.
Smatram da su čak dobro naučili,  kako se od njih očekuje, sad kad su oni veliki, trebaju paziti i maziti svoju majčicu.
Mazilo me danas sve, u kopanjici se ipak pojavile glavice narcisa (vidite kako neki puta treba biti smile176 pa te onda čak i biljčice shvate ozbiljno. Skromno je cvjetiće digla i ljubičica, meni srce veliko kao tanjur za picu.
Kćer me isfrizirala i podarila lijepu fotografiju (mrze se slikati isto toliko koliko ja volim slikati) . Gledajući Andrein avatar i ja sam svoj htjela ukrasiti princezom ali to nisam uspjela
Lokacija mimoze Sveti Filip i Jakov. To je ona o kojoj sam pričala sa nema fotke, bila cijeli tjedan na balkonu, lijepo ju vjetar osušio i sad je u dnevnoj sobi (koja jasno nema baš puno sunca) postala jedno veeeeeliko sunce.
Poslije podne kao i svi vi bila u Italiji i pregledavala, pregledavala i divila se!


Objavio: Triša
Datum objave: 02 Ožujak 2008 u 21:49
Franjice bravo za tebe, ideja za fotić je super. Ja tako riješavam rođendanske poklone . udruživanjem i uvijek dobijem neku veću i skuplju stvar, a ne  svako donese mlijeko za tijelo, tekući sapun i sl.
Nek znaju da mi treba novi bolji printer, ili recimo planinarske cipele.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Šeflera
Datum objave: 05 Ožujak 2008 u 14:50
Kaj da ti velim nego opisi su ti prekokrasni! A fotke će biti prekrasne - osjećam to!
Za aranžmane se bilježim sa štovanjem- mogu ja i ledene rješit- imam i potrebni alat da ih ne bi previše boljelo prilikom friziranja, o iskustvu da i ne govorim- naime ako je išta ostalo za obrezat obzirom da me ovaj put Teak preduhitrila. smile187


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 05 Ožujak 2008 u 21:34
Draga, ne znam na koji aranžman misliš, onaj kaj si donesem s mora da me malo tješi kaj je GO gotov, na onaj kaj sam napravila da pokrijem grdo napravljena vrata pa svako malo ftaknem nekakav cvijetak, na mimozu u mom životnom aranžmanu ....smile156nisam opet popila antisklerin pa se nemrem sjetiti je l' sam još kojega aranžmana slikala


Objavio: Šeflera
Datum objave: 06 Ožujak 2008 u 11:48
Je, je - kakti, nisi me pročitala!
Volim mimoze- to je! smile40




Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 06 Ožujak 2008 u 23:35
Baš sam nikakva kad mi dan ovako brzo prođe. Ujutro sam pogurala nekoliko "čokoladnih štapića" u božur, onako brzinski na putu za posao. Naočigled raste. Morala sam ga malo pomaziti i nagraditi.
Brojno stanje pupova narcisa i dalje isto: komada 1 (jedan)
Današnje vrijeme me stvarno izluđivalo a najviše mečava koja je mlatila jedno pola sata.
Radila sam skraćeno, samo do 18 sati jer sam morala skočiti do Bauhausa po jednu nolinicu (imam slonovsko pamćenje a kako mi je rečeno da ću biti zdrava, na pregled sam nosila nolinicu da potvrdi kako sam zapamtila što mi je bilo rečeno). Ovo ni Krleža ne bi kompliciranije napisao.
Dok sam tražila nolinicu (malu, slatku sa dvije rozetice) za mene se prikačilo ovo:
Nisam propustila priliku kupiti malo zemljice za kaktuse, pa onda malo kamenčića i na kraju boooooli glava.
Doma me dočekala ona ljubičasto/crvena čuvarkuća opet u novom izdanju. Ne bi čovjek vjerovao što radi. Listovi su joj puni i debeli a ona ima srce crvene boje a vrhovi su zeleni. Baš je luda. Odjurila k nećaku i otela aparat:
Sad mi je žao što nisam slikala sve faze njezinih transformacija.
Bila sam jako raspoložena nešto raditi pa je nastradala ona prelijepa mimoza, Istina, malo je drugačija sada, no mislim da je i suha jako lijepa:
Zaintrigirala me ideja da nalijepim grudice mimoze na staklenu zdjelu (oblikujući sunce) a u zdjelu dolaze kaktusići i nešto od sukulenata. Da ne tko ne pomisli da sam sve te kaktuse nakupovala  sebi. Pripremam poklon za moju prijateljicu koja mi u nedjelju dolazi iz Niskozemske. Probno lijepila po jednom čokanjčiću, izgleda ludo, dobio je cvjetni prstenčić a po grlu ima malo  listića. E nećete vidjeti danas kako izgleda, neka se osuši, baterije napune i slikamo se sutra..
 


