Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Izrada kompostera

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Savjeti
Opis foruma: Savjeti koji mogu pomoći Vama a i drugima!!
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2178
Datum ispisa: 29 Ožujak 2024 u 12:10
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Izrada kompostera
Objavio: mali gogo
Tema: Izrada kompostera
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 10:28
Komposter sam napravio tako da se lako može rastaviti. Sastavljen je od ovakvih dijelova, kako sam prikazao na slici. Elementi se slažu do potrebne visine.
Upotrijebio sam daščice paleta. Po četiri daščice su skovane u okvir i na sebi imaju prikovane drvene "nožice", tako da se okvir utakne u okvir i tako se slažu dok se ne složi visina koja ti odgovara. Komposter se jednakom lakoćom i rastavlja. Kao LEGO kockice:)
 
duljina nožica=širina daske+željeni razmak između dasaka
 
U komposter se baca sav organski otpad iz vrta ili kuhinje, osim mesa, lešina životinja, osjemenjenog korova ili korova koji se lako zakorjenjuje (pirika, sirak....)
 
Kod slaganja kompostne hrpe treba voditi računa o odnos dušika i ugljika u materijalu za kompostiranje. No to je već viša filozofija pa se većinom mi hobi "kompost majstori" ne zamaramo time.
 
Puno dušika imaju sve zeljaste biljke, dok su lišće i suhe biljke bogate ugljikom. Većinom kažu da je potrebno postići C:N odnos od 70:30 ili 80:20. Da se ovako slobodno izrazim: ugljik je bakterijama gorivo, a dušik građevni materijal. Goriva im treba malo više od materijala.
Ako ima previše dušika razgradnja se odvija brzo, ali često u pogrešnom smjeru pa dolazi do truljenja. Ako je previše ugljika tada je razgradnja pre spora. Ista stvar je i sa vodom. Previše vlažna hrpa počne trunuti, a suha se uopće ne razgrađuje.
Uglavnom, ako kompostna hrpa smrdi, tada nešto ne štima i došlo je do truljenja.
Za uspješno kompostiranje je potrebno: dobar C:N odnos, prozračnost hrpe, odgovarajuća vlaga materijala
 
Ako za slaganje kompostne hrpe imate na raspolaganju samo suhe biljke ili lišće, a dušika u hrpi manjka (vrlo čest slučaj u jesen), tada materijal slažite u slojevima koje ćete ravnomjerno posipati  ureom (prodaje se u poljoprivrednim trgovinama kao gnojivo). Dobro je slojeve posuti i koštanim brašnom ili pepelom koji je nastao sagorijevanjem drveta, a koji će smanjiti kiselost komposta.
I naravno obavezno je sve dobro zaliti.
 
Ako je hrpa zbijena, posebno u proljeće nakon snijega, potrebno ju je okrenuti i promiješati. Rastavi se komposter, složi pored hrpe i materijal se rastrese i vrati u komposter. Kod prevrtanja može se dodati još malo uree, ako razgradnja nije dobra, dodati još vode ili materijal prosušiti, ako je previše vlažan.
 
Kompost je gotov nakon godinu dana, ukoliko je razgradnja tekla kako treba. Tada se bez rizika može posipati po gredicama s cvijećem ili razrijediti vrtnom zemljom i upotrijebiti za lončanice. To je onaj kompost (crna zemlja) koju kupujemo u trgovini.
Poluzgoreli kompost se može upotrijebiti kao malč na gredicama s cvijećem, za zadržavanje vlage. Zemlja se prekrije slojevima starih novina i po njima se rasporedi sloj komposta od nekih 5 cm debljine.
 
Možda se postupak čini malo kompliciran, ali zaista nije. Doduše i svaka hrpa organskog otpada će se, i bez vaše brige, s vremenom pretvoriti u nekakav kompost, ali kompost upitne kvalitete. Ovako od otpada s kojim imate samo probleme, dobijete vrhunski kompost i popravite strukturu zemljišta u vrtu i prihranite svoje drage biljčice.Tongue

A i ušteda je velika. Najeftinija vreća komposta (upitne kvalitete) od 50 L košta 25 kn. Ovaj moj komposter ima 1200L, što će reći 24 vreće ili 600 kn. Za te novce ću radije kupiti gomilu zgodnih biljčica.

Moj novi komposter se sve više puni suhim ocvalim cvijećem, travom, korovom, lišćem....
 

 
Ajme koliko teksta. Udavih vas ja, al vukli ste me za jezik, tko vam je kriv, haha. LOL
 



Odgovori:
Objavio: vera4
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 11:14
Samo ti davi, komposter je koristan a masu nas ne zna od kud početi.smile186


Objavio: mali gogo
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 11:35

Postoji nebrojeno mogućnosti kako načiniti komposter. Negova veličina ovisi o količini otpada koji se stvara u vrtu. Ja imam vrt na 3000 m2 pa ima puno i otpada. Zato imam dosta velike kompostere.

Komposter se može napraviti od obične tvrđe žice svijene u krug:

Postoje i jeftine velike perforirane vreće za kompostiranje, manje količine se mogu kompostirati i u većoj kanti za smeće, a u krajnjem slučaju može se formirati kompostna hrpa bez ikakvog kompostera.
Najgore je vrtni otpad spaljivati, a kuhinjski organski otpad bacati s ostalim smećem. Šteta je, jer hranjivih tvari biljkama nikad dosta. A u Hrvatskoj je tlo najčešće previše glinasto, kamenito ili pjeskovito tako da humusa u tlu nikad previše. 


-------------
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.


Objavio: Triša
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 14:10
Tako upravo imam ja , bez ikakvog okvira, no ovo je puno ljepše, ali meni je praktičnije, jer ga sama prevrćem, a napravila sam ga na općinskoj - tj. tuđoj zemlji, pa mi ne nagrđuje moj okoliš. smile96

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: mali gogo
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 14:32
Bravo za Trišu, tako se to radi!smile120
A sigurno i tvoja Triša više voli hrpu bez okvira. Moj pas se obožava sav ukopat u hrpu komposta i poslije naravno direktno leći na trosjed.Tongue


-------------
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.


Objavio: Triša
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 15:07
Za nju što smrdljivije to bolje, a najviše voli kad neko baci kakve smrdljive ribe kao- fol mačkama, a ova se lijepo uvalja, nakon čega je potrebno nekoliko kupanja i šamponiranja da taj miris nestane. Baš su kool ti naši ljubimci - ponekad se pitam "što to meni u životu treba- naravno u šali".
 Znaš ima 14 godina mislim da će mi srce puknut kad je izgubim.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: kontesaa
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 20:58
hvala za detaljan opis i nacrt Smile možda ću pitati glupost,ali jel ima dno ili ne jer mi se po slički ne čini da ima Embarrassed
u zagrebu sam,a ne znam jel se to može slati poštom,ali hvala na dobroj volji Smile da ne kompliciram puno probat ću prvo vidjeti da li netko na brego u selu ima da se ogrebem Wink


-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: mali gogo
Datum objave: 17 Rujan 2008 u 10:02

Ma samo ti pitaj, ne postoje glupa pitanja. Thumbs%20Up

Dno nije potrebno.
U kompost iz zemlje prijeđu gliste i klopanjem org.tvari pridonesu bržoj razgradnji. A i višak vode lako oteče.


-------------
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.


Objavio: monna-1
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 21:57
mali gogo, komposter ti je super! Thumbs%20Up


Objavio: kontesaa
Datum objave: 18 Rujan 2008 u 22:04
znači dobro mi se činilo smile213
obećano mi je da će jedan takav biti u vrteku Wink



-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: rijeka53
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 22:14
Thumbs%20UpThumbs%20UpThumbs%20Up

-------------
Čips - umjetnost prodavanja jednog krumpira po cijeni cijelog kilograma


Objavio: Jelena
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 00:12
samo jedan dobronamjeran savjet...kada stavljate taj kompost po vrtu pazite na puževe u njemu...mojoj susjedi su se tak razmnožili u kompostu da su i moj vrt napali kad su s njenim završilismile43


Objavio: Šeflera
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 08:54
Ja više nemam komposter jer ... ustvari neznam zašto ga nemam!
Možda zato kaj od suseda mogu nabaviti stajski gnoj!
Znam da me uvijek bila frka da mi se na organski kompost iz kuhinje ne skupe živine!


Objavio: Triša
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 10:09
To je točno, a i ovo s puževim, s kojima u Rijeci stalno vodim borbu i stavljam kreč, a ima ih i ovdje, no nekako ćemo ih se riješiti oper s krečem-to mi se pokazalo dobro.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: SilveK
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 20:47
Bitno je da se ne baca stari kruh u komposter, on jako privlači miševe i štakore, što baš nije zgodno ako je komposter u blizini kuće. 


Objavio: Anaida
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 10:38
Mali Gogo, ja sam MM neki dan dovukla na tvoju temu i rekla da ovakav komposter hoću! Il' mijenjam tebe za njega SmileSmileSmile

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Željka
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 12:19
Mali Gogo svaka čast na detaljnom objašnjenju! Mi smo nedavno kupili plastični komposter, ali jedan nam nije dovoljan (a više ih nije bilo). Jako mi se sviđa i jednostavno je za napraviti. A što se puževa tiče- znači rješavate ih se krečom, a kakav je postupak?


Objavio: domingo
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 13:41
Mene zanima može li djelovati mali komposter od dasaka na terasi  veličine 50cm x 50 x 50cm u malom plasteniku preko zime.
Kakve su posljedice, prednosti?......za odlazak suvišne vlage, vode je osigurano


Objavio: mali gogo
Datum objave: 23 Rujan 2008 u 09:10
Anaida: hvala na primamljivoj ponudi LOL. Moram unajmit zaštitare; jer kad me dohvate vaši muževi, koje ste prisilili da vam prave kompostere, jao si ga meni.
 
Plastični komposteri su odlični. Praktično su vječiti, lako se održavaju, čiste... Jedina im je mana dosta visoka cijena i mali volumen (obično tek oko 300L).
 
S puževima u kompostu nikad nisam imao problema, tako da ne znam kako to riješiti. Često mogu pročitati da je dobro ukopati posudice s pivom po vrtu. Puževi ga obožavaju i brzo ga popiju, no jako im škodi jer se od njega napire i uginu. Nisam do sada isprobao, ali to sam pročitao nebrojeno puta.
 
Znam također da ne vole pepeo, piljevinu i sol. Preko pepela i piljevine ne uspijevaju prepuzati jer im se prah lijepi na stopalo. Taj sam experiment radio u osnovnoj školi pa garantiram da je tako, haha. Jedino je problem kad pada kiša i piljevina se smoči.


-------------
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.


Objavio: skitnica
Datum objave: 24 Rujan 2008 u 20:23
ista stvar je i s pijeskom.provjereno,prije sam u vrtu imao zemlju doduše ne neke kvalitete.puževa je bilo ko u priči.sad sam je zamijenio sa muljevitom zemljom,puževima ni traga.ne kažem da i vi to uradite,ali manji sloj pijeska posipati i mislim da če pomoći.

-------------
mi smo djeca cvijeća


Objavio: SilveK
Datum objave: 28 Rujan 2008 u 19:36
Ako misliš na puževe vinogradnjake, zato jer oni jedu jajašca onih puno invazivnijih puževa, pa tako ustvari pomažu u suzbijanju najezde


Objavio: SilveK
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 15:53
Smrcko, vidi moj post u temi puževi Smile

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1396&PN=1 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1396&PN=1


Objavio: Željka
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 16:02
Već sam spomenula da imam plastični komposter koji ima poklopac. Da li da komposter držim otvoren ili da ga zatvaram dok stavljam u njega svježe "otpatke"?


Objavio: SilveK
Datum objave: 30 Rujan 2008 u 20:49
Željka, i ja imam plastični komposter s poklopcem, uvijek ga držim zatvorenim s tim da imam otvor gore za provjetravanje koji je otvoren....jedino me muče mušice koje se gomilaju dok su nutra svježi otpaci...trebala bi staviti neki međusloj...ali kad stalno dodajem novo...Confused


Objavio: Željka
Datum objave: 01 Listopad 2008 u 11:23
Hvala SilveK!


Objavio: Željka
Datum objave: 15 Listopad 2008 u 09:40
Narode jel stavljate novine u kompost?


Objavio: Anaida
Datum objave: 15 Listopad 2008 u 12:37
Evo kompostera po tvom "idejnom projektu"
 


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: mali gogo
Datum objave: 15 Listopad 2008 u 13:45
Super! Svaka čast!
Da se i rastavit kao moj ili? Vaš je puno bolje napravljen i od boljeg je materijala. Durat će puno duže nego moj.


-------------
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.


Objavio: SilveK
Datum objave: 15 Listopad 2008 u 15:48
Originalno poslano od člana Željka Željka napisao:

Narode jel stavljate novine u kompost?


Može se stavljati, ali ja ne stavljam radi boja...tko zna kakve su kemikalije koristili.


Objavio: Anaida
Datum objave: 16 Listopad 2008 u 12:24
Originalno poslano od člana mali gogo mali gogo napisao:

Super! Svaka čast!
Da se i rastavit kao moj ili? Vaš je puno bolje napravljen i od boljeg je materijala. Durat će puno duže nego moj.
 
Gogo, ne da se rastaviti - ali nadam se da mi to neće biti veliki problem..?? Tvoj je komposter ipak "tata" pa još  jednom hvala na ideji!!!


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: hoya
Datum objave: 09 Studeni 2008 u 07:56
 
Ovo je naš komposter u malo ružnijem izdanju. Žao mi je što nikako ne mogu naći njegovu sliku u proljeće. Sva žica je bude omotana zelenilom i nitko niti ne sluti da je tamo otpad.
Prošle godine smo prosijali 20 vreća (onih za grožđe) komposta.
Sada smo već trebali ponoviti, ali smo u nekim drugim radovima pa smo odgodili.
Velik je 1,5×1,5m, i prije ovih obilnih kiša bio je vrhom pun. Na njega smo prolili 20 litara gnojnice od koprive. Smrdilo je 1 dan, a onda je hrpa počela slijegati.
Od proljeća do sada sve što posijem pospem kompostom. Sve što smo ove godine ubrali u vrtu je zdravo, veliko, otporno...
Sada mi je glavna "fora" motovilica.
Da mi je netko prije donio ovakvu motovilicu kakvu ja sada imam - rekla bih - umjetno gnojivo.
A čini nas sretinima što je odlaganje u komposter puno jednostavnije i brže nego li bacanje u kontejnere, paljenje...
 
 
 


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: spring
Datum objave: 09 Studeni 2008 u 08:18
Ovo za polijevanje komposta s koprivama nisam znala.. jel kasno to napraviti u proljeće? Mislim da sada više nema kopriva ovdje oko mene!!
Imamo još jednu hrpu koju smo nasljedili od dedea ona je već gotov humus pa čemo nju upotrijebiti prvo a ovu našu ako nam bude potrebno.. a sigurno bude!Smile


Objavio: hoya
Datum objave: 09 Studeni 2008 u 08:30
Negdje sam pročitala da gnojnica brže razgrađuje kompost. I sama svježa kopriva (bez sjemenki) super je stvar.
Mi to radimo - stvarno pali.
Naberemo kad kod je nađemo, koje god g. doba bilo. Uvijek ona dobro dođe.
Kopriva ima puno željeza i samo kao takva dobra je za gnojenje onih biljaka koje traže više željeza.
I sada lijepo dok to pišem skužim da mi je limunovo lišće svo požutjelo - a u podrumu stoje boce sa gnojnicom od korpive. Idem odmah u akciju.
 


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: spring
Datum objave: 09 Studeni 2008 u 08:35
Hvala hoya... budem danas išla do bake pa možda gdje i naiđem na koprive!


Objavio: hoya
Datum objave: 09 Studeni 2008 u 09:10
Pozdrav baki Smile

-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: hoya
Datum objave: 04 Prosinac 2008 u 17:58
Evo - to je moja motovilica. Ja do sada nisam vidjela ovako veliku.
Bez kopanja vrta, dohranjivano samo našim kompostom....
Baterija i upaljač su tu za usporedbu.


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: hana
Datum objave: 04 Prosinac 2008 u 18:23
svaka čast, ja tek krećem na proljeće od početka i sa vrtom i sa kompostom. Čitala sam da imaju biljni pospješivaći za razgradnju komposta, da se razgradi u roku par mjeseci. Ako vas zanima mogu skenirati pa stavim ovdje.Mada vi to već sigurno znate, za mene je sve novo smile161


Objavio: Triša
Datum objave: 04 Prosinac 2008 u 18:58
Hana stavi molim te , sve što može pomoć oko komposta može biti u ovoj temi zašto ne. Ja sam se isto "zapalila", jer gore u Skradniku, gdje imam vrt stvarno imam mjesta, a ni sama neznam zašto već do sada nismo napravili komposter. No na proljeće sigurno idemo u izradu.
Imala sam ja do sada neku ruku u zemlji, pa sam tu bacala otpatke, no nije to baš ličilo na komposter.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: hana
Datum objave: 04 Prosinac 2008 u 19:32
ok, budem sutra ak stignem


Objavio: administrator
Datum objave: 04 Prosinac 2008 u 20:53
Slobodno stavi... mozes i otvoritno novu temu da bude lakse za pronaci!!!

-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<


Objavio: hoya
Datum objave: 04 Prosinac 2008 u 21:06
Ajde mi pomozite: Gdje da stavim tekst u kojem se opisuje način provjere kiselosti tla i vrste zemlje samo rukama i .... Danas sam vidjela, a sad nikako ne mogu naći temu "pH vrijednost tla" 

-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: griva1978
Datum objave: 05 Prosinac 2008 u 11:27
...možda da staviš tu ( da što prije vidimo :))...a u pm-u zamoliš nekog od admina da to preseli na pravo mjseto...


Objavio: administrator
Datum objave: 05 Prosinac 2008 u 11:35
stavi tu... nije bad

-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<


Objavio: hoya
Datum objave: 05 Prosinac 2008 u 15:10

Kakva je kiselost zemlje u vašem vrtu ili u vazi sa vašim rododendronom možemo približno odrediti :

Jednu šaku mokre zemlje posuti sodom bikarbonom, Ako se zapjeni – zemlja je kisela.

Jednu šaku suhe zemlje potrebno je preliti octom. Zemlja koja je neutralna, koja nije kisela će se zapjeniti.

Je li netko od vas to pokušavao?



-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: administrator
Datum objave: 05 Prosinac 2008 u 20:22
bas cu ovo morati isprobati.... Hvala na ovome hoya!!!!

-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<


Objavio: hoya
Datum objave: 06 Prosinac 2008 u 01:04

Našla sam super priručnik gdje je dosta toga o kompostu objašnjeno. O spremanju, održavanju, greškama, korištenju ....

http://www.kompost.hr/komopstkurs.ppt - http://www.kompost.hr/komopstkurs.ppt


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: hoya
Datum objave: 07 Veljača 2009 u 10:44

Meni treba dva mjeseca da pročitam tekstove samo na prethodnoj stranici. Možda sam ih tada i pročitala, ali nisam pamtila detalje. Sad vidim da je smrcko stavio isti link na kojem je puno pisano o kompostiranju.



-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: kat.rea
Datum objave: 02 Ožujak 2009 u 00:08
Mene zanima kako dobiti kiseli kompost kakav vole rododendroni, brusnice, aronije. Kupovni je jako skup. Šta staviti, koji omjeri?


Objavio: hoya
Datum objave: 02 Ožujak 2009 u 13:17
Probaj pročitati i proučiti ovdje. Možda, kažem možda ti bude koristilo:
http://www.forumbonsailjubitelja.biz.hr/index.php?action=printpage;topic=302.0 - http://www.forumbonsailjubitelja.biz.hr/index.php?action=printpage;topic=302.0


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: primorka
Datum objave: 30 Travanj 2009 u 16:00

Imam nekoliko pitanja za vas iskusne u pravljenju komposta.

Natjerala sam muža da mi napravi komposter (ljube moja Heart) i sad me muči da li ga treba pokrivati? Ako da, s čim?
 
I drugo pitanje... u blizini postoji krdo slobodnih konja koji svoju kakicu ostavljaju posvuda. Smijem li ja to malo skupiti i ubaciti u kompostnu hrpu?
 


Objavio: hoya
Datum objave: 30 Travanj 2009 u 16:19
primorka, meni je dosta nejasnoga ovdje obješnjeno
http://www.kompost.hr/komopstkurs.ppt - http://www.kompost.hr/komopstkurs.ppt


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: griva1978
Datum objave: 06 Svibanj 2009 u 19:17
.... mi imamo koposter dobrano više od 10 godina i pred 2 god smo ga ponovo prezidali jer se počeo malo raspadati... :) veličina mu je veća nego površina nekog velikog kreveta dubina cca 1 m .... uvijek stavljamo isključivo i samo razni biljni materijal ( bez sastavina životinjskog porjekla) i isključivo nekuhani ( neprerađeni) biljni materijal iz kuhinje, korove iz vrta, sve moguće zelene i suhe biljne ostatke i dijelove bikjaka za baciti iz dvorišta... plus pepeo od drva i zdrobljene kore od jaja.... jako je važno stalno dodavati sviježi korov i  svako toliko ga dobro zaljati vodom kada dugo nema kiše ( dno nije propusno) jer treba imati na umu da ako je dobra briga o njemu onda je on krcat glista koje vrlo brzo obave svoj posao i uvijek imamo puno svojeg komposta.... vrlo često drugi ludi koji imaju komposte dolaze kod nas sa kanticama i uzimaju gliste... treba se brinuti o tim životinjicama kao o domaćim životinjama :).... i jako je bitno da im se stalno bacaju sviježi ostaci od čišćenja povrća i voča u kuhinji...
....evo sad je u ovakvom stanju....









Objavio: ramika
Datum objave: 29 Studeni 2009 u 02:50
Mali komposter bi trebalo zimi zaštititi s vanjske strane , možda stiroporom(?)
ili jednostavno nagomilati lišće i granje oko njega. Prekriti bi trebalo nekom asurom ili i gore staviti sloj lišća. Ne bi trebalo prekrivati najlonom.
Ako se stalno dodaje svježi otpad na površinu i miješa sa onim ispod, kompost bi trebao ostati "topal" i kad vanjska temperatura pane ispod nule.


Objavio: misty-da
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 07:34
Po tko zna koji put zaključujem da sam lijena dalmatinka Embarrassed! Lišće s mojih voćaka i sve otpale i nagnječene jabuke i kruške ostavila sam na zemlji, doduše prilično dobro je "strunulo" (ovdje ima dosta vlage).
Za svoje opravdanje moram reći da nisam samo lijena nego i neznalica, a svoje ću voćke prihraniti stajskim gnojivom.
Naravno da razmišljam o komposteru, ali nitko ne spominje miris truljenja, čini mi se da to u klasičnom komposteru ne bi trebalo biti zanemarivo, griješim li?


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 10:34
Misty,ja imam jedan kupovni komposter(znači zatvoreni)i sa strane neku jamu koju isto koristim za kompost(znači otvoreni)Kod ni jednog se ne osjeti neki miris truleži.Ma ti samo napravi mjesto di će biti "odlagalište",možeš ograditi ili paletama,daskama,žicom,i tu stavljaj "otpad".
Malo prolistaj,ima tu o kompostiranju.Recimo lišće se sporije razgrađuje od trava pa je dobro lišće staviti posebnoWink


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 11:08
Moj komposter je ograđen daskama i u njega stavljam sve biljne otpatke iz vrta, malo pepela, ako imam malo stajskog gnoja, suho lišće... Zimi ga samo po vrhu prekrijem sa malo najlona da ne bude premokar, a ljeti za vrijeme suše polijem po njemu koju kantu vode.
Krajem 8. ili u 9. mjesecu gornji (još svježi) dio stavim u stranu, a ostatak prosijem u susjedni manji komposter gdje držim kompost spreman za upotrebu. Kada sve prosijem, vratim u komposter onaj gornji dio koji sam stavila po strani i onda dalje na njega stavljam biljni materijal. To radim nekoliko godina i jako sam zadovoljna jer dobijem puno komposta.




Objavio: ramika
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 22:26
Dobar kompost nema neugodan miris truljenja. Više podsjeća na miris vlažne zemlje u šumi...
Treba samo ispravno postupati s biljnim ostacima: usitniti, pomješati zeleno i smeđe, suho i mokro, tvrdo i mekano. Potom  nakvasiti- ne previše- i složiti na hrpu ili ubaciti u komposter. Prekriti polupropusnim prekrivačem ili slojem slame, sjena ili lišća
LOL


Objavio: smrcko
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 22:41
Nisam u prilici napraviti puno komposta, teren mi je 50 km daleko. Sve što uspijem je ljeti i uglavnom od ostataka povrtaljki.

Ovu godinu sam u jesen složila kompost ovako red bilja i trave, red konjskih briketa ili kokošijih, red kompostne zemlje, red kreča, šaka ureje 7.

Ostatak konjskih briketa sam ukopala u zemlju i to će biti izvrstan kompost za biljke. Vadit ću tu zemlju i dodavati oko novih sadnicaSmile


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 22:55
Smrcko, stavljaj si u kompost i pokošenu travu. I ja ju stavljam, samo sam zaboravila napisati. Kod stavljanja svježe pokošene trave trebaš paziti da je staviš samo tanak sloj na kompost, a ako je imaš više, onda ju malo prosuši prije nego ju staviš u komposter.


Objavio: smrcko
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 23:20
Hvala Cimi, to je dobro znatiHug

Mislim da je bila odstajala, jer taj dan nismo šišali travu. Ali je možda bilo svježih listova kupusa, ne sjećam se više.
Kad sam redala slojeve pazila sam da budu  tanji , da bi se sve što više smješaloSmile


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 18 Ožujak 2010 u 10:27
U komposter se normalno stavljaju svježi dijelovi biljaka, samo se ne smije odjednom staviti deblji sloj, jer je tada previše vlage i biljna masa počinje trunuti - i to onda smrdi. Zato se i traži da se u kompost slažu suši i vlažniji slojevi naizmjence. Uz to, ako je moguće dobro je kompost malo prozračiti (prorahliti) tijekom sazrijevanja. Istini za volju, ja za to nemam mogućnosti, a i bez prozračivanja mi ispadne dobar kompost.


Objavio: Pinus
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 16:16
Prozračivanje komposta sam riješio pomoću plastičnih drenažnih cijevi. Kompost prije sazrije ako je riješeno prozračivanje. I još jedna prednost, smanjena je mogućnost da dođe do truljenja ako se na kompost baca velika količina svježih biljnih ostataka.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 20:39
Pinus, kakve to cijevi i kako postavljaš u komposter. Daj molim te detaljnije objasni da se i ja naučim.


Objavio: Pinus
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 21:44
Nemam sliku svoga komposta ali je na dlaku isti kao hoyin sa 2 str. ove teme. Razlika je samo u veličini kompostnika. Moj je 4 x 1,5 m   Cijevi su obične drenažne cijevi promjera 10 cm sa rupicama odrezane na 1,5 m.. Razlika je u tome što sada ne odvode vodu nego služe za dovod zraka. Glavna sirovina koju upotrebljavam za kompostiranje je pokošena trava a na jesen lišče. U sezoni rasta, trave je toliko da bi bez cijevi za prozračivanje to bilo teško izvedljivo. Cijevi postavim po etažama recimo 7 – 8 u jednoj etaži. I još nešto, povremeno na kompost bacim malo stajskog gnoja da ubrzam proces razgradnje biljnog otpada.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 22:59
Sada mi je jasno kako postavljaš cijevi, samo se pitam kako će funkcionirati to prozračivanje kod mene, s obzirom da moj komposter nema žičanu ogradu kao tvoj, već je ograđen daskama. Stoga bi kod mene cijevi završavale u dasci a onda neće imati dotok zraka.
Što misliš, da li bi valjalo staviti okomito cijevi?


Objavio: kat.rea
Datum objave: 12 Travanj 2010 u 13:48
Ja sam prošle godine uspjela nagovoriti svekra da mi napravi komposter po slici od Malog Goge... nemam ni veliko dvorište ni veliki vrt, ali do jeseni sam uspjela napuniti komposter 1 m visine sa otpacima samo iz moga dvorišta. Krenula sam lani u proljeće sa relativno suhom podlogom od drobilicom zdrobljenih grana loze i poslije šišanja nekih tuja i borova... znači sve to plus trava od košnje dvorišta i trava iz vrta, plus biljni otpaci iz kuhinje. Na jesen sam završila sa opet podrobljenim granama i liščem od vinove loze i time je bio komposter ful pun. Iznenadila sam se da sam ovoga proljeća, kada sam skinula nekih 10-tak cm gornjega sloja več u sredini našla poluprerađeni kompost koji sam na dijelu vrta ukopala samo u gornji sloj zemlje. To sam samo malo prosijala od krupnih neprerađenih komada koje sam vratila u komposter. Sada sam došla do donjih 30-tak cm, malo razrahlim, pričekam dase prosuši, prosijem i ide na vrt neprerađeni dio kao malč, a nadam se da ću nadnu doći i do zrelog komposta.


Objavio: smrcko
Datum objave: 12 Travanj 2010 u 17:29
 KaticaClap

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Jellenna
Datum objave: 08 Srpanj 2010 u 09:43
Pozdrav i od mene..
 
Kako planiramo napraviti povrtnjak logičan slijed je da i mi napravimo komposter..
 
Htjela bih samo reći da u komposter nikako ne stavljati lišće oraha jer sadrži juglon koji ima nekakve otrovne supstance u maloj količini...eto ako slučajno netko nije znao............


Objavio: ramika
Datum objave: 08 Srpanj 2010 u 17:44
Ima jedna  teorija, da se juglon u kompostu razgradi, pa nakon nekoliko mjeseci nije više opasan... Valja isprobati, šteta tako velike količine lišća...Clap
Pogledati: www.kompost.hr , infokompost telefon, bilten 79


Objavio: Jellenna
Datum objave: 08 Srpanj 2010 u 20:00
Da, ja imam velike količine lišća od oraha.....jer imam 140 komada stabala...i stvarno bi bilo šteta to ne iskoristiti.....
 
 


Objavio: ramika
Datum objave: 08 Srpanj 2010 u 23:10
I  šta radiš s lišćem?

Ja sam svojevremeno pravila kompost od  lišća oraha ( imala sam jedan, ali ni njega više nema). Tako dobiveni komost, nakon godinu i koji mjesec, nosila sam na groblje, da mi , kao, suzbije travu! Međutim, nije djelovalo. Još je bolje rasla.


Objavio: Jellenna
Datum objave: 12 Srpanj 2010 u 16:17
Pa do sada sam ga bacala....Confused
 
No evo sada čujem od tebe da se i od njega može raditi kompost! Odlično!
 
Da li znaš sa čime se ublažuje taj juglon ili jednostavno treba izdvojiti lišće u poseban kompost i pričekati neko vrijeme da ispari juglon?


Objavio: ramika
Datum objave: 13 Srpanj 2010 u 00:48
Tekst sam preuzela,  praktično isprobala...
dakle, što se tiče nauke, ne bih se mješala, ali praktično, e tu sam sigurna da i orahov list daje hranjivu podlogu. Treba samo malo više vremena.
Lišće oraha u nasadu oraha ne smeta, zar ne?


Objavio: ramika
Datum objave: 13 Srpanj 2010 u 00:50
Cijevi?
Dovoljne su vile i dvije ruke.. umjesto fitnesa....


Objavio: Jellenna
Datum objave: 13 Srpanj 2010 u 09:43
Ha, lišće globalno ne smeta, samo mi ga kupimo radi toga da pokupimo i eventualne zaražene listove gdje se onda bolest putem zemlje iduće godine penje na deblo i ponovno na krošnje oraha..
 
Sada, ne znam kako kompostirati recimo lišće koje je pod nekom bolešću npr.? Odnosno koliko je to dobro za kompostiranje?


Objavio: ramika
Datum objave: 13 Srpanj 2010 u 23:24
Originalno poslano od člana Jellenna Jellenna napisao:

Ha, lišće globalno ne smeta, samo mi ga kupimo radi toga da pokupimo i eventualne zaražene listove gdje se onda bolest putem zemlje iduće godine penje na deblo i ponovno na krošnje oraha..
 
Sada, ne znam kako kompostirati recimo lišće koje je pod nekom bolešću npr.? Odnosno koliko je to dobro za kompostiranje?


Temperatura u kompostu naraste i do 70 stupnjeva, pa to ubija neke uzročnike bolesti. Zato je potrebno kompost češće mješati, da svi dijelovi budu izloženi temperaturi. Treba vidjeti o kojoj se bolesti radi.




Objavio: Jellenna
Datum objave: 14 Srpanj 2010 u 21:51
To su uglavnom bolesti koje napada orah...gljivična oboljenja i insekti...
 
Može li se kompost slagati od lišća koje je tretiramo fungicidima i insekticidima s obzirom da se kompost sastoji od organskih ostataka koji nisu uglavnom tretirani kemijom?
Vjerojatno mogu jer u kompost slažemo organske ostatke za koje ni ne znamo porijeklo a velika je vjerojatnost da je tretiramo sa nekim pesticidom.......


Objavio: ramika
Datum objave: 15 Srpanj 2010 u 00:16
Dobro pitanje.
Danas je teško do gotovo nemoguće, kompostirati samo čiste bio ostatke. Voće i povrće koje kupujemo je zasigurno tretirano nekim pesticidom.  Međutim, stručnjaci iz Švicarske su tvrdili da se pesticidi  razgrade u kompostu.
S druge strane, ja već desetak godina radim kompost i koristim ga u vrtu. Imam i nekoliko voćkica.
Sve što koristim je plavi kamen i vapno i pripravci od koprive i pelina za suzbijanje nametnika i gavez i kopriva  za prihranu.
Imam jabuku koja nije "špricana" a nije cvrljiva. Breskve su mi zdrave, lišće nije kovrčasto, a zna se da su breskve posebno osjetljive i zahtjevne za tretmanima kemijom.
Štitastu uš  na ogrozdu sam  sanirala otopinom koprive i komposta - polijevala sam pripravkom svaki dan i uspjela, ove sam godine imala dobar urod .
Eto, mislim da se isplati malo više truda uložiti,



Objavio: Jellenna
Datum objave: 15 Srpanj 2010 u 10:30

Hvala ti na vrijednim informacijama



Objavio: waterlily
Datum objave: 18 Srpanj 2010 u 18:33
Za sve one koji ne znaju, lišće oraha se ne preporuča za kompost, kao ni hrana koja nije biljnog porijekla, znači ne mesu, kruhu, tijestu.....u kompostu...ali oguljotine, ostaci salate, kore od voća, lupine od jaja, trava košena, lišće....da.Wink


Objavio: ramika
Datum objave: 18 Srpanj 2010 u 22:21
Ne preporuča se, ali SE MOŽE kompostirati, tj, razgrađuje se  i pretvara, nakon biološko-kemijske pretvorbe i sazrijevanja, u humus.




Objavio: waterlily
Datum objave: 18 Srpanj 2010 u 22:28
Lišće oraha sadrži prirodni herbicid i nije ga preporučljivo koristiti za kompostiranje. Od orahovog lišća može se napraviti zasebna kompostna hrpa. Dobiveni kompost koristiti za suzbijanje korova i trave.

KOMPOSTIRATI SE SMIJU:

-otpaci iz vrta: pokošena trava, lišće, uvelo cvijeće, korov, -stara zemlja iz -lonaca za cvijeće, usitnjeno granje,
-kuhinjski otpaci: sirovi ostaci povrća, kora krumpira, ostaci -voća, kore agruma (usitnjene), talog kave, ostaci čaja, ljuske -jaja,
-ostalo: životinjska dlaka, perje, male količine papira, pepeo -drvenog ugljena ili drva,
-neki organski otpaci teško se razgrađuju pa se na -kompostište ne preporučuje stavljati velike količine takvih -otpadaka. Tu spadaju: čepovi od pluta, ljuske oraha, češeri, -kosti .....

KOMPOSTIRATI SE NE SMIJU:

-otpaci iz vrta: osjemenjeni korovi, lišće oraha, bolesne biljke,
-kuhinjski otpaci: otpaci kuhanih jela (privlače štakore), meso, -kosti...
-ostalo: velike količine novinskog papira, časopisa u boji, -pelene, pseći i -mačji izmet, izmet općenito, ostaci duhana, -sadržaj vrećica iz usisivača, -pepeo kamenog i smeđeg -ugljena te ugljena za gril (zbog sadržaja teških metala)...
-Na kompostište nikako ne smijemo stavljati otpatke koji sadrže -kemikalije, -npr. stare lijekove, ulja, plastičnu ambalažu, -bojano-i impregnirano drvo, stiropor...



Objavio: ramika
Datum objave: 18 Srpanj 2010 u 22:38
Znam, znam, ali ima novih informacija.
Tako se danas prakticira kompost wc  ( kompost  toalete) , a za lišće oraha sam pronašla lanak koji  kaže da se juglon kompostiranjem razgradi i nakon nekoliko mjeseci više nije štetan...
Kompost wc funkcionira u Kotarevu-volonterskom kampu za brigu o medvjedima- siročićima.
Ajd sad, što da mislim?


Objavio: muhlenbergia
Datum objave: 18 Srpanj 2010 u 22:38
Orahovo lišće se ne koristi za kompost jer ima u sebi puno tanina,također ne treba stavljati ostatke bilja koje je zaraženo nekom bolešću.


Objavio: waterlily
Datum objave: 18 Srpanj 2010 u 22:42
Originalno poslano od člana ramika ramika napisao:

Znam, znam, ali ima novih informacija.
Tako se danas prakticira kompost wc  ( kompost  toalete) , a za lišće oraha sam pronašla lanak koji  kaže da se juglon kompostiranjem razgradi i nakon nekoliko mjeseci više nije štetan...
Kompost wc funkcionira u Kotarevu-volonterskom kampu za brigu o medvjedima- siročićima.
Ajd sad, što da mislim?


Čini mi se da se to mijenja kak vjetar puše...danas je sve štetno a sutra ništa nije štetno...smile148


Objavio: ramika
Datum objave: 18 Srpanj 2010 u 22:49

Preporučam pogledati: Udruga VIVAZAGREB : Otrovnost orahovog lišća i njegovo kompostiranje.



 



Objavio: ramika
Datum objave: 19 Srpanj 2010 u 17:32
Originalno poslano od člana waterlily waterlily napisao:

Originalno poslano od člana ramika ramika napisao:

Znam, znam, ali ima novih informacija.
Tako se danas prakticira kompost wc  ( kompost  toalete) , a za lišće oraha sam pronašla lanak koji  kaže da se juglon kompostiranjem razgradi i nakon nekoliko mjeseci više nije štetan...
Kompost wc funkcionira u Kotarevu-volonterskom kampu za brigu o medvjedima- siročićima.
Ajd sad, što da mislim?


Čini mi se da se to mijenja kak vjetar puše...danas je sve štetno a sutra ništa nije štetno...smile148

.... stalna na tom svijetu samo mjena  jest...


Objavio: strada
Datum objave: 05 Studeni 2010 u 18:44
Waterlily vidim u tvom postu da se smiju kompostirati dlake zivotinja??!!
Znaci kad iscetkam svog pesonju i dvije mace mogu to stavit u kompost?? :)
Baj d vej..toliko tu toga pise a ja sam to shvatila ovako..
Ispravite me ako grijesim..
Dovoljno je recimo jedan dio ograditi zicom i tu npr. trpati staru zemlju iz loncanica, recimo lisce od tresnje imam i lisce od loze, pogotovo sad koooo u prici (loza nije spricana), lisce od kivija, kosena trava i recimo organski otpad iz kuzine..to sve fino potrpamo i tu i tamo promijesamo i zalijemo ako nema kise..Dobro je preliti to sve i kuhanom koprivom ili tako nesto??
Malo su me zbunili oni omjeri sa pocetka ove teme jer iako sam zaljubljenik u cvijece i ostale biljcice imam jaaako malo vremena baviti se njima :(


Objavio: katja
Datum objave: 08 Studeni 2010 u 11:30
 
U komposter se ne stavljaju dlake od psa niti nikakav životinjski materijal.......
 
Sav biljni materijal se može stavljati i to po mogućnosti da nije tretiran kemijom....makar se u komposteru javlja nakon nekog vremena visoka temperatura koja ustvari neutralizira kemiju............


Objavio: ramika
Datum objave: 09 Studeni 2010 u 20:10
Pravilo br. 1
Kompostirati se MOŽE sve što je organskog podrijetla
 Dakle i dlake, kosa (nebojana) perje, nokti (bez laka :) )
Nije preporučljivo u kompost stavljati izmet pasa i mačaka , ali je zato stajnjak peradi, zečeva i  konja  dobrodošao.


Objavio: katja
Datum objave: 10 Studeni 2010 u 08:39
Originalno poslano od člana ramika ramika napisao:

Pravilo br. 1
Kompostirati se MOŽE sve što je organskog podrijetla
 Dakle i dlake, kosa (nebojana) perje, nokti (bez laka :) )
Nije preporučljivo u kompost stavljati izmet pasa i mačaka , ali je zato stajnjak peradi, zečeva i  konja  dobrodošao.
 
Brkaš dvije stvari.....
 
Kompostiranje se radi isključivo od biljnog organskog materijala......više manje se sve može kompostirati ako je sve dobro usitnjeno (grančice, kora.....) i sve što je mekano (lišće, voće, povrće, trava....)
 
Životinjski materijal se uglavnom koristi zasebno (ne stavlja se u kompost) i to bez miješanja ostalog materijala kao što je dlaka, perje i itd i uglavnom se koristi odmah kao gnojivo prilikom sadnje tih istih biljaka u jesen ili proljeće.............


Objavio: smrcko
Datum objave: 12 Prosinac 2010 u 22:19
Biodinamično kompostiranje. Od 2. minute i 42. sekunde.Smile

http://www.youtube.com/watch?v=vUW-wnfpi8o - http://www.youtube.com/watch?v=vUW-wnfpi8o
 
 
ADMIN:
Rasprave o Biodinamičkim vrtlarenju su premjesitet u novu temu:

 

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5543&PID=490791#490791 - vidi ovdje....




-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: strada
Datum objave: 25 Ožujak 2011 u 09:29
Ja jos uvijek nemam komposter ali u jednom kantunu iza kuce stari je bacao grane, lisce, travu...Neki dan sam probala to dovesti u red. Pokidati te vece i duze grane ali tome nema kraja =(
Da li vi rucno usitnite sve te grancice ili imate onaj stroj koji to radi??
Vidim da je ispod tog gornjeg sloja bas fini kompost, medutim kad sam krenula kopat do same zemlje, na kojoj ta hrpa stoji, vidila sam da je nesto pustilo korjenje, sve je puno nekakvih sitnih bobica (kao nekakav plod) i sto je najgore iskopala sam par deeebelih, gadnih i bljakavih gusjenica!!! smile192U biti to nisu standardne gusjenice! One mi uopce nisu ruzne..Ovo je nesto kao rovac..ma nemam pojma u biti sto je, samo znam da mi je to jednu godinu pojelo vecinu cvijeca!!! Stavim vam sliku kad dodem doma!
Sto napraviti sad sa tom hrpom "smeca" iza kuce??
Uhvatiti se posla, napraviti komposter i malo po malo usitnjavati sve to, prosijati i prebaciti u njega ili jednostavno sve potrpati u vrece i na otpad?? Strah me ako prebacim u komposter da se ne izleze nova gamad pa onda nisam nista napravila Thumbs%20Down
smile226


-------------


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 25 Ožujak 2011 u 20:13

Predlažem ti da vilama odvojiš u stranu gornji sloj otpadaka od biljaka koji se još nije pretvorio u kompost.

Napravi si sito na okviru od cca 120 x 120 cm, od žičane mreže sa oknima od otprilike 1 cm, kroz koje ćeš prosijati dozreli kompost. Kod toga odmah odvojiš i te debele "crve", šta li je to već. Ja si kod sijanja pomažem rukama na koje stavim rukavice za armirače.

Ja sam si tako organizirala da uz komposter imam manji komposter na koji stavim mrežu / sito i u koji prosijavam kompost. Vrlo mi je praktično.

Kada prosijem kompost, onda onaj gornji sloj koji sam ostavila sa strane stavim nazad u komposter i na njega onda bacam nove biljne otpatke.

Inače, imam onaj stroj za sitnjenje grana, ali je jako malo upotrebljiv. Naime, sitne grančice uopće neće usitnjavati, već ih samo "prožvače", a nešto deblje grane (do 4 cm) dobro usitnjava, samo moraju biti ravne što najčešće nije slučaj. Čim su grane zakrivljene ne mogu se ugurati u stroj i ništa od usitnjavanja. Žao mi je što sam ga uopće kupila, jer ga gotovo uopće ne koristim.



Objavio: ramika
Datum objave: 25 Ožujak 2011 u 21:43
Pokušati ću biti kratka:
- bolje je usitniti grane a) škarama
                                     b) sjekiricom na panju
                                     c)  drobilicom ili sjeckaricom
Usinjeno se puno brže razlaže, lakše je prevrtanje i mješanje

Mali komadići   brže ferentiraju i neće puštati korjenčiće
Veliki bijeli crvi su ličinke zlatne bube i hrane se trulim biljkama. Korisni su u kompostu jer su veliki i mogu puno toga preraditi.
Slični su ličinki hrušta, ali on se može pronaći u vrtnoj zemlji. Ličinka hrušta grize korijenje i pravi štetu u povrtnjaku.
Predlažem drveni komposter 80/80 80cm   ili 100/100cm. Lako ga se podigne u dvoje, premjesti i masa se prilokom mješanja samo prebaci u njega. Na dno staviti krunije komade koje nije moguće usitniti.
Ako mi javiš adresu, pošaljem Mali priručnik, u njemu je sve pojašnjeno.




Objavio: ramika
Datum objave: 25 Ožujak 2011 u 21:50
www.kompost.hr
bilten 27 - veliki bijeli crvi u kompostu


Objavio: ramika
Datum objave: 25 Ožujak 2011 u 21:51
http://www.andros.si/phpAlbum/main.php?cmd=logo&var1=ANDROS%20foto%20album&var2=464646res/logo.png_graphical


Objavio: strada
Datum objave: 25 Ožujak 2011 u 22:23
Cimicifuga hvaaala ti do neba na savjetu i ramika tebi takodersmile78
Malo sam istrazivala po netu i sto posto sam sigurna da je to licinka hrusta"!!!
Napravit cu za pocetak ovako kako je rekla Cimifuga a ako bude potrebno dam adresu za taj prirucnik!! Hvala puno jos jednom na ponudi i savjetima!! Taman cekam neku paletu robe da mi dode tako da ce doci jako handy u izradi kompostera smile213Ako pofali fala bogu stari ima tonu letvi i greda i svasta nesto sto se da upotrijebiti Tongue


-------------


Objavio: HomoVegetus
Datum objave: 02 Lipanj 2011 u 23:51
pozdrav, jedno pitanje.. imam jednu dosta veliku željeznu posudu koja bi mi bila odlićna oblikom i veličinom za kompost, ali je lagano hrđava, da li bi ta hrđa štetila kompostu-biljkama ili?

-------------
Shvati prirodu i ne treba ti iskustvo


Objavio: ramika
Datum objave: 06 Lipanj 2011 u 01:20
Teško je to reći. Tko zna kako će, dugoročno, povećana količina željeza u kompostu(?) djelovati na biljke, a onda i na nas,tj. vas koji ćete jesti te biljke uzgojene u tom kompostu.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk