Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Koraljna zvončika - Heuchera

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Trajnice
Opis foruma: Sve o trajnicama u vrtu
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1744
Datum ispisa: 28 Ožujak 2024 u 16:15
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Koraljna zvončika - Heuchera
Objavio: on the cloud
Tema: Koraljna zvončika - Heuchera
Datum objave: 05 Lipanj 2008 u 18:35
   Možda ona i nije toliko upečatljiva ako se ne posadi u skupine ili kao obrub na gredici ili pak cvjetnom otočiću gdje će doći do izražaja njeni, pomalo zakovrčani okrugli listovi i nježni filigranski cvjetići na dugim stapkama.
 

Heuchera je dobila ime u čast profesora Johana Heinricha Von Heuchera koji je ovu biljku uvrstio i koristio u ljekovite svrhe..., a narodni naziv potječe iz jednostavnog pojma - zvonasto cvijeće.

Do danas je poznato 50 - 70 vrsta i kultivara, a sama biljka potječe iz Sjeverne Amerike odakle se proširila po čitavom svijetu.

 

Zvončika je tolerantna na gotove sve tipove tla, ali je pri sadnji veoma bitna drenaža.

Idealni uvjeti bi bili da "živi" u humusom bogatoj zemlji s dodatkom organskih tvari i prihranjivanjem, tako bi njen prirast i cvatnja bili mnogo bogatiji, ali nauštb toga može opstati i u okolišu ilovastog, pomalo neplodnog područja, čemu sam i sama svjedok.

Ipak, ona me svake godine oduševljava svojim nježnim cvatom i vazdazelenim lišćem.

Može opstajati na punom suncu pri čemu njeni šarenolisni kultivari dobivaju na sjaju različitih boja, ali i u laganoj polusjeni koja joj neće umanjiti ljepotu.

Cvjetići su sitni, zvonasti na dugim stapkama bijele, bež i ružičaste boje - ljupki, uistinu ljupki!

 

Kao nevelika biljčica može se saditi na malim površinama, jer ne zauzima mnogo prostora, ali i u kontejnerima u kombinaciji s ostalim cvijećem.

Lijepa je u sklopu s astilbama, hostama i paprati.

Sve one mogu usklađeno opstati u istim uvjetima  i ne oduzimati si, zavidno, jedna od druge, ništa na ljepoti.

 

 

Galerija slika od cvijeta: Heuchera - koraljna zvončika
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4115 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4115

 



Odgovori:
Objavio: on the cloud
Datum objave: 05 Lipanj 2008 u 21:13
   Heuchera je biljka malena rasta (20 - 30 cm), ako izuzmemo cvat koji je s mnoštvo dugih nježnih stapki i zvončastih nakupina cvjetova jednako toliko visok.
Ali kao što rekoh, sve djeluje tako slatko i filigranski da ih je užitak gledati u bilo kojem prostoru.
Jedino što na našem tržištu nema gotovo nikakvog izbora.
 
Ja imam kultivar zelenog lista s nježno ružičastim cvatom i jedan purpurno crvene boje koja je poput svega obojanog među zelenim morem bilja upečatljiva.
 
Pokušat ću saznati kako doći do barem još poneke te preslatke jedinke.


Objavio: Šeflera
Datum objave: 05 Lipanj 2008 u 21:44
Baš je krasna! Sviđa mi se što si ti svjedok da raste i u ilovači i na suncu i još k tome zimzelena! Stavljam definitivno na popis za sadnju. Najbolje vrijeme za sadnju: jesen ili proljeće ili nema veze obzirom da je zimzelena!?
 


Objavio: on the cloud
Datum objave: 06 Lipanj 2008 u 00:55
   Ja sam stvarno svjedok da ta slatkica raste na sunčanom položaju i u, blago rečeno, nemogućem tlu, iako sam ja, ruku na srce, napravila prikladnu mješavinu dodavši riječnog šljunka i gotovog supstrata toj strahovitoj, neizrecivoj i valjda najgoroj mogućoj stukturi zemlje - kad se poput kamena sve stegne, pa ti znaj kako i kamo zapiknuti bilo kakvu vrtnu alatku.
Dakle, potrebna je drenaža, iako glina sve"pojede". Jednostavno razgradi. Pa bi bilo pametno nakon nekoliko godina iste zvončike rasaditi na hranjivija  i humusom bogatija mjesta.
To je neophodno, kao što je neophodno i zalijevati ih tijekom vrućih ljetnih dana, te povremeno dodavati komposta.
No, to nije ništa neobično niti novo.
 
Heuchera se može saditi u proljeće i u jesen.
Naravno da je jesen za sve trajnice bolja jer se već ukorijenjena tijekom zimskih mjeseci na proljeće ne mora boriti s nestasalim nožicama koje još i nemaju prave cipelice.
Prema tome, preferiram jesen.
Proljetna sadnja je ipak svojevrstan stres i nije isto biljke saditi u jesen ili proljeće, jer već sljedeće godine mogu uspješno, čak i bogato cvasti, ovisno o veličini i snazi jedinke.
 
 


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 06 Lipanj 2008 u 08:33
Pozdrav cvjetoljupcima heuchera iliti koraljnog zvončića. Hvala na krasnom i detaljnom opisu ove lijepe, a tako skromne biljke, sve što si o njima napisala potpisujem. Imam ih u svom vrtu godinama svih mogućih kutlivara, crvenolisnih, šarenolisnih, s bijelim cvijetovima, ružičastim, crvenim itd. Iako su poznati jako dugo mislim da kod nas njihovo vrijeme tek dolazi.


Objavio: on the cloud
Datum objave: 06 Lipanj 2008 u 11:30
   Da, skromnost i naoko neupadljivost u ovom našem podneblju nikad nije bila vrlina koja se svrstavala u red dobrodošlih i privlačnih, u bilo kojem obliku, osobina.
 
Pri toj konstataciji mislila sam na skučenost našeg prostora, ne kvantitetom površine koju obuhvaćamo, već patvorene stihijske nesvrhovitosti duha kojim bi obuhvatili i one ponamanje, a jednako vrijedne pojedinosti.
Upravo to što takva površnost ima tendenciju zapažanja jedino veličanstvenih, napadnih detalja zapostavljajući sitne pojedinosti jer se one u nonšalantnom slijedu jednostavno zametnu u zapećak, mnoštvo ljupkih, zapravo lijepih i korisnih detalja izgubi svoj funkcionalni estetski i korisni modalitet.
Kultura svladavanja te ograničenosti tek je sada u laganom poštapajućem koraku počela podizati koprenu sa mnogih zametenih struktura ljudskog življenja...
Tako i sama kultura estetike i realne funkcije prostora oko čovjeka tek sada dobija na integritetu i nepasivnosti duha i ideja.
 
Naravno, da je svaki odnos prema životu individualan, jednako kao što je individualan stav prema prostoru u kojem se prebiva, kojim smo okruženi i kojega mi okružujemo.
Ta kultura je, čini mi se, oduvijek bila na tako niskom nivou da sam se i kao malo dijete pitala, zapažajući izuzetne razlike između onog zapadnog, hm! "civiliziranog" svijeta i uspoređujući taj nemušti izraz kojim smo tapkali po tobožnjoj prosvijećenosti - kako može postojati takva nemarnost prema samom sebi, da kao da postoje dvije nedokučive planete - planeta lijepog, ljudskoj duši i oku prilagođena postava i nama, u mnogome poznata situacija odbacivanja onog najdojmljivijeg kao sporedne nevažne stvari od koje se "ne živi"..., a zna se kakva bijaše, i još u mnogim područjima jest kompetitivnost takvog življenja bez duha i nadgradnje koja svrstava onu prvotnu, osnovnu odrednicu od koje je sve krenulo - (u stupanj nedjelovanja, bez oplemenjivanja i rasta) - same prirode.
To se, između ostalog odnosi i na produktivnost duha hortikulturalnog stava naspram samog čovjeka.
 
Opet kažem da je svaka stvar, bila ona materijalna ili duhovna individualna postavka, stoga ništa nije dobro generalizirati, no, uopćeno gledajući, tko se ne bi složio da prije desetak i više godina nije bilo nikakvog spontanog niti prosvjećenog stava najvećeg broja stanovništva.
Još su i sada mjesta uz samu cestu zapuštena i obraštena, a iza šturih dvorišta, (nije tu riječ o socijalnom siromaštvu), u mnogome vire kojekakve umjetne glave predatora umjesto lijepih vrtova.
Ne mogu reći da nismo imali tendeciju skupljanja florističkih detalja, ali to je u većini slučajeva bilo nagužvano i nabacano i bez ikakvog reda, a što je nešto veće i upadljivije, to je atraktivnije i vrednije...
 
Personificirano i objektivno - tako i malene "sirotice" skučene u svom frustirajućem ambijentu, vapeći za suncem i malo osmijeha nisu mogle doći ni do kakvog izražaja.
A trebalo je samo nešto kreativnog duha da svaka pojedina jedinka, svaka sa svojim pozitivnim i najposlije, negativnim osobinama dobije puni dijapazon funkionalnosti kojim bi pokazala svoj čar.
 
I tko bi Heucheru izdvojio iz šume ostalog bilja koje je mnogo veće i invazivnije u vrtu u kojem ne znaš tko pije tko plaća.
A samo malo dobrohotnosti i smisla, i eto ti rajskog podneblja - od šumskih, livadnih, kamenjarskih i inih biljaka koje većina ne bi niti pogledala.
 
Doduše, kreativnost je također individualna, ali zato sad tu postoje stvari koje su počele poguravati one štakolike korake, a koji su se osmijelili kročiti u privlačniju verziju svijeta i vlastitog poimanja osobnog stava naspram življenja i svega oplemenjujućeg oko njega.
No, eto, malena koraljna zvončika bijaše povod spontanom osvrtu na ljudsku stavku koja se dobro dotiče pojma prosvijećenosti - (što, opet napominjem, nema veze sa socijalnim stanjem niti formalnom obrazovanošću) -  Homo Vulgaris -
 
Pa se malo odcijepismo i dosegnusmo razinu svijesti kako je pozitivno lijepo, a lijepo pozitivno i kako bi zapravo sve trebalo s istom mjerom voljeti i cijeniti.
 
Mala koraljna zvončika postavljena na pravo mjesto dat će svu onu ljupkost i dražest koju malo koji drugi veliki cvijet može nadomjestiti. Može se upotpuniti, nadograditi, kreativno spojiti bojama, oblicima i istovjetnim uvjetima i dobija se komplementarni spoj koji ističe osobitosti onog drugog u najpozitivnijem obliku ne potirući niti jednu jedinku u izolirani nezapaženi kutak.
 
I da zavšimo s njom, čije vrijeme, da, zasigurno dolazi, kao i mnogih drugih zapostavljenih trajnica - a koje su uistinu lijepe - svaka na svoj način - kao što kaže mudra drevna i lucidna..., ali zagubljena u putešestvijama sirove, negda, ograničenosti.


Objavio: andrea01
Datum objave: 09 Lipanj 2008 u 23:58
Koliko sam uvidjela jako dugo cvjeta, a i u vazi dugo opstane!
Baš sam nekoga nedugo pitala koja je to biljkica.
Baš je interesantna sitnih zvončića!
Hvala ti on the cloud na odgonetki mog tajanstvenog cvijeta! smile79


Objavio: on the cloud
Datum objave: 10 Lipanj 2008 u 09:53

Da, cvatnju započinje prilično rano, ali ta prhka zvončasta tvorevina ne nestaje mjesec, ponekad i više, ovisno o vremenskim pogodnostima.

Karakteristika njene ljupkoće pretpostavljena je u činjenici dugotrajnog uživanja u toj nježno ružičastoj, bijeloj ili tamnije pink talasastoj formi koja daje čipkastu finesu ostalim strukturama oštolisnih i ujednačenih linija drugog cvijeća.
Ni njeni listovi ne zaostaju za samim cvatom.
Jedini problem leži u nemogućnosti nabave različitih kultivara koji nisu zastupljeni na našem tržištu, a ima ih u neodoljivim perfekcijama razlivenih i srukturiranih boja i nijansi..., da ih promatrajući, ostaneš bez daha, jer naravno, listovi su vazdazeleni tijekom cijele godine.
 
U rano proljeće se obavi proces uljepšavanja, uklone se osušeni ili oštećeni listovi da dobiju potrebnu slobodu za stvaranje i razvijanje nove lisne mase, a onda slijedi cvat koji ih dodatno oplemeni.
 
Ja sam svoje Heuchere posadila u skupine, s čime su poprimile karakterističan izražajan sklop. 
U takvoj formi istovrsne zastupljenosti i ponavljanja jedne konstante, biljna vrsta ističe sve svoje pozitivne karakteristike.
Upravo je ovo proljeće jedna gospođa konstatirala kako je znala da postoji takva biljka, ali nije znala koliko je lijepa.
 
Stvar je u gledanju i u percepciji, u prihvatljivom sklopu koji se odabire za određenu vrstu.
Iako, moram priznati, ona je dražesna i kao nadopuna ponekom vrtnom aranžmanu - da ga razrahli i omekša, a ti se zvončasti cvjetići talasaju na povjetarcu i uljepšavaju isti prostor uistinu dugo vremena.
 
Svaki puta kad dođem u svoj vrt, ostanem začuđena njenim neumornim trajanjem. Dok ostalo cvijeće započinje period cvatnje, jednako brzo ga i završivši, ona je nepokolebljiva.
S postavljanjem u vazu je isti slučaj.
Mislim da bi se cvat  mogao i osušiti - u tamnom zračnom prostoru dok je još mlad i neoštećen.
Trebalo bi pokušati.
 
Takve niske pokrivačice tla nisu bogomdane za pretpostavku zaljubljivanja na prvi pogled, ali drugi... drugi je forever!
 


Objavio: gioiaa
Datum objave: 14 Lipanj 2008 u 10:22
uffff,predivna biljka!Meni se svidja prvenstveno zbog divnog lisca!Volela bi da je imam


Objavio: on the cloud
Datum objave: 14 Lipanj 2008 u 11:03

Heuchere prikazane na fotografijama su američki kultivari.             Naravno, postojbina im je Amerika, a kako oni znaju i od buhe načiniti slona, (dakako, u pozitivnom smislu, cijeneći svoju kulturu, a s njom i botaničku baštinu), potrudili su se u bezbroj varijeteta ostvariti ono što im je sama priroda dala.

A to je savršeni sklop boja i oblika. Snoviti repertoar, uistinu!


Objavio: VERA1
Datum objave: 18 Srpanj 2008 u 00:38
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Pozdrav cvjetoljupcima heuchera iliti koraljnog zvončića. Hvala na krasnom i detaljnom opisu ove lijepe, a tako skromne biljke, sve što si o njima napisala potpisujem. Imam ih u svom vrtu godinama svih mogućih kutlivara, crvenolisnih, šarenolisnih, s bijelim cvijetovima, ružičastim, crvenim itd. Iako su poznati jako dugo mislim da kod nas njihovo vrijeme tek dolazi.
Baka Bea  molim te  reCi gdje si nabavila svoje koraljne zvončiće jer ja imam samo roze , postavila sam sliku u mom dnevniku i u kamenjaru jer mi je posađena u kamenjaru ali nisam znala da postoje i druge vrste(boje) a tako mi se sviđa i jako je zahvalna za održavanje a sada mi cvate  već treći puta ove godine. kAD SE CVJETOVI POSUŠE ODREŽEM IH I VRLO BRZO POČNU RASTI NOVI CVJETIĆI.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 18 Srpanj 2008 u 07:59
Vera1, drago mi je da se krug ljubitelja koraljnog zvončića proširuje. Imaš već pozitivna iskustva s uzgojem i sad se, čini mi se pretvaraš pomalo u kolekcionara i lovca na nove kultivare, a njih je bezbroj. Meni je pred 12 godina došao u ruke katalog s 2 400 biljaka, uglavnom trajnica, gdje je između ostalih Heuchera pisalo ovo (prevodim s njemačkog); -Najnoviji hibridi, 20 -50 cm, cvijetovi bijeli do crveni, lisne varijacije od zelene do brončane, Marmorierung (ne znam koja je naša riječ) od srebrnog do s crvenim žilama, glatkog ruba ili jako valovitog, nevjerovatne forme, selekcionirajte svoju vlastitu sortu. Naravno da moj istraživački duh nije trebalo dugo nagovarati i tako je počelo. Kasnije sam neke dobila od mojih dragih prijateljica, a onaj crveni s točkama od jednog slovenskog cvjećoljupca. Pozdrav


Objavio: rijeka53
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 10:08
S velikom dozom postovanja za upise OTC-a mogu ti reci da se meni puno vise dopadaju tvoji osvrti, bas zato sto su jako jednostavni, izuzetno topli i jasni, a to je danas jako rijetka vrijednost.
Zato jer komplicirano i tehnicki hladno pisu upravo i ne samo uputstva za usisac, ma treba nam elektrotehnicki fax za bilo koja uputstva procitati i vrlo cesto nis ne razumijeti, a kamoli prakticno primijeniti. 
Poetske opise volim citati u nekom drugom kontekstu.
Ma svijet je lijep bas zato as ima......sto ljudi sto cudi.....Wink


-------------
Čips - umjetnost prodavanja jednog krumpira po cijeni cijelog kilograma


Objavio: ammmikulic
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 10:38
svaka vam cast vidala sam ovaj cvijet!no tek sam ovdje zakljucila da ih ima vise vrsta i boja !i ocarana sam uclanjujem se u vas klub kolekcionara! da dodam ova rijec Marmorierung bi po meni znacila nesto kao mramornog izgleda,buduci da pomalo pricam njemacki to je koliko jamogu pomoci no provijerit cu sa stricem jos danas pa vam potvrdim tocan prijevod

-------------
Ana Marija


Objavio: on the cloud
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 13:12

S obzirom da me se nonšalant osvrtom dotiče, bez ikakve namjere očitovanja, spočitavanja, zamjerke i ostalih psihološko – intelektualnih reakcija na bilo koju rječcu iskazanu pro et contra..., moram samo istaknuti da poezija riječi jest upravo strukturiranost snošljivosti osvrta na život i njene mnogobrojne nedetaljističke šture pojedinosti koje se uzastopnim zgušnjavanjem i razvodnjavanjem životarenja uopćavaju i površno zameću svojom golom činjeničnom fakturom.

A moj način "pačanja u njegovu proeminenciju" nije usmjeravan s namjerom da se nekome svidi ili ne, nije srican u probranoj funkciji da upadne u oko ili svijest bilo kome s namjerom egocentrične diskvalifikacije običnosti...

On je dio same ogoljenosti svršenog čina vlastite nutrine, stoga, vežući se za florističke pojedinosti, za strukturirane oblike koji oduševljavaju, za čudesnost i savršenstvo svega što zri u umu i estetičnoj formulaciji jednog pojma, kao što je priroda ili drvo ili cvijet..., (ah, bože moj, a gdje ćeš naći više poezije no u laticama koje vape da ih se omakne pogledom i pokuša svladati perom, slikarskim ili foto zapisom), "putujem" jezgrovito i nestandardno.

To je činjenica... (mislim na činjenicu poetičnosti estetike biljnog svijeta), i vjerujem da mnogobrojni članovi ovog virtualnog društva, upravo zbog svoje nezaustavljive potrebe da podjele tu infantilnost, razigranost psiho dječje nevinosti i ljudske pozitivnosti vezane za prirodu i mar oko nje, za ljepotu koja je često riječima neiskaziva, pokušavaju naći istosrodne osjećaje u drugim ljudima koji gaje slične interese i izričito oduševljenje naspram posjedovanog i vječite težnje za nečim novim, još ljepšim (ako može postojati), neobičnijim..., savršenijim...

Ako netko traži gole činjenice... (pa barem golih činjenica ima kao zvijezda u svemiru...), i njih je upravo onoliko koliko je potrebno za razmjenjivanje iskustva, čemu sam i sama svjedok i ravnopravni sudionik.

Nema ih kao u priči, jer su priče prekratke za golotinju koju nam svakodnevni život nudi.

No, u tom kreshendu svatko nađe nešto za sebe i svatko zadržava svoj osobni stil, ni manje i više vrijedan, jer svi smo mi božja stvorenja - naravno, ako vjerujemo u to..

A s takvim stavom nema mjesta nipodštavanja bilo kojeg oblika življenja, bilo koje ćudi ili eventualne nećudnorednosti...

Ja uvijek naglašavam – nešto nam se može svidjeti ili ne..., na nama je da biramo, da praznimo svoje rezervoare, da ih punimo na način koji nam zamantaju dušom (većom ili manjom, ovisi!), i da se ne osvrćemo, a kamoli da upadamo u konflikte zbog nečeg do čega nam nije stalo ili nam nije po onoj probranoj, iz vlastite budoarne dubine...

Jer svi mi usput imamo svoj osobni stav, a kako ćemo ga prezentirati i kako ćemo s njim na vidjelo ili na pojilo – to je vlastita zamisao i print osobnosti.

Netko je željan ovog, netko onog što vabi standardno ili pak vapi za bajkovitošću, ali činjenica stoji – (a ona je gologlavi atribut svojstven neuljepšavanju!) – Priroda nije tupoglava frajla koju tiču profani vjerovi ne mareći za pravdoljubivost postojanja.

Ona je savršenstvo (dajem za pravo i onome tko ne misli tako, ako se i ne slažem), pa prema tome, što je riječ naspram nje, a kojom joj se čovjek pokušava približiti i istaknuti njenu, odvajkada, emancipaciju bludne ljepote.

To leži u meni i ja je dotičem svojom estetskom gorljivošću žuđenja i stapanja s njom u svakom trenutku, i to mi ne može nitko oduzeti, ali i razumijem svakoga tko nastojanjima da dođe u kontakt na bilo koji način, jednostavnim ili lirskim, grubljim, površnijim ili vidljivo oduševljavajućim izrazom, budi svoju nakupljenu energiju i znatiželju dajući doprinos svojim osobnim stavom, iskustvima i saznanjem.

 

Svaki čovjek sadrži, u manjoj ili većoj mjeri, onu intuitivnu okosnicu koja ga zbog nekih razloga vuče na ovu ili onu stranu k nekoj ličnosti...

E, pa sad se i ja moram dotaknuti nekoga osobno, iako mi to nije navika niti običaj...

 

Baka Bea mi nije ni zbog kakvih razloga posjedovanja biljnog fonda, znanja (a očito ga ima, i u tome mi je bliska) ili interesnih sfera, draga. Postala mi je bliska i draga iz jednostavne osobne perceptivne voljnosti unutrašnjeg Ja koje privlači određeno biće drugom. A to je utoliko kvalitetnija misija približavanja ako ga tjelesno nikada nisi "dotaknuo", a osjećaš paralelnost i suglasje.

Ja sam to već naglasila i ne bih više, jer ne želim da joj eventualnim "štucanjem" pokvarim dan, a eto, upravo se zbog prognostičarske zavrzlame vratih iz svoje velike, trenutno graditeljske formacije vrta i radilišta, pa svrnuh tu gdje ima štošta i za mene.

Uskoro opet odlazim natrag jer se vrijeme mora iskoristiti u pozitivnim nakanama i planovima, a kada me ne bude više gazilo u galopu, prezentirat ću vlastite, već spominjane nekolikogodišnje tvorevine.

 

I da još jedanput i ja naglasim, a što ističem neprestance, (već sam i Onom gore dozlogrdila sa vlastitim teorijama snošljivosti i tolerancije) - Istina, svi smo mi različiti, svi "izdijeljani" po određenom predlošku, ili jednostavno rečeno –Sto ljudi, sto ćudi!

Stoga si svatko nađe određeni obruč koji će opasati oko vlastite aure i vijenac od ljudi kojim će okruniti vlastitu svijest...

I eto ti opet poezije... ahhh!!!!

A Heucherica, moja draga ljepotica ima usput i malo pozornosti, iako i nije u prvom planu!

Naposljetku, pozdravljam vas sve jednako toplo u ovaj kišni, prohladni dan smile78

 



Objavio: on the cloud
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 13:26
Marmorierung bi značila mramorizacija, u ovom slučaju u vizuelnom obliku. Postoje kultivari, (a Baka Bea to zna), koji su prošarani i s istaknutim žilicama podsjećaju na mramorni otisak, ne u doslovnom smislu, ali figurativno ii estetski maju karakteristike boje i vizure, asocirajući na mramor.
Moram još reći da su kreativni "Majstori" koji su pojedinim kultivarima davali nazive bili uistinu izdašni u maštovitosti, i dovitljivi u izražavanju pojedinih karakteristika, pa kad ih čovjek pročita ima osjećaj upravo tog specifičnog imena koje naglašava vjernost vizurama svake biljke ponaosob.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 19:58
Ammmikulic dobrodošla u klub kolekcionara koraljnih zvončića. Znam što znači Marmorierung, pitanje je bilo jezične prirode, koja je naša prava riječ (naime, imam doma jezičnog čistunca). A da su lijepo marmorirani, jesu, vidi se na OTC-inim slikama. Naročito američki kultivari 'Dale's Straine'. Boje variraju od ljubičaste do svijetle maslinasto zelene, a posebno su snažne u jesen. Pozdrav Bea


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 20:34
Draga OTC veseli me da si se vratila, pa makar i nakratko. Popni se na svoj oblak i napiši nam nešto lijepo na svoj način kao do sada. A da su 'majstori' bili maštoviti kad su kultivarim davali imena, jesu, npr, Can-can čiji gusto nabrani valoviti rubovi crvenog lišća podsjećaju na volane 'besramno' zadignutih suknji vatrenih plesačica što su davno sablažnjavale francusko puritansko društvo. Pozdrav


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 21:25
Draga rijeka 53, vidim arivala si, piješ kavu s Trišom, baš je lijepo vidjeti kako uživate. Meni nema druge nego te citirati; 'Ma svijet je lijep baš zato as ima,,,., 'a mogu samo dodati i ovaj forum. Dobro je što smo različiti, jedinstveni, neponovljivi, a sve nas veže ljubav prema prirodi, biljkama, potreba za druženjem, stvarnim ili virtualnim, gdje svak nađe nešto za sebe.


Objavio: Triša
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 22:10

Baš ne komentiram, ali redovito čitam tvoje komentare, a naravno isve što napiše otc, jer uvijek ima nešto zanimljivo.

Nadam se kad bude piknik na Bundeku da ćemo se opet vidjeti. o tada veliki pozdrav. Idem jer će me admin ubiti, jer nisam u "temi".



-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: on the cloud
Datum objave: 22 Srpanj 2008 u 22:39
Draga Bea, iako sam čvrsto na majčici Gei (nožice mi neprestance cupkaju po travi, eventualnoj prašini ili pak kratkotrajnom blatu poslije kiše, ponekoj betonskoj zavrzlami i ostalim zemaljskim tvorevinama)... misli mi ponekad polete, ali vrijeme je iscrpno u svom "lamatanju" htijenjima pa ne daje oduška ni na tren.
Zapravo, koga kriviti kada je sve to samo moja osobna žudnja za stvaranjem i korakom bliže zacrtanih ciljeva...
Kada oslobodim spone koje si omotah oko vlastitih nastojanja da uzurpiram svoj vremenski tijek, napisat ću štošta, naravno, samo na svoj način, ali sada uistinu nemam vremena da se posvetim dubljim razmatranjima i razvijanjima verbalnog filma ponekog dragog cvjetnog člana koji vapi za pažnjom na drugi način...
 
Što se tiče Heuchere, da, gledajući između ostalih, i kultivar Can - can (kako si mi pogodila misli!) pomislila sam upravo prethodno rečeno.
 
A sada, do sljedećeg virtulnog susreta, topli pozdrav!
 


Objavio: ammmikulic
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 00:15
nisam mislila nista lose!vidim da su me neki strogo napali,no ono sto je bea napisala to sam i mislila.no mozda sam ja u citanju krivo protumacila no napisala je da ne zna nas prijevod  pa sam pomislila da napisem.no vidim da sam pogrijesila.iskreno se ispricavam i povlacim jer nema smisla daljnjoj raspravi!
oprostite


-------------
Ana Marija


Objavio: on the cloud
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 07:55

Ammmikulic, dobro došla na "čajanku" koraljne zvončike.

Čini mi se da si ti sve pomalo krivo shvatila.

Čitajući ostale tekstove i izostavljajući svoj, jer u mojem osvrtu nije bilo ama baš ništa vezano za tebe, a za druge uviđam da također nemaju nikakvog upliva s kritikom tvojih pokušaja obrazloženja i pojašnjenja.

 

Dok sam pisala svoj tekst "neprohibicijsko psihološke antropomorfnosti" nisam niti znala za tvoju poruku koju si u međuvremenu poslala.

Moram naglasiti da – my comments -  ne dotiče nikoga konkretno, već  se osvrće na općenitost raznoljudskih "eminencija" koje nipošto nitko ne nipodštava, već govori o različitostima koje se i svojim suprotnim polaritetom dovode u istu branšu – u ovom slučaju ljubav prema nečemu zajedničkom na ovom Forumu... upličući sve zaljubljenike u moguću storiju koja se zove Život, ljubav prema prirodi ili odabranom cvjetku.

Dakle, ne razumijem gdje si pronašla materijal da ti netko ne želi dobrodošlicu.

 

Naravno da si dobrodošla, a ako ti se sviđaju koraljne zvončike, moram naglasiti da imaš i dobar ukus, jer nije samo veliki ekscentrični cvijet simbol ljepote.

Lijepe su i ove malene, a veličinom tako zatajne biljke, no, koje svojim vizurama uljepšavaju i "kovrđaju" vrt od standarda, koje ubacuju ljupku notu u uobičajene kutke i dršću svojim umilnim sporadičnim okicama raznolikih boja...

I u toj zamjetnoj igri višenamjenskih poticaja nema mjesta samo pukim činjenicama kada cvjetak sam piše storije o zamamnosti i poetiku postojanja.

 

U toj igri primjene, zamjene i razmjene znanja, oduševljenja, pitanja i odgovora, naravno i komentara, i ti si dobrodošao sudionik.

Vjerujem, s tim se slažu i drugi.

Stoga, ako te što zanima, slobodno naprijed i još jednom srdačno - Welcome Smile

 

 

 

 

 



Objavio: Baka Bea
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 08:40
Ammmikulic, dobro ti ovo prohladno jutro. Tvoj pokušaj da pomogneš u prijevodu nisam shvatila loše kako si napisala i nisi pogriješila. Dapače, cijenim tvoju spremnost da pomogneš, hvala ti. Puno puta bi mi trebala takva pomoć za engleski, jer su moje knjige uglavnom s tog govornog područja. Pustimo lingvističke rasprave i nemoj nam se povući. Radije se posvetimo temi.


Objavio: shasha
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 08:51
Ja ću se vratiti polako temi.Ne znam puno o ovom cvjetku jer ga nisam ni imala do sad.Konačno sam si jednog kupila,bi ja još pokojeg da znam gdje  ima .Kod nas sam samo tog jednog vidjela.Ok,možda nisam baš dobro gledala ,možda ima još koji varijet no sigurno ih previše nema jer bi to uočila.
Baka Bea,OTC,gdje ih vi nabavljate?


Objavio: on the cloud
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 11:23
Shasha, u ovo kratko vrijeme od kako sam se vratila, slučajno sam zapazila i tvoj novi lijepi koraljni zvončić. Divan je.
Imaš pravo, kod nas ih zapravo i nema mnogo, tek se tu i tamo pronađe pokoji, ali nipošto upečatljiv i frapantan kao ovi američki kultivari na fotografijama.
Ja sam crvenu zvončiku kupila u Austriji. Ostalih par sam dobila. Neki su još vrlo maleni.
I ja imam namjeru obogatiti svoj fond pa ću se, kada za to dođe vrijeme, dovinuti na koji način. Gdje si ti nabavila svoju Heucheru?
 
Baka Bea je imala tu sreću da putem kataloga, kako je već rekla, uspije nabaviti lijepe primjerke.
 
No, polako, kada se krene sve će doći na svoje mjesto..., a s ljubavlju i voljom i biljkice će se množiti...


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 11:53
Shasha, ima ih kod mene, za drugdje ne znam.OTC je navela kako sam došla do njih. Kod Heuchera je zanimljivo kod uzgoja iz sjemena, a dobro ga je nabaviti od pouzdane firme jer je hibridno, prve godine su svi iste, zelene boje. Tek nakon godinu dana javlja se uzorak ili posebna boja lista. Svoju pravu ljepotu pokazuju stariji primjerci, a ne bebice.


Objavio: shasha
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 13:36
Znači da ja imam stariji primjerak jer je lišće šareno.
Onda ću ih kupiti kod tebe,Baka BeaTongue
 
Konačno sam se,zahvaljujući Baki Bei naravno,ove godine dočepala više vrsta  heucere.Evo,konačno sam ih i uslikala i izgleda mi da su se lijepo udomačile kod mene,i zato sam jako,jako sretnaTongueTongue
ostatak slika cvijeća: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4115 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4115
 


-------------


Objavio: proljeće
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 13:58
Ovo je nešto prelijepo....smile93


Objavio: Branka
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 15:20
baka bea , pratim ovu temu i jako mi se sviđa način opisa vaših mišljenja , i u potpunosti se slažem sa vama - mislim da je on  claud  vrlo dobro i sveopširno opisala neke pojmove na vrlo jednostavan način , tako da ih svatko može razumijeti
 a za cvijetić mogu reči da je prekrasan , ali i mene zanima na koji način doći do njega , a još nešto sam htjela pitati . da li postoji mogućnost  da to sjeme donese iz kako ste rekle da ga ima u americi , jer to je vrlo jednostavno , ja samo pošaljem poruku sa podacima mojoj tini , i nemate brige da nebude stiglo . jedino neznam da li se može sjemenje slati poštom odande , ako može , vi mi dajte upute i nazive i ja prvom prilikom šaljem preko bare
 a ja bih željela nekako doći do ovdje postojećeg sjemena ili biljkice na bilo koji načinpa se evo molim uredno potpisujem na mjesto čekanja .


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 23 Srpanj 2008 u 15:54
Draga Branka, za biljke nema frke, kako bi rekli naši klinci. Ima ih dovoljno. Tvoje 'zlato mamino' možemo zamoliti za neko drugo sjeme, koje ja ne mogu nabaviti u EU, imam neke adrese, samo se moram raspitati može li se plaćati karticom i naručivati putem Interneta. Kad se nađemo (ako ne prije onda na pikniku) dogovorit ćemo se, u svakom slučaju hvala na dobroj volji. Ne znam je li te zanimaju crvenolisni ili šarenolisni kultivari, to bi trebala izabrati. Pozdrav


Objavio: skitnica
Datum objave: 28 Rujan 2008 u 07:55
i ja već neko vrijeme čitam o ovoj temi.priznajem da me ova biljka fascinira svojim izgledom.dakle ako bude moguće da postanem vlasnik jedne ili više ovih doista prekrasnih biljaka bio bih više nego sretan.pokušavam ih nabaviti ovim putem jer ih u trgovini jednostavno nema,ili ih bar ja nisam našao.

-------------
mi smo djeca cvijeća


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 09:19
Skitnica, dobro ti ovo sunčano jutro, dobro došao u klub ljubitelja koraljnog zvončića. Svi se nešto hvale što su nabavili, pa ću i ja. Moja se zbirka u subotu povećala za još jedan novitet 'Obsidian' najtamnija ljubičasta boja. Nije, nažalost, kupljen kod nas, nije ni jeftin ali je prelijep. Dođi pa ćeš vidjeti što imam, da ne nabrajam ponovno. Nešto su Branka i Šeflera spominjale da ih isto zanimaju heuchere, pa dođite na podsljemensku kavu (mislim da se tako po najnovijem zove zona sjever). Ako se ne uspiješ dogovoriti, dođi sam bit ćeš mi dragi gost.


Objavio: skitnica
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 20:27
opčinjen sam listom Koraljne zvončice,rado ču doči ali neznam gdje si.bilo bi dobro se jave Branka i Šeflera pa da se dogovorimo za kavu kod tebe(i da dobijem od Branke pampasicu).ako ne doči ču sam.

-------------
mi smo djeca cvijeća


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 20:42
Može, dogovoreno. Čekam vas.


Objavio: domingo
Datum objave: 30 Rujan 2008 u 00:11
A gdje se može sijeme kupiti?


Objavio: shasha
Datum objave: 21 Studeni 2008 u 10:48
Konačno sam se,zahvaljujući Baki Bei naravno,ove godine dočepala više vrsta  heucere.Evo,konačno sam ih i uslikala i izgleda mi da su se lijepo udomačile kod mene,i zato sam jako,jako sretnaTongueTongue
 
 
 
 
 
 
 
Hvala,Baki Bei još jednomTongue


-------------


Objavio: proljeće
Datum objave: 21 Studeni 2008 u 12:06
Je, stvarno su se kod tebe lijepo udomaćile i super napreduju i izgledaju,baravo!!!


Objavio: Tija
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 15:52
kad sam se ja zaljubila u koraljnu zvončiku ili Heucheru nisam ni znala kako se to zove a rekli su mi da je to "Bečka frajlica"

-------------


Objavio: Horti
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 18:34
I ja se pridružujem zaljubljenicima u skromnu i nezahtjevnu a preljepu Heucheru. Šteta što je kod nas sve tako teško nabaviti.
Vidjela sam u katalogu Decore Can Can pa sam je već stavila na spisak proljetne nabavke.
Za sad imam samo Palace Purple i jednu zelenu sa sitnim listićima i rozim cvjetićima, preslatka je, al ne znam kako se zove možda će Baka Bea znat po opisu.


Objavio: shasha
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 21:47
Ja sam ove ,ups prošle ,godine našla heuceru,konačno,no samo jednu vrstu.Onda sam upoznala Baku Beu i sad ih imam svakakvihsmile213
Tu su slike mojih
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2473 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2473
Nadam se da ću na proljeće još koju vrstu nabaviti.Stvarno su prekrasne.
Ne znam koliko brzo ili sporo raste.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 22:26
Drage moje žemske, vidim neku živost na forumu, oporavile ste se od slavlja. Baš mi je drago da se klub obožavateljica proširuje. Nije lako nabrojati sve kultivare poimence jer ih ima bezbroj, a kod nekih su razlike tako male da ih je teško uočiti. Najbolje se razlikuju kad cvatu, boja cvijeta može biti bijela, krem, zelenkasta, dvobojna bijelo s ružičastim, vinskocrvena plamenocrvena itd. Horti, ta zelenolisna s rozim cvjetekima je vjerovatno H. sanguinea 'Bressingham hyb.', njih ima poprilično pa se i zovu Pink, Firefly, Ruby Bells ili White Cloud, ovisno o boji cvijeta. Na prvoj slici koju je objavila Otok je Heucherella, još jedan novitet, naime radi se o križancima između Heuchere i Tiarelle (pjenica je naš naziv) zgodna biljčica za sjenu. Heucherella je od oba roditelja pokupila najbolja svojstva. Ima stvarno prekrasnih, a postale su hit, zato ih je teško naći zbog velike potražnje. Osim po boji cvjeta, lista i uzoraka na lišću heuhere se razlikuju i po visini, od minijaturnih koji sporo rastu pa do nekih koji brzo popune pola kvadratnog metra. Oprostite odužila sam. poz...


Objavio: Tija
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 22:34
vidim ja Baka Bea da ću ja morati naručiti od Vas po jednu sadnicu od svakog dok izrastu u teglama

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 22:35
Ma samo ti još oduži,Baka Bea,ja jedva čekam da se ti raspišeš.Sad,ko što veliš,praznično raspoloženje,a i poslovi,su prosli pa se vraćamo cvijeću.
Treba početi sa razmišljanjima o proljetnoj sadnji,znači i nabavci biljakaBig%20smile


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 22:37
Shasha sve pohvale tvojim heuherama, baš si ih lijepo udomila i naslikala Ti stvarno znaš sa cvijećem, one kore su sjajno riješenje. Jedva čekam proljeće, mislim na tebe.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 02 Siječanj 2009 u 22:54
Tija baš mi je zgodan tvoj naziv bečke frajlice. Ona prva iz Shashine kolekcije se zove Can-can, možda su ljudi dobili inspiraciju za ime misleći na vatrene plesačice istoimenog plesa, pa eto poveznice. Svaki dan obiđem biljke u stakleniku. Nestrpljivo kontam za koliko se sekunda produžio dan. Ubi me ovaj zimski mrak. Biljke su u teglinima, kak slatko kaže naša Silvek, a tvoja susjeda. Još samo da je malo sunca, ali kad živnemo u proljeće...



Objavio: Baka Bea
Datum objave: 03 Siječanj 2009 u 09:55
Drage moje, dobro jutro. Ispravak krivog navoda, nije na prvoj slici Heucherella nego na drugoj. Na prvoj je jedan prekrasni novi kultivar Heuchere 'Marmelade' ima nabrane rubove lišća narančaste boje koja u ljeto prelazi u maslinastozelenu, a zimi u narančastosmeđu. Donja strana je ružičasta poput rabarbare. 'Creme Brule' je vrlo slična, zapravo toliko da još neznam u čemu je razlika. Poz..


Objavio: proljeće
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 11:09
Baka Bea samo da javim da je moja preživjela zimu!!!
 
Nije mi baš izgledala kao da će, ali evo već par dana je gledam i vidim da je potjerala nove listiće!!!


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 20:03
Jel ovo moja zvončika tjera cvijet????
 
 
 


Objavio: rain
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 20:33
da!!!


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 21:54
rain, si se vratila? Ma cijelo vrijeme mislim gdje si nam nestala.

Shasha, točno ti je rain potvrdila, heuhera bude procvjetala.


Objavio: Triša
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 22:06
Baka bea kad je najbolje vrijeme za posaditi, dali podnosi hladne zime i dali je mogu nabaviti kod tebe - recimo na flori. Uf što sam te udavila.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 22:27
Joj,mislila sam da je to cvijet(nema ni šta drugo biti)no kako sam sva"happy"bolje da pitam.Sad ću je svaki dan pratiti,od svih,jedino ta ima cvijetni pup.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 22:32
Večer, Triša, Heuchera je otporna zimzelena trajnica, nemaš brige sa hladnoćom. Moje su preživjele u malim teglicama vani, jer nemam mjesta za sve u plasteniku. Kontejnirane biljke možeš presaditi u bilo koje vrijeme. Tvoja želja meni zapovijed... jel te zanima više cvijet, list ili oboje?poz...


Objavio: rain
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 23:05
Je,evo mene opet!Puno posla sada,pa nemam baš nešto vremena.Ove sam godine posijala nekoliko vrsta koraljnog zvončića,stiglo sjeme iz Jamerike.Sve isklijalo.Za jedno 100 godina bumo vidli kakvi su.


Objavio: shasha
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 23:10
Baš utješno,Rainsmile39
Recite mi,koliko brzo zvončike rastu?Kako se,osim sjemenjem i stogodišnjim čekanjemWink,razmnožavaju?Recimo,delfinium mi je dvaput veći  nego kad sam ga kupila a zvončike su iste.Ok,malo su veče no nemaju mladih sa strane ko delfinium.


Objavio: rain
Datum objave: 04 Travanj 2009 u 03:43
Zvončići budu sad počeli rasti,kad zatopli.Novi busenčići ne rastu baš munjevito,ali kad se biljka dobro ukorijeni,potjera sa strane mlade rozete koje se onda mogu rasaditi.Ako si ih posadila prošle jeseni,već iduće jeseni buš imala kaj rasađivati.Inače,koraljni zvončić ima tendenciju izdizanja busena iz zemlje,tak da ga je dobro malo nagrnuti zemljom kad se izdigne,ili rasaditi nakon par godina mrvicu dublje.poz!


Objavio: shasha
Datum objave: 04 Travanj 2009 u 20:11
Hvala,Rainsmile79


Objavio: Triša
Datum objave: 28 Travanj 2009 u 16:31
E pa zahvaljujući baki bei i ja imam ovu biljku i to u dvije varijante, ne znam koje, ali ima jedna baka koja zna.
 
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 28 Travanj 2009 u 21:38
Heuchera americana 'Dale's Strain', a druga jedna od brojnih crvenolisnih kultivara. Heuhere su otporne, biljke skromnih zahtijeva, mogu rasti u sjeni, ali boje više dolaze do izražaja uz nešto sunca.poz..


Objavio: Triša
Datum objave: 28 Travanj 2009 u 22:27
Hvala baka bea, imam u mom dvorištu još nešto tvoje što ne znam što je (pazi rima), pa kad stigneš molila bi te imena.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: natalija
Datum objave: 29 Travanj 2009 u 07:50
imam jedno pitanjce za stručnjake (baka bea Wink)
imam ovu biljku od lani i do nedavno nisam znala o čemu se radi
(obožavam kupovati na rasprodajama tj. spašavati svenule biljčice, neki put se osjećam kao da imam azil)

imam zvončiku tamno crvenih listova i ne vidim ni traga pupovima
a  nedavno sam imala priliku vidjeti i onu zelenih listova i njene prekrasne uzdignute cvjetiće, baš kao ovi na slikama

da li one sve cvjetaju ili samo pojedine vrste?


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Travanj 2009 u 08:15
Dobro jutro, Natalija, kažeš da si spasila heuheru u svom azilu. Vjerovatno joj treba još malo vremena da počne cvjetati. No ne cvatu svi kultivari istovremeno. Ova šarenolisna bi trebala cvasti od 6.8-mj., no malo se požurila; većina cvate u tom razdoblju, a H. villosa od 9-11.mj. Inače sve heuhere cvatu, nabrojala sam boje. Netko ih voli zbog cvijeta, a netko zbog lišća, koje je ukras cijele godine.


Objavio: natalija
Datum objave: 29 Travanj 2009 u 08:49
u pravu si lišće im je stvarno prekrasne boje
moje nisu šarene nego baš tamne, zagasito "crvene", da ne kažem bordo

pokušati ću užicati i ovu što cvjeta zelenih listova


Objavio: rain
Datum objave: 30 Travanj 2009 u 17:41
Jučer sam se dokopala(pogodite kak)još nekoliko krasnih kultivara Heuchere.Baš sam sretna!Još ova tri kaj mi fale,i onda...budu zmislili neki novi kultivar,pa opet u lov!Naporan ti je život heucheroljupca


Objavio: Triša
Datum objave: 30 Travanj 2009 u 18:15
E sada moje pitanje.
Kako podnosi hladnoću (-12)
Dali posaditi direktno u vrt ili može tegla i kolika
Koliko velika obično naraste u cm, širina, visina.
Ma baka bea je to sve već objasnila, ali uzalud nisam u stanju to sve zapamtiti.smile143


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 30 Travanj 2009 u 20:26
Triša samo pitaj, koraljne zvončike ili heuhere su trajnice namijenjene za sadnju direktno u zemlju, ali vidjela sam u knjigama posađene u cvjetne posude. Pokazat ću ti prvom prilikom. Sadila sam ih sa MMK kod nje na balkonu u dugačke sandučiće s gaulteriom, ukrasnim travama, hebama, evonimusom, pierisom, skimiom i lukovicama, sve je otporno i vrlo skladno djeluje cijele godine. Podnose od -15- 25 st. C. Listovi ne rastu u visinu, samo se izviju tanke cvjetne stapke vis. 35-45cm sa mnogo sitnih zvončića, djeluju lagano i prozračno. U širinu rastu koliko im dopustiš, nisu invazivne. poz...


Objavio: Triša
Datum objave: 30 Travanj 2009 u 22:32
Odlično, znala sam da je to idealna biljka za moje dvorište, a i za vikendicu, pa ću ih ipak staviti direktno u vrt.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Retriver
Datum objave: 05 Lipanj 2009 u 16:33
kako to da od travnja nema nikoga na ovu temu?
Do sada sam samo čitala, a sada sam i ja od jedne bake iz Virovitice, iz njenog "starinskog" vrta dobila mlade zvončike zelenog lista i koraljno-crvene boje. To činjenicom "učlanila" bih se u vaš klub obožavatelja, naravno, ako me primate.
Za sada su mlade dame u teglicama, ali ih namjeravam posaditi u moj lijepi, ali nedorečeni vrt u Senju. Od vas sam naučila da ih je bolje posaditi ujesen, pa će do onda uživati na balkonu u N.Zagrebu. Što bi rekla Baka Bea - hoće li podnijeti sušne ljetne periode /mislim unaprijed, na ljeto2010./ ?


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 11 Lipanj 2009 u 13:25
Dobro došla Retriver, ako se ne varam još jedna 'trajničarka'. Oprosti nisam ranije vidjela post. Heuhere su nevjerojatno otporne na hladnoću. Sa sušom i žarkim suncem je već malo teže. Iako ih ubrajaju u biljke sjene, šarenolisne, crvenlisne i mnogi križanci narančaste boje lista ili tamnoljubičaste, gotovo crne, ljepše su i izrazitije boje na suncu. U tom slučaju tlo ne bi smjelo biti presuho, siromašno i plitko, kao što pretpostavljam da je u tvom budućem vrtu. Obilno dodaj komposta ili drugog organskog gnojiva i izaberi mjesto gdje ne prži podnevno sunce. I dobro došla u Klub ljubitelja heuhera i heuherela. poz....


Objavio: Tija
Datum objave: 12 Lipanj 2009 u 09:34
Moj duboki naklon Retriver. Dobro došla u "klub" a zbilja te biljke podnose i -30 i +40 a saditi ih možeš i sad neće biti nikakav problem da se zakorjene. Pogledaj u mom vrtu imam par lijepih primjeraka.

-------------


Objavio: OTOK
Datum objave: 12 Lipanj 2009 u 09:41
Evo mojih, prvi put ih imam , zasad se dobro drže i cvatu
 


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 12 Lipanj 2009 u 12:26
Evo, iskustva iz prve ruke, sa kopna i mora (otoka). A koliko ih tek ima, pa nije i to bilo dosta nego su križali Heuchere i Tiarele, pa nastale prekrasne Heucherele.


Objavio: manči
Datum objave: 12 Lipanj 2009 u 12:44
....svakako ih i ja nabavljam na jesen....đardin u gradu je zimi hladan bez sunca, a ljeti sjenovit....mislim da će im to odgovarat!?.....
 
...baka bea to me veseli što govorite o novim hibridima, jer imam jedno mjesto u hladu na koje dođe sunce 1 do 2 sat i to ono najjače podnevno....nikako da mi tu nešto normalno i veselo raste....nevenima, kadificima malo sunca....begonije i  fuksije  se objese od tog kratkog ali jakog udara, pa se baš mučim što tu staviti....


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 12 Lipanj 2009 u 13:50
Manči draga, sve biljke o kojima pišem su 'testirane' na ekstremne uvjete i preživjele su. Naći će se i za čarobni otok takve koje će se same za sebe brinuti, mediteranske (za suha staništa, stepskog karaktera) vidim da ti trebaju. Nadam se da ću na naš budući susret nositi biljke i knjige, a ne nogu u gipsu, pa će i teme biti 'cvjetnije'. poz...


Objavio: manči
Datum objave: 13 Lipanj 2009 u 08:07
....da, svakako ćemo nešto pronaći  Baka bea, hvala....imam 2 vrta, ovaj na otoku    kojeg   ste  spomenuli   i    mali   sjenoviti u gradu koji ima kratko ali jako sunce oko  podne, a nalazi  se na samom ulazu u stan đe bi htjela nešto lijepo imati.....


Objavio: kat.rea
Datum objave: 17 Rujan 2009 u 00:06

Ja imam koraljnu zvončiku več par godina, a ove godine je baš lijepo, obilato i duuuugo cvala. Mene sada zanima može li se ona razmnožiti sa sjemenom iz tih cvjetića, ako to je sjeme, sitno kao nuler (brašno) ili je jedini način sa mladim izbojima.



Objavio: Tija
Datum objave: 18 Rujan 2009 u 08:22
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Shasha, ima ih kod mene, za drugdje ne znam.OTC je navela kako sam došla do njih. Kod Heuchera je zanimljivo kod uzgoja iz sjemena, a dobro ga je nabaviti od pouzdane firme jer je hibridno, prve godine su svi iste, zelene boje. Tek nakon godinu dana javlja se uzorak ili posebna boja lista. Svoju pravu ljepotu pokazuju stariji primjerci, a ne bebice.
 
Kat. rea uzgoj je kompliciran sa sjemenom, samo ih ti razmnožavaj djeljenjem (ne okolo nego djeljenjem toga "kupeka" koji ti je izrastao) i uspjeh zagarantiran. A ovo sam kod BB vidjela, fakat svi malci zeleni i nemaš pojma koji će zapravo biti kakav kad odraste.


-------------


Objavio: rain
Datum objave: 18 Rujan 2009 u 14:08
Živa istina,moji malci iz sjemena ,ovogodišnji,su još zelembaći,vrlo se malo boje nazire.Bumo vidli nagodinu.


Objavio: Triša
Datum objave: 18 Rujan 2009 u 20:48
Imam dvije prekrasne, ocvale su, a sada su ukras kćeri u stanu, već neko vrijeme iz staklenog prozora okrenutog na jug - vjerovali ili ne super se drže - vidjet ćemo kroz neko vrijeme dali će opstati u zatvorenom.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Triša
Datum objave: 16 Listopad 2009 u 15:41
Šetajući danas vrtnim centrom nisam mogla odoljeti, iako već imam nekoliko različitih zahvaljujući baki bei, evo još jedne, koja će krasiti moje dvorište
 
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: rain
Datum objave: 16 Listopad 2009 u 22:28
Je, pa, draga Triša,zna se da koraljnih zvončića nikad dosta.Baš si lijep primjerak izabrala,kak mu se samo sjaji lišće!


Objavio: zvrk
Datum objave: 24 Listopad 2009 u 20:28
Nakon dvije, tri godine treba razdijeliti heucheru, jer dio u sredini postane drvenast. Ove godine sam ih podijelila, jako je lagano, iskopa se i doslovno 'cupa' sa rukama na manje dijelove, svaki dio da ima korijen i koji list.
Dobila sam tako na desetke mladih biljki.


Objavio: Duda-Lave
Datum objave: 24 Listopad 2009 u 20:36
baš interesantna biljčica ...navukle ste me da ju pronađem i udomim u svom skromnom vrtuLOL


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 05:53
Dobro došla Duda u 'klub ljubiteljica heuhera' koji nam se povećava ujesen, kad druge biljčice odlaze spavati, npr. hoste. Heuhere sad posebno dolaze do izražaja jer njihove boje blistaju, uzorci po listovima postaju izraženi i takve ostanu i pod snijegom. Posađene u veće cvjetne posude ukrašavat će balkone i terase sve do proljeća kad ih ponovno možemo posaditi u vrt. 


Objavio: Triša
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 07:24
Originalno poslano od člana zvrk zvrk napisao:

Nakon dvije, tri godine treba razdijeliti heucheru, jer dio u sredini postane drvenast. Ove godine sam ih podijelila, jako je lagano, iskopa se i doslovno 'cupa' sa rukama na manje dijelove, svaki dio da ima korijen i koji list.
Dobila sam tako na desetke mladih biljki.
 
Primjetila sam to na svojima, koje imam od prije, pa ću baš tako učiniti na proljeće.
Tražila sam jučer kod nas u Rijeci neku drugu vrstu, ali imaju samo ovakve kakvih već imam nekoliko. Radje ću ih onda sama razmnožiti


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Duda-Lave
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 13:50
Baka Bea hvala ti ..na dobrodošlici i naravno na savijetima


Objavio: Duda-Lave
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 13:51
ak ih je OTOK posadila u vrt to znači mogu uredno i ja


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 17:09
Prošle godine, nakon godišnjeg odmora i jesenskog spremanja balkonskog cvijeća, MMK donese jedino što je davalo neke znakove života, heuheru, ali potpuno suhu već dulje vrijeme. U nevjerici da će išta od nje biti gurnula sam je u jezerce da se natopi i zaboravila. Sjetila sam se kad se već jezerce dobrano smrznulo. Razbila oko nje led i prenijela je u santi leda u plastenik, a na proljeće je rasla kao da se ništa nije dogodilo. Nema razloga da je ne presadiš u vrt, to je njeno pravo stanište. 


Objavio: Duda-Lave
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 17:45
super što je otporna..hvala na info


Objavio: rain
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 17:47
Kad buš se jedamput navukla na Heuchere,nikad kraja,tak da...imaš puno mjesta?

-------------
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!


Objavio: Duda-Lave
Datum objave: 25 Listopad 2009 u 18:15
je imam ..ispod kreveta hihihi


Objavio: Tija
Datum objave: 26 Listopad 2009 u 08:48
Originalno poslano od člana rain rain napisao:

Kad buš se jedamput navukla na Heuchere,nikad kraja,tak da...imaš puno mjesta?
potpisujem ovo, jer i kod mene je krenulo sramežljivo a sad imam već zavidnu kolekciju (Duda u mom vrteku pogledaj), a da su izdržljive to itekako stoji. Razmnožavanje je lagano samo s djeljenjem jer kao što već tu rekosmo sa sjemenom je prekomplicirano. Možeš ju i nemoraš zalijevati. Uglavnom biljčica iz snova.

-------------


Objavio: Triša
Datum objave: 26 Listopad 2009 u 09:32
Vidla sam Tijinu kolekciju i zaista je lijepo rekla da je zavidna, nadam se da će i moja jednom biti takva.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Tija
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 11:18
Ljudi "poglečte" ovo 39 vrsti http://www.daytonnursery.com/encyclopedia/Perennials/Heuchera.htm - http://www.daytonnursery.com/encyclopedia/Perennials/Heuchera.htm  , skoro me srčani trefio.

-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 13:02
Krasno Tija, baš su prelijepe. Ima li način da se te slike isprintaju pa ponesu u vrt i upriliči determinacija na licu mjesta, neke su tako slične da ne vidim bitnu razliku, ili treba imati 'oko sokolovo'. Ti imaš hostinjak, a ja aleju koraljnih zvončića. I sad se pitaš što će mi slike. Više ništa ne znam kako se koja zove. Ono što sam mislila da je jedno u ovom katalogu je nešto treće.


Objavio: Perla
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 15:57
Postoji način, Bea. Fotografije se desnim klikom označe i u izborniku se odabere: Save image as... (svaka slika ima svoju ''lozinku'') i pospreme se u posebno za tu namjenu otvoren ''imege file''. Neke se smiju i mogu ''skinuti'', neke (zaštićene), ne! Taj file se može isprintati na printeru u boji. Ali.... ! Prethodno bi trebalo usporediti fotografije određenog kultivara na raznim fotografijama, na raznim linkovima.

evo još jedan: http://www.gardencrossings.com/index.cfm/fuseaction/plants.showPage/pageID/90/index.htm - http://www.gardencrossings.com/index.cfm/fuseaction/plants.showPage/pageID/90/index.htm

neke po ''imenu i prezimenu'' izgledaju isto, neke slično, a neke bome ''ne sliče sebi''!


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 17:49
Imaš pravo Perla, našla si pravi izraz, stvarno 'ne sliče sebi', jer i kroz godišnje doba drastično promijene boju.


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 18:47
Imala sam tu čast i privilegiju vidjeti danas uživo sve  heuchere Bake Bee.
Prekrasne su, ne znaš koja je ljepša, a ima čak i "aleju heuchera" u vrtu.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Listopad 2009 u 19:15
Sara, to je malo šale, ako je u Maksimiru postojala aleja dalija, a nije bilo niti jedne, mogu ja imati aleju heuhera pa makar bila duga tri metra.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk