Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Amarilisi
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Amarilisi

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2223242526 85>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
nbjelovu View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1582
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nbjelovu Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 17:18
Zasto ne u frizideru, ja sam moje drzala u frizideru, i super su, evo cvatu:

OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 17:55
slažem se s ninom, Voki ima ako se ne varam blizu 2000 amarilisa i svoje drži u frižideru (naravno koliko mu to prostor dopušta), a on stvarno zna sve o amarilisima. Ima puno slika njegovih amarilisa koje vjerujem govore same za sebeWink
Na vrh
mimar View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2123
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2009 u 09:35

smile141za Vokija! Ovaj je po njegovim uputstvima (dve cvetne stapke po prvi put Smile).

Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2009 u 12:21
Pa prvo nbjelovu, takav bijeli s roza je upravo imala moja svekrva i dala meni i da me netko ubije ne znam što se dogodilo. Evo već preko 40 godina imam samo crvene.
Čitala sam pažljivo temu, "slinila" nad tim nekim posebnim vrstama, ali jedno nikako ne shvaćam: vrijeme cvjetanja!
Vidim da je jako različito. Moji kako god s njima postupala cvjetaju u kasno proljeće/rano ljeto, sad proviruju iz lukovica. A vidim da neki imaju već sad krasne cvjetove.
O čemu to ovisi?
Ja sam inače neki dan svoje poslagala u konobi(šupi) u polusvjetlo, ali ih još nisam iznijela van.Ne usudim se.
I slažem se s Brbe-om da je ipak najjednostavnije dobiti nove iz mladih lukovica.
Na vrh
nbjelovu View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nbjelovu Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2009 u 22:30
Bako,

Pa oni se mogu kondicionirati da procvatu kad zelis. U principu, u jesen se vade iz zemlje, ja obicno pustim da im list prirodno odumre...onda ih stavis na suho, mracno i hladno mjesto jedno 8 tjedana, a mozes i vise, koliko ti treba. Onda izvadis, stavis u toplo, vlazno i mracno, dok ne potjeraju pup, onda na svjetlo.  Tako da ih mozes imati u cvatu od 11 do 5-og mjeseca, vjerojatno strucnjaci mogu i u drugo doba godine. Prirodno oni cvatu u 4 mjesecu u mojoj klimi.

Kod mene (Dalmacija) mogu ostati i u zemlji, bez ikakvog tretiranja, tretira ih zima i proljece.

I jos je vazno ovo: nakon sto ocvatu,otkines uvelu cvjetnu stapku, i onda ih pazljivo zalijevas i prihranjujes nekoliko mjeseci, da im se lukovica napuni snagom i da im se razvije list, iz kojeg ce u jesen onda uvuci u lukovicu dodatnu snagu.

OPG 159365

Na vrh
nbjelovu View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nbjelovu Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2009 u 22:31
Mimar, krasan ti je ovaj crveni.
OPG 159365

Na vrh
salomon View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje salomon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2009 u 13:30
Originalno poslano od člana baka baka napisao:

Ja se još ne usudim i držim ih u konobi.
Meni su (daaavno) rekli da obično prvu godinu ne cvatu mlade lukovice, koje zapravo otkineš od "mame".
E sad ove godine nisam imala ni jednu takvu, pa ćemo vidjeti.... 
Jesu li ti svi isti?

Meni jesu, crveni... jer su svi nastali od iste lukovice prije puno godina. Kako je MS imala još samo i bijelo/  roza, to ja nisam do sad ni znala da ima toliko vrsti boja!Confused 

moji su svi isti, isto crveni. O.k. ima smisla da ne cvatu jer sam ih odvojila od mame.. Stvarno sam prošle godine napravila razdor u obitelji i mamama pouzimala puno djece..LOL Ali imam nekih koji već 2 godine nisu cvali, a možda i više (dobila sam ih na poklon od Korijenko u nadi da će kod mene procvast, ali oni nedajbože ni simo ni tamo). Bit ću stvarno nesretna ako ni ove godine ne procvatu..Cry
Neke dane si golub...a neke kip...
Na vrh
salomon View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje salomon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2009 u 13:33
Originalno poslano od člana skitnica skitnica napisao:

salomon,imaju još vremena procvasti a radi se i o tome koiko su se odmarali.znaš da njima treba bar dva mjeseca odmora.drži ih svakako na tamnom i hladnom njestu,ali ne u frižideru.ako nisu u zemlji svakako ih stavi u zemlju,i čekaj.strpljenje je vrlina.

Hehe...čini mi se da nema druge nego čekati. Odmaraju se u zemlji, na hladnom i mračnom od božića pa do travnja/svibnja. Ove godine sam ih iznimno izvukla van prije.. I još jedna frustrirajučća činjenica je da mi svaka lukovica cvate samo jednom u godini, i napravi samo jedan cvijet. Da li vama cvatu više puta?
Neke dane si golub...a neke kip...
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2009 u 16:15
Originalno poslano od člana salomon salomon napisao:

moji su svi isti, isto crveni. O.k. ima smisla da ne cvatu jer sam ih odvojila od mame.. Stvarno sam prošle godine napravila razdor u obitelji i mamama pouzimala puno djece..LOL Ali imam nekih koji već 2 godine nisu cvali, a možda i više (dobila sam ih na poklon od Korijenko u nadi da će kod mene procvast, ali oni nedajbože ni simo ni tamo). Bit ću stvarno nesretna ako ni ove godine ne procvatu..Cry

Slično sam pitanje imala i ja pa mi je voki ovako odgovorio:
Mlade lukovice cvetaju 3. godine ako dovoljno narastu, ako imaš šubler proveri promer lukovice, po mom nekom iskustvu da bi cvetale treba da imaju preko 5 cm u promeru. Ukoliko se lukovice sporo razvijaju treba im duže vremena da bi cvetale. Preporučuje se nakon cvetanja, odnosno u proleće lukovicu presaditi u novu zemlju i veću saksiju kako bi do jeseni formirala što više listova i povećala svoj obim. Ja ih početkom Aprila sadim u baštu. Prihranjuj lukovice od proleća do jeseni nekim tečnim đubrivom, u proleće i leto sa povećanim sadržajem azota (dušika), a od sredine leta do zasušivanja sa đubrivom u kome je povećan sadržaj kalijuma kako bi lukovica dozrela. Lukovice su zdrave i ako su male za cvetanje pusti da formiraju listove, a na proleće ih presadi u veću saksiju sa dodatkom nove zemlje ili ih posadi u baštu. Sledeće zime veće lukovice će sigurno cvetati.
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1556
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Ožujak 2009 u 17:11
procvao je i moj amarilis

mi smo djeca cvijeća
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Ožujak 2009 u 17:19
skitnice i to dupli. Prekrasan je, djeluje nekako prozračno i nježno.
Na vrh
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Bodovi: 5598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Ožujak 2009 u 17:21
Prekrasan je!
Na vrh
lika1 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 844
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lika1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Ožujak 2009 u 19:26
Skitnice prekrasan je ovaj dupli,do sada ga nisam nikada vidjela a izgleda tako nježno imam dojam da će se polomiti,ja imam one obične crvene i cvjetaju mi svake godine,a preko zime su mi u podrumu!!Gdje si ga pronašla?
Na vrh
skitnica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1556
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje skitnica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Ožujak 2009 u 20:20
Originalno poslano od člana lika1 lika1 napisao:

Skitnice prekrasan je ovaj dupli,do sada ga nisam nikada vidjela a izgleda tako nježno imam dojam da će se polomiti,ja imam one obične crvene i cvjetaju mi svake godine,a preko zime su mi u podrumu!!Gdje si ga pronašla?

da de prvo malo ispravim "pronašao".a pronašao sam ga u bauhausu na žitnjaku,bilo je i crvenih i sad mi je žao što nisam uzeo i taj.možda malo preskup(48 kn)ali vrijedilo bi.
mi smo djeca cvijeća
Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Ožujak 2009 u 22:29
smile227 Skitnice, amarilis je preprekrasan. Vrijedilo je Thumbs%20Up.
Na vrh
zagorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 688
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zagorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2009 u 08:20
pozdrav i Clap za ove divne duple; i cvjetiće i stapke!

pitanje: imam mlade amarilise uzgojene iz sjemena. neki od njih duž cijelog lista imaju crvene pjege. jel to od sunca ili neka, šmrc, bolest?
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2009 u 16:02
Originalno poslano od člana nbjelovu nbjelovu napisao:

Bako,

Pa oni se mogu kondicionirati da procvatu kad zelis. U principu, u jesen se vade iz zemlje, ja obicno pustim da im list prirodno odumre...onda ih stavis na suho, mracno i hladno mjesto jedno 8 tjedana, a mozes i vise, koliko ti treba. Onda izvadis, stavis u toplo, vlazno i mracno, dok ne potjeraju pup, onda na svjetlo.  Tako da ih mozes imati u cvatu od 11 do 5-og mjeseca, vjerojatno strucnjaci mogu i u drugo doba godine. Prirodno oni cvatu u 4 mjesecu u mojoj klimi.

Kod mene (Dalmacija) mogu ostati i u zemlji, bez ikakvog tretiranja, tretira ih zima i proljece.

I jos je vazno ovo: nakon sto ocvatu,otkines uvelu cvjetnu stapku, i onda ih pazljivo zalijevas i prihranjujes nekoliko mjeseci, da im se lukovica napuni snagom i da im se razvije list, iz kojeg ce u jesen onda uvuci u lukovicu dodatnu snagu.

Hvala Bogu, tek sam danas došla na ovu temu.Confused
Hvala ti na informaciji. Znači "štos" je u tome koliko ih držiš na "odmoru" i kad ih posadiš opet. Ono s lišćem i stapkom radim.
Kako sam se ja držala svekrvinog kalendara - sadnja, nova zemlja u veljači... onda naravski da cvatu kasnije.
Ali sretna sam da su svi preživjeli "odmor" u mraku i  hladnom. Niču po malo, neki 1 do 2 cm, neki više. Hvalit ću se kad procvatu. Big%20smile

Slijedeće sezone idem pola po pola.Odmor/sadnja, pa da vidimo!
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2009 u 16:34
Zagorka, kada se u proleće amarilisi posade u baštu ili izlože direktnom suncu list poprima crvenkastu boju, odnosno dolazi do antocijanovog obojenja i to je normalna pojava, a ako su po listu crvene fleke može biti od gljivice stagniospore koja prouzrokuje crvenu trulež lukovica. Najbolje je ukloniti listove sa crvenim flekama i isprskati biljčice fungicidom.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
zagorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 688
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zagorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2009 u 20:49

vidi, tako izgleda...smile43 po tome kako si objasnio Voki, mislim da cu morati porezati listiće, pofungicirati i onda presaditi u vrt.

hvala ti
Na vrh
ljubica087 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 30
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljubica087 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2009 u 23:12
Pozdrav svima,napokon sam se uspila priključiti na forum planiram odavno!
Krasni su mi ti Amarilisi,posebno ovaj nježno bjeli morat ću ga sebi nabavit
imam crvene u vrtlu
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2223242526 85>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.