Objavio: shasha
Datum objave: 07 Ožujak 2008 u 09:42
smile213jedva čekam slikice


Objavio: Triša
Datum objave: 07 Ožujak 2008 u 14:44
Franjice, kaktusi, čuvarkuće, pa božur, to ne može proći bez ovako lijepih fotografija. Ntrčala si se vidim i nakupovala, razveselit ćeš prijateljicu baš lijepo. A ovo s mimozamasmile227

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 07 Ožujak 2008 u 17:57

He, he, he i mene zanima kako će ispasti....



Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 07 Ožujak 2008 u 22:41
Odradila duplić ali sad sam i dva dana doma, pregledala klijališta, izgleda da mi konačno niče bosiljak (drugi sam ga puta sijala, jer od prvog sijanja niti nakon 10 dana ništa). Sutra imam puno za posaditi, donesle mi susjede s posla pelcere. Ma svega ima.
Danas sam se "skitala" , a kaj da vam velim i "skitala" sam se dva puta jer mi je negdje pred kraj nestalo struje i sve je otišlo u zrak, pa nisam stigla ništa raditi za moju Sunčicu, no čokanjčić se dobro drži pa sutra kad krenem....
Ne znam kaj mi e to događa al ovaj mi je tjedan sve duplo, kaj mislite da zaigram loto možda bu i tu duplo...smile39


Objavio: shasha
Datum objave: 07 Ožujak 2008 u 22:52
Franjica,ne znaš ak ne probaš,to kaj se  lota trenutno tičeWink
danas sam se sjetila tebe jer smo raspravljale o jednom žutom cvijetu.Em je cvijet em je žut,idealan za tebesmile75


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 07 Ožujak 2008 u 22:53
Baš mi je sladak, mislim da ću ga i završiti kad mi nešto padne napamet, a glavno je da će to funkcionirati na velikoj staklenoj zdjeli.


Objavio: shasha
Datum objave: 07 Ožujak 2008 u 23:01
presladak je.Super će i na zdjeli bitismile79


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 19:10

Moja Nedreta sutra dolazi a ja se još nisam pošteno primila posla. Odlučila kćerkinu sobu pretvoriti u svoju radnu sobu i premještam se iz dnevne sobe.

Pripremila kamenje (onog što smo nećak i ja donijeli s mora premalo) pa sam danas škicala na sve strane i skupljala oblo kamenje, da mi je samo znati što su ljudi mislili dok su gledali kako skupljam kamenčiće kraj ceste.. Kamenje oribano, sad se suši.

 

Malim škaricama svaku grudicu odrezala s grane, imam mimoze iz Istre – sitnije glavice i mimoze iz Dalmacije – krupne.

 

Vaza oprana rakijom, napravljena šablona sunca

 

Možemo početi

 

Guram, turam – moja “mala ručica”  sa pincetom jedva ulazi, svaka kuglica posebno. Ma sama sebi ne vjerujem da to radim, pa taj pipljavi posao nije za mene. Lijepim Loctiteovim super bond tekućim ljepilom.

Nakon par sati uspjela polijepiti pravo, pravcato sunce. Namjerno je s unutarnje strane tako da se vide i kaktusići i sunašce, s vanjske strane izgleda isto lijepo, lijepilo se ne vidi a kuglice mimoze su malo "ravne".

 

Dreniram

 

Zemlja za kaktuse nasipana na kamenje  i kombiniram, moram priznati da se od svakog kaktusića teško rastajem a opet želim da mi Sunčica (to je moj nadimak za Nedretu) bude sretna). Ma nije mi lako, I sretna i nesretna,  dobila je i jednu crvenu čuvarkuću … to u konačnici izgleda ovako

Nije vaza baš ni tako mala, radi usporedbe kraj nje je naranča
Sad mi je stvarno dosta idem malo dići noge, baš me muči ova promjena vremena danas. Namjerno sam svaki korak objašnjavala jer sam bila nesretna što nije bilo detalja u radu s gelom i cvijećem, ta me ideja dži sa slijedeći uradak i bilo bi mi lakše da malo ukradem tuđa iskustva.


Objavio: iris
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 19:12
bravooooo smile186  odmori - zaslužila si :)

-------------


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 19:19

Ma Iris, smile93plazila sam danas i po tvojim lampama i zdjelicama, sličicama - već vdiim kak ti kradem ideje - hvala unaprijedsmile79



Objavio: iris
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 19:21
samo ti "kradi" al moraš nam pokazati :)

-------------


Objavio: TeaK
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 20:40
Bravo majstorice, ovo je stvarno fantastično......

-------------


Objavio: xenia64
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 20:46
smile211Skidam kapu za vrtić s kaktusima.


Objavio: shasha
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 20:54
smile211smile211Stvarno predivno Franjica


Objavio: andrea01
Datum objave: 08 Ožujak 2008 u 22:22
smile99smile93smile211


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 08:02
Fala, fala, e da sad sa svima podijelim jedno svoje ranojutarnje razmišljanjesmile157
Počela sam se družiti s vama u vrijeme kad sam imala puno problema odjednom - ma, na to sam ja već navikla, nije to nešto novo - no novi je put kojim ovaj puta rješavam dio problema. Prije sam u kriznim situacijama uvijek počinjala pušiti, kao - idem sad malo predahnuti, skuhati kavu i onda zapalim cigaretu smile101.
Sad "smučkam" kavu i sjednem pred PC - normalno da je cijelo vrijeme "upaljen" kad mi je  glazba za dušu na njemu ili na USB-u.
Evo, od kad sam s vama - NE PUŠIM.
Prije - kava je skuhana, cigareta zapaljena, izvalim se (malo da odmorim noge), uzimam knjigu ili novine - pa neću valjda sama piti kavu, na taj način imam društvo ) i nakon što sam popušila cigaretu i pročitala par stranica - neki puta me radnja ponese pa to bude puno više od par stranica, najčešće mi se dogodilo ovo smile49. Nakon buđenja, osjećaj krivice jer opet nisam napravila sve što sam trebala, morala čak.
Sad, dignem se, upalim PC, skuham kavu, pročitam na brzaka što ima novo, pogledam jeste li me dovoljno nahvalili smile96smile96smile96 i odem raditi. Pauzu iskoristim - opet za druženje s vama i nastavljam raditi. Vidljivo je da se javljaju hiperaktivci - znači nakon svakog čitanja dobivam poticaj za posao, ma umrla bih od sramote da odem knjavati.
Čini mi se da čujem nekog  kako mrmlja, ma što ne ode na neki drugi forum daviti svojim razmišljanjima a  ne nas, e pa baš neću, meni je s vama dobro a kome sam naporna nek me ne čita.
 


Objavio: Triša
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 08:37
Naravno draga moja, nitko ne mora čitati ako ne želi, može čak ugasiti komp ili otići na neki drugi forum, a mi koji volim tvoje piskaranje, ostat ćemo ti vjerni i poticati te svim snagama. Za to što si prestala pušiti milion pohvala i velike smile79, a poticaj ćeš dobivati i dalje i to ne samo od mene već od velike većine jer ga zavređuješ. Simpa su mi tvoje kopanjice, ali mi u primorju riječ "kopanj" ili kopanjić" upotrebljavamo za jednu plitku metalnu posudu s dvije ručke s kojom se prenosio kamen, a ne znam točno značenje te riječi kod tebe.
Ostavljam te tvojoj muzici, idem vidjeti što se dalje događa.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 08:56
Kopanja je posuda iz koje se hrani stoka, s obzirom da sam ja razbijala beton, nasipavala zemlju i stalno je moram nasipavati, nadohranjivati i ne znam zbog čega još, mene su ti prostori asocirali na kopanje, pa sam ih od milja nazvala "mala i velika kopanjica".
Hvala na poticaju a vidi što sam otkrila dok sam išla škicnuti dvorište:
Susjeda mi je predlani dala hortenziju, malo sam je krivo posadila pa nije došla do izražaja i jasno prošlu sam je jesen premještala. Već sam mislila da od nje ne bude ništa,  gledala sam druge hortenzije, pupove a moja niti makac, kad evo - konačno jutros prvi pup
Danas sam nekako pjesnički raspoložena: gle, moj žednjak pun dragulja


Objavio: Triša
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 09:08
Ne mogu, a da ne rečem predivno, žednjak je baš pravi dragulj, a hortenzije izvirile smile227

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Mikica
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 09:24
Ma Franjica super si,samo ti piši.Ima Triša pravo,kome se ne sviđa neka se makne a name je lijepo sa tobom.Nadam se da ćemo te uvijek moći nadahnuti na neštonovo što je mislim cilj svakog foruma,druženje i nadahnjivanje.Nekada čovjeka potaknemo pohvalom a ponekad kritikom ali bitno je da smo iskreni i priijeteljski nadahnuti.(Što sam navalila na to nadahnuće..)smile42


Objavio: SilveK
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 13:06
Super je vidjeti kako biljčice počinju pupati na proljeće....Nema veće radosti kad one počinju rasti.... Žednjak je prekrasansmile89


Objavio: xenia64
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 15:32
Ja već grizem nokte kad vidim da nitko ništa nije dodao novo na forum. Samo ti nastavi.


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 20:03
smile56, pa kaj hoćete cijelo se popodne nisam oglasila. Bilo je lijepo družiti se no i sad je lijepo kad se kuća ispraznila . smile96.Prije nego se primim pospremanja malo ću se uz vas odmoriti.
Jutros dok sam tražila, ma više ne znam kaj, otkrila sam par stvari kojima sam morala napraviti "prekvalifikaciju":
Ajmo vjerovati da mi to zaista više neće trebati a ovako mi se čini zgodno.
Ova je uljanica sigurno desetak godina skupljala prašinu i nigdje se nije pošteno udomila. Kao i vrčić pored, dobila sam ih od svojih klinaca na poklon sa nekog od školskih izleta, pa čuvam li ih čuvam i kad su razbijeni:
Ovaj čajnik se skriva i navlači po kući od prvih godina braka, tamo davnih sedamdesetih, Nit je za baciti nit je za čuvati a jedva čekam da se još više zazeleni.
Jednostavno mi je žao bodljikavaca i sukulenata - znam da ću dio druge subote opet morati pokloniti pa ih guram u svašta - samo da ih ostavim sebi. Nije se lako svađati i dijeliti sam sa sobom
Sve sam tužna od pomisli da me čekaju opet duge i duple šihte pa se neću imati snage igrati kad dođem doma a svašta je još dovučeno na stol:
 


Objavio: Triša
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 20:24
Super si to sve smislila, odmah idem u potragu za keramičkim lončićima, kojih sigurno negdje još ima, jer ovo što si pokazala je predivno.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: miha-m
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 20:57
Ovo što si napravila sa kamenjem mi se jako sviđa.smile141smile55

-------------
...štihača je zakon...


Objavio: andrea01
Datum objave: 09 Ožujak 2008 u 21:29
Čudesna naša Franjica, jeli bilo po dijelima sa biljkama, bilo po predivnim riječima...
Sad već jedva čekam četvratak da te i upoznam, i zato odlučujem da "piješ antisklerin" već od sutra!!! smile79


Objavio: shasha
Datum objave: 10 Ožujak 2008 u 10:04
Jučer me nije bilo i sad sam našla par minuta samo da provirim kaj ta žena opet smišlja.Ma fenomenalna si, ne znam kome bi ovako nešto moglo biti naporno,baš naprotiv,uvijek me nasmiješ i nađem toliko novih ideja kod tebe i...ma sva si mi pozitivna i vesela i  obožavam te čitati.smile89smile79
Joj sad u svemu tome nisam rekla kak su ti posudice super,no to  već znašsmile141


Objavio: Šeflera
Datum objave: 10 Ožujak 2008 u 14:12
Škicala sam jučer Mihi prek ramena, ali morala sam danas sama navratiti da vidim zdjelice sa svačim.
smile42 Ludo je!! Naravno u pozitivnom smislusmile61


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 10 Ožujak 2008 u 16:46
Pa nisu to sve zdjelice, odrekla sam se i PEPELJARE,  a tek kad dođu na red tanjuri onda ćete vidjeti koliko sam luuuuuda. Ljudi ostat ću bez poroka - ma bit ću gotovo savršenasmile70


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 10 Ožujak 2008 u 22:25
Što se cvijeća tiče danas sam samo slikala a kaj kad sam na poslu od 07,15 do 20,15 drugo i mogu napraviti.
Evo, ovako je jutros izgledao moj radni kutak
Vlasnik firme je u subotu donio buketić (presladak je) a moj pametni mladi kolega ga je stavio u čašu, pa onda kraj radijatora da me lijep dočeka. A kaj da vam velim, sav je bio zbunjen kad sam ga pitala zašto nije nalio vodu u čašu. Malo mu je falilo da ga ne naklepam po riti sa cica macama i vrbovim šibama (koje vidite u pozadini) a onda sam se sjetila da mi ih je on donio. Cijeli sam dan liječila buketić i tepala mu kako je lijep i nekako se podiže ali to nije to, ipak je bio dva dana bez vode.
Zaboravila sam vam reći da mi je moja princeza kupila narcise , malu teglicu kraj PC  da mi barem one procvjetaju kad već vrtne neće (znam da mi daje do znanja da nigdje drugdje i nisam kad sam doma već pred PC, al se delam blesava da nisam razumjela)
Na putu od vlaka srela sam susjedicu koja ima krasne aloe vere u prozoru i jasno nisam je mogla odgovoriti da mi ih nekoliko dade. Bila je jako uvjerljiva.
Stavljene su u čašu (imaju korjenčiće) dok ne smislim gdje ću ih popikati a jedna će vjerojatno biti ovako posađena ako rješim pitanje odvoda vode
Trebala bih sad ići pročitati nešto o aloicama ali sam preumorna, jesam li u pravu, spada u sukulente, znači ako izdreniram dno posude ne bi trebalo biti problema s vodom pod uvjetom da je zaboravim zalijevati. Otvor na posudi je vrlo malen a bila bih nesretna da mi pukne kod bušenja rupe.
Znam da će se naći dobra duša koja će mi reći na brzinu jesam li u pravu



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk