Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Sok od bazge

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Uradi sam
Opis foruma: Vaši uradci i savjeti kako nešto napraviti za vrt i cvijeće.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4912
Datum ispisa: 29 Ožujak 2024 u 02:36
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Sok od bazge
Objavio: anči39
Tema: Sok od bazge
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 17:49
Mi savke godine pravimo ljekoviti sok od bazge  pa sam vam htjela to malo i pokazati
 
 
 ][
 
]
x
[]
 
Nabrali smo cvijetove bazge ,natopili ih u vodu i sad ih cijedimo.
 
 


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"



Odgovori:
Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 17:55
Pripremili smo šećer
 
][]
 
 


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 17:58
Limuna
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/bazga/11454.aspx">


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 18:00
Konzervans i limuntus
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/bazga/11455.aspx">
 


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 18:03

Procijeđujemo tekućinu u kojoj je stajao cvijet od bazge sa jednim dijelom limuntusa da odstranimo cvijetove

URL=http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/maslacak7/bazga/11456.aspx][/URL]
 


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 19:40
Sipamo šećer
][/URL]


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 19:42
Narežemo limun
 
][/URL]


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 19:45
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/bazga/11470.aspx">

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 19:48
Gnječimo limun da iscuri što više soka
][/URL]


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 19:51
URL=http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/bazga/11473.aspx][/URL]

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 19:54
Pomješali smo sve
][/URL]


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 19:56
Sve je sam miješala kada god sam se sjetila stavila konzervans i još limuntusa, procijedila i sipala u boce.
I sok je spreman i već ga pijemo na veliko


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: jelika
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 22:54
evo baš si to lijepo prikazala i potrudila se.... i mi radimo sok od bazge, ali na drgačiji način i nikako ne u tolikim količinama, ove godine mi je ispalo 6l..Smile Ne vidim da kuhate sok, mi nakon 24 sata stajanja cvjetova u vodi , procijedimo i kuhamo sok...

-------------
Vito 2008.
Hana 2009.


Objavio: alisa
Datum objave: 03 Lipanj 2010 u 23:00
Moja mama pravi sok od zove,bez kuhanja..Pravi ga na sličan način kao Anči.Ona ne stavi limun.Pokiseli zovine cvjetove i ostavi 24 sata da odstoji.Onda doda limuntos i šećer,procjedi ga,dobije se odličan sirup koji može da se konzumira odma..Taj sok je omiljen kod mojih ukućana..Najbolji i najzdraviji sok!!


Objavio: anči39
Datum objave: 04 Lipanj 2010 u 15:38
Jelika - ne kuhamo sok
Ne radimo po tom receptu ,a mislim da dobra svojstva bazge nestaju kuhanjem.
Ja sam od 40 kg šećera dobila 63 l soka
Naravno nešto sam poklonila ,a moji toliko piju sok od bazge da nema šanse da nam potraje 12 mj.Tongue
 
Alisa-zanači tvoja mama i ja pravimo sličan sok ,samo mi dodajemo svježeg limuna (što je jako zdravo) i limuntus ,i isto ga jako volimo i ne može nam sok potrajati  do slijedeće berbe Wink


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: frida
Datum objave: 04 Lipanj 2010 u 22:22
Ja radim malu količinu..par litara samo za nas..bez limuntusa i bez konzervansa...samo domaći ( moj, nešpricani ) limun i cvjetovi bazge, šećer i voda...i limuntus i konzervans smatram nepoželjnim tvarima u našem tijelu, posebice od kad je mojoj kćeri dijagnosticirana bolest bubrega i stavljena stroga zabrana na konzevanse i masu E- brojeva pa sam naviknuta već na provjeravanje svega...

-------------


Objavio: anči39
Datum objave: 05 Lipanj 2010 u 21:52
Frida žao mi je zbog bolesti tvoje kčerke.Ermm
 Na žalost u mom receptu nalazi se konzervans ,jedino da njoj praviš  bez konzervansa  a vama s konzervansom


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 05 Lipanj 2010 u 22:03
 Recept  za sirup od bazge : 10 l vode
                                             100 velikih cvijetova
                                             200 gr limuntusa
                                             10 kg šećera 
                                             1  1/2  konzervansa
                                             2 kg svježeg limuna
 
 I dan   : natopiti cvijetove u vodu i dodati 100 gr limuntusa  neka odstoji 24 h
 
 
 II dan  : cvijetove procijediti kroz gazu staviti šećer,konzervans, limun nasječen  na četvrtine (izgnječiti ga ) 50gr limuntusa ,povremeno miješati da se šećer otopi , neka odstoji 24 h
 
 
III dan : procijediti kroz gazu dodati još limuntusa po želji .
        
Puniti oprane boce , spremiti ih na hladno i tamno mjesto !
 


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: frida
Datum objave: 06 Lipanj 2010 u 00:13
 anči39, ma ja sam na osnovni recept samo izbacila limuntus i konzervans, a sok ulijem u male plastične boce ( 0.50 l) i spremim u ledenicu - tako dvije tri litre da ga imamo i zimi jer, kako sam rekla nemogu doći do velikih količina bazgina cvijeta...kad pola litre izvadiš iz ledenice to se brzo popije i ne stigne se kvariti...

-------------


Objavio: anči39
Datum objave: 06 Lipanj 2010 u 00:23
Frida možda bi mogla zasaditi bazgu u svom dvorištu i onda je brati kada procvijeta .

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: frida
Datum objave: 06 Lipanj 2010 u 01:38
Smile jesam, na otoku, ali je još malena...ove godine sam vidjela dva cvijeta...bitno da je krenula, a ima već tri godine kako je posađena...imat cu je za sok, nadam se, samo se treba malo strpiti...

-------------


Objavio: anči39
Datum objave: 06 Lipanj 2010 u 14:38
Frida strpi se još malo ,  imat češ uskoro sok iz vlastitog uzgoja smile106

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: hoya
Datum objave: 06 Lipanj 2010 u 15:09
Anči me "natrjerala" da se ponovo aktiviram. Pratim ovu temu, razmišljam: da li - ili ne! 
Danas samo proveli jutro u berbi. Cvjetovi se namaču.
Prije dvije godine mi je sok prokisnuo i nisam ga lani radila jer sam se razočarala. 
 


Objavio: anči39
Datum objave: 06 Lipanj 2010 u 15:19
Hoya slobodno stavi više cvijeta ako su mali 2-3 broj u jedan cvijet
 
Pogotovo nakon ovih kiša,manje je peludi na cvijetu.
 
Ne znaš kako mi je drago zbog tebe ,nadam se da češ biti zadovoljna i ti i tvoji ukučani .smile79
 
Ako sam barem tebe namamila na domaći sok ova tema nije uzalud bila otvorena ! Tongue Tongue


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: korijenko
Datum objave: 07 Lipanj 2010 u 10:00
Ha,ha, vidim da nas dosta ovih dana ima posla oko bazge Thumbs%20Up. Jučer sam pobrala bazgu i sad mi se namaču u 2 sića po 10 litara. Radim po drukčijem receptu, nema konzervansa ali obavezno ga napravim svake godine od cvjetova i kasnije po ljeti od crnih bobica (kad sazriju) i taj mi je još bolji...Big%20smile

-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)


Objavio: hoya
Datum objave: 07 Lipanj 2010 u 10:14

Ajde, korijenko stavi recept - još jedan neće biti od više!



Objavio: anči39
Datum objave: 07 Lipanj 2010 u 12:13

Može korijenko i od crnih bobica taj nemam ,a nisam ga nikada ni pila ,smo čula za njega ,sve najbolje.

Pa nek imamo recpt i za one koje je kiša omela u skupljanju cvijetova.
Wink


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: korijenko
Datum objave: 07 Lipanj 2010 u 14:08
Evo stavim vam popodne čim se dokopam bilježnice sa receptima Wink

-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)


Objavio: anči39
Datum objave: 09 Lipanj 2010 u 23:17
Korijenko jel ti još uvijek tražiš bilježnicu ?LOL Embarrassed

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: matilda
Datum objave: 11 Lipanj 2010 u 07:25
ovaj od crnih bobica bi voljela i ja probati. korijenko nadam se da ćeš brzo naći bilježnicu.smile138


Objavio: korijenko
Datum objave: 11 Lipanj 2010 u 09:02
Bilježnica je tu samnom na poslu Wink jer doma nema šanse niti da sjednem a kamo pak da otvorim komp...
 
Dakle sastojci za sok od bazge od crnih bobica su sljedeći:
 
- 2 kg bobica
- 6 litara vode
- 7 kg šećera
- 10 dkg limunske kiseline
- 1 mali paketić konzervansa
- 1 mala bočica arome od višnje (maline)
 
Postupak:
Kuhati šećer i vodu. Kad to zavrije od toga odvojiti 2 litre usuti u posebni lonac i u tome kuhati sve bobice cca 10 min (od kad zavriju).
Kad su bobice kuhane, pustiti malo ohladiti te procijediti kroz gazu (sve dobro stiskati rukama da što više izađe). Nakon toga sve skupa spojiti, tekućinu od bobica i onaj sirup od kojeg smo odvojili na početku 2 litre.
Dalje ne više ništa kuhati nego dodati još lim. kiselinu, konzervans, aromu i puniti u boce......
 
Mala napomena: Ja nikad ne zagrijavam boce u pećnici ni za sok ni za marmeladu i uvijek mi stoji nepokvareno u hladnoj konobi i po par godina.
U bijelo bazgo ne stavljam konzervans i nikad se ne pokvari pa vjerujem da bi se moglo i iz crnog recepta izbaciti konzervans tko ga ne želi.
 
 
Bijeli bazgo radim ovako:
U sić od 10 litara staviti cvjetova bazde cca 3/4 sića i ne na rahlo nego malo pritisnuti da ga bude te naliti vode do vrha ali da možeš mješati.
To stoji 3-4 dana uz svakodnevno mješanje.
Nakon toga to procijedim, odmjerim koliko sam litara dobila i stavim da se kuha. Kad ta voda zavrije  na svaku litru dodam u lonac 1 kg šećera. To pustim opet da zavrije i kuham 10 min. Pogasim plin i dodam limunske kiseline po želji. Ove sam godine na 16 litara tekućine dodala 20 deka kiseline tj. 2 paketića (iz Konzuma). Konzervans ne stavljam.


-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)


Objavio: anči39
Datum objave: 11 Lipanj 2010 u 23:39

Hvala Korijenko smile78      http://www.glitter-graphics.com">



-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: hoya
Datum objave: 12 Lipanj 2010 u 16:00
Hvala Korijenko smile78   


Objavio: rosa2
Datum objave: 12 Lipanj 2010 u 19:22
Da se i ja prikljucim temi ja sam ove godine napravila 12 litara soka od cvijetova al kako su recepti vec tu necu ga stavljati al cu zato staviti dva za bobice jednostavna ,a ukusna
SIRUP OD BAZGINIH BOBICA
20cvijetova
3 l vode
10-15 dag citrone
3 kg secera
oprane bobice kuhati sa vodom 1sat ocjediti i bobice baciti,u tu tekucinu staviti secer i citronu i to kuhati jos 15 min dok se secer ne rastopi te ulijes vruce u prethodno sterilizirane flase.


-------------
cvijet za cvijet=buket


Objavio: rosa2
Datum objave: 12 Lipanj 2010 u 19:31
LIKER OD BAZGINIH BOBICA
za 1 l likera
30dag bobica
30dag secera
1 zlicicu limunske kiseline
3/8 l vode
Pomjesati bobice sa secerom i kiselinom i ostaviti 3sata,staviti na laganu vatru da se lagano krcka(nesmije zakipiti)smijesu staviti u flasu i naliti vode te staviti na sunce 1 tjedan (po zelji moze se dodati i malo rakije ili votke)nakon tjedan dana liker procjediti i staviti u odgovarajuce boce(sta duze stoji liker ce biti bolji)


-------------
cvijet za cvijet=buket


Objavio: anči39
Datum objave: 12 Lipanj 2010 u 23:25

Hvala rosa2 Tongue



-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: Anaida
Datum objave: 23 Lipanj 2010 u 17:43
Ja sam Ančin sok probala i odličan je!!! Vani je bilo 30 celzijevaca a mi osvježeni bazginim sokom!

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans


Objavio: anči39
Datum objave: 24 Lipanj 2010 u 22:41
Hvala ti Anaida Heart
 
http://www.glitter-graphics.com">


-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 04 Veljača 2013 u 20:14
razgledam ovu temu o bazgi,kako mi nedostaje sok davno popiven pa kontam dok ona pocne cvjetati u maju da ovako napravim od samog limuna.i da dodam ne kuham sok od bazge jer tako se ubija sastav istog,niti koristim konzervans,nego koristim to sto je skrinja tada poluprazna od povrca pa sipam u plasticne flase i u skrinju stavim ta ne mogu odma potrositi.tako imam duugo taj sok na prirodan acin pravljen.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk