Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Crocosmia

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Lukovice i gomolji
Opis foruma: Sve o lukovičastom i gomoljastom cvijeću.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2933
Datum ispisa: 04 Svibanj 2024 u 05:46
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Crocosmia
Objavio: voki
Tema: Crocosmia
Datum objave: 10 Ožujak 2009 u 07:28

Krokosmija je rod lukovičastih, višegodišnjih, zeljastih biljaka, Iz familije Iridaceae, poreklom iz južne Afrike, slična gladiolama ili irisima. Ovaj rod obuhvata oko 50 vrsta. U Evropi se gaji od 19. veka, a ime roda potiče od Grčkih reči crocos-krokus ili šafran i osme-miris, jer cvetovi imaju sličan miris šafranu. Stari naziv ovog roda je Montbretia po Francuskom botaničaru De Montbretu. Nazivaju je još i Japanskom gladiolom gde se od njenih suvih cvetova prave zimski aranžmani. Visina biljaka je od 60-150 cm. Listovi su jarko zeleni, linearni, u obliku mača, cvasti metličaste, razgranate sa crveno-narandžastim cvetićima koji su 3-5 cm u promeru I imaju 6 latica. Cvetanje je od juna do oktobra (zavisno od vrste), što čini ove biljke veoma dekorativnim od proleća do jeseni. Cvetovi su crvene, narandžaste ili žute boje, a cvetne stabljike mogu biti uspravne ili blago povijene. Lukovica je promera 1,5-3,5 cm


Crocosmia masoniorum
Visine oko 120cm, ranocvetajuća Krokosmija, cveta u junu, ima jarko narandžaste cvetove. Cvetna stabla su horizontalno povijena. Forma Rowallane Yellow ima bledo žute cvetove. Otporna na mraz.

Crocosmia paniculata
Visine do 1,5 m, ranocvetajuća, cveta u junu sa sitnim narandžasto-crvenim cvetovima na razgranatim stabljikama koje su u obliku cik-cak linije. Ova vrsta ima i veoma dekorativne semene čaure.

Crocosmia aurea stablo oko 75 cm, cvetovi do 5 cm dugi jarko narandžasti ili žute boje, gaji se od 1846. godine, cvetanje krajem leta i početkom jeseni. Baštenske forme imaju crvene, žute ili narandžaste cvetove, a postoje i krupnocvetni triploidi.     

Crocosmia pottsii uspeva u močvarnim predelima Južne Afrike, potrebno joj je vlažno mesto u bašti. Kultivar Culzean Pink visine je do 1 m sa cvetovima pastelno roza boje.

Najrasprostranjeniji su hibridi (Crocosmia x crocosmiiflora) dobiveni 1880. godine od strane Francuskog selekcionera Lemoinea ukrštanjem C. aurea i C. pottsii. Visine do 100 cm, stablo uspravno, razgranato i tanko, Listovi gusti do 2,5 cm široki, svetlo zeleni, cvetovi 3-5 cm u promeru sakupljeni u metličaste cvasti. Cvetovi narandžasto-crveni ili žuti. Cveta u 7. i 8. mesecu. Seme je krupno smeđe boje. Lukovice su do 2,5 cm u promeru slične lukovicama gladiola.
Hibrid Lucifer je visine do 1 m ima uspravne cvetne drške i jarkocrvene cvetove. Ima dobru otpornost na niske temperature.
Emily McKenzie visine do 60 cm i sa periodom cvetanja u kasno leto (Avgust – oktobar). Cvetovi su crvene boje sa središnjim delom boje mahagonija.
Norwich Canary do 60 cm visoka i žutih cvetova, Star of the East (jedan od kultivara sa najkrupnijim cvetovima narandžaste boje sa svetlijom sredinom), Walberton Red visine do 60 cm i crvenih cvetova, Golden Fleece 60 cm i limun žutih cvetova, Jenny Bloom – žutih cvetova, Emberglow – narandžasto-crvena, Solfaterre nežniji hibrid sa žutim cvetovima.
George Davison Visine do 70 cm i jantarno-žutim cvetovima. Babylon 60 cm, viseći narandžasti cvetovi. Tangerine Queen- do 120 cm, tamnonarandžasti cvetovi.
Spitfire – visine do 60 cm i cveta pred kraj leta tamnonarandžastim cvetovima.

Uslovi uspevanja
Vole sunčana, zaštićena mesta ili polusenku, bogato, dobro ocedno zemljište, traže dosta vlage, i često prorahljivanje gornjeg sloja zemlje. Lukovice se sade na dubinu 5-10 cm, sa razmakom od 10-tak cm, u drugoj polovini marta. Povoljno reaguju na đubrenje kako kompleksnim mineralnim đubrivima tako i stajnjakom. ( u jesen 20 l zgorelog stajnjaka na 1 kvadratni metar, 20 g kalijum hlorida, 40 g superfosfata, a u proleće 30 g azotnih đubriva. U toku leta prihranjivanje jednom u dve nedelje, od faze butonizacije pojačati kalijum). Veoma dekorativno izgleda žbun krokosmie na travnjaku, mogu služiti za oivičavanje leja a dobro uspevaju i u većim saksijama. Lukovice se vade kasno u jesen jer u drugom delu vegetacije je najintezivniji rast. Nadzemni deo se reže i nakon sušenja lukovice se pohranjuju na prohladno mesto (5-8 stepeni) do proleća. Preporučuje se posipanje lukovica suvim tresetom ili peskom radi sprečavenja isušivanja u toku zime. Otpornije vrste mogu prezimiti i u bašti uz malčiranje i zaštitu, tada se ne preporučuje odstranjivanje nadzemne mase u jesen, a svakih 3-4 godine u proleće se vade lukovice radi proređivanja. Mesec dana pre sadnje lukovice se drže na toplom mestu.

RAZMNOŽAVANJE
Brzo se razmnožavaju. Obrazuju 5-6 mladih lukovica koje cvetaju već naredne godine. Odvajanje mladih lukovica vrši se u proleće. Razmnožavaju se i semenom (samosev ili setva), a biljke dobijene iz semena cvetaju druge ili treće godine. Ako se gaji više vrsta Krokosmije treba ih saditi odvojeno zbog lakog ukrštanja između vrsta.

BOLESTI I ŠTETOČINE
Otporne biljke na bolesti, pri visokim temperaturama i u uslovima suše može doći do pojave grinja.

Saveti
Koristi se kao rezan cvet ili se cvetovi suše za zimske aranžmane. U vazi traju do dve nedelje. Preporučuje se sadnja u grupe zbog dekorativnijeg izgleda. Cvetne grane se beru kada je na njima otvoren drugi cvet. Lukovice se bolje razvijaju ako se cvetna stabla odstrane. Pri sušenju cvetovi zadržavaju boju i oblik. Varijeteti sa sitnijim cvetovima su otporniji na mraz od krupnocvetnih. Ako lukovice prezimljuju u bašti cvetaju ranije, obilnije i duže. Ako biljka nema dovoljno svetlosti cvetanje može izostati. Lukovice se mogu saditi u februaru ili početkom marta u saksije, da bi se u aprilu presadile u baštu.


-------------
život je bajka koju sami pišemo...



Odgovori:
Objavio: Tija
Datum objave: 10 Ožujak 2009 u 13:34
Hvala na ovom gore, vrlo iscrpno a sažeto i bez nejasnoća

-------------


Objavio: administrator
Datum objave: 10 Ožujak 2009 u 18:42
Jel ima netko mozda ovaku ljepoticu u svome vrtu???

-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<


Objavio: SilveK
Datum objave: 10 Ožujak 2009 u 22:39
Lukovice se mogu naći u plodinama. Ja sam ju tamo nedavno nabavilaSmile


Objavio: voki
Datum objave: 11 Ožujak 2009 u 07:27
I ja sam ove godine nabavio lukovice, ima ih kod nas, ali samo jedna vrsta C. masoniorum.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: waterlily
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 19:42
Ja bih molila ako netko ima viška, moram udomiti ovakvu ljepotu u svom vrtu!!!Hug


Objavio: antun007
Datum objave: 28 Rujan 2010 u 19:55
imam 2 zasađene u posude...ne znam koje su boje...upravo treba procvjetati pa ti kažem koja je boja...ako ti se svidi tvoja je...pozdrav

-------------
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.


Objavio: wuchun
Datum objave: 19 Listopad 2010 u 07:36
Brzo se razmnožavaju. Obrazuju 5-6 mladih lukovica koje cvetaju već naredne godine. Odvaj http://www.uggbootsale-uk.org/ - ugg boots anje mladih lukovica vrši se u proleće. Razmnožavaju se i semenom (samosev ili setva), a biljke dobijene http://www.uggbootsale-uk.org/ - ugg iz semena cvetaju druge ili treće godine. Ako se gaji više vrsta Krokosmije treba ih saditi odvojeno zbog lakog ukrštanja između vrsta.


Objavio: Mira K
Datum objave: 27 Siječanj 2011 u 06:34
U Plodinama kažete ...Thumbs%20Up
 
 
smile93


Objavio: Triša
Datum objave: 27 Siječanj 2011 u 09:17
Ja je zahvaljujući našoj Horti imam u dvorištu. Lani mi je predivno cvjetala (moram naći sliku), a ove godine je već niknula - nisam lukovice vadila iz zemlje.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Gordana102
Datum objave: 29 Siječanj 2011 u 11:48
Imam i ja krokosmiju jesenas sam konaćno donjela od tetke , već par god, mi je nudi a ja nikako po nju.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 29 Siječanj 2011 u 12:06

Ovako je moja izgledala prošle sezone. Ranije ih je bilo za kupiti po raznim trgovinama, ali zadnje sezone je nigdje nije bilo vidjeti u prodaji. A ima ih prekrasnih!

http://img821.imageshack.us/i/dsc01770e.jpg/">


http://img80.imageshack.us/i/dsc01800sf.jpg/">




Objavio: mali kaktus
Datum objave: 29 Siječanj 2011 u 12:26
Ja ću si svakako kupiti ovu ljepotu,valjda bum ju našla u trgovinamaTongue,dok nisam došla na forum nisam ni znala za njih,a i za mnoge druge biljke.Tongue


Objavio: nata07
Datum objave: 31 Siječanj 2011 u 07:35
ovakve naranđaste imam i ja a valjda ću nabasati i na crvene ...

-------------
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 31 Siječanj 2011 u 08:57
pravo kaže cimi, prošle sezone  kod nas nije bilo nikakve ponude gomolja...i ja je imam namjeru nabaviti...vidjela sam da postoji i u žutoj bojiSmile.
cimi, tvoja biljka je predivnaClap 


Objavio: Mira K
Datum objave: 19 Veljača 2011 u 02:02
Originalno poslano od člana Mira K Mira K napisao:

U Plodinama kažete ...Thumbs%20Up
 
 
smile93
 
 
  Da, drage moje, jučer sam je kupila u Plodinama!  i to hibrid LUCIFER!
 
Za sve koje je žele kupiti   platit će 19,00knWink


Objavio: Anaida
Datum objave: 19 Veljača 2011 u 06:34
Hvala na obavijesti, Miro K, zaista je krasna..
Ja sam ju viđala kod moje bake u "vrćaku", mama je lukovice donijela iz Austrije i znam da ju baka nije vadila iz zemlje i da je dugi niz godina opstala u Međimurju..


-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 19 Veljača 2011 u 11:22

Ovih dana sam bila u dva Bau... u Jankomiru i imaju veliki izbor lukovica i gomolja. Sada imaju i krokozmije, a ja sam kupila: crvene "Lucifer", žute "George Davidson", žutonarančasta sa crvenim "Emily Mc Kenzie" i još jedna žutonarančasta niža bez imena.


Objavio: Triša
Datum objave: 19 Veljača 2011 u 11:57
Ajme koliko si vrsta kupila, možda nađem ja još koje, osim narančastih, jer zaista su prekrasne, a pogotovu kad ih ima više na hrpi.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 19 Veljača 2011 u 18:36
Ja sam danas bila kod nas u Plodinama,ali nema još ničega,mislim da je kod nas ipak malo prerano,no nema veze,već ću ju ja negdje naći!


Objavio: Triša
Datum objave: 30 Lipanj 2011 u 16:37
Evo cvatu i moje crocosmije - dobila sam ih od Horti, a moje su je riječanke dobila od mene - nadam se da će i njima cvjetati.
 


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: milica7
Datum objave: 30 Lipanj 2011 u 16:44
Ovaj cvijet vidim prvi puta. Zapravo prije ovog foruma na mnogo cvjeća nisam baš puno obraćala pažnju .Thumbs%20Up

-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: Triša
Datum objave: 30 Lipanj 2011 u 20:19
Jako je zgodan cvjetak, dobiješ lukovice čim ocvatu.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: bergenia
Datum objave: 01 Srpanj 2011 u 18:18
I moje će cvasti (ja sam ih kupila u Plodinama)Wink


Objavio: Triša
Datum objave: 06 Studeni 2011 u 11:14
Danas sam povadila lukovice crocosmie, ne zato što je to kod mene potrebno, već zbog toga što ih moram prorijediti, a i naći im novo mjesto(što je kod mene veliki problem). Imala sam ovdje puno pitanja, ali sam si dala truda pa pročitala sve što je Voki napisao i saznala baš sve što me zanima.
Mogu samo reći da se razmnožavaju jako brzo.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: mali kaktus
Datum objave: 06 Studeni 2011 u 11:27
Ja sam ovo proljeća kupila vrečicu lukovica.na žalost ništa mi nije niknuloUnhappy

-------------
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.


Objavio: Free
Datum objave: 06 Studeni 2011 u 11:41
Originalno poslano od člana Triša Triša napisao:

Danas sam povadila lukovice crocosmie, ne zato što je to kod mene potrebno, već zbog toga što ih moram prorijediti, a i naći im novo mjesto(što je kod mene veliki problem). Imala sam ovdje puno pitanja, ali sam si dala truda pa pročitala sve što je Voki napisao i saznala baš sve što me zanima.
Mogu samo reći da se razmnožavaju jako brzo.


Pa ti si prčkala ali i ozbiljno radila po vrtiću!!   Nadam se da izvađene preguste biljke nisi bacila....ništa ne bacati!!!

Je si li se sjetila i možda ispod balkona potražila moj srebrni privjesak kaj mi je ispao kad sa odlazila od tebe??   Baci oko molim te prije nego prekopaš taj dio vrteka, molim te, privjesak mi je draga uspomena, a sada imam samo polovicu!!  Druga polovica je kod tebe, upppsss, što može biti i dobro, možda dođem sama tražiti drugu polovicu!!!LOLLOL


-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: Triša
Datum objave: 06 Studeni 2011 u 11:50
Kaktusiću, mislim na tebe, adresu pošalji, negdje se izgubila.
 
Free, mislim i tražim privjesak, šaljem i lukovici,  adresu imam.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Free
Datum objave: 06 Studeni 2011 u 12:38

Hvala, hvala, a dal misliš i još kaj ubacit, da ne bude lukovicu strah samu u kutiji kad putuje, da barem ima s kime kartati!!!!  Picmoljak je savršeno dobar za kartanje, ma kako mali bio!!Embarrassed


-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: ajama
Datum objave: 17 Travanj 2012 u 11:22
kupila sam vrećicu krokosmie i posadila 26.03 još ništa od nje.što mislite hoće li još niknuti,ili da se oprostim od nje za ovu godinu


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 17 Travanj 2012 u 12:53
Teško je reći hoće li niknuti. ovisi u kakvom su stanju lukovice. Ako su smežurane, suhe ili još gore drobe se u prašinu, a i to se može naći na policama, onda ništa neće niknuti. Ako su u dobroj kondiciji, hoće.
Free pa znaš Trišu, nikad ti neće poslati jednu lukovicu, završila je ona kratku školu vrtlarstva Clap sigurna sam da su učili da se trajnice nikad, osim soliternih, ne sade po jedna biljka nego u skupinama. Žalosno je da je takva recesija pa si ne možemo kupiti koliko bi željeli ili po pravilima trebali. Danas sam široke ruke, dijelim savjete ko ona crna ovca, Gregor Big%20smile


Objavio: Triša
Datum objave: 18 Travanj 2012 u 19:12
E ove su godine moje krokosmije zakazale, zašto? - naravno sama sam kriva. U želji da ih premjestim na jesen sam ih izvadila, pa sada na proljeće posadila, no bile su izgleda na prehladnom mjestu, jer ih je niknulo tek nekoliko.
No srećom one se brzo šire i najljepše su kad su sve na hrpi, kako kaže b.b.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: kadifa
Datum objave: 01 Rujan 2012 u 14:01
Vidim da ima još ljubitelja ove biljke. Ja sam je vidjela nedavno u jednom parku Mojmilo u blizini gdje stanujem i zaista sam ostala bez riječi. Divne su, crveno naranđaste boje. Tražila sam kod nas u Sarajevu u rasadnicima i svugdje i nisam našla da ih kupim a tako bih voljela. Ako neko zna gdje ima bila bih zahvalna na odgovoru. Veliki pozdrav za sve forumaše prijatelje cvijeća


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 13 Svibanj 2013 u 21:44
Nabavila sam lukovice pa ću posaditi u vrt, nadam se da nije prekasno


Objavio: ajama
Datum objave: 14 Svibanj 2013 u 08:57
moja lani nije cvijetala,a i trebalo joj je dugo da nikne.neznam kako će biti ove godine

-------------
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 31 Svibanj 2013 u 14:55
ima 14 dana da su u zemlji ali još ne niču


Objavio: marta78
Datum objave: 31 Svibanj 2013 u 15:34
Mari, još malo strpljenja moje su nikle za tri do četri tjedna, već sam mislila da i neće..ali onda dosta brzo rastu


Objavio: marta78
Datum objave: 14 Srpanj 2013 u 18:07
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/administrator/crokosmija/61705.aspx -
Moja prva crocosmija


Objavio: natalija
Datum objave: 15 Srpanj 2013 u 13:26
marta krasna je
i ja sam ih proljetos posadila, u teglu i od njih nekoliko niknutih - bacile su listove, samo 1 ima cvjetove


-------------


Objavio: marta78
Datum objave: 15 Srpanj 2013 u 13:50
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

marta krasna je
i ja sam ih proljetos posadila, u teglu i od njih nekoliko niknutih - bacile su listove, samo 1 ima cvjetove

moje su posađene vani, glavno da su ti niknule bit će druge godine bujnije


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 15 Srpanj 2013 u 18:43
marta smile128


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 17 Srpanj 2013 u 23:10
moje napupale
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/61813.aspx" rel="nofollow">


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: ajama
Datum objave: 03 Prosinac 2013 u 16:34
moja crocosmia luciferi od 29.srpnja .dugo je cvijetala




-------------
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-


Objavio: ajama
Datum objave: 03 Prosinac 2013 u 16:35
tu je malo u neredu dok joj nisam stavila kolac i zavezala ju



-------------
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-


Objavio: milica7
Datum objave: 03 Prosinac 2013 u 17:05
Lijepa je, volim crveno cvijeće....


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: natalija
Datum objave: 03 Prosinac 2013 u 17:45
ajama, baš je bila lijepa
hoćeš li vaditi lukovice?


-------------


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 03 Prosinac 2013 u 20:41
krasna biljka, šteta što je malo povisoka!


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: ajama
Datum objave: 04 Prosinac 2013 u 09:30
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

ajama, baš je bila lijepa
hoćeš li vaditi lukovice?

natalija ja sadim lukovice u mrežicu zbog voluharica.izvadila sam ih sa zemljom koja je u mrežici.na proljeće ih samo tako vratim.ako ih ostavim sve mi pojedu


-------------
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-


Objavio: ajama
Datum objave: 04 Prosinac 2013 u 09:32
Originalno poslano od člana Retriver Sara Retriver Sara napisao:

krasna biljka, šteta što je malo povisoka!

da draga visoke su,ali ja ih povežem pa ispred njih posadim nešto niže obično kadifice i one ih drže.
žao mi se odreći tako lijepog cvijeta zato što je visok


-------------
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 04 Prosinac 2013 u 19:14
da, imaš pravo, ajama...ja sam ih imala ovo ljeto u tegli na balkonu no to definitvno nije biljka za to....narasli su ogromni tanki listovi a cvijeta niotkuda


-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 14 Srpanj 2014 u 10:43
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/moj_vrt/72274.aspx" rel="nofollow">

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 01 Rujan 2014 u 21:28
od čitavog paketa posađenih ovog proljeća, jedna se udostojala procvasti
http://postimage.org/" rel="nofollow">



Objavio: JosipaNu
Datum objave: 02 Rujan 2014 u 17:15
Originalno poslano od člana enrikova nona enrikova nona napisao:

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/moj_vrt/72274.aspx" rel="nofollow">
jel taj kad ocvate umjesto cvvijeta ima sjeme i sam se rasiri.?


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 18:49
Novopečena sam vlasnica lukovica ovog divnog cvijeća. Čitam da se lukovice vade i spremaju. Ima li ih tko na kontinentu posađene u vrtu bez spremanja preko zime? Kakva su iskustva?


Objavio: catalpa
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 20:03
Posadjene u vrtu i na sjevernoj strani bez vadjenja i spremanja. Pozdrav


Objavio: ajama
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 22:27
ne trebaju se vaditi .prezime i lijepo se razbusaju

-------------
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-


Objavio: Golden Leo
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 22:59
Predivna biljka!


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 16 Listopad 2014 u 10:01
Hvala na brzim odgovorima, u tom slućaju, još više volim ovaj cvijet! Embarrassed


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 08 Srpanj 2015 u 11:51
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/nove_slike/80842.aspx" rel="nofollow">




-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 15 Srpanj 2015 u 21:07
Hmmm imam zasad jednu George Davidson žutu krokozmiju. Danas je ponarančastila:( Ne razumijem zašto se tako ponaša, posadila sam ju u zemlji iz vaze...što joj je?
Mislim i htjela sam narančastu, pa i crvenu uz žutu...ali ovako ako nastavi sve iz žute ići u narančastu iz narančaste u crvenu imat ću sve osim žuteXD
Zna li netko zašto je ponarančastila, možebit da joj je to jer je cvijet prestario ili od prejakog sunca?


Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 01 Prosinac 2015 u 01:03
Ništa cijelo ljeto je bila pola dana žuta, a pola narančastaXD i dalje ne znam zašto ali bar je bilo zanimljivo gledat transformacije,

Dižem temu radi (banalnog) pitanja:je li crocosmia lucifer baš crvena ili crveno narančasta?
Na slikama (recimo vrtlarija Kalići npr.) ta biljka više izgleda narančasto nego crveno.
Podaci na internetu su zbunjujući, Naime postoji više vrsta crvene krokozmije u opticaju a samo jedna ima tamnocrvene krupne cvjetove.
Ali svi tvrde da je na njihovim slikama crocosmia lucifer premda je prevelika količina narančaste na cvijetu*zbunjena*


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 01 Prosinac 2015 u 14:12
Ovo je Crocosmia "Lucifer" kod mene u vrtu - bez fotošopa! Crvene je boje - ne tamno crvene, ima mali "nahuk" narančaste.



 Za usporedbu boja stavit ću sliku i narančaste (neznam koji je kultivar)




Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 01 Prosinac 2015 u 20:01
Predivne su obje, narančasta pa i ta crvenaClap
Mislim da sam skužila o čemu se radi. Primarno o osvjetljenju na fotografijama&photoshopu.

Plus ljudi ne znaju što imaju. Gledajući tvoju Lucifer, stvarno je crvena i izgleda kao da ima malo krupniji cvijet nego žuta George Davidson.

Što se tiče fotografija nekih internet korisnika stvarno su narančaste  poput ove tvoje, nisu nikako crvene. Ali neću ih ja ispravljat, neka pišu da je to sorta Lucifer ako hoće.

Hvala što si me riješila nedoumice:D


Objavio: NinettA
Datum objave: 02 Prosinac 2015 u 01:28
Crocosmia "Lucifer" u mojem vrtu. Žarko crvene je boje i cvijet je krupniji, a isto tako su i listovi puno veći i tamno zeleni, za razliku od ostalih kultivara. Inače imam i narančaste (srednje)  i žute (malene), ali nažalost slikica nemam...

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/rozice/83684.aspx" rel="nofollow">


-------------
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...


Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 02 Prosinac 2015 u 12:31
E, da i ja sam kod jedne žene vidjela da su listovi deblji i tamniji pa me to zbunilo.
A ništa, mama je jučer dobila dvije iz  Vrtlarije Kalići.
Valjda će biti kao tvoje ( jer računala sam da će biti debljeg i tamnijeg lista jer ih sadim uz zid-ogradu da sakriju elemente) a ako ne budu i dalje ću nastavit tražit ovu krupnijeg i debljeg lsita sortu.

A lijepe su i ove crvene s tanjim listom. Ma bilo koje boje su lijepe. Meni se ovo cvijeće stvarno sviđa. Jako puno:)
Sretna sam što sam ga napokon nabavila!


Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 02 Prosinac 2015 u 14:05
P.S Ninetta krasna je! Radujem se slikicama i žute i narančaste kad dođe ljeto:)


Objavio: zvjezdica
Datum objave: 02 Prosinac 2015 u 14:37
Cimicifuga, NinettA krasne su Vam Crocosmie. Smile 



-------------
"Sreća - to je biti s prirodom, gledati je i s njom govoriti." - L.N.Tolstoj -


Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 03 Prosinac 2015 u 11:14
Evo danas sam posadila sa mamom ove iz Vrtlarije Kalići i listovi  su gotovo iste boje i debljine kao u moje George Davidson. Što znači da moja potraga za ovom krupnijom i tamnijom nijanse crvene krokozmije nije gotova. Nešto čemu se radujem na proljeće:D jer mislim da više sadnice nitko i ne prodaje. Pokušat ću na proljeće kupit lukovice.


Objavio: zvjezdica
Datum objave: 03 Prosinac 2015 u 15:43
Janja-nja-nja shvaćam te jer i sama kad nešto želim pronaći sam jako nestrpljiva dok to ne nađem, ali možda da forumašice koje imaju crvenu Crocosmiu napišu gdje su je kupile, pa da ti tako olakšaju potragu. Wink Nadam se da ćeš je pronaći kad je toliko želiš.

-------------
"Sreća - to je biti s prirodom, gledati je i s njom govoriti." - L.N.Tolstoj -


Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 03 Prosinac 2015 u 21:29

Da, užasno sam nestrpljiva, ali strpit ću se još.
Ma izludilo me, sad sam pokušavala to nabavit kao za jesen i ono sve narančasto doreda.
I onda eto mama uzela te iz Kalići i ja mislila 'e to e to', gotova potraga. A kad ono , 30-ak vrsta crvene a ja umjesto one tamnije uzela svijetluXD




Ne znam pomaže li ovo što sam na internetu čitala ali izgleda da je ovo iz Kalića prava Lucifer crocosmia. Ona ima svijetliji list i crvene cvjetove koji imaju malo narančaste( nije čista crvena crvena).

Jedina sorta za koju se spominju robustni listovi i veća visina a da ima crveni cvijet je
crocosmia emberglow. Na slikama ona zaista ima tamniji list, deblji list i tamniji cvijet koji nikako ne vuče na narančastu.

Od tih krupnolisnih sorti ima još narančasta ali tu se radi o onoj masonarium ili tako nešto.
I ima i jedna žuta...ne znam kako se više zove. S gigantskim cvjetovima i listovima.

Ima i ona žuta 'Star of the east' za nju se priča da je najdugovječnija ( cvjeta kroz cijelu jesen) i da joj lišće ima jako zanimljivu boju ujesen.
E sad me i ta sorta zainteresirala ahahahahaha


Guglala sam negdje dva dana i pogubila se u tim sortama.
Ima ih preko 300 i kako ovi iz S.A.D-ea preuzeli uzgoj ( inače se Englezi time bavili, križanjem i to) šašnuti su umjesto da to lijepo precizno slikaju i opišu sortu oni svaku sortu opisuju ko enolozi vino LOLLOLLOL
Aman čovječe ako imaš 60 vrsti narančaste reci mi po čemu se razlikuju, dosta o tome kako sunce prijepodne u podne popodne a kako na mjesečini zrcali se tvoja radost i tuga i sl.


Objavio: NinettA
Datum objave: 10 Kolovoz 2016 u 01:25
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/rozice/88620.aspx" rel="nofollow">

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/rozice/88621.aspx" rel="nofollow">


-------------
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 10 Kolovoz 2016 u 08:55
kako je raskošna u cvatnji! Žute još nisu procvale?




-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: janja-nja-nja
Datum objave: 15 Kolovoz 2016 u 20:25
O_O

W.o.W ovo je fkt predivno
čak ljepše nego većina slika na netu.
Stvarno su krupne i impozantne!

Gledala sam kakve bi se kombinacije mogle raditi s krokozmijama ali kad ih vidim ovako nanizane pomislim: ma i ne treba osim njih ništa drugo.

Svaka čast, predivne su ti.


Objavio: NinettA
Datum objave: 21 Kolovoz 2016 u 00:00

Sara, žute su mi opet "pobjegle". Neću obećati sličice za slijedeću godinu.


-------------
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...


Objavio: NinettA
Datum objave: 02 Veljača 2017 u 17:22
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/ri_rozice/89465.aspx" rel="nofollow">

-------------
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...


Objavio: NinettA
Datum objave: 03 Srpanj 2017 u 00:43

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/ri_rozice/90525.aspx" rel="nofollow">

-------------
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk